Alles wat u moet weten over 5 soorten Calico-katten


Calico-katten zijn tegenwoordig behoorlijk populair, dus ik weet zeker dat jullie er allemaal van hebben gehoord.

Wat sommige mensen zich niet realiseren, is dat calico geen specifiek kattenras is. In plaats daarvan is calico Een term die alle katachtigen beschrijft die een vacht hebben in drie kleuren – zwart, oranje en wit.

Geen twee calico katten zijn hetzelfde. Elk van hen heeft een uniek kleurenpatroon op het lichaam. Daarom is het onmogelijk om twee identieke calico-katten te vinden, zelfs als ze van hetzelfde ras zijn.

Sommige rassen hebben meer kans op een calico-vacht, zoals de Amerikaanse korthaar, Britse korthaar, Maine Coon, Perzische kat, Noorse boskat, Cornish Rex en Turkse Angora.

Maar er zijn ook verschillende soorten calico-katten – vijf om precies te zijn.

Laten we deze classificatie eens nader bekijken.

1. Klassieke Calico Kat

Prachtige Calico kat die buiten op een muur zit

De klassieke calico-kat heeft een geweldige uitstraling waardoor elke kattenliefhebber verliefd op ze wordt. Ik bedoel, kijk maar eens naar de onderstaande video met alleen het meest schattige calico-kitten!

Video

De prachtige vlekken van zwart, oranje en wit maken deze kat zo uniek!

Klassieke calico-katten hebben meestal blauwe, groene of koperen ogen. Zoals de persoonlijkheden van deze katten gaan – omdat veel rassen het calico-patroon kunnen hebben, is het niet gemakkelijk om hun temperament te definiëren.

De meeste calico-katachtigen hebben echter gedurfde persoonlijkheden en kunnen worden omschreven als loyaal, lief en aanhankelijk.

2. Calico Cat verdunnen

Calico Cat verdunnen

De verdunde versie kan worden omschreven als een Bleke klassieke calico kat.

Als Yasuko Ishida en zijn medewerkers [1] Leg uit, het verdunde gen bij katachtigen zorgt ervoor dat zwarte pigmentatie grijs lijkt en oranje pigment crème.

Als u een pasgeboren calico-kitten ziet, zal het waarschijnlijk moeilijk zijn om te zeggen of het een klassieke calico of verdunde calico is.

Het zal enige tijd duren voordat ze hun precieze vachtpatroon laten zien.

Een volwassen verdunde calico-kat heeft rook tot blauwe vlekken in plaats van de zwarte, en bruin tot crèmekleurige vlekken in plaats van oranje – zoals te zien bij klassieke Calico katten.

3. Langharige Calico Kat

Een langharige calico kat zittend op een handdoek.

Iedereen die een langharige calico-kat bezit, is inderdaad een gelukkig man, omdat volgens Cattitude daily, Slechts ongeveer 10% van deze katachtigen heeft een lange vacht.

Enkele van de meest populaire rassen met calico-vachtpatronen, die een lange vacht hebben, zijn de volgende:

• Noorse Boskat

•Perzisch

• Turkse Angora

•Siberisch

• Maine Coon

Natuurlijk kun je verwachten dat een langharige calico-kat behoorlijk veel verhaart. Maar nogmaals, dit hangt af van elk ras en van enkele omgevingsfactoren, zoals uw gewoonte om uw kitten regelmatig te borstelen.

4. Gepatchte Tabby Calico Cat

Gepatchte Tabby Calico Kat

Het tabby-patroon bij katten presenteert een specifieke markering die in verschillende rassen kan voorkomen, met veel variaties, volgens Spruce Pets.

Tabby-katten kunnen in verschillende vachtkleuren komen, zoals zwart, grijs, oranje en bruin. Hun markeringen zijn te zien in de vorm van vlekken, banden, strepen of kronkels.

Een gepatchte tabby calico kat heeft een opvallende M-vormige markering op hun voorhoofd, evenals zwarte en bruine vlekken op zijn poten, ruggen, zijkanten en staarten, terwijl hun poten meestal wit zijn.

5. Kortharige Calico Kat

Kortharige Calico Kat

Dit type is het meest voorkomende dat je zult zien bij calico-katten.

De meeste van deze katten staan bekend als binnenlandse kortharen. Ze komen uit gemengde afkomst en hebben de neiging om middelgroot te zijn en hebben gespierde lichamen.

Deze katten zijn meestal speels, sociaal en aanhankelijk, waardoor ze een geweldige keuze zijn voor een huisdier.

Natuurlijk zijn adequate socialisatie en vroege blootstelling aan verschillende mensen, plaatsen en dieren vereist voor deze calico-kat, evenals elke andere kat, om op te groeien tot een goed opgevoed en tolerant dier.

Zijn mannelijke calico-katten mogelijk om te zien?

Als het geslacht van de kat een zeer belangrijke factor voor u is, is een belangrijk stuk informatie over calico-katten dat ze bijna allemaal vrouwtjes zijn.

Er zijn 19 paar chromosomen in elke kattencel – de ene wordt overgedragen door de vader en de andere door de moeder binnen hetzelfde paar.

Elk van deze chromosomen bevat allelen die de kenmerken van de kat bepalen, zoals vachtkleur, oogkleur of grootte.

Vrouwtjes hebben de XX-geslachtschromosomen, waardoor ze de zwarte en oranje kleuren aan hun kittens kunnen doorgeven. Mannen hebben XY-geslachtschromosomen, volgens Lee Pickett, Wat betekent dat ze alleen zwarte of alleen oranje kleur kunnen doorgeven aan kittens – maar niet beide.

Zoals Falls Village Veterinary Hospital uitlegt, kan een mannetje alleen calico zijn als de kat XXY-chromosomen heeft, wat betekent dat hij is geboren met een extra X-chromosoom. Dit wordt het Klinefelter-syndroom genoemd, naar endocrinoloog Harry Klinefelter die het in de jaren 1940 identificeerde.

Conclusie

Nu we wat meer weten over de soorten calico katten – ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat het allemaal prachtige katachtigen zijn!

Ik hoop dat je je favoriet hebt gevonden en dat je het geluk hebt om een schattig calico-kitten in je huis te verwelkomen.

Ik denk dat het ook handig voor je zou zijn om te weten of deze katten als hypoallergeen worden beschouwd. Tot daar!

Verwijzingen:

[1] Ishida, Y, et. al.  Een homozygote single-base deletie in MLPH veroorzaakt het verdunde vachtkleurfenotype bij de huiskat, Genomics, Volume 88, Issue 6, 2006, Pages 698-705,

DOI, Geraadpleegd op 07 juni 2023.