Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

Niets is schattiger dan een pluizig katje. Kittens zijn schattig, zeker, maar ze kunnen ook behoorlijk een handvol zijn. Als je nog nooit een kitten hebt grootgebracht, vraag je je misschien af waar je moet beginnen.

Een huisdierouder zijn betekent dat je voorziet in de basisbehoeften van je huisdier, naast het feit dat je een vriend en metgezel bent.

Voor kittens betekent dit het bieden van een gezond en kwalitatief hoogstaand dieet en routinematige veterinaire zorg. Je moet ook je huis voorbereiden op je nieuwe kitten en de tijd nemen om ermee te spelen en ermee te binden.

Als u overweegt een nieuw kitten in huis te halen, doe dan uw onderzoek om te leren hoe u een kitten kunt opvoeden. Blijf lezen om alles te leren wat u moet weten over kittenvoeding, gedrag en gezondheid.

Inzicht in de voedingsbehoeften van uw pasgeboren kitten

Als u wilt dat uw kitten gezond en sterk opgroeit, moet u het een dieet van hoge kwaliteit geven. Maar wat zijn precies de voedingsbehoeften van uw kitten?

Hier is een korte samenvatting:

 • Kittens moeten rond 4 weken beginnen met het eten van vast voedsel en moet volledig worden gespeend van hun moedermelk en op kittenvoer na 7 of 8 weken meerderjarig.
 • Het dieet van een kitten moet voedzaam zijn en vrij veel calorieën bevatten – kittens hebben ongeveer 2 tot 3 keer zoveel voedingsstoffen en calorieën nodig als volwassen katten.
 • Kittens zijn obligate carnivoren, wat betekent dat hun lichaam het beste voedingsstoffen uit dierlijk voedsel absorbeert – het dieet van een kitten moet voornamelijk op vlees gebaseerd zijn.
 • Een kitten heeft veel gezonde vetten nodig in zijn dieet, idealiter van dierlijke bronnen zoals kippenvet en zalmolie – vetten bieden een geconcentreerde bron van energie en ondersteuning voor huid en vacht.
 • Kittens moeten meerdere keren per dag worden gevoerd om de energie te leveren die ze nodig hebben om te groeien en zich goed te ontwikkelen zonder overgewicht te krijgen.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Nu je enkele van de basisprincipes van kittenvoeding kent, laten we een beetje dieper duiken.

Het eerste dat u moet weten over de voedingsbehoeften van uw kitten is dat katten obligate carnivoren zijn.

Honden, aan de andere kant, zijn carnivoren aan het opruimen, wat betekent dat het grootste deel van hun dieet op vlees gebaseerd moet zijn, maar ze zijn in staat om plantaardig voedsel te verteren wanneer ander voedsel schaars is.

Katten worden echter gebruikt om voeding uit dierlijke bronnen te halen, dus hoewel sommige koolhydraten in orde zijn, moet het grootste deel van het dieet van uw kitten uit vlees komen.

In termen van de specifieke voedingsbehoeften van uw kitten, heeft het op zijn minst 30% van de voeding komt uit eiwitten en op zijn minst 20% uit vet.

Nogmaals, deze voedingsstoffen zijn het beste uit dierlijke bronnen omdat deze het meest biologisch waardevol zijn voor uw kitten. Klik hier om te lezen over het beste kittenvoer dat vandaag op de markt is

Preorder All About Cats’ First Book: The Art of Raising a Kitten door Sally E. Bahner


dierenarts
Op Internationale Kattendag (dat is 8 augustus 2022) publiceren we officieel ons allereerste boek.

The Art of Raising a Kitten is momenteel beschikbaar voor pre-order. $ 5 van elke aankoop die nu tot en met 8 augustus wordt gedoneerd aan de EveryCat Health Foundation. Deze organisatie ondersteunt onderzoek naar veel voorkomende gezondheidsproblemen bij katten en ondersteunt vooruitgang in de veterinaire zorg voor katten.

Geschreven door de doorgewinterde journalist en kattenliefhebber Sally E. Bahner met redactionele hulp van de veelgeprezen dierenarts Dr. Jean Hofve, beschrijft dit boek alles wat u moet weten over het opvoeden van een nieuw kitten. Perfect voor zowel nieuwe als ervaren kattenbeschermers, we zijn verheugd om deze gids met jullie allemaal te delen.

Klik hier om het ebook te pre-orderen en steun zowel All About Cats als de Everycat Health Foundation.

Dus, wat voor soort eiwit en vet is het beste voor kittens?

Hier zijn enkele belangrijke punten om in gedachten te houden:

Eiwit levert de bouwstenen voor gezonde spieren en dierlijke eiwitten zijn het beste voor kittens omdat het complete eiwitten zijn.

Een compleet eiwit is gewoon een eiwit dat alle essentiële aminozuren bevat die uw kitten nodig heeft.

Goede voorbeelden van eiwitopties voor kittens zijn gevogelte zoals kip of kalkoen, vlees zoals rundvlees of lamsvlees en vis zoals zalm. Je kunt ook wildvlees en andere unieke eiwitten zoals eend, hert, konijn en meer zien.

Vet biedt uw kitten een geconcentreerde energiebron – elke gram vet bevat 9 calorieën versus 4 calorieën per gram voor eiwitten en koolhydraten.

Dierlijke vetten zoals kip vet en zalmolie zijn het beste, hoewel uw kitten ook vet kan krijgen van eiwitbronnen zoals vlees en vis.

Plantaardige oliën kunnen omega-6-vetzuren leveren om de omega-3-inname van uw kitten in evenwicht te brengen, maar onthoud dat dierlijke vetten biologisch waardevoller zijn.

De meeste commerciële kitten- en kattenvoeding bevatten koolhydraten. Hoewel daar enkele voordelen aan verbonden zijn, moeten eiwitten en vetten altijd centraal staan.

Koolhydraten kunnen energie en vezels leveren, evenals essentiële vitamines en mineralen, zorg er wel voor dat er niet te veel plantaardige koolhydraten in het dieet van uw kitten zitten. De meest verteerbare koolhydraten voor kittens zijn zetmeelrijke groenten en gekookte granen.

Naast eiwitten, vetten en koolhydraten heeft uw kitten ook vitamines en mineralen nodig in zijn voeding. De meeste commerciële kittenvoeding bevat synthetische supplementen om een evenwichtige voeding te garanderen.

Weet gewoon dat bepaalde vormen van deze supplementen biologisch waardevoller zijn dan andere. Gechelateerde mineralen zijn het beste omdat ze zijn gebonden aan eiwitmoleculen, wat hun absorptie verbetert.

De beste plaats om te beginnen met het kiezen van een dieet van hoge kwaliteit voor uw kitten, is door een recept te kiezen dat speciaal voor kittens is geformuleerd.

Deze bevatten premium dierlijke eiwitten, gezonde dierlijke vetten en minimaal verteerbare koolhydraten met voedingssupplementen voor balans.

Kitten training tips voor beginners

Kittens zijn kleine bolletjes van energie en nieuwsgierigheid. Hoe schattig ze ook zijn, ze hebben een manier om in de problemen te komen en soms doen ze dingen die je niet wilt dat ze doen.

De beste manier om te voorkomen dat uw kitten uw huis vernielt, is ervoor te zorgen dat het voldoende beweging krijgt en dat betekent actieve speeltijd!

Spelen met je kitten helpt het om een deel van zijn overtollige energie af te werken en het is een geweldige kans voor jullie twee om een band op te bouwen.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes

Probeer verschillende korte speelsessies in uw dagelijkse routine te verwerken en voordat u het weet, zijn u en uw kitten de beste vrienden.

Hier zijn enkele eenvoudige ideeën om met uw kitten te spelen:

 • Koop een hengelspeelgoed of maak het zelf door een klein speeltje vast te binden aan een stuk touw en een stok – verplaats het speelgoed en laat je kitten het achtervolgen.
 • Gebruik een laserpointer om uw kitten door de kamer te laten rennen – je kunt ook een automatisch laseraanwijzerspeelgoed kopen voor momenten dat je het druk hebt of niet thuis bent.
 • Bied een assortiment kleine, pluche speeltjes aan waar uw kitten mee kan worstelen en gooi ze rond voor uw kitten om te achtervolgen.
 • Rol een klein balletje rond voor uw kitten om te achtervolgen – het kan de bal aantrekkelijker vinden als hij geluid maakt, dus zoek er een met een bel erin.

Spelen met je kitten is leuk totdat je een scherpe kittentand of een puntige klauw vangt. Zelfs als uw kitten niet van plan is om u pijn te doen, kan het soms gebeuren. Wat doe je dan?

Naast het spelen met uw kitten om energie kwijt te raken, moet u ook de tijd nemen om hem te leren hoe hij leuk kan spelen.

Eerst en vooral, laat uw kitten niet met uw handen of voeten spelen, want dat zal hem alleen maar leren dat het goed is om u te bijten of te krabben.

Ten tweede, zorg ervoor dat uw kitten voldoende speelgoed heeft om mee te spelen, zodat uw vingers minder verleidelijk zijn. Als uw kitten probeert te bijten of krabben in uw hand, druk dan een knuffel tegen zijn buik en laat hem daar in plaats daarvan mee worstelen.

Een andere manier om slecht gedrag bij kittens te ontmoedigen, is door een spuitfles te gebruiken.

Als uw kitten iets doet dat u wilt ontmoedigen, geef hem dan een snelle spritz met een spuitfles.

Het water zal uw kitten geen pijn doen, maar het zal het genoeg laten schrikken om het ongewenste gedrag te stoppen en kan het ontmoedigen om het te herhalen.

Gezondheidstips voor een nieuw kitten

Behandeling van fading kitten syndroom

Wanneer kittens tekenen beginnen te vertonen van

Hoewel het voeden van uw kitten met een dieet van hoge kwaliteit het belangrijkste is dat u kunt doen om zijn gezondheid te ondersteunen, moet u ook een goede dierenarts vinden en regelmatig bezoeken afleggen.

Breng uw kitten binnen een week of twee na het thuisbrengen naar de dierenarts, zodat u aan de slag kunt met vaccinaties en andere basisgezondheidsprotocollen.

Wanneer u uw kitten voor de eerste keer naar de dierenarts brengt, zal hij waarschijnlijk ontwormen aanbevelen. Dit komt omdat de meeste kittens die uit asielen worden geadopteerd, worden geboren uit zwerfmoeders, wat betekent dat ze er is een groot risico dat ze darmparasieten oplopen van hun moeder of uit het asiel. Gelukkig is ontwormen eenvoudig en is de behandeling zeer effectief.

Naast ontwormening uw kitten, moet u het ook laten vaccineren. Hier is een kort overzicht van de eerste drie dierenartsbezoeken voor kittens:

 • Eerste bezoek (6 tot 8 weken) – Fecaal onderzoek voor darmparasieten, bloedtest voor kattenleukemie, vaccinaties voor rhinotracheïtis, calcivirus, panleukopenie en chlamydia.
 • Tweede bezoek (12 weken) – Onderzoek op parasieten, eerste vaccin voor kattenleukemie, tweede vaccinaties voor rhinotracheïtis, calcivirus en panleukopenie.
 • Derde bezoek (aanbeveling van de dierenarts)) – Tweede kattenleukemievaccin, eerste rabiësvaccin.

Lees ook: Kattenvaccinatieschema

Laat uw kitten steriliseren of castreren

Nadat uw kitten zijn vaccinaties heeft gekregen, hoeft u mogelijk niet opnieuw naar de dierenarts te gaan totdat hij 6 maanden oud is. Dit is wanneer de meeste dierenartsen aanbevelen om een kitten te laten steriliseren (voor vrouwtjes) of te laten castreren (voor mannen).

Uw kitten laten steriliseren of castreren biedt de volgende voordelen:

 • Het steriliseren van een vrouwelijk kitten voor haar eerste loopsheidscyclus vermindert het risico op baarmoederhalskanker aanzienlijk en elimineert volledig het risico op eierstokkanker.
 • Het castreren van een mannelijk kitten helpt agressief en territoriaal gedrag op volwassen leeftijd te verminderen.
 • Niet-betaalde vrouwtjes die loops worden, kunnen proberen het huis te ontvluchten op zoek naar een partner – het steriliseren van het kitten zal helpen om het veilig te houden.
 • Zowel mannelijke als vrouwelijke katten vertonen soms spuitgedrag om hun territorium te markeren – sterilisatie en castratie kunnen dit gedrag verminderen.
 • Het laten steriliseren van een vrouwelijk kitten vermindert het risico op borstkanker aanzienlijk wat dodelijk is bij ongeveer 90% van de katten die het oplopen.
 • Het steriliseren van vrouwelijke kittens en het castreren van mannelijke kittens vermindert het risico op ongewenste nesten omdat vrouwtjes niet loops worden en mannetjes geen vrouwtje kunnen impregneren.

De meeste asielen zullen een kitten steriliseren of castreren zodra het twee pond of meer weegt, dus heb niet het gevoel dat u moet wachten tot uw kitten 6 maanden oud is. Eigenlijk sommige vrouwelijke kittens worden vroeg loops, dus praat met uw dierenarts over de beste tijd voor deze procedure.

Lees ook: Kittens seksen: hoe het geslacht van uw kitten te bepalen

Zodra uw kitten zijn vaccinaties heeft voltooid en is gesteriliseerd of gecastreerd, hoeft u slechts één of twee keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een regelmatige controle en voor boostervaccinaties. Als u overweegt een kattenverzekering aan te schaffen, moet u eerst deze handleiding lezen.

Let goed op de badkamergewoonten van uw kitten

Zelfs nadat u een schone gezondheidsverklaring van de dierenarts hebt gekregen, is het belangrijk om de gewoonten van uw kitten in de badkamer nauwlettend in de gaten te houden.

Jonge kittens zijn vooral kwetsbaar voor parasieten, constipatie en andere GI-gerelateerde problemen, dus u wilt ervoor zorgen dat ze normaal poepen.

Maar wat moet u verwachten van de poep van uw kitten?

Tegen de tijd dat een kitten ongeveer een maand oud is, kunnen ze hun eigen stoelgang onder controle houden en kunnen ze zelf een kattenbak gaan gebruiken. Kittens zullen meestal een of twee keer per dag gaan, hoewel frequentere stoelgang ook normaal is.

De poep van kittens moet relatief stevig zijn, met ten minste de dikte van tandpasta. De kleur varieert van bruingeel – gebruikelijk bij melkgevoerde kittens – tot donkerbruin.

De volgende kittenkrukkaart kan u helpen om de kleuren en consistenties in de kattenbak van uw kitten te decoderen:

Kitten ontlasting Grafiek

Eenvoudige tips en trucs voor het opvoeden van een kitten

Naast het leren van de basisprincipes over de voedingsbehoeften, het gedrag en de gezondheid van uw kitten, zijn er enkele andere tips en trucs die u misschien nuttig vindt.

Hier zijn onze beste tips voor het opvoeden van een kitten:

 • Neem de tijd om te kitten-bewijs uw huis voordat u uw kitten mee naar huis neemt – dit betekent dat u potentieel schadelijke dingen zoals elektrische snoeren, giftige kamerplanten, medicijnen en kleine voorwerpen moet weggooien.
 • Creëer een veilige ruimte voor uw kitten wanneer u hem voor het eerst mee naar huis neemt – je zult willen bewaar het een dag of twee in een kleine kamer totdat het aan dingen went breid dan langzaam zijn bereik uit.
 • Laat uw kitten niet te lang alleen – uw kitten zal niet alleen eenzaam worden, maar het is ook waarschijnlijker dat het in de problemen komt als er niemand in de buurt is.
 • Zorg ervoor dat u een kittenveilig nest en kattenbak gebruikt – zoek naar iets dat stofvrij is en gemaakt van natuurlijke materialen die de gevoelige poten van uw kitten niet irriteren.
 • Zorg voor voldoende speelgoed en krabvlakkenals u uw kitten krabkussens en krabpalen geeft, is de kans groter dat u hem krabt en niet uw meubels.
 • Begin vroeg met het verzorgen van uw kitten, zodat het went aan de behandeling – besteed een paar minuten aan het borstelen van uw kitten een paar keer per week en gebruik verschillende soorten borstels om het aan die borstels te laten wennen.

Naast het volgen van deze eenvoudige tips, kunt u overwegen om uw kitten ook te trainen. Katten zijn intelligente dieren en ze kunnen worden getraind om te reageren op eenvoudige commando’s en om trucs uit te voeren. Als u vroeg begint en voedselbeloningen gebruikt, zult u misschien verbaasd zijn wat u uw kitten kunt leren doen.

Slotopmerkingen

Het opvoeden van een kitten is een prachtige en leuke ervaring, hoewel het zeker gepaard gaat met zijn uitdagingen. Hoe meer u leert over het opvoeden van een kitten voordat u er een mee naar huis neemt, hoe beter zowel u als uw kitten zullen zijn. Neem dus de tijd om ons advies te lezen en gebruik het vervolgens. Succes!