Skip to Content

11 domste kattenrassen waar je misschien nog steeds verliefd op wordt


Er zijn veel manieren waarop katten ons hun intelligentie laten zien, hetzij door nieuwe trucs te leren of door problemen zelf op te lossen.

Toch zijn niet alle katten hetzelfde en sommige zijn slimmer dan andere.

Ik weet zeker dat velen van jullie geïnteresseerd zijn in de eigenschappen van je toekomstige kat. Misschien wil je het zelfs wat trucjes leren.

Nou, sommige katten zijn gewoon niet zo goed in het oplossen van problemen als anderen. Op basis hiervan heb ik een lijst gemaakt van domste kattenrassen – katten die niet zo succesvol zijn in het leren.

Laten we dus eens kijken welke rassen niet de scherpste gereedschappen in de schuur zijn.

#1 Amerikaanse korthaar

Schattig Amerikaans korthaar kattenkatje

De Amerikaanse korthaar zal meestal geen interesse tonen in de poging van haar eigenaren om haar te trainen.

Ook heeft ze het moeilijk om haar aandacht op één ding te houden. Je zou deze kat meerdere keren bij haar naam kunnen noemen, maar ze zal niet reageren.

Verder is dit ras relaxt en houdt het er gewoon van om te ontspannen! Omdat deze kat zo gemakkelijk in de omgang is, zal ze meestal kiezen voor chillen boven spelen met haar mensen.

Toch is dit een goedaardige kat, wat de belangrijkste reden is waarom zoveel mensen het als hun huisdier kiezen.

Twee geweldige dingen over dit kattenras is dat ze onafhankelijk en aanpasbaar is. Ze is misschien niet de slimste katachtige die er is, maar de Amerikaanse korthaar is een geweldige keuze voor alle mensen met drukke schema’s!

#2 Brits Korthaar

Britse korthaar kat die op blauwe bank ligt

De Britse korthaar is een couch potato kat, die het grootste deel van haar tijd zal doorbrengen met liegen en niets doen.

Ze is een relaxte, energiezuinige poes, die ook niet bijzonder spraakzaam is.

De Britse korthaar houdt er niet van als mensen haar oppakken en op schoot schuiven. Verwacht niet dat ze ook met andere katten speelt! Ze doet het het beste als het enige huisdier.

Deze katten zijn vrij onhandig en het duurt een eeuwigheid om ze een eenvoudige truc te leren.

Zijn er goede dingen aan de Britse korthaar? Natuurlijk zijn die er! Deze katten zijn gewoon prachtig, en dit is een van de meest voorkomende redenen waarom veel kattenliefhebbers dit ras voor hun huisdier kiezen.

Bovendien is ze gemakkelijk te verzorgen en is ze rustig en kalm.

Ook kan dit ras erg lang leven – zelfs tot 20 jaar! Zorg ervoor dat u een gerenommeerde Britse korthaarkweker vindt om de kans op genetische aandoeningen te verlagen.

#3 Birmaans

Birmaanse kat die omhoog kijkt

Birman is een van de goedkoopste kattenrassen die er zijn. Daarom zijn ze wereldwijd zo populair onder kattenliefhebbers!

Een andere reden is dat dit geen actieve kat is. Ze is nogal relaxt en zou meestal kiezen voor chillen op de bank in plaats van deel te nemen aan enige vorm van activiteit.

Ook een Birmaanse kat heeft geen goed geheugen, dus zelfs als je dit ras enkele commando’s leert, zal ze ze waarschijnlijk snel vergeten!

Een ander grappig feit over deze kattensoort is dat ze vaak vermist kunnen raken en dat ze vast kunnen komen te zitten op rare plaatsen in je huis! Dit gebeurt vanwege de nieuwsgierigheid van deze kat en haar onvermogen om zelf uit de problemen te komen.

Aan de andere kant is een Birmaanse kat dol op haar volk. Een rustige en ontspannen thuisomgeving zou de beste voor haar zijn. Ik weet zeker dat er veel gezinnen zullen zijn die zullen genieten van het gezelschap van een kat als deze!

#4 Exotische Korthaar

witte exotische kat die lippen likt

De Exotic Shorthair is een andere energiezuinige kat. Voor alle mensen die op zoek zijn naar een huisdier dat hen een soort entertainment en activiteit zal geven – je moet dit ras overslaan.

Als je hoopt deze kat wat trucjes te leren, ben je misschien teleurgesteld. Het is niet onmogelijk om een Exotisch Korthaar iets te leren, maar je zult heel geduldig moeten zijn, omdat ze zo lui is.

Wat is er goed aan deze katten? Ze zijn gek op hun eigenaren en zullen het grootste deel van de dag met je willen knuffelen.

Ook zijn ze schattig, vriendelijk en liefdevol. Ze zullen een geweldige keuze maken voor mensen die op zoek zijn naar een huisdier dat de hele tijd aan hun zijde wil staan. In tegenstelling tot veel rassen is deze geen onafhankelijke kat.

#5 Himalaya

schattig himalaya kitten

De Himalaya kat is moeilijk te trainen, koppig en je zult een behoorlijke hoeveelheid tijd moeten besteden aan lesgeven deze kat wat basisspullen, zoals de plaats van haar kattenbak, eten, op welke dingen je niet moet klimmen, welke dingen je niet moet krabben, etc.

Ze houden ook niet van veel mensen in de buurt, of op drukke plaatsen zijn. In situaties als deze zullen ze waarschijnlijk weggaan en zich verstoppen.

Tegelijkertijd zijn dit zachte, loyale en aanhankelijke katten. Deze kenmerken zorgen er waarschijnlijk voor dat veel kattenliefhebbers op zoek gaan naar betrouwbare Himalaya kattenfokkers!

#6 Perzische Kat

Schattige Perzische kat die op houten tafel staat

Het is de beurt aan de koningin van de luiheid onder de katten – de Perzische kat.

Het lijkt erop dat deze kat alleen maar rondslingert en helemaal niet beweegt! Het ligt gewoon in haar aard om passief en ontspannen te zijn.

Katteneigenaren zullen het moeilijk hebben om Perzische katten enkele trucs te leren. Deze kat zal je graag observeren terwijl je allerlei activiteiten doet, maar zal niet de moeite nemen om met je mee te gaan.

Bekijk de onderstaande video die twee gekke Perzische katten laat zien.

Hoewel ze als dom worden beschouwd, zijn Perzische katten zo schattig! En ze lijken erg leuk te zijn om in de buurt te hebben.

We kunnen niet ontkennen dat deze katten erg populair zijn. Ze zijn misschien niet de slimste katachtigen die er zijn, maar ze zijn lief, aanhankelijk en geweldig met kinderen. Dit ras zal dus een leuke aanvulling zijn op gezinnen met kinderen.

#7 Ragdoll

Mooi Ragdoll kitten met gele zonnebloemen

Ragdoll is geen kat die naar je commando’s luistert. Ze zal je waarschijnlijk gewoon een paar seconden aanstaren en daarna zal ze de dingen op haar eigen manier doen!

Deze kat is misschien niet zo lui als de Perzische kat, maar het is nog steeds een van de nogal passieve rassen.

Deze kat is relaxt; zoveel dat het in veel situaties geen gevaar zal kunnen detecteren.

Bekijk de onderstaande video die een Ragdoll-kat op een aantal rare plaatsen laat zien!

Wat geweldig is aan deze kat is dat ze van je zal houden, maar ook van andere mensen! In tegenstelling tot veel andere katten, zal deze meestal niet bang zijn voor vreemden.

Ook met een donzige vacht en hemelsblauwe ogen is ze absoluut prachtig!

#8 Serengeti Kat

Serengeti kat op een grijze achtergrond

Als u een fan bent van zeldzame kattenrassen, is de sociale en vriendelijke Serengeti misschien een goede optie voor u.

Dit geldt natuurlijk alleen als je niet op zoek bent naar een superslim dier.

Deze kat zal geen interesse tonen in uw pogingen om haar te trainen. De enige uitzondering kan zijn als de voedselbeloning is inbegrepen!

In tegenstelling tot sommige andere katten uit deze lijst, is een Serengeti niet lui. Ze geniet ervan om door het huis te rennen en te klimmen.

Deze atletische kat is dus misschien wel een goed gezelschap voor leuke avonturen! En je hebt geen superintelligent huisdier nodig om een leuke tijd te hebben, toch?

#9 Scottish Fold

Schots vouwkatje spelen met speelgoed

De Scottish Fold kat is een andere chille liefhebber die het meest van rust en stilte houdt.

Het is een type kat dat perfect is om te knuffelen en gezelschap te bieden, maar is minder succesvol in het leren van trucs en in gehoorzaamheidstraining.

De Scottish Fold heeft de hele tijd gezelschap nodig en is gevoelig voor verlatingsangst. Dit kan een negatieve eigenschap zijn voor sommige potentiële eigenaren, terwijl anderen de voorkeur geven aan een kat die zoveel van menselijk gezelschap houdt.

Ook heeft dit ras een beetje dwaze blikken, maar als je het mij vraagt, is dit een deel van haar charme!

#10 Somalisch

Somalisch kattenportret liggend in atelier op licht houten parket

Er is een mythe dat oranje katten dom zijn. De meeste Somalische katten hebben een oranje vacht en, toeval of niet , dit ras staat op onze lijst met dummies.

Deze kat is koppig en zal niet zo enthousiast zijn over haar eigenaar die haar probeert te leren hoe ze iets moet doen. Somali is een onafhankelijke kat die graag dingen op haar eigen manier doet.

Je kunt haar dus de plaats van haar kattenbak laten zien, maar wees niet verbaasd om haar uitwerpselen overal in huis te zien.

Je zou haar zelfs kunnen straffen voor het krabben aan de meubels, of voor het klimmen op de keukenkastjes – dit zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om deze kat je te laten gehoorzamen.

Toch zijn deze katachtigen actief en nieuwsgierig en zullen ze een interessante co zijnmpanion, omdat ze graag de hele tijd in de buurt van hun mensen zijn.

#11 Sneeuwschoen

Een rasechte sneeuwschoenkat ligt op een dekbedovertrek met een bontdeken.

Een Sneeuwschoen is nogal een onhandige kat – als u een professionele klimmer en springer verwacht, moet u dit ras overslaan.

Het is niet onmogelijk om Sneeuwschoenkatten enkele basiscommando’s te leren. Toch zal deze kat er geen plezier in hebben om ze te leren. Ze zou liever een extra dutje doen en zal niet zo enthousiast zijn over het gehoorzamen van de bevelen van haar eigenaar.

Een ding dat je misschien leuk vindt aan Snowshoe is dat dit ras zeer aanhankelijk is en sterke banden heeft met haar eigenaren.

Ook houdt deze prachtige kat ervan om haar luide stem te gebruiken om mensen te informeren over haar behoeften!

Hoeveel weten we echt over de intelligentie van katten?

Kattenrassen uit deze lijst zijn niet zo helder als sommige katten die als zeer intelligent worden beschouwd, zoals Abessian of Sphynx cat.

Maar hoeveel weten we echt over de intelligentie van katten?

Volgens een studie over de cognitie van de kat gepubliceerd in het Animal Cognition-tijdschrift [1], we hebben nog steeds niet genoeg inzicht in de cognitie van een kat. Er zijn nog veel vragen die moeten worden beantwoord, zoals hoe levenslange ervaring en training de cognitie van katten beïnvloeden.

Er zijn veel onderzoekers naar de intelligentie van de hond – het andere meest populaire huisdier samen met katten. Maar we zullen meer onderzoekers moeten krijgen om een diepgaander inzicht te bieden in de perceptie, het geheugen, het leren en de communicatie van katten met mensen.

Eindoordeel

Hoewel er meer te leren valt over de intelligentie van een kat, hebben we enkele manieren om te beslissen of een kat slim is, zoals haar vermogen om te leren en te gehoorzamen, en door haar probleemoplossende vaardigheden te evalueren.

Daarom kunnen we een lijst maken van wat we beschouwen als de domste kattenrassen op basis van enkele van de dingen die we wel weten.

Ondanks dat katten uit de lijst van domste kattenrassen misschien niet de perfecte kandidaten zijn voor het leren van trucs, betekent dit niet dat ze geen goede eigenschappen hebben.

Zoals we hebben gezien, heeft elk van deze katten nog steeds een aantal eigenschappen die hen geweldige metgezellen maken!

Verwijzingen:

[1] Vitale, KR, Udell, M: Wat zit er in het hoofd van je kat? Een overzicht van katten (Felis silvestris catus) cognitieonderzoek verleden, heden en toekomst. Animal Cognition volume 18, pagina’s 1195–1206 (2015) DOI, Geraadpleegd op 14 maart 2023.