Alles over Smoking Katten

Wanneer je het woord “smoking” hoort, stel je je waarschijnlijk een elegante black-tie-affaire voor – een vorstelijk diner bijgewoond door heren in frisse zwarte pakken en dames in vloeiende baljurken.
Het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat je je geen kat voorstelt.

Dat gezegd hebbende, is het niet veel moeite om te zien hoe smokingkatten hun naam hebben gekregen. Deze katten zijn het beeld van formele elegantie, met een stevige zwarte vacht met witte vacht op de keel, borst, poten (sokken) en buik. Sommige smokingkatten dragen zelfs een zwarte snor voor een extra vleugje zwierige charme.

Misschien wel de zeldzaamste en knapste van allemaal is de smokingkat die een harige vlinderdas “draagt”. Bekend als “zwarte stropdassen”, zijn deze charmante katachtigen echter geluksbrengers, vooral in termen van rijkdom en geluk.

Lees ook: Populairste Smoking Kattennamen

Waarom zijn zwart-witte katten speciaal?

Smoking kat buiten

Waarom zijn zwarte en witte katten speciaal?

Zoals alle katten leeft de gemiddelde smoking over het algemeen ergens tussen de 10 en 20 jaar wanneer ze binnenshuis worden gehouden. Buitenkatten daarentegen hebben de neiging om een veel korter leven te leiden van gemiddeld ongeveer 5 jaar.

Als het gaat om persoonlijkheid, merken veel eigenaren van smokingkatten op dat hun katten bijna hondachtig van aard zijn. Deze goedaardige katachtigen zijn vriendelijk en aanhankelijk – het is zelfs bekend dat ze goed overweg kunnen met andere huisdieren (inclusief hun aartsvijand, beter bekend als de hond).

Het is belangrijk om te onthouden dat smokingkatten geen ras op zich zijn, dus het is moeilijk te zeggen of alle smokings aan deze beschrijving voldoen.

Iets wat alle smokingkatten WEL gemeen hebben, is natuurlijk hun unieke uiterlijk.

Net als Calico en Tortoiseshell katten, tuxies danken hun bicolor vacht aan genetica. Hoewel lang werd aangenomen dat een tweekleurige kat het resultaat was van een “trage” pigmentcellen, hebben onderzoekers nu een andere theorie die de dappere vachtkleuring van de smokingkat verklaart.

De vorige theorie suggereerde dat langzame pigmentcellen niet in staat waren om alle delen van een smoking kittenembryo te bereiken voordat het volledig was gevormd. Tegenwoordig begrijpen onderzoekers echter dat pigmentcellen zich vermenigvuldigen en willekeurig bewegen tijdens de ontwikkeling van het embryo – ze lijken geen specifieke reeks instructies te volgen als het gaat om vachtkleur.

Een ding dat calicos en torties gemeen hebben dat smokings niet hebben, is dat de meesten vrouwelijk zijn. Je hebt net zoveel kans om een vrouwelijke smokingkat te vinden als een mannetje.

Smokingkatten zijn ook te vinden in verschillende rassen, waaronder Maine Coon, British Shorthair, Scottish Fold, American Shorthair en Turkish Angora. Smokings kunnen langharig of kortharig, raszuiver of gemengd ras zijn.

Natuurlijk weten we dat ras meer een rol speelt dan kleuren als het gaat om de persoonlijkheidskenmerken van een kat. Maar net als Tabby- en Ginger-katten lijken smokingkatten vriendelijker en meer gehecht aan hun eigenaren dan andere katachtigen.

Hoewel ze misschien niet bijzonder zeldzaam zijn, als je het geluk hebt om een zwarte kat met een smokingkleurpatroon te vinden in je plaatselijke dierenasiel, ga er dan niet langs!

Smoking Katten uiterlijk

Een smokingpoes kan ook omschreven worden als een tweekleurige kat. Hoewel smokingkatten niet helemaal zwart en wit hoeven te zijn, moeten ze de piebald-kleuring hebben om in de categorie te worden opgenomen.

Smokingkatten hebben een vacht die meestal één kleur is met verschillende markeringen van een andere kleur (meestal witte vlekken). Meestal vertonen smokings witte poten, witte borst, witte snorharen en een witte buik.

Deze kleuring is in verband gebracht met het witte vlekkengen. Zoals aangetoond met het smokingpatroon, kan witte vlekken veel verschillende vormen aannemen, variërend van een enkele vlek wit op een anders effen vacht tot het meestal witte patroon dat wordt gezien in het Turkse Van-ras.

Hoewel je waarschijnlijk het meest bekend bent met smokingkatten met kort haar, kunnen ze ook lang haar hebben. Dit vachtpatroon is een genetisch kenmerk dat elk veelkleurig ras kan beïnvloeden – zelfs rassen die bekend staan om hun onderscheidende uiterlijk zoals de Noorse boskat, Perzische kat en de Manx.

Beroemde Smoking Katten

Sylvester de Kat van Looney Tunes

Zoals je misschien al weet, aanbaden de oude Egyptenaren katten. In feite werden verschillende oude Egyptische godinnen afgebeeld als katten – denk Bast (ook bekend als Bastet). Omdat katten zo hoog werden vereerd in de Egyptische cultuur, werden ze vaak afgebeeld in hiërogliefen en op koninklijke graven.

Wat je misschien niet weet, is dat over 70% van de katten afgebeeld in egyptische kunst waren smoking katten!
Enkele van de beroemdste smokingkatten in de geschiedenis zijn Sylvester the Cat van Looney Tunes’ Tweety en Sylvester, Dr. Seuss’ Cat uit De kat in de hoed, en Felix de Kat uit het tijdperk van de stomme film uit de jaren 1920. Hoewel de katten zelf niet beroemd zijn geworden, ben je misschien geïnteresseerd om te weten dat een paar bekende namen smokings bezaten – Shakespeare, Beethoven en Sir Isaac Newton.

In T.S. Elliot’s Old Possums Book of Practical Cats (1939), een verzameling gedichten over kattenpsychologie, worden smokingkatten aangeduid als Jellicles. Deze naam wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Sterker nog, u kent er misschien al een: meneer Mistoffelees.

Oorspronkelijk een personage in elliot’s boek, mr. Mistoffelees werd afgebeeld als een jonge zwart-witte kat met magische krachten in Andrew Lloyd Webber’s musical Cats. Deze specifieke smoking staat bekend om zijn flitsende charme en brutale aard, samen met zijn onvermogen om zijn magische krachten volledig te beheersen.

Andere smokingkatten die je misschien kent, zijn Bill Clinton’s katten Socks (een smoking-dragende First Cat past precies in het Witte Huis, denk je niet?) en Simon, een mollige smokingkat die in de Tweede Wereldoorlog een medaille kreeg voor het beschermen van beperkte voedselvoorraden aan boord van een oorlogsschip in het midden van de oceaan.

Persoonlijkheid en temperament

witte en zwarte kat
Volgens veel kattenouders en smoking kattenliefhebbers hebben deze vriendelijke katachtigen een gemakkelijk temperament (laten we het tuxitude noemen!). Ze zijn ook beschreven als speels, spraakzaam, loyaal en hondachtig.

Tuxedo-kittens worden geboren in formele kleding en zien er zo knap mogelijk uit. Zelfs als kittens zijn ze vriendelijk, gemakkelijk in de omgang en meer ontspannen dan andere kittens.

Een ander interessant weetje over smokingkittens is dat ze de neiging hebben zich sneller te ontwikkelen dan andere katten. Het kost kittens meestal één tot twee weken om hun ogen na de geboorte te openen, maar pasgeboren smokings openen hun ogen gemiddeld 24 uur eerder dan andere katten.

Eigendom van een smokingkat? Hier zijn meer dan 14 feiten waar je dol op zult zijn

smoking kitten

 1. Het gerucht gaat dat smokingkatten in wezen onzichtbaar op de lente-equinox – misschien is dit de reden waarom er gezegd wordt dat ze magische krachten hebben!
 2. Smokings zijn de sterkste zwemmers van alle huiszaïnen, maar de hemel helpt de mens die hen in het water probeert te krijgen.
 3. Van tuxedo-katteneigenaren is ook bekend dat ze hun katten beschrijven als intelligenter dan katten met een ander vachtpatroon. Sommigen zeggen dat smokings tot 200% slimmer dan andere katten!
 4. Buikjes breng je geluk. Blijkbaar zijn talloze lottowinnaars eigendom van deze dappere katachtigen.
 5. Ze vormen sterke gehechtheid met hun eigenaren, en ze houden van knuffelen.
 6. Smoking katten van Beethoven, Sir Isaac Newton en Shakespeare (die kunnen getuigen van hun intelligentie).
 7. Stan de smoking kat haalde in 2012 de krantenkoppen tijdens gemeenteraadsverkiezingen. Hij was de burgemeesterskandidaat uit Halifax, Canada, die de Tuxedo Party vertegenwoordigde.
 8. Smokings zijn in het Witte Huis geweest! President Clinton bezat een smoking genaamd Socks.
 9. Smoking katten zijn de alleen katachtigen toegelaten bij optredens van het grootstedelijk gebied omdat ze altijd in black tie zijn.
 10. Ruim 70% van de katten die in Egyptische koninklijke graven worden gezien, zijn smokingkatten.
 11. Over geluk gesproken! Een smoking genaamd Sparky erfde meer dan $ 6 miljoen van zijn baasje in 1998.
 12. De mustached smoking wordt berucht de ‘kitler’ genoemd. terwijl een andere variant, met wit rond de kin en neus, wordt de gemaskerde smoking genoemd.
 13. Roderick, een smoking, is de enige kat om Mt. Everest te beklimmen.
 14. Smoking kittens openen hun ogen 24 uur voor een gewone kat en ze hebben een levensduur van 10 tot 15 jaar.

Als je het geluk hebt om eigendom te zijn van een smokingkat, gefeliciteerd!

Nu weet je iets meer over je katachtige vriend en waar zijn unieke kleuring vandaan komt. Als u nieuwsgierig bent naar de details van de genetica van uw smokingkat, raden we de BasePaws katten-DNA-test aan.

Shop bij Basepaws For Cat DNA Kit

Veelgestelde vragen

Zijn smokingkatten een ras?

De smokingkat is geen kattenras op zich, maar eerder een naam die wordt gegeven aan een bepaalde reeks fysieke kenmerken. Smokingkatten zijn technisch gezien tweekleurige katten met piebald-markeringen die op smokings lijken. Deze unieke kleuring is te zien bij lang- en kortharige katten van vele rassen.

Zijn smokingkatten slim?

Smokingkatten zijn geen apart ras, dus we kunnen niet met zekerheid zeggen dat ze intelligenter zijn dan andere katten. Dat gezegd hebbende, is bekend dat ze zich sneller ontwikkelen dan andere katten en sommigen zeggen dat ze tot 200% slimmer zijn dan andere katten!

Hoe groot worden smokingkatten?

Omdat de smokingkat geen specifiek ras is maar een kleuring, is het moeilijk te zeggen. Over het algemeen leven katten gemiddeld 13 tot 17 jaar wanneer ze binnenshuis worden gehouden. Buitenkatten hebben de neiging om een kortere levensduur te hebben.

Kunnen smokingkatten grijs en wit zijn?

Ja! De term “smokingkat” verwijst meer naar de bi-color markeringen en hun specifieke plaatsing in plaats van de kleur, dus smokingkatten kunnen grijs en wit, oranje en wit zijn, of zowat elke andere combinatie.

Zijn smokingkatten duur?

Als je erover nadenkt om een smokingkat te kopen, is er goed nieuws – je hoeft geen fortuin uit te geven! De smokingkleuring is niet bijzonder zeldzaam en kan bij zowat elk ras worden gezien. Er is geen reden waarom smokingkatten meer zouden moeten kosten dan alle andere.