Lipoom bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Lipoom bij katten: close-upbeeld van een ziek zwerfkatje met een merkbare tumor op zijn hoofd

Shutterstock.com

Snel overzicht: lipoom bij katten

Als kattenbezitters kan het vinden van knobbels of bulten op uw kat zeer zorgwekkend zijn. Knobbels kunnen in verschillende vormen en maten voorkomen en komen voor in verschillende delen van het lichaam. Sommige knobbels zijn goedaardig (niet-kankerachtig), terwijl andere kwaadaardig (kankerachtig) zijn. Een van die knobbels die katten kunnen krijgen, wordt een lipoom genoemd, ook wel vetweefseltumor genoemd.

Lipomen zijn vetknobbels of tumoren, vaak gezien bij honden, maar zelden bij katten. Het zijn goedaardige (niet-kankerachtige) knobbels en over het algemeen langzaam groeiend. Lipomen zijn gemaakt van vetcellen die adipocyten worden genoemd en zijn meestal zacht en rond. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen over het algemeen voor op de borst, buik of bovenbenen. Hoewel lipomen goedaardige tumoren zijn, kunnen ze soms behoorlijk groot worden of op onhandige plaatsen groeien, zoals onder de oksel. Op deze manier kunnen ze ongemakkelijk worden voor katten en kunnen ze de mobiliteit van de kat beïnvloeden.

Oorzaken van lipoom bij katten

Er zijn geen bekende oorzaken van lipoom bij katten. Er wordt gedacht dat huisdieren met overgewicht of obesitas een hoger risico lopen op het ontwikkelen van lipomen, maar er worden geen werkelijke oorzakelijke factoren herkend.

Symptomen van lipoom bij katten

Lipomen zijn pijnloze, zachte knobbels en het is onwaarschijnlijk dat uw kat symptomen zal vertonen. Om deze reden kan het moeilijk zijn om een lipoom op te merken totdat het een bepaalde grootte heeft bereikt.

Vaak merken eigenaren van gezelschapsdieren een knobbeltje op wanneer ze hun kat aaien of verzorgen. Regelmatige verzorgingssessies zijn een goed moment om uw kat te controleren op eventuele veranderingen in hun huid, vacht of onderliggende gezondheid. Als u een knobbeltje opmerkt, is het de moeite waard om de kenmerken te noteren, waaronder de grootte, vorm, locatie, uiterlijk van de huid en of het pijnlijk is om aan te raken.

Lipomen hebben vaak bepaalde kenmerken, waaronder:

  • Rond
  • Zacht
  • Zelfde temperatuur van de omringende huid (geen warmte)
  • Geen verkleuring van de huid
  • Beweegbaar onder de huid

Dit is het geval voor de meeste lipomen, maar sommige gevallen zullen variëren en kenmerken hebben die niet typisch zijn.

Lees ook: Huidknobbels bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Diagnose van lipoom bij katten

Lipoom bij katten: dierenarts die de maag van een kat onderzoekt op tekenen van eierstoktumoren tijdens een medische controle

Elke knobbel die onder de huid van uw kat wordt gevonden, is een bezoek aan de dierenarts waard voor beoordeling. Shutterstock.com

Hoewel lipomen goedaardige en relatief onschadelijke knobbels zijn, moeten ze worden onderscheiden van andere soortgelijke knobbels. Liposarcomen kunnen bijvoorbeeld qua uiterlijk en gevoel lijken op lipomen, maar zijn kwaadaardige kankers. Als u een knobbeltje op de huid van uw kat opmerkt, moet u uw dierenarts bezoeken.

Uw dierenarts zal waarschijnlijk enkele vragen stellen, zoals wanneer u de knobbel voor het eerst opmerkte, of deze groter is geworden of van uiterlijk is veranderd, en of uw kat er last van lijkt te hebben. Ze zullen uw kat en de knobbel onderzoeken, terwijl ze ook controleren op andere knobbels op het lichaam van uw kat.

Biopsie van de knobbel

Uit onderzoek kan uw dierenarts achterdochtig zijn over een lipoom als hij een zachte, beweegbare knobbel voelt. Om een lipoom echter goed te diagnosticeren, zal uw dierenarts een kleine biopsie van de knobbel nemen met een naald, een fijne naaldaspiratie (FNA) genoemd. Dit maakt het mogelijk om cellen uit de knobbel te bemonsteren, die vervolgens op een microscoopglaasje kunnen worden geplaatst en onderzocht. Uw dierenarts kan dit in de kliniek doen of wegsturen naar een extern laboratorium.

Dit zal in de meeste gevallen een antwoord geven. Als het echter nog steeds niet duidelijk is wat de knobbel precies is na het aspireren van een fijne naald, kan het nodig zijn om een chirurgische biopsie onder verdoving uit te voeren. Hierbij wordt een klein stukje van de knobbel verwijderd en weggestuurd voor analyse. Uw dierenarts kan vóór deze procedure bloedonderzoek en urineonderzoek aanbevelen.

Behandelingen voor lipoom bij katten

Lipomen zijn goedaardige knobbels of tumoren, wat betekent dat ze niet kankerachtig zijn. Om deze reden hebben ze niet per se een behandeling nodig als de diagnose eenmaal is bevestigd. Voor katten met kleine eenvoudige lipomen kunnen eigenaren besluiten om het lipoom te observeren en te controleren. Dit kan inhouden dat er thuis foto’s van het lipoom worden gemaakt en dat het lipoom wordt opgemeten met een meetlint/liniaal. Regelmatige veterinaire controles (minstens twee keer per jaar) worden ook aanbevolen om de klonten te controleren.

Voor grotere lipomen of lipomen die zich op een onhandige plaats en ongemakkelijk bevinden, kan chirurgische verwijdering nodig zijn. Uw dierenarts kan aanbevelen om vóór de operatie bloedonderzoek en urinetests uit te voeren en eventuele risico’s te bespreken. Je kat zale een algehele narcose, maar zal in de meeste gevallen dezelfde dag nog naar huis gaan om thuis te herstellen. Ze zullen waarschijnlijk een paar dagen na de operatie moeten terugkeren voor een postoperatieve controle en 10-12 dagen na de operatie opnieuw om hechtingen te laten verwijderen.

Chirurgische verwijdering is meestal curatief als het hele lipoom is verwijderd. Als een deel van het lipoom achterblijft, kan het opnieuw optreden.

Complicaties van het hebben van lipomen

Lipoom bij katten: Zwarte kat met een zichtbare knobbel of tumor op zijn lip.

Lipomen die voorkomen op plaatsen zoals een poot of het gezicht kunnen normaal gedrag belemmeren. Shutterstock.com

Over het algemeen zijn lipomen goedaardige en onschadelijke knobbels. Complicaties kunnen echter optreden wanneer lipomen erg groot worden, tussen spierweefsel groeien (infiltratieve lipomen) of stevig vastzitten aan onderliggende structuren.

Deze factoren kunnen ervoor zorgen dat de lipomen problemen veroorzaken met lopen en algemene beweging voor de kat in kwestie. Het maakt het lipoom ook moeilijker te verwijderen en leidt mogelijk tot een langere anesthesietijd. Als uw kat een gecompliceerder lipoom heeft, kunt u de behandelingsopties in detail met uw dierenarts bespreken.

Tips voor kattenverzorging

De zorg voor een kat met een lipoom is niet al te ingewikkeld, aangezien lipomen in de meeste gevallen goedaardig en over het algemeen onschadelijk zijn. Hoewel deze knobbels geen kanker zijn, moeten ze wel worden gecontroleerd en geobserveerd om thuis voor katten met lipomen te zorgen.

  • Grootte en uiterlijk van de monitor: Nauwlettend toezicht is belangrijk, omdat dit zal helpen om eventuele veranderingen in het lipoom op te pikken. Katteneigenaren doen dit vaak door regelmatig foto’s van het lipoom te maken, het lipoom te meten en regelmatig palpatie uit te voeren. Als u een verandering in grootte of uiterlijk van het lipoom opmerkt, moet u dit bij uw dierenarts laten controleren.
  • Controleer op andere klontjes: Lipomen kunnen ook in andere delen van het lichaam voorkomen, dus het is belangrijk om uw kat regelmatig te controleren op meer knobbels. Hoewel lipomen niet iets zijn om je zorgen over te maken, kunnen andere knobbels dat wel zijn, dus het is altijd belangrijk om nieuwe knobbels door je dierenarts te laten controleren.
  • Regelmatige controles door de dierenarts: Als uw kat een lipoom heeft, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van uw veterinaire controles. Hoewel u het lipoom thuis in de gaten houdt, moet uw dierenarts de knobbel ook onderzoeken (misschien twee keer per jaar) om te beoordelen op eventuele veranderingen en om te controleren op andere knobbels.

Hoe lipoom bij katten te voorkomen?

Lipoom bij katten: Leuke bruine kat die thuis uit metalen kom eet

Het wordt aanbevolen om uw kat op een gezond lichaamsgewicht te houden door een uitgebalanceerd dieet te geven dat geschikt is voor zijn leeftijd en levensstijl. Shutterstock.com

Er zijn geen bekende oorzaken van lipomen, maar een ding waarvan wordt gedacht dat het helpt, is om uw kat op een gezond gewicht te houden en obesitas te voorkomen.

Streef ernaar uw kat in goede gezondheid te houden door hem kattenvoer van hoge kwaliteit te geven, een gezond gewicht te behouden en preventieve veterinaire zorg te bieden, zoals vaccinaties en parasietenbestrijding.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat uw kat ziek kan zijn

Veelgestelde Vragen/FAQ

Hoe kom je van lipomen bij katten af?

De enige manier om van een lipoom af te komen, is door chirurgische verwijdering door uw dierenarts. Uw dierenarts zal waarschijnlijk vooraf een biopsie van de knobbel uitvoeren en de opties met u bespreken. Lipomen zijn goedaardig, dus hoeven niet per se te worden verwijderd, tenzij ze een probleem veroorzaken.

Hoe ziet een kattenlipoom eruit?

Lipomen bij katten zijn vaak zachte, ronde knobbels onder de huid die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Ze komen meestal voor op de borst, buik of bovenbenen. In zeldzame gevallen kunnen ze voorkomen tussen spierlagen en gehecht aan inwendige organen.

Moet ik me zorgen maken over lipomen?

Lipomen zijn goedaardige (niet-kankerachtige) knobbeltjes die over het algemeen niets zijn om je zorgen over te maken. Er moet echter een biopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen, omdat andere knobbels qua uiterlijk op lipomen kunnen lijken en mogelijk niet goedaardig zijn.

Hoe behandelen dierenartsen lipomen?

Nadat ze een lipoom hebben gediagnosticeerd, zal uw dierenarts de behandelingsopties met u bespreken. De meeste gevallen van lipoom hebben helemaal geen behandeling nodig, afgezien van monitoring. In sommige gevallen kan chirurgische verwijdering gerechtvaardigd zijn.

Kan een lipoom kanker worden?

Lipomen zijn goedaardige tumoren van vetweefsel, maar ze kunnen erg lijken op kankerachtige vetweefseltumoren die liposarcomen worden genoemd. Een biopsie is nodig om de twee goed van elkaar te kunnen onderscheiden.