Wanneer bereikt een kat de volledige grootte?

Katten zijn er in alle maten. Grote katten, kleine katten, gedrongen katten, dunne katten en alles daartussenin. Veel van hoe groot een kat wordt, hangt af van welk ras ze zijn, de voeding die ze krijgen, hun omgeving en dingen van die aard.

Over voeding gesproken, dat is een variabele die moet worden vermeld als we het hebben over katten die hun volledige grootte bereiken. Laten we omtrek niet verwarren met een normale lengtemaat voor een kat, omdat katten met overgewicht of obesitas extreem zwaar kunnen zijn, zelfs als hun totale lengte niet toeneemt. Je kunt hetzelfde kenmerk bij mensen zien.

Als iemand 6 voet lang is, ongeacht hoeveel ze wegen, zullen ze nog steeds 6 voet lang zijn, wat hun normale “grootte” is.

Dus laten we daarom eens kijken wanneer een kat zijn volledige grootte bereikt.

Op welke leeftijd stoppen katten met groeien?

Van een kat wordt gezegd dat hij de volwassenheid bereikt op ongeveer 12 maanden oud. Dat betekent dat hun persoonlijkheid op zijn plaats is opgesloten, maar dat betekent niet dat ze zullen stoppen met groeien. Katten blijven over het algemeen groeien tot ze 18 maanden oud zijn en hun volledige grootte bereiken, maar, en dit is een grote maar, grotere rassen zoals Maine Coon-katten kunnen tot 5 jaar groeien!

Het wordt nog verwarrender omdat als uw kat een Maine Coon-DNA in zijn genen heeft, zelfs als het eruit ziet als een gewone tabby, Siamees, korthaar of wat dan ook, het kan nog jaren na de 18 maanden blijven groeien.

Cat Groei grafiek

Voeding

Wanneer groeien katten op ware grootte?

Katten die normaal worden gevoerd en die genoeg te eten krijgen, zullen zich houden aan dat 18 maanden full size dictum. Maar katten die niet genoeg te eten hebben gekregen of niet de juiste voeding hebben gekregen, vooral toen ze kittens waren, kunnen voortijdig hun volledige grootte bereiken of onvolgroeid raken.

Lees ook: Beste kittenvoer – Top 5 beste kittenvoeding op de markt vandaag

Verlaten katten zijn enkele van de meest voorkomende onvolgroeide katachtigen, en als je je kat uit een asiel haalt, is de kans groot dat hij is verlaten en misschien nooit zo groot is als het potentieel van het ras. Het betekent ook dat het veel eerder dan normaal kan stoppen met groeien, omdat zijn lichaam het groeiproces moest afsluiten om te overleven.

Je kunt het alle liefde, vriendelijkheid, zorg en voedsel geven die je wilt, maar als het groeiproces al is stilgelegd door het gebrek aan voeding, wordt je kat misschien niet groter dan hij op dat moment is.

Sterilisatie en castratie

Tot voor kort was de grootte van de kat en hoe lang hij bleef groeien als hij eenmaal gesteriliseerd of gecastreerd was, altijd slechts een mythe. De nieuwste wetenschappelijke bevindingen werpen enig licht op het onderwerp groei wanneer die procedures worden uitgevoerd.

Er is vaak gezegd dat een gesteriliseerde of gecastreerde kat groter zal worden dan een niet-veranderde kat, en bevindingen hebben dit bevestigd, met een uitzondering. Als een kat vroeg in het leven wordt gesteriliseerd of gecastreerd, zal deze groter worden, zowel in omtrek als lengte. Maar als de procedures op volwassen leeftijd worden uitgevoerd, zal het over het algemeen uitgroeien tot de natuurlijke grootte van het ras.

Een kat die deze procedures niet heeft ondergaan, zal zich over het algemeen houden aan de groeilimiet van 18 maanden, zolang zijn DNA zuiver is.

Een kat die de procedure heeft ondergaan, heeft een langere botstructuur en zal na de periode van 18 maanden blijven groeien. Voor hoe lang, kan niemand zeggen, maar sterilisatie en castratie verlengt de groeitijd en de grootte positief.

Als u bereid bent om ergens tussen de $ 50 en $ 100 uit te geven, kunt u uw kat laten castreren en dit zelf bevestigen.

waarom deze kat erg schattig is

Hoe lang groeien katten?

In de meeste gevallen is het definitieve antwoord 18 maanden, waarbij Maine Coon-katten tot 5 jaar nodig hebben zoals vermeld. We hebben al voeding, sterilisatie en castratie opgenomen die de volledige grootte van een kat zullen beïnvloeden, maar er zijn ook andere factoren.

Katten die lijden aan dwerggroei of botmisvormingen kunnen stoppen met groeien en hun volwassen grootte veel eerder bereiken. Aan de andere kant van dit spectrum is het laatste nieuws over wilde katten die soms meer dan 4 voet lang worden, wat vergelijkbaar is met een wilde bobcat of lynx.

Als dit DNA op de een of andere manier een huiskat wordt, wat heel goed mogelijk zou kunnen zijn als een vrouwelijke buitenkat niet is gesteriliseerd, wie weet op welke leeftijd ze kunnen stoppen met groeien en op ware grootte kunnen komen.

De bottom line hier is dit – geef je kat veel liefde, geef ze kattenvoer van hoge kwaliteit en voor jou en je beste spinneusmaatje zal grootte er nooit toe doen.

Over de auteur

Mary Nielsen richtte FelineLiving.net op en is een gepassioneerd kattenliefhebber, blogger en parttime muziekleraar. Ze richtte haar blog op om haar ups te delen en te doenwns van het zijn van een huisdier ouder voor een stel schattige kittens en katten. Als ze niet met ze speelt of lesgeeft, kun je haar zien experimenteren in de keuken.