Waarom wordt mijn kat graag gedragen?

Er is een algemeen aanvaard stereotype dat katten afstandelijk zijn en alleen hun menselijke metgezellen tolereren, strikt op hun eigen katachtige voorwaarden. Veel katteneigenaren zouden het hier sterk mee oneens zijn, en onderzoek heeft aangetoond dat katten dat doen. missen hun eigenaren wanneer ze met rust worden gelaten en dat ze zich kunnen vormen sterke gehechtheden aan mensen.

Sommige katten gaan nog verder met deze hechting en eisen actief aandacht van hun eigenaren, waarbij sommige katten er zelfs van houden om te worden opgepakt en rondgedragen. In dit artikel zullen we onderzoeken waarom sommige katten het leuk vinden om door hun eigenaren te worden gedragen en anderen niet, problemen om op te letten en of er rassen zijn die hier eerder van genieten dan anderen.

Waarom houden katten ervan om high te zijn?

Huiskatten (Felis catus) maken deel uit van de Felidae-familie, die 37 erkende soorten bevat, waaronder leeuwen, tijgers, cheeta’s en verschillende wilde katten.

Huiskatten (Felis catus) deel uitmaken van de Felidae familie, die 37 erkende soorten bevat, waaronder leeuwen, tijgers, cheeta’s en verschillende wilde katten – allemaal vermoedelijk geëvolueerd uit een gemeenschappelijke voorouder in Azië 10-12 miljoen jaar geleden. DNA-monsters van huiskatten over de hele wereld zijn bijna identiek aan het DNA van de Afrikaanse wilde kat (Felis sylvestris lybica), die vandaag de dag nog steeds in Azië en Noord-Afrika leeft.

Het antwoord op de vraag waarom sommige katten graag door hun eigenaren worden gedragen, kan liggen in hun instinctieve verlangen om hoog te zijn zoals hun wilde kat familieleden:

 • Hoog zijn beschermt tegen hinderlagen van roofdieren of andere katten.
 • Hoog zijn geeft meer tijd om bedreigingen of potentieel gevaarlijke situaties te beoordelen.
 • Hoogte maakt het gemakkelijker om prooien te zien voor uitstekende jachtmogelijkheden.
 • Meer dominante katten binnen een groep hebben de neiging om op de hoogste plekken rond te hangen.
 • In onze huizen maakt het van de grond komen het voor katten gemakkelijker om buiten het bereik van andere huisdieren en mensen in het huishouden te blijven (vooral honden en kinderen!).

Lees ook: Kattenliefde bijten: 5 redenen waarom ze het doen &hoe te reageren

Vroege socialisatie kan betekenen dat uw kat graag gedragen wordt

Als u een kitten krijgt, praat dan met de fokker, het opvangcentrum of de persoon die voor de kittens zorgt om te zien wat voor soort menselijke interactie ze op jonge leeftijd hebben gehad.

Hoewel katten individuen zijn met unieke persoonlijkheden en voorkeuren, is er een kritieke socialisatieperiode in hun ontwikkeling als kittens die van invloed kunnen zijn op hoe ze situaties en menselijk contact voor de rest van hun leven waarnemen.

De socialisatieperiode bij katten ligt tussen de 2 en 7 weken oud en alle gebeurtenissen of ontmoetingen binnen deze tijd (positief of negatief) beïnvloeden of ze dezelfde ervaring bedreigend vinden of niet als een volwassen kat.

Kittens die tijdens hun vroege leven door de moederkat worden gedragen, moeten het ook als ‘normaal’ en veilig accepteren als ze volwassen worden.

Dit garandeert niet dat alle goed gesocialiseerde katten graag gedragen willen worden als ze ouder worden, maar het verklaart wel waarom kittens met heel weinig menselijk contact tijdens de socialisatieperiode, of verwilderde katten, minder snel zullen genieten van het gedragen worden (en gewelddadig kunnen protesteren als je het probeert).

Als u een kitten krijgt, praat dan met de fokker, het opvangcentrum of de persoon die voor de kittens zorgt om te zien wat voor soort menselijke interactie ze op jonge leeftijd hebben gehad.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

Welk kattenras zal het meest waarschijnlijk genieten van het dragen?

Sommige rassen staan vooral bekend als vriendelijk, aanhankelijk, sociaal en genietend van nauw contact met mensen.

Sommige rassen staan vooral bekend als vriendelijk, aanhankelijk, sociaal, en genietend van nauw contact met mensen. Lappenpop katten hebben een reputatie als schootkatten, die er meestal van genieten om als een baby rondgedragen te worden; in feite wordt gedacht dat de naam Ragdoll afkomstig is van hun ontspannen ‘floppy doll’ uiterlijk wanneer ze door mensen worden opgepikt!

Studies hebben aangetoond dat bepaalde rassen lijken te zoek menselijk contact zoals de Devon Rex en Korat. Andere rassen zoals de Siamees staan erom bekend dat ze aanhankelijk zijn, dus het is logisch dat ze het leuk vinden om gedragen te worden.

Aan de andere kant zullen rassen, zoals de fel onafhankelijke Bengaal, zich minder snel terughoudend voelen dooring gedragen. Het is echter de moeite waard eraan te denken dat er altijd uitzonderingen zijn op elke regel, en andere factoren zoals vroege socialisatie en individuele persoonlijkheid zullen ook een rol spelen.

Lees ook: Waarom is mijn kat niet aanhankelijk?

Waarom vallen sommige katten in slaap terwijl ze gedragen worden?

Wilde katten zijn het meest kwetsbaar voor aanvallen door andere dieren (rivalen of roofdieren), wanneer ze rusten, dus het kan zijn dat onze huiskatten onze armen kozen om in te snoozen als een vorm van bescherming wanneer ze merken dat ze op hun kwetsbaarst zijn.

Zoals eerder besproken, lijken onze huiskatten qua genetische samenstelling erg op hun voorouders van wilde katten en delen ze veel van hun instinctieve gedrag. Wilde katten zijn het meest kwetsbaar voor aanvallen door andere dieren (rivalen of roofdieren), wanneer ze rusten, dus het kan zijn dat onze huiskatten onze armen kozen om in te snoozen als een vorm van bescherming wanneer ze merken dat ze op hun kwetsbaarst zijn.

Veel mensen merken dat hun kat graag opwarmt op warme plaatsen zoals zonnige vensterbanken of over warmwaterpijpen, daarom kunnen sommige katten profiteren van de warmte van ons lichaam en besluiten dat het dragen in de armen van hun eigenaar een veilige, gezellige slaapplek biedt.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Is het veilig om mijn kat als een baby te dragen?

Het wordt meestal aanbevolen om uw kat met beide handen te dragen en zijn benen volledig te ondersteunen om hem een veilig gevoel te geven.

Het wordt meestal aanbevolen om uw kat met beide handen te dragen en zijn benen volledig te ondersteunen om hem een veilig gevoel te geven. Plaats een hand onder hun borst om hun lichaam te ondersteunen, terwijl de andere hand en arm hun onderste en achterpoten cuppen.

Als uw kat er echter van lijkt te genieten om als een baby in uw armen te worden gedragen, te genieten van buikwrijven en weg te spinnen, verwen ze dan in ieder geval! Het is echter de moeite waard om voorzichtig te zijn, omdat hun poten (gewapend met naaldscherpe klauwen) zich in de buurt van je gezicht bevinden.

Katten staan bekend om hun veranderlijke stemmingen, dus als ze plotseling besluiten dat ze niet blij zijn met de situatie, kun je uiteindelijk op je gezicht worden gekrabd. Let op hun lichaamstaal voor de eerste tekenen dat ze er genoeg van hebben en naar beneden willen, bijvoorbeeld staarttrekkingen, miauwen of afgeplatte oren.

Oudere katten hebben meer kans op pijnlijke gewrichtsaandoeningen zoals Artrose, die hun benen en wervelkolom kunnen beïnvloeden. Deze katten kunnen het pijnlijk vinden om op hun rug gedragen te worden en zijn meer geneigd om naar je uit te halen. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u merkt dat uw kat pijn of ongemak lijkt te hebben.

Lees ook: 5 redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen (en 3 die je niet zou moeten krijgen)

Waarom vindt mijn kat het niet leuk om gedragen te worden?

houden katten van knuffels?

Het is onnatuurlijk dat katten worden opgepikt – vriendelijke communicatie tussen katten heeft de neiging om hoofd- en lichaamswrijven en gorzen te betrekken.

Zoals we in het hele artikel zijn ontgaan, kunnen sommige katten niet zoals vastgehouden worden of helemaal niet gedragen, hier zijn enkele mogelijke redenen waarom dat kan zijn:

Het is onnatuurlijk dat katten worden opgepikt – vriendelijke communicatie tussen katten heeft de neiging om hoofd- en lichaamswrijven en gorzen te omvatten – niet om elkaar op te pakken! Veel katten hebben ook bezwaar tegen het gevoel in bedwang te worden gehouden en niet gemakkelijk weg te kunnen komen uit een situatie.

 • Gebrek aan socialisatie – als kittens niet worden blootgesteld aan zachte behandeling en worden opgepikt in hun socialisatieperiode, zullen ze dit later in het leven eerder eng en stressvol vinden.
 • Pijn of angst – als de kat in het verleden zonder waarschuwing is opgehaald en de ervaring pijnlijk of beangstigend was, zullen ze zich dit herinneren en proberen te voorkomen dat ze opnieuw worden opgehaald.
 • Ras – zoals we in dit artikel al hebben besproken, willen sommige rassen minder snel worden opgehaald en vastgehouden dan andere, bijvoorbeeld Bengalen.
 • Persoonlijkheid – veel volledig gelukkige en gezonde katten houden er gewoon niet van om opgepakt te worden, en je moet je kat altijd laten begeleiden naar het soort interactie en genegenheid waar ze van genieten.

Als uw kat het vroeger leuk vond om opgehaald te worden en nu is begonnen te protesteren of te vermijden, kunnen ze pijn hebben, dus regel een controle met hun dierenarts.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

Samenvatting

houden katten van knuffels?

Katten houden van warme plekken om te knuffelen, en veel katten genieten ervan om gedragen te worden, sommige katten ontspannen zelfs volledig en doen een dutje in de armen van hun eigenaar.

Katten houden van warme plekken om te knuffelen, en veel katten genieten ervan om gedragen te worden, sommige katten ontspannen zelfs volledig en hebben een nap in de armen van hun eigenaar. Katten houden instinctief van hoge plekken waar ze zich veiliger en geborgen voelen, dus ze kunnen profiteren van onze hoogte boven de grond wanneer ze worden gedragen!

Kittens die ervaren dat ze worden opgehaald tijdens hun socialisatieperiode (2-7 weken oud) hebben mogelijk meer kans om als volwassenen te worden opgehaald. Sommige rassen zijn van nature aanhankelijker dan andere, het klassieke voorbeeld zijn Ragdoll-katten, die hun naam danken aan de ontspannen en slappe lichaamshouding die ze vaak aannemen wanneer ze worden opgehaald!

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als mijn kat huilt als ik hem neerleg?

Hoeveel we ook allemaal van onze katten houden, er zijn natuurlijk momenten dat we ze moeten neerleggen om door te gaan met dagelijkse taken of het huis te verlaten!

Probeer ze af te leiden met wat lekkers of een spelletje als ze klaarwakker zijn, of neem ze af met een knuffel in een comfortabel, warm bed als ze een dutje nodig hebben. Als ze over het algemeen erg aanhankelijk zijn en wanhopig op zoek naar aandacht boek een afspraak met uw dierenarts om hun gedrag te bespreken en hulp te krijgen, ze kunnen last hebben van verlatingsangst.

Sommige mensen vinden het gebruik van een draagdoek kattendrager handig om hun kat dichtbij te houden, maar tegelijkertijd toch door te kunnen gaan met dingen in huis.

Is het ok om mijn kat als een baby vast te houden?

Zolang je kat gelukkig is en ontspannen lijkt in deze positie, verwen hem dan, maar je moet voorzichtig zijn en letten op subtiele veranderingen in lichaamstaal om te laten zien wanneer hij er genoeg van heeft.

Op hun rug in je armen liggen, betekent dat hun scherpe klauwen heel dicht bij je gezicht liggen – dus negeer geen waarschuwingssignalen dat ze naar beneden willen, anders kun je krassen krijgen.

Mijn kat houdt er niet van om opgehaald te worden – wat kan ik doen?

Sommige katten (ongeacht ras of vroege socialisatie-ervaringen) lijken het gewoon niet leuk te vinden om opgepikt te worden – en over het algemeen moet je dit respecteren en op hun eigen voorwaarden communiceren – verzorg en maak je ze lastig als ze naast hen zitten, in plaats van te proberen ze op te pakken.

Sommige katten kunnen worden gebracht met het idee om na verloop van tijd te worden opgepakt – begin met zachtjes gedoe en aai ze, beloon ze met traktaties en speelgoed om het een plezierige ervaring te maken.

Als ze eenmaal ontspannen en gelukkig zijn, probeer ze dan met beide handen op te pakken om ze volledig te ondersteunen en houd ze dicht bij je borst zodat je kat zich veilig voelt. Bouw de hoeveelheid tijd op die ze graag langzaam vastgehouden worden, met behulp van veel positieve bekrachtiging met lof, traktaties en genegenheid.

Bronnen weergeven

Driscall, C.A., Menotti-Raymond, M. et al. (2007). De oorsprong van de domesticatie van katten in het Nabije Oosten. Wetenschap 317(5837):519-523

Eriksson, M., Keeling, L. J., & Rehn, T. (2017). Katten en eigenaren hebben meer interactie met elkaar na een langere duur van de scheiding. PLoS EEN, 12(10).

Vitale, K.R., Behnke, A.C., Udell, M.A.R. (2019). Hechtingsbanden tussen huiskatten en mensen. Huidige biologie, 29(18), PR864-R865. https:doi.org/10.1015/j.cub.2019.08.036

 • www.cats.org.uk
 • www.icatcare.org