Kan mijn kat borstvoeding geven nadat ze is gesteriliseerd? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en veelgestelde vragen

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Als u deelneemt aan een val-castratie-terugbrengprogramma voor zwerfkatten en verwilderde poezen of als u momenteel een zogende kat bezit, heeft u er misschien aan gedacht om haar te laten steriliseren. Het proces is cruciaal voor zwerfkatten en verwilderde katten om meerlingzwangerschappen te voorkomen, en voor uw eigen kat, tenzij u een fokker bent. Uw kat laten steriliseren heeft ook veel gezondheidsvoordelen, zoals het voorkomen van baarmoederinfecties en het verminderen van de incidentie van borstkanker. Maar kan een kat haar kittens blijven verzorgen nadat ze is gesteriliseerd?

Ja, moederkatten kunnen borstvoeding geven en hun kittens blijven voeden nadat ze zijn gesteriliseerd. Tenzij het absoluut noodzakelijk is, is het echter aan te raden om te wachten tot de kittens gespeend zijn voordat u de kat laat repareren.

In dit artikel kijken we naar de redenen waarom dit het geval is.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Kunnen katten borstvoeding geven na sterilisatie?

Een moederpoes begint kort voor de bevalling met borstvoeding.  Ze zal haar kittens melk blijven geven totdat ze gespeend zijn, zelfs als ze gesteriliseerd is.

kat na sterilisatie
Afbeelding tegoed: Sannikova Maria, Shutterstock

Waarom het niet zo’n goed idee is

Er zijn verschillende redenen waarom het steriliseren van een zogende moeder geen goed idee is. Ten eerste kan het zijn dat ze minder melk produceert dan vóór de procedure. Ten tweede staat ze de kittens misschien niet toe om te voeden vanwege de pijn van de operatie. Wanneer kittens borstvoeding geven, kneden ze de buik van de moeder, wat haar pijn kan veroorzaken in de buurt van de operatieplaats.

Terwijl katten borstvoeding geven, neemt ook de bloedtoevoer naar hun borstweefsel toe, wat tijdens de operatie overmatig bloeden kan veroorzaken.

Ten slotte moet de moeder 12 tot 24 uur na de operatie van haar kittens worden gescheiden. Dus tenzij ze gespeend zijn of vast voedsel beginnen te eten, is dit niet ideaal.

Hoe worden moeders die borstvoeding geven gesteriliseerd?

In bepaalde situaties, meestal met programma’s voor vallen, castratie en terugkeer, is het noodzakelijk om een moederkat te steriliseren. Sommige katten kunnen krols worden terwijl ze nog borstvoeding geven, hoewel het waarschijnlijker is dat ze ongeveer 5-8 weken na de bevalling krols worden, wat meestal samenvalt met het moment waarop de kittens worden gespeend. Het steriliseren van een zogende moeder houdt meestal een flankcastratie in 1 (ook bekend als een zijsterilisatie).

Traditionele sterilisaties worden op de buik gedaan, maar een sterilisatie aan de zijkant maakt het voor katten gemakkelijker om hun kittens te blijven voeden zonder dat die kleine kneedpootjes pijn doen. Dat gezegd hebbende, een zogende moeder kan op de traditionele manier worden gesteriliseerd, en het herstel voor beide methoden is hetzelfde.

Lynx punt Siamese tabby Kat zogende litter_MW47_shutterstock
Afbeelding tegoed: MW47, Shutterstock

3 Gezichtsverdeler voor katten

Wanneer worden kittens gespeend?

Wanneer kittens beginnen over te stappen van moedermelk naar vast voedsel, zijn ze aan het spenen. Kittens jonger dan 4 weken zijn volledig afhankelijk van hun moeder voor melk (of flesvoeding voor pleegkittens), en het speenproces begint traditioneel rond de leeftijd van 4 weken.

Kittens zelf zullen rond deze tijd interesse gaan tonen in voedsel, wat een goede indicatie is dat het tijd is om bevochtigd kittenvoer aan te bieden. Andere fysieke tekenen dat de kittens er klaar voor zijn, zijn dat ze steeds mobieler worden en beginnen te spelen.

Het speenproces moet een langzaam, geleidelijk proces zijn gedurende drie tot vier weken, waarbij de meeste kittens volledig gespeend zijn tegen de tijd dat ze 8 weken oud zijn. De veiligste tijd om de moeder te steriliseren begint over het algemeen wanneer haar kittens niet jonger zijn dan 5 weken, en het is vaak het beste wanneer de kittens volledig gespeend zijn.

Kunnen gesteriliseerde katten melk produceren?

Als een kat al een tijdje gesteriliseerd is, zou hij normaal gesproken geen melk produceren, tenzij er een hormonale onbalans was. Hoewel er af en toe gevallen zijn van valse of schijnzwangerschap bij katten wanneer ze borstvoeding geven, gebeurt dit wanneer een poes in een loopsheid gaat en ovuleert maar niet zwanger wordt. Aangezien sterilisatie een ovariohysterectomie is, zou een gesteriliseerde kat niet kunnen ovuleren en daarom geen schijnzwangerschap hebben wanneer zowel de eierstokken als de baarmoeder worden verwijderd.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Als uw kat borstvoeding geeft maar gesteriliseerd moet worden, moet de kittens op zijn vroegst zijn wanneer de kittens minstens 5 weken oud zijn en zijn begonnen met het eten van vast voedsel. U hoeft niet te wachten tot haar melk volledig is opgedroogd, maar het is over het algemeen aan te raden om te wachten tot de kittens niet langer afhankelijk van haar zijn. Als kittens 8 weken oud zijn, zijn ze meestal volledig gespeend en eten ze vast voedsel, en dus is dit voor de meeste katten de beste tijd om ze te laten steriliseren.

ÞAt Said kunnen moeders die borstvoeding geven blijven voeden, zelfs nadat ze zijn gesteriliseerd, wat de beste optie kan zijn voor zwerfkatten en wilde katten in een val-castratie-terugkeerprogramma.

Maar praat met uw dierenarts (wat u sowieso zou moeten doen als u een drachtige kat heeft) over de beste tijd om uw kat te laten steriliseren en onthoud dat het mogelijk is dat ze snel na de bevalling weer zwanger wordt.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Rashid Valitov, Shutterstock