Waarom bedekken katten hun eten?

Katten bedekken hun eten: Smokingkitten bedekt zijn voerbak met zijn poot en vertoont speels en vindingrijk gedrag

Shutterstock.com

Het valt niet te ontkennen dat katten de neiging hebben om eigenzinnige gewoonten te hebben.  Een van de vele die kattenbezitters in verwarring brengen, is wanneer katten hun voedsel bedekken.

Snel overzicht

01

Katten kunnen hun voedsel bedekken als een instinctief gedrag dat door hun wilde voorouders aan hen is doorgegeven.

02

Hoewel het afdekken van voedsel normaal kattengedrag is, kan het een probleem worden als ze een puinhoop in huis maken of vloeren beschadigen met hun klauwen.

03

In sommige gevallen is een kat die zijn eten bedekt een teken van angst en kan het erop wijzen dat er iets diepers mis is.

Je hebt misschien gemerkt dat je kat krabt en krabt aan de vloer rond zijn voerbak. Of misschien heb je ze zelfs hun restjes zien bedekken met een handdoek, deken of vel papier. Gelukkig is dit normaal kattengedrag. Het wordt meestal gedreven door natuurlijke instincten die ze hebben geërfd van hun wilde voorouders.

Af en toe is dit voedselbedekkende gedrag een teken van stress of angst, verlies van eetlust of een probleem met het voedsel zelf. In dit artikel leggen we de wortels van dit eigenzinnige kattengedrag uit, hoe u het indien nodig kunt ontmoedigen en wanneer u advies moet inwinnen bij uw dierenarts.

Oorzaken van het begraven van voedsel bij katten

Dus waarom krabben katten rond hun voerbakken en schrapen ze hun poten zoals ze doen in de kattenbak? Ze proberen eigenlijk hun voedsel te begraven, met behulp van een soortgelijke actie die ze gebruiken om hun toiletdepots te bedekken. Maar waarom? Hier zijn enkele mogelijkheden:

1. Instinctief gedrag

De redenen waarom veel katten hun voedsel proberen te begraven, zijn terug te voeren op hun wilde voorouders. Veel van deze oude instincten zitten nog steeds in onze huiskatten. Huiskatten maken deel uit van de Felidae-familie, die 37 erkende soorten bevat. Ze zijn waarschijnlijk 10 tot 12 miljoen jaar geleden geëvolueerd uit een gemeenschappelijke Aziatische voorouder.

De Felidae-familie omvat ook grote katten zoals leeuwen, tijgers, luipaarden en cheeta’s, evenals verschillende soorten wilde katten. DNA-monsters van huiskatten over de hele wereld zijn bijna identiek aan Afrikaanse wilde katten. Onze huiskatten delen ook meer dan 95% van hun DNA met tijgers.

Wilde katten kunnen om verschillende redenen de overblijfselen van hun maaltijden bedekken en verbergen:

 • Hun sporen uitwissen: Veel kleinere soorten wilde katten zijn zelf prooien. Het begraven van voedsel kan een poging zijn om de geur van hun maaltijden te verdoezelen om detectie door roofdieren te voorkomen.
 • Detectie vermijden: Verschillende wilde kattensoorten kunnen proberen de geur van hun etensresten te bedekken om te voorkomen dat ze dominantere of agressievere katten waarschuwen voor hun aanwezigheid.
 • Bescherming van hun nakomelingen: Katten die hun jongen zogen, voeden en voeden, zijn beperkt in hun bewegingsvrijheid en territorium. Het begraven van voedsel om de geur te bedekken, trekt minder aandacht naar hen toe en helpt hun gezin veilig te houden.
 • Aaseters vermijden: Wilde katten kunnen voedsel bedekken in een poging de geur te verbergen voor aaseters zoals hyena’s en gieren, zodat ze hun zuurverdiende maaltijd niet verliezen. Onze huiskatten kunnen andere huisdieren ook als potentiële aaseters beschouwen en proberen het voedsel te begraven om te voorkomen dat ze erin knijpen.
 • Voedsel caching: Caching beschrijft het verplaatsen of opslaan van voedsel om het te beschermen tegen concurrenten, het te bewaren of ’te bewaren voor later’. Cachinggedrag wordt vaker vertoond door grote katten die jagen op grote prooien die niet altijd in één keer kunnen worden opgegeten. Het is ook gedocumenteerd door wetenschappers bij Europese wilde katten, een naaste verwant van onze gedomesticeerde katachtige metgezellen. Dit overlevingsinstinct kan ervoor zorgen dat onze huiskatten proberen hun voedsel te begraven, simpelweg omdat er te veel in één keer te eten is.
 • Bewaring van voedsel: Het begraven van voedsel kan helpen om karkassen te bewaren door ze uit de hete zon te houden.

Deze gedeelde instincten betekenen dat, hoewel de meeste van onze zeer geliefde en verwende katten geen gevaar lopen hun volgende maaltijd te missen of te verliezen aan een aaseter, het begraven van voedsel een veel voorkomend en volkomen normaal gedrag is bij onze huisdieren.

2. Onderhoud van een schone woonruimte

De meeste katten zijn kieskeurig schoon. Ze kunnen uren van de dag besteden aan het verzorgen van zichzelf. Ze gebruiken de kattenbak meestal ook zonder enige training.

Dit betekent dat ze ook een schone woonruimte waarderen. Proberen om niet opgegeten voedsel te bedekken kan hun manier zijn om dit in stand te houden. Oud voedsel kan een bron van schimmels en ziekten zijn en kan ongewenste aandacht trekken van andere dieren.

Kan het afdekken van voedsel duiden op een ernstig probleem?

Katten bedekken voedsel: Leuke cyperse kat die nieuwsgierig voor een dubbele voedselkom kijkt, die interesse in etenstijd uitdrukt

Katten delen enkele van dezelfde instincten als hun wilde voorouders, wat kan verklaren waarom ze hun voedsel bedekken. Shutterstock.com

Hoewel de meeste katten die hun voedsel bedekken handelen op basis van normale instincten, zijn er zeldzamere gevallen waarin het gedrag een teken is van een probleem:

 • Stress en angst: Stress is vooral belangrijk om rekening mee te houden in een huishouden met meerdere katten. Een kat die zich zorgen maakt over competitie of woordenwisselingen met andere katten tijdens maaltijden, zal soms zijn eten bedekken.
 • Gebrek aan eetlust: Katten met een slechte eetlust als gevolg van gezondheidsproblemen kunnen van hun eten afgaan en proberen het te bedekken, vooral als ze zich misselijk voelen. Boek een check-up bij hun dierenarts als ze minder eten en hun voedsel ongewoon begraven.
 • Kieskeurige eter: Het kan zijn dat je kat net van het eten af is. Geef ze een kleine hoeveelheid van een ander voedsel of een andere smaak om te zien hoe ze reageren.
 • Bedorven voedsel: Als uw kat plotseling begint te proberen zijn eten te begraven in plaats van zoals gewoonlijk te eten, controleer dan de houdbaarheidsdatum en of er geen tekenen zijn dat het beschimmeld of ranzig is.

Moet ik voorkomen dat mijn kat probeert zijn eten te bedekken?

Aangezien het afdekken van hun voedsel bij veel katten een normaal gedrag is, hoeft u zich geen zorgen te maken als ze er anders goed uitzien. Soms kan het vervelend zijn voor kattenbezitters als het een puinhoop maakt en als scherpe klauwen schade toebrengen aan de omliggende vloer. Straf je kat nooit; Dit zal hen alleen maar bang maken en verwarren, en de resulterende stress en angst kunnen andere problemen veroorzaken, zoals huisvuil.

Wat u kunt doen om te voorkomen dat uw kat zijn eten bedekt

De volgende suggesties kunnen helpen voorkomen dat uw kat probeert zijn eten te begraven:

 • Voer kleinere porties: Dit maakt het minder waarschijnlijk dat er restjes zijn om het instinct te activeren om ze te bedekken. Zorg ervoor dat u in het algemeen nog steeds voldoende voer geeft om uw kat op een gezond en stabiel gewicht te houden.
 • Gebruik een automatische feeder: Dit maakt het gemakkelijker om meerdere kleinere maaltijden gedurende de dag te voeren.
 • Verwijder kommen na het eten: Dit zal niet praktisch zijn voor alle kattenbezitters vanwege hun schema’s. Als u echter in de buurt bent wanneer uw kat aan het eten is, haal dan de kom weg zodra hij klaar is. Dit voorkomt dat ze proberen de restjes te begraven.
 • Gebruik afleiding: Het gebruik van puzzelvoeders en speelgoed als afleiding kan helpen voorkomen dat uw kat de behoefte voelt om zijn voedsel te begraven.
 • Beschermende voedingsmat: Bescherm kostbare vloerbedekkingen en tapijten tegen de scherpe klauwen van uw katten met een voermat.
 • Voedingsschema’s: Houd je aan voorspelbare voedingsschema’s, zodat je kat niet de behoefte voelt om voer te verstoppen voor later. Dit geldt vooral voor zwangere en zogende poezen, waar dit instinct sterk zal zijn.
 • Gescheiden voeding in huishoudens met meerdere katten: Katten voelen zich veilig als ze in alle rust eten. Aparte eetruimtes in een huis met meerdere katten. Dit helpt hun instinct om voedsel af te dekken te verminderen om te voorkomen dat het door een ander huisdier wordt ingenomen.
Leuke bruine kat die thuis van metaalkom eet

Er zijn een aantal stappen die eigenaren kunnen nemen om te voorkomen dat hun katten hun eten bedekken.

Uw kat wordt hoogstwaarschijnlijk geleid door zijn natuurlijke instincten om zijn voedsel te begraven, net zoals zijn wilde voorouders deden, zelfs als dit een beetje hinderlijk is. Als uw kat echter tekenen van ziekte of angst vertoont, samen met een verandering in zijn normale gedrag, moet u altijd zijn dierenarts raadplegen.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Waarom begraaft mijn kat zijn eten en eet hij het niet?

Als uw kat al een aanzienlijke portie voedsel heeft gegeten voordat hij het begint te begraven, is het mogelijk dat zijn portiegroottes te groot zijn en dat zijn natuurlijke instincten om het voedsel te verbergen zijn geactiveerd.

Als uw kat helemaal geen voedsel eet, moet u controleren of het voer niet bedorven is en proberen hem te verleiden met een alternatief voer. Als ze nog steeds weigeren te eten, breng ze dan naar de dierenarts voor het geval ze zich niet goed voelen.

Waarom krabt mijn kat aan de vloer rond zijn eten?

Onze huiskatten behouden veel instincten van hun wilde voorouders, waaronder pogingen om voedselresten te begraven. Zelfs als er niets in onze huizen is waar ze echt voedsel in kunnen begraven, zullen veel katten krabben en klauwen op de grond rond hun voerbakjes vanwege deze overlevingsinstincten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat zijn eten probeert te bedekken?

Hoewel het proberen om hun voedsel te begraven geenBij de meeste katten kan het frustrerend zijn als ze er een puinhoop van maken of je vloeren beschadigen. Enkele tips om te helpen zijn onder meer het voeren van kleinere porties om restjes te voorkomen, het oppakken van kommen zodra uw kat klaar is met eten en het gebruik van voermatten om uw vloeren te beschermen.

Cats.com gebruikt hoogwaardige, geloofwaardige bronnen, waaronder peer-reviewed studies, om de beweringen in onze artikelen te ondersteunen. Deze inhoud wordt regelmatig gecontroleerd en bijgewerkt op juistheid. Bezoek onze
Over ons-pagina om meer te weten te komen over onze normen en om kennis te maken met onze veterinaire beoordelingsraad.

 1. Cho, Y., Hu, L., Hou, H. et al. (2013). Het tijgergenoom en vergelijkende analyse met het genoom van leeuwen en sneeuwluipaarden. Nat. Commun 4, 2433

 2. Driscall, C.A., Menotti-Raymond, M, et al. (2007). De oorsprong van de domesticatie van katten in het Nabije Oosten. Wetenschap 317(5837):519-523

 3. Ruiz-Villar, H., Lopez-Bao, J.E., Palomares, F. (2020). Een kleine kat die voedsel bewaart voor later: cachinggedrag bij de Europese wilde kat (Felis silvestris silvestris).