Waarom slaat mijn kat de waterbak omver? 5 Veel voorkomende redenen

Je hebt gehoord dat katten niet van water houden, dus je vraagt je misschien af waarom je kat graag zijn poten in zijn water dompelt of voortdurend over zijn waterbak dumpt. Sommige katten zijn eigenlijk nieuwsgierig naar het water, vooral als kittens. Anderen reageren misschien uit pure verveling of proberen een nieuwe manoeuvre om je aandacht te trekken. De persoonlijkheid en omgeving van je kat kunnen je enkele aanwijzingen geven over waarom ze dit nieuwe (vervelende) gedrag hebben aangenomen, en hoe je dit kunt voorkomen.

kattengezichtsverdeler 2De 5 redenen waarom katten graag hun waterbakken dumpen

1. Verveling

cat_pasja1000, Pixabay
Afbeelding Credit: pasja1000, Pixabay

Je kat probeert misschien een beetje opwinding aan zijn leven toe te voegen. Je reactie op het gemorste water is zeker leuker dan de hele dag niets te doen.

thematische pauze

2. Levensfase

Kittens spelen vaker met water dan volwassen katten. Ze leren nog steeds over hun omgeving, en een deel daarvan omvat het omgaan met alles om hen heen. Niet alle katten ontgroeien het spelen met water, vooral meer watertolerante rassen zoals Maine Coons. Het hangt echter echt af van de individuele kat.

thematische pauze

3. Behoefte aan aandacht

blauwe tabby maine coon kat spelen met water
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Je kat zal als eerste merken of het leven je te druk heeft gehouden om met hem te spelen. Ze weten misschien dat het dumpen van de waterbak het enige is dat je uit het opstellen van die e-mail voor werk sleept.

thematische pauze

4. De waterbak zit hen in de weg

Merk op waar je kat graag klimt of zit. Misschien staat de waterbak direct onder een raam waar ze graag zitten. Ze kunnen het per ongeluk of expres blijven omverwerpen omdat ze het daar niet willen hebben.

thematische pauze

5. Ze gooien het omver terwijl ze drinken.

Kat die uit een blauwe kom drinkt
Afbeelding Credit: birgl, Pixabay

Je kat probeert misschien niet echt een bedreiging te zijn. Ze kunnen per ongeluk hun kom omgooien als ze iets gaan drinken.

Kattenkogelverdeler 1Wanneer het een reden tot bezorgdheid is

Het is belangrijk om op te merken of je kat alleen maar in het water spettert of dat hij een ton drinkt. U moet uw kat altijd naar de dierenarts brengen als u merkt dat hij plotseling meer drinkt dan normaal. Dit kan een teken zijn van gevaarlijke gezondheidsproblemen, zoals diabetes, of problemen met de lever of nieren.

kat die een echo heeft in de dierenkliniek
Afbeelding Credit: Libre, Shutterstock

kattenpootverdeler

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat in 5 stappen over zijn waterbak kantelt

Huil niet om gemorst water. Hier zijn enkele manieren om te voorkomen dat uw kat constant een puinhoop maakt:

1. Verplaats de kom

kat die naar water staart
Afbeelding Credit: rihaij, Pixabay

Let op de verkeerspatronen van je kat. Als de kom in de weg staat om te reizen, zoek dan een minder drukke plek in huis waar het niet zo waarschijnlijk is dat het wordt gestoord. Vergeet niet dat katten niet van verandering houden, dus misschien moet je ze de eerste paar keer naar hun nieuwe drinkplaats brengen, ze hebben een slok nodig totdat ze zich de nieuwe locatie kunnen herinneren.

thematische pauze

2. Zoek een waterbak met een rubberen bodem

Als uw kat het water expres dumpt, kunt u een waterbak kopen met een rubberen bodem, zodat de wrijving het moeilijker maakt om om te draaien.

thematische pauze

3. Investeer in een waterfontein voor huisdieren

crème tabby maine coon kat speelwater
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Waarschijnlijk een van de beste manieren om te voorkomen dat uw kat zijn water dumpt, is door de kom helemaal weg te gooien ten gunste van een waterfontein voor huisdieren zoals deze van Chewy. Het water stroomt door een filter en komt continu uit de fontein. Van daaruit vult het het bassin en loopt het weer door het filter. Katten voelen zich vaak aangetrokken tot stromend water, wat hen aanmoedigt om meer te drinken. Het water blijft frisser omdat het door een filter loopt, en omdat een fontein zwaarder is dan een kom, is het veel moeilijker voor je kat om om te kantelen.

thematische pauze

4. Geef ze meer aandacht

Het is heel goed mogelijk dat uw kat deze charmante truc heeft overgenomen om uw aandacht te trekken. Neem de tijd om ze positieve aandacht te geven, zodat ze niet proberen zich tot negatieve gewoonten te wenden om te krijgen wat ze willen.

thematische pauze

5. Vind verrijkingsspeelgoed

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Krabpalen, kattenbomen, kattenkruidspeelgoed en zelfgemaakt verrijkingsspeelgoed kunnen het regime van uw huisdier opvrolijken. Door ze iets te doen te geven, voorkom je dat ze de gevaarlijke vernietiging ondergaan die kan ontstaan door te lang inactief te zijn.

kattengezichtsverdeler 2Conclusie

Hoewel het misschien vervelend is om de rotzooi van je kat te blijven dweilen, zullen ze waarschijnlijk niet voor altijd hun water omver gooien. Meestal is het een fase, of het nu een nieuwsgierig kitten is of een verveelde volwassen kat die een beetje extra liefde nodig heeft. Als u merkt dat uw kat overmatig water drinkt, moet u hem naar de dierenarts brengen om ernstige ziekten zoals diabetes uit te sluiten. Als het probleem een gedragsprobleem lijkt te zijn, zijn er gelukkig manieren om te voorkomen dat de kom omvalt. Zorg er altijd voor dat ze genoeg liefde en stimulatie ontvangen, zodat ze zich niet vervelen of zich verwaarloosd voelen. Al deze tips moeten ervoor zorgen dat het water in de kom blijft in plaats van over je vloer.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: kalyanby, Shutterstock