Hoe een kat te masseren (11 handige tips en trucs)

Wanneer we onszelf willen verwennen en trakteren, boeken we een massage van 45 of 60 minuten bij onze favoriete masseuse. Maar heb je je ooit afgevraagd wat je kat zou kunnen doen om te ontspannen? Het zal je misschien verbazen dat katten net zoveel baat kunnen hebben bij massages als wij mensen. Een goede massage kan helpen om gestreste katten te kalmeren en kan ook je band versterken. Als je wilt leren hoe je beter contact kunt maken met je kat terwijl je hem ook laat ontspannen, ben je hier aan het juiste adres.

Blijf lezen om onze tips te vinden over hoe je je kat kunt masseren.

divider-catclaw1De 11 tips om een kat een massage te geven

1. Kom in de juiste gemoedstoestand

Niemand wil een massage krijgen van iemand die boos is of haast heeft. De masseuse zal worden afgeleid door hun eigen gevoelens en gedachten en niet alles in het zetten om je beter te voelen. Dezelfde regel geldt bij het masseren van je kat.

Begin niet met een massage als je haast hebt of je gefrustreerd, gestrest of boos voelt. Geef jezelf de tijd om tot rust te komen en laat je problemen van buitenaf een paar minuten uit de weg vallen. Je hoeft je kat niet 60 minuten te masseren om de vruchten van je aanraking te plukken. Een paar minuten goedbedoelde massage kan wonderen doen voor je kat, dus zorg ervoor dat je in een hoofdruimte bent waar je je volledige aandacht kunt geven.

vrouw die een kat knuffelt
Afbeelding Credit: Alek_B, Pixabay
thematische pauze

2. Lichte lijnen gebruiken

Wat voor soort druk vindt je kat leuk als je hem aait? De kans is groot dat het de voorkeur geeft aan lichte en zachte aanrakingen die over de lengte van zijn lichaam lopen. Gebruik dezelfde stijl van aanraken tijdens je massages. Je kunt genieten van een deep tissue massage, maar je kat waarschijnlijk niet. Als u denkt dat uw kat een diepere massage nodig heeft, raden we u aan om hem naar een professional te brengen.

thematische pauze

3. Houd het kort en let op lichaamstaal

Houd je massagesessies kort, ongeveer vijf of 10 minuten, maar luister ook naar wat je kat je vertelt. Laat ze gaan als het probeert te ontsnappen aan je een minuut in hun massage. Je wilt geen massage forceren als je huisdier niet in de stemming is.

Blijf alert en aanwezig tijdens de massage, zodat je subtiele lichaamstaalsignalen kunt oppikken. Je kat zal je precies vertellen hoe hij voelt over de massage als je goed genoeg oplet. Je kunt spinnen, kwijlen, kneden of oren vouwen als het er echt in zit, of krabben, bijten, grommen of vluchten als het niet in de massage is.

Kat die op zijn rug ligt
Afbeelding Credit: Bolanu Teslaru Andrei, Pixabay
thematische pauze

4. De sfeer instellen

Zoek een plek in je huis die rustig en afleidingsvrij is. U en uw kat moeten zich allebei op hun gemak voelen in deze kamer. Voordat je begint met masseren, maak je contact met je stem door rustig en liefdevol te spreken.

thematische pauze

5. Begin met huisdieren en effleurage

Eenvoudige slagen, zoals traditionele huisdieren, zijn meestal de beste manier om een massage te beginnen (en te beëindigen). Gebruik lichte tot gemiddelde druk om uw kat van zijn kop naar de staart en langs elke ledemaat te aaien. Wanneer u begint met lange en lichte slagen, kunt u uw kat helpen ontspannen voor de rest van de massage.

Ga na een paar momenten van huisdieren verder met effleurage. Dit houdt in dat je een glijdende slag met je hele hand gebruikt. Gebruik op dit punt gemiddelde druk. Effleurage helpt uw kat verder te ontspannen terwijl hij zijn spieren opwarmt en de bloedcirculatie stimuleert.

Een kat aaien
Afbeelding credit: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock
thematische pauze

6. Begin bij het hoofd

Begin de massage door rond het hoofd van je kat te werken. Wees voorzichtig en gebruik alleen je vingertoppen om mee te beginnen. Dep even op hun hoofd en ga dan naar de sweet spot: de oren. Beweeg je vingers langzaam rond elk en neem hier extra tijd als je kat geniet van krassen en wrijven rond de oren.

thematische pauze

7. Ga naar de schouders

Nadat de oren en het hoofd goed hebben gewreven, beweeg je langs het lichaam van je kat naar de achterkant van zijn nek en schouder. Gebruik de vingertoppen van je duim om langzame cirkels rond de schouderbladen te maken. Herhaal de cirkelvormige beweging minstens tien keer, maar ga langer als uw kat zich heeft ontspannen en in een nirvana-achtige toestand is gekomen. Kneed vervolgens de zijkanten van de nek, maar pas op dat u niet te veel druk uitoefent op de luchtpijp.

Een kat aaien
Afbeelding Credit: Olga Visavi, Shutterstock
thematische pauze

8. Ga voor de Achterkant

Nadat je de schouders en nek hebt bewerkt, begin je met het strelen van de rug van je kat. Oefen zachte druk uit langs de rug en zijkanten en beweeg je vingertoppen in een cirkelvormige beweging. Besteed extra aandacht aan de bovenrug en loop voorzichtig rond de onderrug en heupen. Deze gebieden kunnen gevoelig zijn voor sommige katten, dus masseer er maar één keer als je kat je groen licht heeft gegeven.

thematische pauze

9. Probeer de Buik

Als uw kat ontspannen genoeg wordt, kan hij zijn buik opofferen. Houd je poes met één hand vast en gebruik de andere om de buikhuid heel zachtjes te kneden. Als je kat zich nog steeds in die nirvana-hoofdruimte bevindt, kun je misschien zelfs beide handen gebruiken om dit gebied te masseren.

Niet elke kat geniet van een buikwrijven, dus forceer het niet als je kat er niet in zit. Je weet waarschijnlijk al zonder te proberen het te masseren of je kat voor een buikwrijving zal gaan, dus gebruik je beste oordeel bij het bereiken van dit punt van de massage.

katteneigenaar buik wrijft over haar kat
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock
thematische pauze

10. Cup de kist

Terwijl je kat nog steeds op zijn rug ligt, gebruik je één hand om zijn borst te cuppen terwijl de andere zijn hoofd ondersteunt. Wrijf je handpalm in een cirkelvormige beweging om eventuele spanning die het in zijn borst houdt los te laten. Als uw kat het toelaat, gebruik dan uw vingertoppen om de borstkas van buiten naar binnen te masseren.

thematische pauze

11. Vergeet de aanhangsels niet

Rond de massage af door je te concentreren op de aanhangsels van je kat, de staart en de poten.

Begin aan de basis van de staart en werk je een weg naar de punt. Gebruik hier een zeer lichte aanraking, omdat de staart voor sommige katten behoorlijk gevoelig kan zijn. Als je kat niet zeker weet wat ze van de staartmassage moet denken, kun je proberen je andere hand te gebruiken om zijn kop of oren tegelijkertijd te masseren.

Kies ten slotte één poot om mee te beginnen en plaats je duim in het midden van het voetkussen. Gebruik een cirkelvormige beweging en begin langzaam te wrijven en zachte druk uit te oefenen voordat je doorgaat naar de volgende poot.

Kattenpoot op een menselijke hand
Image Credit: Counseling, Pixabay

Kattenkogelverdeler 1Hebben katten echt massages nodig (of genieten ze ervan)?

Naast het helpen van uw kat om zich goed te voelen, kunnen massages ook zijn gezondheid verbeteren en zijn leven verlengen. U kunt de tijd dat u uw huisdier masseert gebruiken om de gezondheid van zijn huid en vacht te controleren en om te voelen voor eventuele knobbels of onregelmatigheden. Massagetherapie maakt ook endorfines vrij en kan de afgifte van toxines bevorderen, het bewegingsbereik verbeteren en de bloedcirculatie stimuleren.

Therapeutische massages zijn een fysische geneeskundetechniek die zich heeft genesteld in pijnbestrijdingsprotocollen voor katten. Dit type massage manipuleert de zachte weefsels van het lichaam en elke slag dient een specifiek doel om uw kat te helpen verlichting van pijn te vinden.

Hoewel therapeutische massages het beste kunnen worden uitgevoerd door getrainde personen, kunt u nog steeds enkele massage-elementen thuis uitvoeren. Huismassages bieden niet alleen wat verlichting en ontspanning voor uw kat, maar ze kunnen ook helpen uw band te versterken.

Is er een moment dat ik mijn kat niet moet masseren?

Massages mogen niet worden uitgevoerd in delen van het lichaam van uw kat met open wonden of onstabiele fracturen. U moet afzien van het masseren van uw huisdier als ze een aanzienlijke hoeveelheid pijn hebben die nog niet onder controle is. Masseer niet direct bovenop gebieden met infecties of plaatsen waar uw kat tumoren kan hebben. VCA Dierenziekenhuizen stelt ook voor om voorzichtig te zijn bij het masseren van katten met bloedstollingsproblemen.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Massages zijn niet alleen meer voor mensen. Je kat kan veel baat hebben bij thuis of professionele massages als je hem lang genoeg stil kunt laten zitten. Vergeet niet dat zelfs korte uitbarstingen van massage nuttig kunnen zijn, maar je moet je kat nooit dwingen om je aanrakingen te verdragen als hij niet in de stemming is. Als uw kat ziek is, wilt u misschien met uw dierenarts praten voordat u onze massagetechnieken probeert. Zij kunnen u inzicht geven in welke massagemethoden het beste werken voor de specifieke conditie van uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Olga Smolyak, Shutterstock