Houdbaarheidsdata kattenvoer: tips voor voedselveiligheid en opslag

Mens die zijn hongerige kat voedt

Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Dankzij het brede scala aan hoogwaardige commerciële kattenvoeding op de markt, is het gemakkelijker dan ooit om uw kat de juiste voeding te geven om een goede gezondheid te behouden. Hoewel veel kattenvoer natuurlijke conserveermiddelen bevat en lang houdbaar is, zijn ze niet eeuwig houdbaar.

Zelfs als voedsel niet bedorven is, worden voedingsstoffen na verloop van tijd afgebroken, dus het is belangrijk om alleen voedsel te voeren dat nog binnen de houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsperiode is. Lees verder om alles te weten te komen over de houdbaarheidsdatum van kattenvoer, de juiste bewaarpraktijken voor kattenvoer en hoe u kunt weten of voer nog steeds goed is om aan uw kat te voeren.

Hoe lang is kattenvoer houdbaar?

Verschillende soorten kattenvoer gaan verschillende hoeveelheden tijd mee, zowel op het schap als als ze eenmaal zijn geopend. Dit zijn de meest voorkomende soorten commercieel kattenvoer, hun relatieve houdbaarheid in ongeopende toestand en hoe lang ze vers blijven nadat ze zijn geopend.

Droog kattenvoer

Droog kattenvoer, ook wel brokken genoemd, is zeer houdbaar als het op een koele, droge plaats wordt bewaard. Het verschilt per merk kattenvoer, maar ongeopend droog kattenvoer behoudt meestal zijn voedingsstoffen en blijft ongeveer 12 tot 18 maanden vers na de productie. Eenmaal geopend, gebruik droog kattenvoer binnen ongeveer zes weken.

Nat kattenvoer

Of het nu verpakt is in aluminium blikjes, of metalen of plastic blikken of pakjes, ongeopend nat kattenvoer dat op een koele, droge plaats wordt bewaard, is meestal ongeveer twee jaar na productie goed. Eenmaal geopend, moet nat kattenvoer gekoeld bewaard worden. Sommige commerciële voedingsbedrijven stellen dat geopend ingeblikt voedsel wel vijf tot zeven dagen houdbaar kan zijn als het in de koelkast in een luchtdichte verpakking wordt bewaard. Het is echter het beste om te gebruiken Restjes natvoer binnen 72 uur.

Gevriesdroogd kattenvoer

Gevriesdroogd kattenvoer is meestal ongeveer 12 tot 24 maanden houdbaar nadat het is vervaardigd. Eenmaal geopend, binnen twee tot vier weken gebruiken (of zoals aangegeven door de fabrikant). Sommige gevriesdroogde voedingsmiddelen moeten na opening gekoeld bewaard worden.

Commercieel vers kattenvoer

Het verschilt per fabrikant, maar commercieel vers kattenvoer is meestal tot een jaar houdbaar als het in de vriezer wordt bewaard. Eenmaal ontdooid, binnen vijf dagen of op de door de fabrikant aangegeven datum gebruiken.

Inzicht in de houdbaarheidsdata van kattenvoer

gember Maine Coon kat eten kattenvoer van een vrouwenhand

Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

De beste manier om te weten of een ongeopende zak of blik kattenvoer nog steeds in orde is om uw kat te voeren, is door te kijken naar de houdbaarheidsdatum. Deze datum staat ergens op de verpakking gedrukt en vermeldt de maand en datum waarop het voedsel moet worden gebruikt of weggegooid.

De exacte taal die wordt gebruikt om de datum te beschrijven waarop het voedsel moet worden gevoerd of gegooid, kan variëren, afhankelijk van de fabrikant. Enkele van de termen die u kunt zien, zijn de vervaldatum, de houdbaarheidsdatum en de houdbaarheidsdatum. Technisch gezien hebben deze termen een iets andere betekenis. Een houdbaarheidsdatum en een houdbaarheidsdatum zijn bijvoorbeeld harde datums die aangeven dat het voedsel na die tijd niet meer mag worden gebruikt. Aan de andere kant betekent een houdbaarheidsdatum dat het voedsel mogelijk niet zo vers smaakt of dat het voedsel na die datum niet meer dezelfde voedingsstoffen bevat.

Hoewel de termen iets verschillende betekenissen hebben, kun je ze in dit geval door elkaar gebruiken. Dit is de datum waarop het voedsel moet worden gebruikt of weggegooid.

Wanneer moet u kijken naar de houdbaarheidsdata van kattenvoer?

Het is belangrijk om de houdbaarheidsdatum te controleren voordat u een zak of blikje kattenvoer koopt. Als dierenwinkels hun voorraad niet nauwlettend beheren, is het mogelijk dat voedsel langer in de schappen blijft liggen dan de bedoeling was. Controleer of het voer niet alleen over de houdbaarheidsdatum heen is, maar ook of het ver genoeg van die datum verwijderd is om ervoor te zorgen dat uw kat het voer kan opeten voordat het over de houdbaarheidsdatum is.

Als je bent vergeten de houdbaarheidsdatum te controleren voordat je het voedsel hebt gekocht, of als je het voedsel online hebt besteld, controleer dit dan voordat je de zak of blik opent om er zeker van te zijn dat je ruim binnen het venster van

Waarom houdbaarheidsdata voor kattenvoer belangrijk zijn

Het kennen van de houdbaarheidsdatum van kattenvoer is om vele redenen van vitaal belang. Het belangrijkste is dat voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, mogelijk niet langer veilig is voor consumptie als het bedorven of ranzig is. Als u uw kat voedsel geeft dat over de datum is, kan hij ziek worden.

Zelfs als voedsel niet bedorven is, beginnen de voedingsstoffen na verloop van tijd af te breken. Kattenvoer waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, biedt mogelijk niet de juiste voeding die uw kat nodig heeft.

Ten slotte kan voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, ten minste houdbaar zijn of de houdbaarheidsdatum is verstreken, oud zijn of niet zo goed smaken alss het zou moeten, wat ertoe kan leiden dat katten hun neus ophalen en weigeren het te eten.

Juiste opslag van kattenvoer

Het op de juiste manier bewaren van kattenvoer kan de levensduur verlengen. Bewaar droog, ingeblikt en gevriesdroogd kattenvoer op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht, vocht en hitte. De voorraadkast is meestal een geweldige plek om kattenvoer in te bewaren. De garage is over het algemeen geen goede opslagplaats, aangezien veel garages worden blootgesteld aan vocht en temperatuurschommelingen. Bewaar commercieel vers kattenvoer in de vriezer totdat je klaar bent om het te gebruiken.

Bewaar droogvoer na opening in de originele verpakking. Rol de bovenkant van de tas naar beneden en zet hem vast met een clip. Voor extra bescherming kun je de hele tas in een luchtdichte opbergdoos plaatsen. Bewaar geopend kattenvoer in blik in de koelkast in het originele blik met een plastic blikdeksel of in een luchtdichte verpakking. Bewaar ontdooid commercieel kattenvoer in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Waarschuwingssignalen dat kattenvoer bedorven is

Cyperse kat die voedsel voor huisdieren van het voeden van kom eet

Nils Jacobi / Shutterstock.com

Zelfs als de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken, is het mogelijk dat kattenvoer bederft, ranzig wordt of anderszins ongeschikt wordt voor consumptie. Dit kan gebeuren als het voedsel niet op de juiste manier wordt bewaard of als de verpakking beschadigd raakt, waardoor lucht, vocht of insecten binnendringen. Als u uw kat bedorven voedsel geeft, kan dit ziekte veroorzaken. Als u deze tekenen van bederf in het voer van uw kat ziet, gooi het dan weg:

  • Rotte, zure of onaangename geur
  • Zichtbare schimmel of stof op het voedsel
  • Droge brokjes zien er nat, zacht of kruimelig uit
  • Voedsel lijkt verkleurd
  • Uitpuilende of lekkende blikken natvoer
  • Scheurt of houdt vast in een zak droog kattenvoer
  • Besmetting door insecten of knaagdieren
  • Voedsel is over de houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum
  • Kat weigert het voer te eten
  • Kat wordt ziek na het eten van het voer (zoals braken of diarree)

Als u denkt dat uw kat bedorven voedsel heeft gegeten, verwijder dan het voer en neem contact op met uw dierenarts voor advies. Bewaar de zak of het blikje met de vervaldatum en het lotnummer voor het geval u ernaar moet verwijzen. Veel huisdiervoedingsbedrijven zullen het voer vervangen of een terugbetaling doen als de verpakking intact is en het voer bederft vóór de houdbaarheidsdatum.

Veelgestelde Vragen/FAQ

Waar is de houdbaarheidsdatum van droog kattenvoer?

De plaatsing van de houdbaarheidsdatum, houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum varieert meestal tussen verschillende fabrikanten van kattenvoer. Het kan zijn dat u de hele voedselverpakking moet scannen om de afgedrukte datum te vinden. Kijk naar de bovenkant van de zak en in de buurt van de gegarandeerde analyse en voedingsgeschiktheidsverklaring.

Hoe lang is verzegeld droog kattenvoer houdbaar?

Ongeopend is verzegeld droog kattenvoer meestal ongeveer 12 tot 18 maanden houdbaar na de productiedatum. Eenmaal geopend, gebruik binnen zes weken droog kattenvoer.

Is het oké om verlopen kattenvoer te eten?

Het is niet veilig om uw kat verlopen kattenvoer te geven. Bedorven of ranzig voedsel kan uw kat erg ziek maken. Zelfs als het voer niet bedorven is, treedt er na verloop van tijd afbraak van voedingsstoffen op, dus kattenvoer waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, biedt mogelijk niet langer voldoende voeding.

Kunnen katten ziek worden van verlopen droogvoer?

Ja, katten kunnen ziek worden van verlopen droog kattenvoer als het bedorven of ranzig is geworden. Als u merkt dat uw kat het voer niet wil eten, of als hij ziek wordt na het eten van het voer, stop dan met voeren en neem contact op met uw dierenarts.

Hoe weet je of droog kattenvoer slecht is?

Droogvoer kan bederven, ranzig worden of muf of beschimmeld worden als het niet op de juiste manier wordt bewaard of als het de houdbaarheidsdatum, houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum heeft overschreden. Tekenen dat droog kattenvoer slecht is, zijn onder meer zichtbare schimmel of stof op het voer, veranderingen in textuur (het voer voelt nat, zacht of kruimelig aan) en een ongebruikelijke geur of vieze geur van het voer.