Burmilla kat: Karakter, uiterlijk en voortplanting

  • Temperament: Intelligent, mensgericht, leuk, aanhankelijk.
  • Herkomst: Verenigd Koninkrijk
  • Andere namen: Aziatische schaduwkat
  • Groep: Middelgrote korthaar en langhaar
  • Hoogte: 25-30 cm
  • Gewicht: 4 tot 7 kg
  • Levensverwachting: 10-16 jaar
  • Prijs: €500-€2.000

Burmilla

Over de Burmilla Kat

Met prachtige persoonlijkheden die passen bij hun prachtige uiterlijk, bieden Burmilla katten het beste van de Burmese en Chinchilla Perzische rassen.
Burmilla Kat
Burmilla katten staan bekend om hun relaxte temperament. Het ras is gezinsvriendelijk en heeft de reputatie goed overweg te kunnen met kinderen en andere huisdieren. Katten en goed opgevoede honden zullen in de Burmilla een trouwe vriend vinden.

Deze prachtige kittens zijn speels maar niet hyperactief. Ze zijn rustig en niet overdreven veeleisend, maar ze gedijen goed bij veel aandacht van hun gezin.

Verzorging

Burmilla verzorging
Voeding

Burmilla’s hebben geen speciale voedingsbehoeften. Wij raden u aan uw Burmilla-kat hoogwaardige voeding te geven met veel eiwitten en niet te veel koolhydraten. Dit ras kan gevoelig zijn voor overgewicht, vooral op latere leeftijd.

Verzorging

Ook al hebben Burmilla-katten vaak een korte vacht, hun haar is zo fijn dat het snel kan gaan klitten.

Bij kortharige katten kan een wekelijkse borstelbeurt problemen voorkomen; katten met langer haar hebben meer aandacht nodig. Regelmatig borstelen vermindert het verharen en helpt haarballen voorkomen.

Oefening

Burmilla-katten zijn matig actief en spelen graag samen of met hun soortgenoten. Op latere leeftijd kunnen deze katten wat luier worden, dus het is aan hun familie om van lichaamsbeweging een prioriteit te maken.

Gezondheid

Burmilla-katten zijn over het algemeen gezond, maar ze zijn gevoelig voor erfelijke nierziekten en allergieën.

Gerenommeerde fokkers doen hun best om kittens zonder nierziekte te fokken door potentiële ouders te laten screenen voor het fokken.

Geschiedenis

Burmilla geschiedenis
De Burmilla is ontstaan door een gelukkig toeval. In 1981 kocht barones Miranda Von Kirchberg een Chinchilla Pers kater genaamd Jemari Sanquist. Voordat ze hem kon laten castreren, kruiste hij het pad met een lila Birmaans poesje genaamd bambino Lilac Fabergé.

Vier vrouwelijke kittens werden geboren als resultaat van de paring. Alle vier hadden ze kort haar en een prachtige zilveren kleur. De kittens waren zo mooi dat volgende fokkingen werden geregeld en een nieuw kattenras werd ontwikkeld.

De eerste Burmillas werden geboren in het Verenigd Koninkrijk. Het ras wint aan populariteit maar is nog steeds relatief zeldzaam, vooral in de Verenigde Staten.

Wist u dat?

Het kan tot vijf generaties duren voordat een Burmilla-kattenfokker Burmilla-katten ontwikkelt die trouw zijn aan de standaard.

Burmilla katten worden niet graag voor langere tijd alleen gelaten. Overweeg een onafhankelijker ras als u de meeste tijd buitenshuis doorbrengt.

Dankzij zijn Birmese en Perzische achtergrond wordt de Burmilla-kat beschouwd als een Aziatisch ras.

De rasstandaard

Burmilla ras

Lichaam

De Burmilla-kat is middelgroot, met een zacht gebogen vorm die lijkt op die van een Burmees.

Kop

De kop is zacht afgerond. Het is het breedst ter hoogte van de wenkbrauwen en het kaakscharnier, dan taps toelopend tot een stompe wig ter hoogte van de snuit. Het profiel moet een lichte dip vertonen en de punt van de neus moet in lijn liggen met de kin.

Oren

De oren van een Burmilla-kat zijn middelgroot tot groot, breder aan de basis met afgeronde punten.

Vacht

De vacht is dicht, met fijne haren die een zacht, zijdeachtig gevoel geven. Burmilla-katten kunnen kort of halflang haar hebben.

Kleur

Burmilla-katten hebben zilverkleurige grondvachten met getipte of gearceerde patronen. De meeste kleurvariëteiten hebben zuiver witte onderlagen, hoewel enkele variëteiten onderlagen hebben in ivoorkleurige tot neutrale beige kleur. De ogen, neus en lippen worden gedefinieerd door fijne zwarte lijnen die de gelaatstrekken echt doen opvallen. De kleur van neusleer en pootkussentjes moet passen bij de basiskleur.

Ogen

De Burmilla-kat heeft ronde ogen in een willekeurige kleur groen. Kittens en jonge katten onder de leeftijd van twee jaar kunnen een gele tint in hun ogen vertonen.

Poten

Een Burmilla-kat moet slanke poten hebben met sterke botten. De achterpoten moeten iets langer zijn dan de voorpoten; de poten moeten een nette, ovale vorm hebben.

Staart

De staart moet middellang tot lang zijn, en licht taps toelopen tot een afgeronde punt. Bij langharige Burmilla-katten moet de staart een elegant verenkleed tonen.

Vaak gestelde vragen

Hoeveel kost een Burmilla kat?

Burmilla’s kosten tussen 500 en 2000 euro.

Hoe groot worden Burmilla katten?

Burmilla’s worden meestal middelgroot. Een volgroeide Burmilla-kat kan tussen de 9-15 pond of meer wegen en variëren in hoogte van ongeveer 8″-10″ inches.

Hoe lang leven Burmilla katten?

De gemiddelde levensduur voor Burmilla’s is 10-16 jaar.

Verharen Burmilla’s?

Burmilla’s zijn langharige katten, dus u kunt een zekere mate van verharing verwachten, maar ze verharen niet zoveel als andere kattenrassen.