Hoe een kat te kalmeren in 8 bewezen stappen

ginger tabby kitten in een gebreid roze kattenbed

Ik weet zeker dat we allemaal weten hoe het voelt om in een situatie van stress te zijn – dat nerveuze buikgevoel, de stijging van de hartslag en bloeddruk en de gevoelens van angst en agitatie. Menselijke copingmethoden voor stress variëren. We kunnen een geliefde zoeken om ons te helpen kalmeren, een lang bad te nemen of te sporten. Katten kunnen zich ook gestrest voelen, wat leidt tot angstig, agressief en angstig gedrag.

Snel overzicht

01

Katten kunnen last hebben van zowel acute als chronische stress, wat zich kan manifesteren in veranderingen in lichaamstaal en gedrag.

02

Het begrijpen van de oorzaken van kattenstress kan helpen deze triggers te voorkomen of om de impact te verminderen.

03

Katten kunnen worden gekalmeerd door schuilplaatsen, overvloedige en toegankelijke bronnen, spel, interactie met de eigenaar, sensorische input en feromonen te bieden. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid of het gedrag van uw kat, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Begrijpen waar stress vandaan komt en het herkennen van de belangrijkste kenmerken van kattengedrag en lichaamstaal kan een katteneigenaar helpen om strategieën te implementeren om wat rust op te wekken. Een angstige kat is geen gelukkige kat en het leren kalmeren van een gestreste kat is belangrijk voor de optimale gezondheid en het welzijn dat uw kat nodig heeft.

Lees ook: 10 manieren om hyperactiviteit bij katten te kalmeren

Waarom zou een kat moeten kalmeren?

Grijze korthaar kat slapend op sofa

Katten kunnen acuut stress ervaren (tot een enkele, vluchtige situatie) of stress kan aanhoudend zijn.

Zoals de meeste huisdierouders zich snel realiseren, zijn katten gewoontedieren. Ze houden van hun routines, hun favoriete plekken en hun kleine dagelijkse rituelen. Dit betekent dat eventuele verstoringen in hun dagelijks leven een bron van stress kunnen zijn, waardoor een kat zich angstig of angstig kan voelen.

Stressvolle situaties kunnen worden ingedeeld in twee gebieden: acuut en chronisch. Acute stressoren zijn plotseling en van korte duur, zoals harde geluiden of een ontmoeting met de hond van de buurman. Chronische stressoren zijn voortdurende problematische situaties die uw kat angst veroorzaken, zoals een nieuw huisdier waarmee ze geen band hebben, of concurrentie om een belangrijke hulpbron zoals kattenvoer.

Lees ook: Checklist nieuwe katteneigenaar

Tekenen van stress bij katten

Mooie kat ligt op violette deken

U kunt aandacht besteden aan de lichaamstaal en het gedrag van uw kat om u te vertellen of hij zich gestrest voelt.

Onze katten kunnen mysterieuze wezens zijn, dus hoe kunnen we zelfs zien hoe een gestreste of bange kat eruit ziet? De sleutel is om zorgvuldig aandacht te besteden aan de lichaamstaal en het gedrag van uw kat en te leren hoe u ze moet interpreteren. Onze huisdieren kunnen ons niet vertellen dat ze zich angstig voelen, maar ze kunnen het ons altijd laten zien.

Acute stress bij katten is gemakkelijker te herkennen. Angstige, onzekere katten zullen een gespannen, gebogen houding vertonen, met bont opgeblazen en staarten die vaak trillen, of om zich heen gestrekt. Hun oren zijn misschien terug, hun pupillen verwijd en hun blik gefixeerd. Ze kunnen negatieve vocalisaties gebruiken, zoals een gesis of gegrom, agressief gedrag vertonen of zich terugtrekken en zich verstoppen op een kleine, donkere plaats.

Chronische stress kan meer verraderlijke gedragsveranderingen veroorzaken. Angstige katten kunnen zich meer verstoppen, hun eetgewoonten veranderen en de interacties met familieleden of andere huisdieren hebben veranderd.

Ze kunnen op ongepaste plaatsen toiletteren, waaronder urine spuiten, of krabben aan meubels en vloeren. Ze kunnen meer vocaliseren dan normaal, tekenen van verlatingsangst vertonen en zelfs agressieve reacties en gedragingen vertonen.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

Een kat kalmeren: onze 8 bewezen stappen

Schattige jonge huiselijke tweekleurige oranje en witte kat slapen in gezellige vilten kattentunnel

Je kunt een aantal strategieën gebruiken om een gestreste of angstige kat te kalmeren.

Als uw kat tekenen van angst of stress vertoont, is uw prioriteit natuurlijk om hem te helpen. Maar hoe? Als dierenarts met een sterke interesse in kattengedrag, werk ik al jaren met katachtigen en dit zijn mijn topstrategieën.

#1 Ontdek de bron

kattenhuiden onder het bed

Ontdek wat de stress van uw kat veroorzaakt, zodat u kunt uitzoeken hoe u de situatie voor hen kunt verbeteren.

Als je je zorgen maakt dat je kat niet helemaal gelukkig is, is het tijd om je innerlijke detective naar boven te halen. Acute stressoren zijn vaak vrij gemakkelijk te herkennen: als uw kat schrikt en zich onder het bed verbergt wanneer een onweersbui toeslaat of agressief wordt elke keer dat de kattenmand verschijnt, is de bron vrij duidelijk.

Chronische stressoren zijn veel moeilijker te lokaliseren, dus let goed op de b van je katody taal en gedrag. Huishoudens met meerdere katten zijn een veel voorkomende bron van chronische stress, net als nieuwe huisdieren, nieuwe gezinsleden en langdurige verstoring van de omgeving van een kat, zoals lawaaierige bouwwerkzaamheden. Het kennen van de bron van de angst kan helpen het te voorkomen, of op zijn minst de effecten verminderen.

Lees ook: De 10 dingen die katten het meest haten

#2 Zorg voor een veilige plek

twee jonge katten rusten in een modern aan de muur gemonteerd kattenbed

Katten voelen zich het veiligst als ze hoog zijn en plaatsen hebben om zich terug te trekken of zich te verstoppen.

Onze huiskatten stammen af van wilde katten, die niet alleen roofdieren waren, maar ook een potentiële prooi waren voor grotere dieren. Katten zijn daarom vaak bang voor grote, open ruimtes en zoeken natuurlijk veilige ruimtes om zich in te verstoppen als ze bang zijn. Katachtigen bezitten vaak een natuurlijk instinct om hoog te zijn: dit geeft hen de mogelijkheid om hun omgeving te onderzoeken terwijl ze beschermd blijven.

Uw kat zal zich veiliger en veiliger voelen als hij een verscheidenheid aan veilige ruimtes heeft om zich terug te trekken wanneer dat nodig is. Neem enkele verticale ruimtes op, zoals een krabpaal of een verhoogd kattenbed. Schuilplaatsen moeten gezellig, donker, klein en stil zijn. Geef uw kat ontsnappingsroutes in potentieel stressvolle situaties, zoals interactie met andere huisdieren of nieuwe mensen.

Lees ook: Wat is de beste plek om een kattenbak neer te zetten?

#3 Zorg voor toegang tot bronnen

kat drinkwater

Zorg in huizen met meerdere katten voor voldoende kommen, bedden en krabbers voor elke kat, en ten minste één kattenbak per kat plus één extra die in verschillende gebieden wordt geplaatst.

Alle katten hebben bepaalde basisbehoeften: voedsel, water, kattenbak, bed, kattenspeelgoed en meer. Het is niet voldoende om alleen deze middelen ter beschikking te stellen. In plaats daarvan moet er nagedacht worden over hun aantal en plaatsing. Huishoudens met meerdere katten kunnen onbewuste bronnen van stress en conflicten zijn als er concurrentie is om middelen.

Katten zijn territoriaal en het moeten betreden van het territorium van een andere kat om toegang te krijgen tot een kattenbak of voerbak kan angstaanjagend zijn voor een kat. Zorg voor voldoende middelen in meerdere gebieden rond het huis, zodat de concurrentie laag is en de toegang altijd beschikbaar is. Meer informatie over het inrichten van je huis voor een nieuwe kat vind je hier.

#4 Lees de kat

kat negeert speelgoed

Leer de individuele voorkeuren van uw kat voor fysieke aanraking kennen en laat hem knuffels op zijn eigen voorwaarden initiëren.

Onze huisdieren zijn allemaal individuen, met verschillende persoonlijkheden. Sommige katten houden van een knuffel; anderen zijn afstandelijker. Het kan natuurlijk aanvoelen om je kat wat fysieke genegenheid te geven als hij bang is, om hem te bundelen in een dikke knuffel en hem een veilig en geliefd gevoel te geven.

Het aanbieden van knuffels kan voor sommige katten werken, maar het kan de stress voor anderen alleen maar verhogen. De veiligste optie is om in de buurt van je kat te zijn, hem gerust te stellen met je aanwezigheid en je stem, maar laat hem naar je toe komen als hij genegenheid en fysiek comfort wenst.

Lees ook: 10 bewezen manieren om je kat te laten zien dat je van haar houdt

#5 Gebruik hun zintuigen

Oranje Tabby Cat krabbende kat krabpaal

Wanneer katten krabben, sturen ze berichten door visuele sporen en chemische feromonen achter te laten.

Communicatie is heel anders voor katten dan bij mensen, en het spelen op de sterke punten van uw huisdier kan een kalmerend effect hebben op onze kattenvrienden. Katten gebruiken zowel geur als tactiele communicatie en gebruiken krabben als een soort berichtensysteem: zowel voor zichzelf als voor andere katten.

Omarm dit door meerdere oppervlakken te bieden die geschikt zijn om in de omgeving van uw kat te krabben en hen te leren hoe ze een krabpaal moeten gebruiken. Krabplaatsen moeten in drukke gebieden worden geplaatst in plaats van weggestopt.

Katteneigenaren kunnen geur ook op andere manieren gebruiken. Laat uw kat zijn geur over u en andere familieleden wrijven en neem een voorwerp mee dat hem bekend is als hij moet reizen.

Probeer bij het introduceren van een nieuw huisdier geurverwisseling voordat je ze visueel en fysiek introduceert. Doe een paar druppels ontspannende etherische oliën, zoals lavendel, in een diffuser (ver weg van nieuwsgierige poten gehouden!) en gebruik, onder toezicht, in tijden van stress of angst als een kalmerend hulpmiddel. Sommige katten vinden kattenkruid erg ontspannend.

Je kunt ook de andere zintuigen van je katten betrekken om hun kalmere gevoelens te betrekken. Probeer muziek of witte ruis af te spelen tijdens een storm, of laat een katten-tv aan als je naar je werk moet gaan.

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

#6 Feromonen

Twee Amerikaanse kortharige katten ruiken en spelen

Synthetische feromonen die via sprays of diffusers aan het milieu worden geleverd, kunnen katten helpen bij het betalen van kostenl rustiger tijdens stressvolle situaties.

Feromonen zijn chemische boodschappen die katten gebruiken om met zichzelf en andere katten te communiceren. Ze kunnen informatie geven over territoriale grenzen, veilige ruimtes markeren en vertrouwde metgezellen identificeren.

De katachtige gezichtsferomonen roepen veiligheid en comfort op en zijn geformuleerd in een synthetische versie (Feliway). Dit feromoon kan worden gebruikt als spray of via huishoudelijke diffusers om angstige katten te ontspannen en te kalmeren.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

#7 Playtime

Leuke kortharige tabby spelen met speelgoed

Spel leidt nerveuze energie op een positieve manier om, wat resulteert in een rustiger gevoel.

Als uw kat op scherp lijkt te staan en vol geagiteerde energie zit, kan het gebruik van actief spel helpen om die energie om te leiden en wat rust te brengen. Speelgoed biedt zowel mentale als fysieke stimulatie, vermindert niveaus van stresshormonen en verbetert de band tussen kat en eigenaar. Het inbouwen van regelmatige speelsessies in de routine van uw kat kan zeer gunstig zijn voor hun gezondheid en welzijn.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

#8 Zoek professionele hulp

Vrouwelijke dierenarts die donzige ragdoll kat houdt tijdens medische zorg

Uw dierenarts of een veterinaire gedragsdeskundige kan helpen erachter te komen wat de stress van uw kat veroorzaakt.

Als uw kat negatief gedrag, lichaamstaal en communicatie vertoont, zouden de bovenstaande tips allemaal moeten helpen om wat rust te bieden. Chronische stress is echter in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, waaronder urine- en gastro-intestinale stoornissen.

Als uw kat last heeft van angst, abnormaal gedrag vertoont en niet helemaal tevreden lijkt, is het altijd aan te raden om een dierenarts te bezoeken. Uw dierenarts kan medische aandoeningen uitsluiten, medicatie of supplementen aanbevelen en indien nodig doorverwijzen naar een gecertificeerde gedragstherapeut.

Lees ook: 13 veel voorkomende kattenangstmedicijnen: wat u moet weten

Een kat kalmeren: laatste gedachten

vrouw die kat voedt

Katten zijn gevoelige wezens, onderhevig aan stress en angst, net als wij. Door uw kat een veilige thuisomgeving te bieden, met veel schuilplaatsen, middelen, menselijke interactie en kalmerende geuren en geluiden, kunnen allemaal helpen een sfeer van rust te creëren.

Het herkennen van de triggers van uw huisdier en in staat zijn om ze te vermijden en ondersteuning te bieden, is essentieel. Als u zich zorgen maakt over de gezondheid of het gedrag van uw kat, neem dan altijd contact op met een dierenarts.

Lees ook: De 8 beste kattenbakken (gekocht en getest)

Veelgestelde vragen

Hoe kalmeer je een overprikkelde kat?

Zorg voor voldoende vluchtroutes uit stressvolle omstandigheden en zorg voor toegang tot donkere, rustige schuilplaatsen. Katten houden ervan om hoog te zijn, dus een verhoogd bed of baars is geweldig. Kalmerende feromonen, geuren en geluiden kunnen allemaal helpen om een kat te kalmeren.

Wat kalmeert kattenangst?

Het vinden van de trigger voor de angst van een kat kan helpen de stress te vermijden of snel te handelen om het effect te verminderen. Zorg voor voldoende schuilplaatsen en gemakkelijke toegang tot middelen zoals voedsel en kattenbakken, en vorm een sterke band met veel interactie en speeltijd. Feromonen kunnen worden gebruikt om stress te verminderen.

Welke geur kalmeert katten?

Feromonen kunnen worden gebruikt om het gevoel van veiligheid en beveiliging van een kat te verbeteren. Geuren zoals lavendel zijn ook van nature kalmerend, maar moeten buiten het bereik van huisdieren worden gehouden.