Verhuizen met een buitenkat: 10 dingen om te overwegen

Verhuizen is altijd chaotisch en het is net zo stressvol voor uw huisdieren als voor u. Terwijl een binnenkat gewend is om tijd binnenshuis door te brengen, is verhuizen met een kat die gewend is om buiten rond te dwalen een extra uitdaging. Omdat ze bij het nieuwe huis naar buiten willen, moet je stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat ze niet verdwalen of weer in het oude huis terechtkomen.

Gelukkig heeft verhuizen met een buitenkat maar een beetje planning nodig. Deze gids heeft 10 dingen om te onthouden als je met een buitenkat verhuist, inclusief tips over hoe je ze opnieuw in de buitenlucht kunt introduceren als jullie allebei gesetteld zijn.

Garen bolverdeler

De 10 dingen om te overwegen bij het verhuizen met een buitenkat

1. Laat uw kat kennismaken met de reismand

Kat verkent kratdrager
Afbeelding tegoed: Kurteev Gennadii, Shutterstock

Een veilige reismand is altijd de veiligste en meest betrouwbare manier om uw kat overal mee naartoe te nemen. Zelfs als u het grootste deel van de reis met een busje of auto maakt, maakt een reismand het gemakkelijk om uw kat te vervoeren en ervoor te zorgen dat ze de hele tijd dat u in beweging bent veilig is.

Om de ervaring minder traumatisch te maken, kunt u uw kat laten zien dat de reismand niet iets is om bang voor te zijn. Leg er hun favoriete deken in, een pluizige trui die naar jou ruikt, of een speeltje waar ze dol op zijn. Je moet de reismand ook een paar dagen open laten staan rond zijn favoriete plek in huis of op de veranda voordat je gaat verhuizen, zodat je kat eraan kan wennen. Als ze eenmaal weten dat het veilig is, kunnen ze zelfs zelf naar binnen gaan, waardoor u tijd bespaart op de verhuisdag.

Thematische pauze

2. Microchip uw kat

Als je dat nog niet hebt gedaan, is verhuizen een geweldige kans om ervoor te zorgen dat je huisdieren gechipt zijn. Zelfs als uw kat een halsband en een ID-tag draagt, kunnen ze beide gemakkelijk ergens in uw huis kwijtraken of, waarschijnlijker, op straat terwijl ze op verkenning gaan. Een microchip is een veilige, fraudebestendige en permanente vorm van identiteitsbewijs die altijd bij uw kat is.

Het duurt slechts een paar seconden om een microchip in te brengen en veel eigenaren van gezelschapsdieren laten de procedure uitvoeren wanneer hun kat wordt gesteriliseerd of gecastreerd. U moet het identificatienummer op de microchip weten en deze met uw gegevens in de database registreren.

Als uw buitenkat op enig moment verdwaalt, helpt de informatie op de microchip iedereen die hem vindt om hem bij u terug te krijgen. Omdat verhuizen een tijd is waarin katten vaak verdwalen, biedt een microchip een vangnet om uw kat weer thuis te krijgen.

Thematische pauze

3. Kies een tijdelijke kattenkamer

Donskoy kat (Don Sphynx, Russisch Haarloos) binnen op bank
Afbeelding tegoed: Viachaslau Herostratos, Shutterstock

Verhuizen met een buitenkat betekent dat je ze een tijdje binnen moet houden. De eerste paar dagen na een verhuizing is het het beste om uw kat in één kamer te houden, zodat ze niet bang worden van al het geschuif door u en eventuele verhuizers.

Kies een kamer die groot genoeg is voor uw kat om te spelen en te verkennen en die voldoende ruimte bevat voor zijn bed, kattenbak en voer- en waterbakjes. U kunt dit ook doen voordat u uw oude huis verlaat. Door je kat in een veilige kamer op te sluiten, kun je hem binnen houden totdat je klaar bent om te vertrekken en voorkomen dat hij bang wordt door alle activiteit.

Zorg er altijd voor dat de ramen en deur gesloten blijven, zodat uw kat veilig binnen is en niet kan ontsnappen en verdwalen.

Thematische pauze

4. Verplaats je kat als laatste

Je kat opsluiten in een beveiligde kamer is één ding, maar een kat urenlang opgesloten houden in een reismand is gewoon wreed. De beste aanpak is om ze zo kort als nodig in hun drager te houden. Dit is de reden waarom een katveilige kamer in uw oude en nieuwe huizen wonderen kan doen.

Tegen de tijd dat u uw kat verhuist, zou u al een kattenkamer in uw nieuwe huis moeten hebben ingericht. Dit geeft je een plek om je kat uit te laten zodra je aankomt. Je kunt ze voeren en ze hun kattenbak laten gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je ze kwijtraakt. Door ze als laatste te verplaatsen, zullen ze het ook gemakkelijker vinden om zich aan te passen aan hun nieuwe omgeving, omdat ze omringd zullen zijn door vertrouwde geuren en je bij ze zult zijn als ze het nieuwe huis bereiken.

Thematische pauze

5. Introduceer de nieuwe omgeving langzaam

Blauw Abessijns Katje Binnen
Afbeelding tegoed: Kseniya Lanzarote, Shutterstock

Na de eerste paar dagen zal je kat waarschijnlijk staan te popelen om weer naar buiten te gaan, vooral als hij de hele tijd in één kamer van je nieuwe huis is opgesloten. Hoewel je ze niet meteen naar buiten kunt laten, kun je ze wel de leiding geven in plaats van ze te blijven beperken tot één kamer.

Deze gGeef je een paar dagen de tijd om dingen te organiseren totdat je bijna klaar bent om te gaan. Je hebt de meubels waar je ze wilt hebben en hoeft alleen de minder omvangrijke dozen uit te pakken. Als je je kat het huis laat verkennen, zorg er dan voor dat alle ramen en deuren gesloten zijn. Als je nog steeds in en uit rent, laat ze dan in hun kattenkamer totdat het stil is.

Schrik niet als je kat terugschiet naar zijn veilige kamer. Je moet ze de tijd geven om zich aan te passen aan hun nieuwe huis, en dit kan een paar weken duren.

Thematische pauze

6. Laat uw contactgegevens achter bij de nieuwe huiseigenaren

Veel katten hebben een opmerkelijk vermogen om de weg naar huis te vinden als ze verdwalen. Een van de redenen waarom het zo gemakkelijk is om je buitenkat kwijt te raken tijdens een verhuizing, is dat ze niet bekend genoeg zijn met hun nieuwe huis om het als een veilige plek te beschouwen. Als je ze naar buiten laat gaan voordat ze zich hebben aangepast, gaan ze misschien gewoon terug naar het oude huis, simpelweg omdat dat het huis is dat ze kennen.

In dit geval is het altijd een goed idee om uw contactgegevens achter te laten bij de nieuwe eigenaren of uw buren. Vraag ze om een oogje in het zeil te houden voor uw kat, vooral als ze ergens na de verhuizing vermist raken. Als je kat de weg naar huis vindt, weet je dat je daar mensen hebt die contact met je opnemen en je dat laten weten.

Thematische pauze

7. Bereid je voor op ongelukken

Kattenzitting in de buurt van plasplek op het bed
Afbeelding tegoed: Creative Cat Studio, Shutterstock

Je moet er rekening mee houden dat je kat gewend is om zijn behoefte buitenshuis te doen. Hoewel het gebruik van een kattenbak meestal instinctief is, kunnen katten kieskeurig zijn over hun badkamergewoonten. Als hun kattenbak niet aan hun strenge normen voldoet, zullen ze hun ongenoegen tonen door overal te elimineren.

Katten zijn ook gevoelig voor veranderingen in hun routine en ze kunnen elimineren waar ze dat niet zouden moeten doen vanwege stress van de verhuizing of gewoon omdat ze binnenshuis opgesloten zitten.

Je buitenkat heeft misschien geen probleem om zijn nieuwe kattenbak een tijdje in huis te gebruiken. U moet echter papieren handdoeken, afvalzakken en enzymreinigingsmiddelen bij de hand houden voor eventuele rommel.

Thematische pauze

8. Houd uw kat binnen

De eerste 2 weken na de verhuizing is het aan te raden om je kat binnen te houden. Ze zullen hier waarschijnlijk gefrustreerd over zijn en smeken om naar buiten te gaan, maar deze periode is belangrijk om hen te helpen zich aan te passen aan hun nieuwe huis. Als ze meer extravert zijn, kun je ze misschien eerder uitlaten, maar laat je niet verleiden om ze eruit te laten zodra je aankomt.

Gebruik de 2 weken om je kat te laten wennen aan zijn nieuwe huis. Je wilt ze laten wennen aan bekende geuren in een nieuwe omgeving waar je hun reactie kunt volgen en ze kunt helpen zich aan te passen. Als je verhuist met je meubels, vloerkleden en hun krabpaal, zullen de bekende bezienswaardigheden en geuren hen helpen zich sneller aan te passen.

Deze tijd geeft je ook de kans om het uitpakken af te ronden en je kat te laten wennen zonder alle dozen en constante activiteit. Op dit punt kun je overwegen om van je buitenkat een huiskat te maken.

Thematische pauze

9. Laat uw kat langzaam weer kennismaken met de buitenwereld

Een Peterbald-kat die tijd doorbrengt met buiten lopen aan de lijn
Afbeelding tegoed: Evgeny Haritonov, Shutterstock

Als u uw kat na 2 weken nog steeds naar buiten wilt laten lopen, kunt u beginnen met het opnieuw introduceren van de kat in de buitenlucht. Het is echter nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn. Nu ze bekend zijn met de binnenkant van je huis, moet je ze ook laten wennen aan het buitenleven.

Het is belangrijk om dit langzaam te doen. Je nieuwe tuin is misschien precies waar je van gedroomd hebt, maar voor je kat zit hij vol met nieuwe bezienswaardigheden, geuren en geluiden. Je kat moet niet alleen leren waar zijn nieuwe huis is, maar hij moet zich ook aanpassen aan alles wat anders is in zijn nieuwe omgeving. Vooral voor timide katten kan het stressvol zijn om na een verhuizing voor het eerst naar buiten te gaan, dus doe het rustig aan.

Thematische pauze

10. Houd toezicht op uw kat

U hoeft niet elke keer toezicht te houden op uw kat als hij eenmaal volledig gesetteld is, maar het is een goed idee om dit in het begin te doen. Als uw buitenkat zich op zijn gemak voelt in een harnas, neem hem dan de eerste paar keer dat u naar buiten stapt aan de lijn. Geef ze een paar minuten om rond te snuffelen, ga dan weer naar binnen en verleng langzaam hun tijd buiten terwijl ze aan het gebied wennen.

Als je geen harnas hebt, houd dan een paar lekkernijen bij de hand en volg je kat een tijdje door de tuin terwijl ze op verkenning gaat. Laat ze voorlopig niet te ver afdwalen, en als je ze weer in huis hebt, vergeet dan niet om ze iets lekkers te geven voor thuiskomst. Je kunt ze ook vlak voor de een maaltijd en roep ze terug om te eten.

Scheidingslijn-kattenklauw1

Kun je bewegen met wilde katten?

Hoeveel je ook houdt van die oude wilde zwerfkat die je al jaren voedt, het is meestal niet mogelijk om wilde katten mee te nemen. Of je met een buitenkat meebeweegt en hem veilig houdt terwijl je dat doet, hangt af van zijn band met jou. Ze moeten bereid zijn om je te benaderen en bij je thuis te blijven.

Wilde katten zijn vaak te op hun hoede in de buurt van mensen om je in de buurt van hen te laten. Als ze alleen tijdens de maaltijden verschijnen en dekking zoeken wanneer je in de buurt komt, zelfs als het is om ze een paar brokjes toe te werpen, zullen ze veel gelukkiger zijn om te blijven zitten.

Voordat je vertrekt, vraag je de nieuwe eigenaren of je buren of ze het voeren van de zwerfkatten waar je aan gehecht bent geraakt willen overnemen. Misschien merk je zelfs dat ze ze ook hebben gevoerd! Het wordt niet aanbevolen om een verwilderde kat te verplaatsen van een plek waar ze weten waar ze eten vandaan moeten halen.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Sommige katten raken gestrest en rusteloos als ze te lang binnen worden gehouden, en ze naar buiten laten is vaak de enige oplossing. Verhuizen met een buitenkat brengt echter interessante uitdagingen met zich mee, vooral met het vermogen van sommige katten om hun weg naar huis terug te vinden nadat ze verdwaald zijn. Met deze tips hopen we dat je verhuizing goed gaat met je buitenkat en dat ze snel wennen aan hun nieuwe huis.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Rovsky, Shutterstock