Is kamille giftig voor katten? Wat u moet weten!

Veel katten houden ervan om het buitenleven te verkennen – muizen besluipen of zich verstoppen tussen de bloemen en struiken van je tuin, knabbelen aan elke plant die hen verleidt. Een populaire plant die je kat kan tegenkomen op zijn tuinavonturen is Matricaria chamomilla | (Duitse kamille), of Chamaemelum nobile | (Romeinse tuin kamille).

De bloemen van de kamilleplant zien eruit als kleine madeliefjes die de aandacht van uw kat kunnen trekken tijdens zijn verkenningen. Het is natuurlijk om je af te vragen of deze bloeiende plant veilig is voor katten om aan te knabbelen, en het is belangrijk om te weten dat kamille wordt over het algemeen beschouwd als giftig voor katten1.

3 katten gezichtsverdeler

Wat is de geschiedenis van kamille?

Theedrinkers zijn zeer bekend met de vermeende kalmerende eigenschappen van de kamilleplant, omdat deze al duizenden jaren in kruidenthee wordt gebruikt. Daterend uit de tijd van de oude Romeinen, Egyptenaren en Grieken, heeft Duitse kamille een lange geschiedenis van gebruik om medische kwalen te behandelen. Angst, verkoudheid, slapeloosheid, gingivitis, zweren en inflammatoire darmaandoeningen zijn slechts enkele van de aandoeningen die kamille wordt aanbevolen om te helpen behandelen.

Er zijn zeer weinig studies beschikbaar over de vraag of kamille effectief is bij de behandeling van deze ziekten en aandoeningen, dus de wetenschap heeft nog geen definitief oordeel geveld over de vraag of deze kleine bloem net zo nuttig is als zijn reputatie. Het is echter ook moeilijk om studies te vinden die het toxische effect van kamille op katten aantonen.

Britse korthaar zilveren kat met een boeket kamille
Afbeelding Credit: Lizavetta, Shutterstock

Kamille voor dierenartsbehandeling

Dierenartsen schrijven meestal geen kamille voor katten voor, omdat het uw kat ziek kan maken. Kamille wordt vermeld als giftig voor katten, honden en paarden, maar het kan prima zijn in kleine doses onder de hoede van een dierenarts. Soms worden kamille kruidensupplementen gebruikt op honden voor de behandeling van gastro-intestinale irritatie, voor het ontspannen van spieren, als een ontstekingsremmer, om huidaandoeningen te behandelen, of als een kalmerend middel. Het wordt meestal via de mond aan het dier gegeven als een vloeistof, thee, capsule of poeder. Het wordt aanbevolen dat elk gebruik van kamille moet worden gedaan onder toezicht van een dierenarts, om mogelijke vergiftiging van uw huisdier te voorkomen.

Symptomen van kamillevergiftiging

Kamille komt niet alleen voor in tuinen; het kan ook op de loer liggen als thee op je voorraadkastplanken, of als een essentiële olie in je diffuser. Sommige katten kunnen worden blootgesteld aan kleine doses en hebben geen problemen, maar andere katten kunnen gevoeliger zijn voor de plant en kunnen ziek worden. Mogelijke bijwerkingen van kamille zijn braken, diarree, huidaandoeningen, gewichtsverlies en allergische reacties.

Als u denkt dat uw kat een van deze symptomen vertoont en u denkt dat ze kamille hebben ingenomen, houd het dan nauwlettend in de gaten en bel uw dierenarts of gifhulplijn voor advies. Uw dierenarts kan u vragen om uw kat binnen te brengen om te worden gecontroleerd en gecontroleerd om de noodzakelijke behandeling te bepalen.

kamilleplant
Afbeelding Credit: szjeno09190, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Kamille verschijnt niet alleen op onze voorraadkastplanken, maar ook in veel tuinen. Het is dus belangrijk om naar je favoriete katachtige te kijken, om er zeker van te zijn dat deze deze medicinale plant niet binnenkrijgt. Hoewel het al lang wordt gebruikt als een kruidenremedie bij mensen, voor alles van huidaandoeningen tot spijsverteringsproblemen, wordt kamille als giftig beschouwd voor katten, honden en paarden.

Gebruik van kamillesupplementen om uw huisdier voor elke aandoening te behandelen, moet worden gebruikt onder leiding van een dierenarts, zorg ervoor dat u alleen de voorgeschreven dosis geeft en let op eventuele bijwerkingen. Als uw kat kamille heeft ingenomen in de tuin of uit uw theevoorraad, controleer dan uw huisdier nauwlettend op braken, diarree of allergische reacties en breng het naar de dierenarts als het symptomen vertoont. Het komt erop neer dat het over het algemeen het beste is voor alleen mensen om deze kalmerende plant te consumeren, terwijl hun katachtige vrienden het moeten vermijden om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Konstantin Aksenov, Shutterstock