Zijn grijze katten zeldzaam en 7 rassen met deze vachtkleur

Ik geloof dat je het met me eens bent dat onze katachtige vrienden allemaal mooi zijn, ongeacht de kleur van hun vacht.

Maar ik weet zeker dat velen van jullie je favorieten hebben. Ik kan ook wedden dat grijs degene is die sommigen van jullie zullen verkiezen.

Je ziet waarschijnlijk niet elke dag een grijs gecoate poes. Maar zijn grijze katten zeldzaam? Hoe moeilijk zijn ze precies te vinden?

Laten we meer te weten komen over schoonheden in het grijs.

Zijn grijze katten zeldzaam?

Grijze katten zijn niet echt zo zeldzaam. Deze kleuring wordt soms ook wel blauw genoemd. Grijze kleuring bij katachtigen is een verdunde versie van zwarte kleur.

Sommige katten hebben een zeer lichte, zilvergrijze vacht, terwijl anderen een donkerdere, meer diepgrijze kleur hebben.

Hoe vaak komen grijze katachtigen precies voor? Nou, ze komen niet zo vaak voor als zwarte en bruine tabbies. Tegelijkertijd zijn ze veel gebruikelijker om te zien dan een puur witte kat, of een kat met een rookvachtpatroon.

Maar waarom worden ze als zeldzaam beschouwd?

Sommige kattenrassen, zoals de Blauwe Rus, zijn alleen te vinden in grijze patronen. Het kan een uitdaging zijn om dit ras te vinden, waardoor mensen kunnen denken dat alle grijze katten zeldzaam en moeilijk te vinden zijn.

Er zijn echter enkele rassen die grijze vachten kunnen hebben samen met andere vachtkleuren. We zullen ze later in de tekst noemen.

Daarom zijn grijze katten niet zeldzaam. Als u op zoek bent naar een echt zeldzame vachtkleuring, is grijs niet degene die aan uw zoekopdracht zal voldoen.

Maar we kunnen het er allemaal over eens zijn dat grijze katachtigen inderdaad mooi zijn. Bekijk de video hieronder om een van deze katten te zien.

Hoe wordt grijze kleur ontwikkeld bij katten?

De ontwikkeling van de grijze kleur bij katten is een gevolg van genetische factoren. Genen die op chromosomen worden gedragen, spelen een cruciale rol bij het bepalen van de vachtkleur van een kat, en deze eigenschap wordt geërfd van ouders tot hun nakomelingen.

Volgens Noba Animal produceren katten zwarte, bruine en rode pigmenten.

Als een kat een verdunningsgen erft, kan dit gen de zwarte vacht grijs maken. Ook is het mogelijk dat het een rode vacht naar beige kleurt. Aan de andere kant erven volledig witte katten een gen dat de productie van melanine remt.

Er kan worden geconcludeerd dat het allemaal om genetica draait als het gaat om de vachtkleuring van een kat.

Welke katten kunnen een grijze vacht hebben?

Grijze jassen zijn niet exclusief voor slechts één ras. Veel verschillende katten kunnen dus deze vachtkleur hebben.

Ook is er niet alleen een effen grijze vacht mogelijk. Er zijn grijze en witte rassen die een grijze basiskleur hebben met witte vlekken.

Laten we nu eens kijken naar de lijst met enkele van de meest populaire rassen die grijze jassen kunnen hebben:

1. Brits Korthaar

Britse korthaar kat

De Britse korthaar kat heeft een gespierde nek, sterke benen, een goed ontwikkelde snuit en een dichte en dikke vacht.

Deze kat is te zien in verschillende kleuren, terwijl blauw de meest voorkomende is. Dit is eigenlijk een effen grijsblauwe kleur. Enkele van de andere kleuren en patronen in dit ras zijn zwart, lila, gember, reekalf en tabby.

De Britse korthaar is een geweldige metgezel omdat het erg gemakkelijk in de omgang en zachtaardig is.

Deze kat is ook intelligent, actief en aanhankelijk. Het geniet ervan om zijn mensen in de buurt te hebben, maar het is niet overdreven aanhankelijk.

2. Chartreux

Een korte, grijze vacht is een van de onderscheidende kenmerken van het ras Chartreux.

De ogen van deze kat zijn koperkleurig en het lichaam is groot en gespierd.

De Chartreux kat heeft een heel bijzondere persoonlijkheid. Het is onafhankelijk en zelfs afstandelijk, maar het is nog steeds erg liefdevol rond zijn mensen.

Dit ras is aanhankelijk, maar is niet overdreven veeleisend en kan het verdragen om tijd op zichzelf door te brengen.

3. Coon Maine

Kan elke vorm van lijst zonder de Maine Coon, de grootste en een van de meest populaire katachtigen die er zijn? Ik geloof het niet!

Volgens de Maine Coon-kleurenkaart kan deze kat meer dan 75 verschillende kleuren en kleurpatronen hebben. Grijze kleur in het Maine Coon-ras kan een grijze rook of grijze tabby zijn.

Ongeacht het vachtpatroon, alle Maine Coons staan bekend als lieve en zachte metgezellen. Ze brengen graag tijd door met mensen en nemen deel aan speelse activiteiten.

Het temperament van een Maine Coon wordt vaak beschreven als sociaal, loyaal en intelligent. Deze katten zijn energiek en intelligent, en het is echt een genot om ze in de buurt te hebben.

4. Perzisch

Grey Perzische kat

Perzisch is een ander geliefd ras dat een grijsachtige tot blauwachtige vachtkleur. Enkele van de andere veel voorkomende kleuren zijn zwart, oranje, zilver en crème. De vacht van een Perzische is dik, lang en weelderig.

Dit is een middelgrote kat met een ronde, kleine kop, grote ogen en afgeronde oren. Zijn lichaam is zwaar uitgebeend, zijn poten zijn dik en zijn staart is relatief kort.

De Perzische kat is uiterst zachtaardig en geduldig. De zoete aard maakt het een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar een rustige, ontspannen katachtige vriend.

5. Blauw Russisch

De Blauwe Rus staat bekend om zijn blauwe vacht, die eigenlijk grijs is. De tinten kunnen variëren van blauwgrijs tot zilver.

De vacht van deze kat is dicht en pluche. De Blauwe Rus heeft felgroene ogen die, in combinatie met zijn grijze vacht, ervoor zorgen dat hij er uitstekend uitziet!

Dit ras heeft een gespierd lichaam en lange benen. Het is een loyale, kalme en intelligente kat, in staat om

het maken van diepe banden met één persoon in het bijzonder.

Hoewel een Blauwe Rus in het begin gereserveerd kan zijn, wordt hij, wanneer hij gewend raakt aan zijn mensen, aanhankelijk en speels om hen heen.

6. Schotse Vouw

Scottish Fold-katten kunnen verschillende grijstinten hebben, variërend van licht zilver tot diepe houtskool.

Ook kunnen ze een effen grijze kleur hebben, of patronen zoals tabby of schildpad. Enkele andere populaire kleuren zijn blauw, rood, crème en zwart. Volgens de Cat Fanciers’ Association kan de Scottish Fold zowel korte als lange vachten hebben.

De kop is goed afgerond en de nek is kort. Deze kat heeft grote ogen, een brede neus en gevouwen oren met afgeronde uiteinden. De Scottish Fold is een middelgrote kat met een afgerond lichaam en een middellange tot lange staart.

Wat zijn persoonlijkheid betreft, is deze kat speels, sociaal en vriendelijk. Het is gemakkelijk in de omgang en aanhankelijk, zonder overdreven aanhankelijk te zijn tegenover zijn eigenaren.

7. Turkse Angora

grijze Turkse Angora kitten

De Turkse Angora wordt algemeen erkend door zijn witte vacht, die een zeer zeldzame effen kleur is onder katachtigen.

Maar naast wit kan Turkse Angora ook grijze vachten hebben, evenals bruine en zwarte. Bovendien kunnen deze katten tweekleurige vachten en tabby- en tortiepatronen hebben. De vacht is lang, luxueus en zijdeachtig.

De Turkse Angora is een middelgrote kat met een gespierd lichaam en een lange staart. De kop is wigvormig en de oren zijn groot.

Deze kat is sociaal, loyaal en aanhankelijk. Bovenal koestert de Turkse Angora de aanwezigheid van zijn eigenaren.

Eigenlijk moet het zijn mensen de hele tijd in de buurt hebben. Als hij lange tijd alleen wordt gelaten, kan deze kat verlatingsangst ontwikkelen.

Samenvatting

Zijn grijze katten zeldzaam?

Nee, dat zijn ze niet. Er zijn meerdere rassen die een grijze vacht kunnen hebben.

Hoewel de Blauwe Rus een ras is dat alleen grijze effen vachtkleuring heeft, kunnen de meeste andere katten naast grijs ook vachten in vele andere kleuren en patronen hebben.

Grijze vachten zijn verdunde zwarte kleuren bij katten. Ze zijn niet zeldzaam, maar ze zijn zeker mooi.

Er zijn enkele overtuigingen dat de vachtkleur van een kat zijn temperament en gedrag bepaalt. Maar het ras van een kat en zijn levensstijlomstandigheden zijn hier veel belangrijkere factoren.

Ik denk dat je het met me eens bent dat grijze katten echt opmerkelijk zijn. Heb je nu je favoriet gevonden tussen de grijze rassen uit onze lijst? Deel uw mening met ons!

Verwijzingen:

[1] Elizabeth A. Stelow, Melissa J. Bain & Philip H. Kass (2016) The Relationship Between Coat Color and Aggressive Behaviors in the Domestic Cat, Journal of Applied Animal Welfare Science, 19:1, 1-15, DOI, Geraadpleegd op 4 oktober 2023.