5 interessante feiten over het temperament van de Calico-kat


Calico katten zijn fascinerend en ik ken veel kattenliefhebbers die er vooral gek op zijn.

Een calico is geen apart kattenras. Dit is slechts een beschrijving van een specifiek vachtpatroon. Calico’s zijn gedomesticeerde katten met een witte vacht met oranje, zwarte, crème, roodbruine of, in sommige gevallen, grijze vlekken over hun vacht.

Het uiterlijk zelf zorgt ervoor dat deze kat zich onderscheidt van de rest. Zijn temperament is echter nog unieker!

Temperamentkenmerken en gedrag zijn een belangrijk punt om te overwegen voor elke toekomstige katteneigenaar.

Daarom kan het lezen van de volgende vijf essentiële feiten over het temperament van de lapjeskat nuttig zijn om te bepalen of deze kat de juiste keuze voor u is.

Laten we elk van deze feiten eens van dichtbij bekijken.

1. Zeer aanhankelijk met hun baasjes

Vrouw die met Calicokat knuffelt

Calico katten zijn meestal zeer aanhankelijk met hun mensen.

Ze houden ervan om aandacht te krijgen, en geven het ook terug. Dit betekent dat het leven met een lapjeskat ertoe kan leiden dat uw kat boven uw hoofd slaapt.

Katachtigen met dit vachtpatroon zijn waarschijnlijk loyaal, lief en liefdevol met hun mensen. Iedereen die op zoek is naar een kat die van interactie houdt, zal blij zijn met een lapjeskat.

Ze kunnen zelfs op de schoot van hun baasjes springen als ze zin hebben in een lekkere knuffel. Dit betekent natuurlijk niet dat een lapjeskat altijd in zal zijn voor te veel van dit soort genegenheid.

U hoeft alleen maar de lichaamstaal van uw kat en zijn voorkeuren te leren kennen als het gaat om uw relatie.

2. Vriendelijk en speels

Van Calico-katten in het algemeen wordt verwacht dat ze speels en vriendelijk.

Deze temperamenteigenschappen maken ze zeer geschikt voor het leven met gezinnen met kinderen en zelfs andere huisdieren.

Natuurlijk kunnen enkele andere factoren van invloed zijn op deze temperamentkenmerken, zoals vroege socialisatie en de omstandigheden waarin een kat is opgegroeid.

International Cat Care legt uit dat kittens veel leren over de wereld om hen heen door het gedrag van hun moeder te observeren. Ook leren ze over sociale en jachtvaardigheden door met hun broers en zussen te spelen.

Maar hun eigenaren worden het belangrijkste onderdeel van hun socialisatie naarmate ze opgroeien. Om een lapjeskat speels en vriendelijk te laten zijn, heeft hij positieve ervaringen met menselijke zorg nodig.

Daarom, als je je calico liefde, aandacht en leuke activiteiten geeft, zal het deze persoonlijkheidskenmerken zeker manifesteren.

3. Onafhankelijkheid

De zitting van de Kat van de lapjesbloem in gras

Calico katten raken gehecht aan hun baasjes en brengen graag tijd met hen door. Ze zijn er echter meestal niet al te afhankelijk van.

Eigenlijk Calico’s zijn vrij onafhankelijk. Ze zijn in staat om zelf wat plezier te vinden en lijken soms zelfs te genieten van wat tijd voor zichzelf.

Dit betekent niet dat ze niet teleurgesteld zullen zijn als ze enige tijd gescheiden zijn van hun mensen.

Dit betekent echter wel dat een lapjeskat waarschijnlijk geen last heeft van verlatingsangst als je een tijdje van huis bent.

Deze temperamenteigenschap kan zowel als positief als negatief worden opgevat. Voor mensen met drukke schema’s denk ik dat onafhankelijkheid iets is waar ze zeker naar op zoek zijn in hun toekomstige kattenvrienden.

4. Wilskrachtig en brutaal

Calico-katten zijn vriendelijk, loyaal en aanhankelijk. Maar een van de eigenschappen waar ze vooral om bekend staan, is hun wilskrachtige aard.

Als ze iets willen, kunnen ze ongelooflijk krijgen koppig en brutaal. Aan de andere kant, als ze vastbesloten zijn dat ze iets niet willen, zul je het moeilijk hebben om ze over te halen om het te doen.

Van een lapjeskat wordt dus verwacht dat hij zeer temperamentvol is. Dit kan in sommige gevallen betekenen dat het ondeugend of zelfs agressief gedrag kan vertonen.

Er zijn enkele studies op dit gebied geweest.

Elizabeth Stelow en haar medewerkers [1] onderzocht de relatie tussen vachtkleur en agressief gedrag bij huiskatten.

Deze studie toonde aan dat eigenaren calico’s, zwart-witte en grijze en witte katten als vaker agressief beschouwden dan andere.

Er waren 1.432 respondenten in dit onderzoek, dus het is moeilijk om enkele generalisaties te maken. Eén ding is echter zeker: Calico-katten zijn behoorlijk vurig en brutaal!

5. Een Cat Met een gemiddeld energieniveau

Kat die voor de hand van de vrouw reikt

Sommige katten zijn veel actiever dan andere.

Volgens Animal Fun Facts zijn Bengalen, Savannah-katten en Abessijnen echte bundels energie. Je kunt verwachten dat je de hele dag feest hebt met een van deze katachtigen onder je dak!

Aan de andere kant zijn er vrij rustige katten, zoals de Perzische. Deze kat geeft er de voorkeur aan om rond te hangen of gewoon te chillen met zijn mensen.

Calico-katten vallen ergens in het midden tussen deze twee uitersten. Hun energieniveau en behoefte aan activiteiten kunnen als matig worden omschreven.

Daarom kan deze kat af en toe genieten van een rustige dag, maar zal hij ook een leuke, leuke activiteit waarderen om met zijn baasjes te delen.

Het is in ieder geval goed om een lapjeskat altijd zowel lichamelijk als geestelijk gestimuleerd te hebben. Dit is de beste manier om ondeugende uitbarstingen te voorkomen.

Hebben alle Calico-katten hetzelfde temperament?

De eerder genoemde temperamentkenmerken zijn iets wat je over het algemeen kunt verwachten bij een lapjeskat.

Dit is echter geen garantie dat alle lapjeskatten die je tegenkomt absoluut hetzelfde temperament zullen hebben.

Elke lapjeskat is anders. Ook, zoals reeds uitgelegd, zijn hun temperament en gedrag sterk afhankelijk van hun levensomgeving en socialisatie.

Bovendien is een nog belangrijkere factor hier het ras van een kat. Veel verschillende rassen kunnen dit vachtpatroon vertonen, en enkele van de meest populaire zijn de volgende:

Amerikaans Korthaar

Brits Korthaar

Exotisch korthaar

Maine Coon

Noorse Boskat

•Perzisch

•Siberisch

• Turkse Angora

Hoewel het leuk is om het vachtpatroon van een kat te beschouwen als een essentiële factor van zijn temperament, is het toch essentieel om de specifieke eigenschappen te onderzoeken die van het ras worden verwacht.

Als je ook meer wilt weten over het algemene verband tussen de vachtkleur van een kat en zijn persoonlijkheid, bekijk dan dit artikel.

Is geslacht belangrijk voor het temperament van een Calico-kat?

De kat van de lapjeskat het liggen

Voor alle toekomstige eigenaren van lapjeskatten is er één belangrijk stukje informatie over katten met deze vachtkleuring.

Deze katachtigen zijn overwegend vrouwtjes vanwege genetica en chromosoomparen. Mannelijke lapjeskatten zijn uiterst zeldzaam. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 3.000 lapjeskatten mannelijk is.

Daarom zijn er enkele veronderstellingen dat calico’s zo brutaal, onafhankelijk en koppig zijn, simpelweg omdat ze typisch vrouwtjes zijn!

Natuurlijk delen niet alle vrouwelijke katten deze temperamentkenmerken. Hun gedrag hangt ook sterk af van hun ras en leefomgeving.

Toch is, net als in het geval van vachtkleur, de benadering om het temperament van een kat te baseren op zijn geslacht ook best interessant.

Ons artikel over mannelijke versus vrouwelijke katten geeft u een inzichtelijke gids voor overeenkomsten en verschillen tussen geslachten in de kattenwereld.

Conclusie

Wat is het uiteindelijke oordeel over het temperament van de lapjeskat?

Het hebben van een lapjeskat in huis zal je dagelijks leven zeker opfleuren! Deze kat is brutaal, vriendelijk en pittig.

In sommige gevallen zijn deze temperamentkenmerken een recept voor het veroorzaken van problemen. Natuurlijk, met positieve bekrachtiging, de juiste aanpak en training, kunnen calicokatten perfect volgzaam zijn.

Katachtigen met dit vachtpatroon staan ook bekend als liefdevol en aanhankelijk met hun mensen. Ze zijn meestal onafhankelijk en zijn niet overdreven aanhankelijk.

Ten slotte kunnen we tot de conclusie komen dat calico uiteindelijk slechts een vachtpatroon is. Dit zijn enkele algemene veronderstellingen die we kunnen maken over hun temperament.

Andere factoren, zoals het ras en de socialisatie van een kat, zijn hier ook essentieel om te overwegen.

We kunnen concluderen dat een lapjeskat in ieder geval een specifiek uiterlijk heeft, evenals temperament. Het is aan jou of deze pittige katachtige in je leven past!

Verwijzingen:

[1] Elizabeth A. Stelow, Melissa J. Bain & Philip H. Kass (2016) De relatie tussen vachtkleur en agressief gedrag bij de huiskat, Journal of Applied Animal Welfare Science, 19:1, 1-15, DOI, opgehaald 24 oktober 2023.