Mag ik legaal katten vangen op mijn terrein? Juridische feiten en preventietips

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Niet iedereen houdt van katten, en het is begrijpelijk als u niet wilt dat er dieren over uw gazon sluipen. Het vangen ervan kan een handige manier zijn om katten van uw eigendom te verwijderen, maar het is niet altijd gemakkelijk en ook niet altijd legaal. Veel staten hebben wetten tegen het vangen van katten, en het is ook hartverscheurend voor de eigenaren van de huisdieren die je hebt verwijderd.

Deze gids onderzoekt de legaliteit van het vangen van katten en alternatieve manieren om uw tuin katveilig te maken.

Garen bolverdeler

Mag je legaal katten vangen op je terrein?

Misschien vind je het leuk om de lokale vogels te voeren, maar kun je dat niet omdat de kat van de buren altijd op het hek zit. Misschien blijven de gemeenschapskatten je zorgvuldig onderhouden tuin uit elkaar scheuren om zichzelf te ontlasten. Omdat hekken niet werken, kan je volgende oplossing zijn om de katten in de val te lokken en ze op die manier te verwijderen.

Helaas is het vangen van katten niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Er zijn verschillende factoren waarmee u rekening moet houden, waaronder het type val dat u mag gebruiken en of u een vergunning nodig heeft om dieren te vangen.

Een kat gevangen in een boom
Afbeelding tegoed: minka2507, Pixabay

Staatsrecht

Zelfs als een kat uw eigendom betreedt, moet u zich nog steeds houden aan de wetten in uw land als het gaat om het vangen van dieren. Sommige plaatsen hebben misschien geen probleem met het vangen van katten, maar andere hebben veel beperkingen. Uw lokale overheid zal rekening houden met de staatswetgeving bij het maken van verordeningen, onder meer voor anti-wreedheid, verlating, trap-neuter-return (TNR) -programma’s en dierenasielen.

Zoek de wetgeving op over het vangen van dieren in uw land. Dit zal u vertellen welke vallen u kunt gebruiken, indien aanwezig, en of het illegaal is om huisdieren te vangen. Sommige staten kunnen vereisen dat u in plaats daarvan de dierenbescherming belt om met het dier om te gaan.

De staat zal ook wetten hebben over het achterlaten van huisdieren. In veel gevallen is het achterlaten van dieren illegaal. Als je de kat in de val lokt om hem ergens anders heen te brengen en daar achter te laten, overtreed je de wet.

Thematische pauze

Wilde katten

Zelfs als geen van je buren katten heeft, zul je waarschijnlijk nog steeds katten rondlopen. Verwilderde katten of zwerfkatten leven op straat en zullen overal waar ze kunnen naar voedsel zoeken, ook in uw tuin.

Terwijl je buren de gemeenschapskatten misschien voeren, zijn wilde katten niet gedomesticeerd en behoren ze aan niemand toe. Hierdoor klinkt het misschien alsof het prima is om ze in de val te lokken, maar je moet er rekening mee houden dat een wilde kat wel een thuis heeft; het is gewoon ergens buiten. Als ze er goed gevoed en gezond uitzien, hebben ze hun thuis gemaakt op een veilige plek met voldoende toegang tot voedsel.

Dit is de reden waarom TNR-programma’s de katten opnieuw vrijlaten waar ze zijn gevonden. Er zijn misschien wetten tegen het achterlaten van dieren, maar het vrijlaten van een kat in een gebied dat ze kennen en waar ze gedijen, geeft ze de beste kans om te overleven. Het voorkomt ook dat schuilplaatsen worden overspoeld.

Hoewel je een wilde kat naar een asiel of een faciliteit kunt brengen die deelneemt aan het TNR-programma, wordt van je verwacht dat je een verwilderde kat met een gekanteld oor laat gaan als je hem laat gaan, tenzij hij gewond is. Het getipte oor – wanneer het puntje van het oor wordt afgesneden – is een teken dat de kat het TNR-programma al heeft doorlopen en is gesteriliseerd/gecastreerd en gevaccineerd.

Grijs gestreepte kat die in een kooi wordt gevangen
Afbeelding tegoed: Jumpstory
Thematische pauze

Huisdier Katten

Het grootste probleem met het vangen van katten is dat er geen manier is om een val te zetten, dus deze springt alleen dicht bij zwerfkatten. Een “buiten” kat zijn betekent niet automatisch dat ze geen thuis hebben; Ze kunnen een geliefd huisdier zijn dat de rest van hun tijd knuffelend op een bank of op de schoot van hun persoon doorbrengt.

Dit betekent dat een val die u in uw tuin plaatst, de kat van uw buren kan vangen in plaats van een verwilderde. Je moet er ook rekening mee houden dat het illegaal is om huisdieren in bepaalde gebieden te vangen.

Hoewel het moeilijker is om een goed gevoed dier te vangen, wat huiskatten over het algemeen zijn, is het nog steeds mogelijk. Voordat u overweegt een val op te zetten, moet u ervoor zorgen dat het niet het huisdier van uw buren is dat uw ruimte binnendringt. Als de kat er goed gevoed en gezond uitziet, is hij waarschijnlijk van iemand die zich zorgen zal maken als hij vermist raakt.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Hoe u katten uit uw tuin kunt houden

Buitenkatten zullen ronddwalen waar ze maar willen, en ze in de val lokken zal ze waarschijnlijk niet lang afschrikken. Als je een verwilderde kat of een kat als huisdier vangt, komen ze gewoon weer terug naar je tuin als ze weer thuis zijn. In plaats van vallen te gebruiken, kunt u overwegen uw tuin minder aantrekkelijk te maken voor huiskatten en zwerfkatten bij jou in de buurt.

1. Textuur

Als kieskeurige dieren kunnen katten gemakkelijk worden afgeschrikt als ze de textuur van iets niet lekker vinden. Je tuin minder aantrekkelijk maken door een paar dingen toe te voegen om de grond minder zacht te maken, vergt wat denkwerk, maar het kan effectief zijn. Het is ook een veilige, humane manier om katten af te schrikken.

Oplossingen die mensen hebben geprobeerd, zijn onder meer:

 • Dennenappels
 • Steen-, scherpe, stro- of cedermulch
 • Kunststof gaas
 • Eierschalen
Thematische pauze

2. Geuren

lavendel plant
Afbeelding tegoed: katerinavulcova, Pixabay

Verschillende geuren zijn een relatief gemakkelijke manier om katten veilig af te schrikken van een bezoek aan uw tuin of poepen in uw moestuin. U kunt kattenafschriksprays kopen bij dierenwinkels, er zelf zelf een maken of sterk ruikende bloemen planten waar katten een hekel aan hebben.

Wees wel voorzichtig met welke geuren je gebruikt om je tuin te beschermen. Veel voorkomende afschrikmiddelen, zoals mottenballen, zijn giftig voor dieren. Sommige afschrikmiddelen kunnen ook schadelijk zijn voor het milieu en mensen, vooral kinderen, dus zorg ervoor dat de geuren die je gebruikt 100% veilig zijn voor iedereen.

Veilige geuren die u kunt gebruiken en die katten vaak vermijden, zijn:

 • Mosterdpoeder
 • De urine van de vos
 • Cayennepeper
 • Zwarte peper
 • Gebruikt koffiedik of theebladeren
 • Citrus
 • Lavendel
Thematische pauze

3. Bewegingsgeactiveerde sprinklers

Sproeier in tuin
Afbeelding tegoed: Hamed Taha, Unsplash

Het kan wat installatiewerk vergen, maar bewegingsgeactiveerde sprinklers kunnen een goede oplossing zijn. Katten hebben van nature een hekel aan water, vooral als het op hen wordt gespoten. Hoewel het een controversieel trainingshulpmiddel is voor kattenbezitters zelf, kan het worden gebruikt als afschrikmiddel als u niet wilt dat katten uw tuin binnensluipen. Bewegingsgeactiveerde sproeiers werken ook om andere dieren af te schrikken die uw tuin zouden kunnen betreden.

Thematische pauze

4. Ultrasone afschrikmiddelen

Een populaire maar dure oplossing is het gebruik van een ultrasoon afschrikmiddel. Deze methode is gebaseerd op geluidsgolven om katten onschadelijk van uw eigendom af te weren en wordt vaak gebruikt tegen dieren zoals knaagdieren, wasberen of opossums. Deze apparaten zullen kattenbezoeken niet volledig stoppen, maar ze kunnen hun frequentie verminderen en de dieren overtuigen om te vertrekken. Het is een eenvoudige maar humane manier om dieren weg te houden.

Thematische pauze

5. Katvriendelijke gebieden

Het spelen van de kat in de zandbak
Afbeelding tegoed: Marie Charouzova, Shutterstock

Het klinkt contra-intuïtief, maar het inrichten van een speciale kattenruimte in uw tuin is een mogelijke oplossing. Creëer een plek waar katten dol op zullen zijn, zoals een zandbak vol losse aarde waar ze hun behoefte in kunnen doen of een stukje kattenkruid op een lekker zonnig plekje.

Dit weerhoudt katten er niet van om uw tuin te bezoeken, maar het kan helpen om ze op één plek te houden. Door een comfortabele plek voor een kat te creëren en afschrikmiddelen te gebruiken waar je ze niet wilt hebben, is de kans groter dat ze je andere planten met rust laten.

Thematische pauze

6. Buren Discussies

Als je weet dat je buurman zijn kat buiten laat rondlopen, is de eenvoudigste oplossing om er met hem over te praten. Ze kunnen hun kat misschien overtuigen om in hun eigen tuin te blijven, of je kunt met ze praten over het binnen houden van hun kat.

Kijk naar manieren om van een buitenkat een huiskat te maken en bespreek de positieve punten met je buurman. Je zult hun beslissing hoe dan ook moeten accepteren, maar je kunt er in ieder geval met hen over praten om het te overwegen.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Niet elke katteneigenaar houdt ervan om zijn kat binnen te houden, en velen van hen laten hun katten buiten rondlopen. Als er ook wilde katten in de buurt zijn, kan het voelen alsof katten uw eigendom binnendringen.

Katten vangen en op die manier verwijderen is een oplossing, maar het is in veel gebieden ook illegaal, vooral als het een huisdier is dat je in de val lokt. Als je deelneemt aan een TNR-programma, zorg er dan voor dat de verwilderde kat geen gekanteld oor heeft en dat je ze terugbrengt waar je ze hebt gevonden.

Voor gezonde, ongewonde en goed gevoede katten is het het beste als u ze met rust laat en humane methoden gebruikt om katten weg te houden van uw tuin.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Celiafoto, Shutterstock