Ziekte van Addison bij katten: onze dierenarts legt oorzaken, tekenen en behandelingen uit

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

De ziekte van Addison, ook bekend als hypoadrenocorticisme, treedt op als gevolg van een tekort aan bijnierhormonen. Het is een zeldzame aandoening bij katten. De onderliggende oorzaak is nog niet volledig begrepen; Er wordt echter gedacht dat het verband houdt met een auto-immuunziekte waarbij het lichaam van de kat een deel van zijn eigen weefsel vernietigt. Vernietiging van de bijnier kan ook optreden door zaken als kanker of letsel aan de klier.

Wanneer de bijnier niet zo goed functioneert als zou moeten, circuleren er verminderde hoeveelheden van bepaalde hormonen in het lichaam. Dit veroorzaakt elektrolytenonevenwichtigheden van kalium, chloride en natrium. In het geval van de ziekte van Addison kan kalium zich geleidelijk ophopen in het bloed en kan het er uiteindelijk voor zorgen dat het hart vertraagt of onregelmatig klopt.

Indien onbehandeld, kan het zich ontwikkelen tot nierfalen en shock. Klinische symptomen, bloedonderzoek en diagnostische beeldvorming kunnen worden gebruikt om de ziekte van Addison te diagnosticeren.

Garen bolverdeler

Wat is de ziekte van Addison bij katten?

De ziekte van Addison is zeldzaam bij katten. Het is een ziekte die twee belangrijke klieren in het lichaam aantast, de bijnieren. De bijnieren bevinden zich voor de nieren. Deze klieren zijn verantwoordelijk voor de productie van belangrijke hormonen zoals cortisol, aldosteron, progesteron, oestrogeen en androgenen. Deze hormonen zijn van vitaal belang voor het normaal gezond functioneren van het lichaam van de kat. Ze helpen onder andere bij het reguleren van het metabolisme, de bloeddruk, het immuunsysteem en de reactie van uw kat op stress.

Zonder hen wordt uw kat erg ziek. De bijnieren zijn gepaarde klieren die bestaan uit een buitenste cortex en een binnenste merg.

Belangrijke functies van hormonen

 • Aldosteron: Dit hormoon reguleert de niveaus van de mineralen kalium en natrium in het lichaam. Ze spelen allebei een vitale rol bij het op peil houden van het vochtgehalte van het lichaam.
 • Cortisol: Dit is een stresshormoon. Het beïnvloedt veel belangrijke dingen, waaronder de regulering van het glucose-, eiwit- en vetmetabolisme en de gezonde werking van het immuunsysteem.
 • Geslachtshormonen: De bijnieren produceren belangrijke hormonen, waaronder androgenen, oestrogeen en progesteron. Deze spelen allemaal een belangrijke rol bij seksuele activiteit en vruchtbaarheid.

Wat zijn de tekenen van de ziekte van Addison bij katten?

De ziekte van Addison is notoir moeilijk te diagnosticeren. Dit komt omdat de klinische symptomen vaak vaag en niet-specifiek zijn. Ze bootsen vaak andere ziekten na. De symptomen kunnen ook met tussenpozen optreden.

Veel voorkomende symptomen zijn onder meer 1:

 • Gewichtsverlies
 • Verminderde eetlust
 • Lethargie
 • Algemene zwakte
 • Verhoogde dorst
 • Vaker plassen
 • Dehydratie
 • Braken
 • Diarree
 • Lage lichaamstemperatuur
 • Lage bloeddruk
 • Trage hartslag
 • Snellere ademhaling
 • Bleek tandvlees

Katten kunnen ook iets ervaren dat een bijniercrisis wordt genoemd 2. Dit is een medisch noodgeval en als uw kat niet snel wordt behandeld, kan hij overlijden. Agressievloeistoftherapie is nodig om uitdroging te corrigeren en de niveaus van lichaamsvloeistoffen en elektrolyten te herstellen. Hormoonvervangingstherapie wordt gestart wanneer de kat is gestabiliseerd.

Kat met bleek tandvlees
Afbeelding tegoed: RJ22, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Addison bij katten?

De ziekte van Addison wordt veroorzaakt door een tekort aan de hormonen die door de bijnieren worden geproduceerd. De exacte reden waarom de bijnieren de productie van deze hormonen stoppen, is niet erg goed begrepen. Er zijn enkele ziekten die verband houden met de aandoening. In veel gevallen wordt aangenomen dat het immuunsysteem zich tegen zichzelf keert en de lichaamseigen cellen begint aan te vallen, inclusief de cellen van de bijnier. Dit staat bekend als een immuungemedieerde aandoening.

Sommige andere ziekten, zoals infecties of kanker, kunnen schade of vernietiging van de bijnieren veroorzaken. Lichamelijk letsel aan de bijnieren dat schade veroorzaakt, kan in sommige gevallen ook leiden tot de ontwikkeling van de ziekte van Addison.

Kat kogelverdeler 1

Diagnose van een kat met de ziekte van Addison

Zoals hierboven vermeld, kan de ziekte van Addison lastig te diagnosticeren zijn. Het vertonen van klinische symptomen leidt niet noodzakelijkerwijs tot de ziekte van Addison, omdat ze veel verschillende dingen kunnen betekenen.

Als uw kat een van de hierboven genoemde klinische symptomen vertoont, is het raadzaam om uw kat naar uw dierenarts te brengen, zodat deze uw kat kan onderzoeken.en voer de nodige tests uit.

Uw dierenarts zal beginnen met het onderzoeken van uw kat van kop tot staart en eventuele afwijkingen noteren. Ze zullen een aantal routinematige bloedonderzoeken uitvoeren om het aantal bloedcellen en de orgaanfunctie te beoordelen. Ze zullen een urineonderzoek uitvoeren om de nierfunctie te controleren en ook om te zien of de urine goed wordt geconcentreerd. Ze zullen ook de bloeddruk van uw kat controleren. Röntgenfoto’s van de borstkas en een ECG kunnen ook worden geadviseerd. Sommige dierenartsen zullen ook een echografie van de buik maken om de anatomie te beoordelen en te controleren of deze normaal is.

Er zijn een paar veelbetekenende tekenen waar uw dierenarts naar op zoek zal zijn bij deze tests. Een van de meest voorkomende is een verstoring van de elektrolytenbalans waarbij kalium en natrium betrokken zijn.

Als uw dierenarts de ziekte van Addison vermoedt, zijn er nog een paar bloedonderzoeken die ze kunnen uitvoeren om de aandoening te diagnosticeren. Een daarvan is de ACTH-stimulatietest 3. Dit beoordeelt de bijnierfunctie. Er worden twee metingen van de corticale gedaan. De ene is de basislijn en de volgende is een meting die wordt uitgevoerd nadat wat synthetisch adrenocorticotroop hormoon aan de kat is gegeven. Bij de ziekte van Addison zal er weinig of geen toename van cortisol zijn.

Een Siamese kat wordt onderzocht door een dierenarts in de kliniek
Afbeelding tegoed: Sergey Nivens, Shutterstock

Hoe verzorg ik een kat met de ziekte van Addison?

Er is geen remedie voor de ziekte van Addison, maar er zijn enkele effectieve behandelingsopties die uw kat kunnen helpen een goede kwaliteit van leven te leiden, ondanks dat hij de ziekte heeft. Als de kat zich in een Addison-crisis bevindt, zal de behandeling door uw dierenarts gericht zijn op het stabiliseren van uw kat. Uw dierenarts zal waar nodig intraveneuze vloeistoftherapie toedienen. Onevenwichtigheden in de elektrolytenbalans moeten worden gecorrigeerd en de hydratatiestatus moet weer normaal worden gemaakt. Soms zijn ook bloedtransfusies nodig.

Zodra uw kat stabiel is, kan een langdurige behandeling worden gestart 4. Dit kan in de vorm van orale tabletten of injecties. Uw kat zal beginnen met steroïdevervangende therapie. Katten krijgen meestal twee soorten medicatie: de ene vult glucocorticoïden aan en de andere vult mineralocorticoïden aan. Vaak krijgen katten prednisolon en een injecteerbare mineralocorticoïde. Beide medicijnen zijn nu nodig voor de duur van het leven van de kat. Ze kunnen meestal thuis worden gegeven of uw dierenarts kan de injecties doen. Uw kat zal regelmatig door uw dierenarts worden gecontroleerd om zijn reactie op de behandeling te beoordelen en er zullen aanpassingen worden gemaakt op basis van hoe goed hij reageert.

Eigenaren van katten met de ziekte van Addison moeten zich ervan bewust zijn dat stress een bijniercrisis kan veroorzaken. Eigenaren moeten hier rekening mee houden als hun kat zich in een potentieel stressvolle situatie bevindt, zoals een verhuizing of de introductie van een nieuw gezinslid. Het is belangrijk om nooit abrupt te stoppen met de medicatie, omdat dit enorme problemen voor uw kat kan veroorzaken, omdat ze op de medicatie hebben vertrouwd om te overleven.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Veelgestelde Vragen/FAQ

Hoe krijgen katten de ziekte van Addison?

Het is momenteel onduidelijk hoe katten precies de ziekte van Addison ontwikkelen, hoewel er een paar predisponerende factoren zijn die relevant lijken te zijn. Kanker van de nieren en de aanwezigheid van tumoren kunnen bijdragen. Eventuele schade of trauma aan de bijnieren kan katten ook vatbaar maken. Van sommige katten wordt gedacht dat ze het ontwikkelen via een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam van de kat zijn eigen cellen begint aan te vallen.

Thematische pauze

Wat is de levensverwachting van een kat met de ziekte van Addison?

Als de ziekte snel wordt gediagnosticeerd en de behandeling snel wordt gestart, is de prognose relatief goed voor katten. Als katten worden gestart met langdurige therapie en de therapietrouw van de eigenaar goed is, is de levensverwachting redelijk zolang er geen gelijktijdige ziekten zijn die een nadelig effect zouden hebben. Katten met een bijniertumor hebben de neiging om een slechtere prognose te hebben; Deze gevallen zijn echter zeer zeldzaam.

Dierenarts die Bengaalse kat controleert
Afbeelding tegoed: Pressmaster, Shutterstock
Thematische pauze

Wordt de ziekte van Addison na verloop van tijd erger?

Helaas is de ziekte van Addison een progressieve aandoening. Indien onbehandeld, zullen katten langzaam erger worden en meer symptomen vertonen totdat ze sterven.

Thematische pauze

Kan ik voorkomen dat mijn kat de ziekte van Addison krijgt?

Vanwege het feit dat de ziekte van Addison meestal wordt veroorzaakt door een auto-immuunreactie, is er geen zekere manier om te voorkomen dat uw kat de ziekte krijgt. U kunt ervoor zorgen dat uw kat een gezonde levensstijl leidt en regelmatig naar uw dierenarts gaat voor controles. Als u dit doet, is het waarschijnlijk dat als ze de ziekte van Addison zouden ontwikkelen, deze vroeg zou worden opgemerkt. Zodra de behandeling is ondergaan, zal uw kat Ga terug naar het leiden van een normaal leven.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

De ziekte van Addison is een zeldzame aandoening bij katten die de bijnieren aantast. Helaas is er geen remedie voor, maar er zijn effectieve behandelmethoden die met zeer goede resultaten bij katten kunnen worden gebruikt.

Tekenen kunnen erg moeilijk te herkennen zijn, omdat ze intermitterend en niet-specifiek kunnen zijn. Als u denkt dat uw kat zich überhaupt niet goed voelt, zoek dan zo snel mogelijk hulp bij uw dierenarts. Uw dierenarts zal in staat zijn om passende tests uit te voeren op basis van de klinische geschiedenis en de bevindingen van het lichamelijk onderzoek.

Zodra een diagnose is gesteld, kan uw dierenarts beginnen met de behandeling van uw kat. Zodra ze de juiste doses medicatie hebben gekregen, kan uw kat terugkeren naar een normale levensstijl.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Andrii Medvednikov, Shutterstock