Een gedetailleerde gids voor de kaart met de posities van het kattenoor


Onze geliefde kattenvrienden kunnen geen woorden gebruiken om met ons te communiceren. Er zijn echter enkele andere manieren voor ons om hun emoties en verlangens nog steeds te begrijpen.

De lichaamstaal van een kat kan ons helpen hun stemmingen te achterhalen. Als zijn staart bijvoorbeeld hoog staat, geeft dit waarschijnlijk aan dat de kat gelukkig en comfortabel is.

Een gebogen rug wordt in de meeste gevallen gezien als een teken van agressie. Een kat die zijn buik blootstelt aan mensen, betekent dat hij hen volledig vertrouwt.

Maar wist je dat de oren van een kat ook een belangrijke indicator kunnen zijn van hun stemming en emoties?

Deze kleine kenmerken op het hoofd van uw kat kunnen waardevolle inzichten bieden in het welzijn van uw kat.

Laten we dus de kaart met de oorposities van de kat verkennen om de verschillende manieren te begrijpen waarop de oorpositionering van een kat zijn emoties kan overbrengen.

Cat Ear Posities Grafiek

Kattenoorposities en betekenis

Oren naar voren gericht

Deze oorhouding is iets wat je meestal bij je kat ziet. En dit is ook de meest wenselijke oorpositie voor uw huisdier!

Hill’s Pet beschrijft deze oorpositie ook als een neutraal Een. Een kat met zijn oren naar voren gericht is ontspannen, gelukkig en tevreden.

Dit betekent dat het zich veilig en beschermd voelt, en er is niets dat het voelt als een bedreiging in zijn omgeving.

Wanneer je de oren van je kat in deze positie ziet, is dit het ideale moment om hem op te pakken en ermee te knuffelen. Natuurlijk, als je kat in is voor dit soort genegenheid!

Als aaien niet zijn ding is, moet je het niet forceren. Maar er is ook een aantal nuttige adviezen in onze kattenpriktabel die ervoor kunnen zorgen dat je een pro wordt in het aaien van een kat!

Eén oor gevouwen of omlaag

Je zou kunnen merken dat je kat het ene oor gevouwen of naar beneden houdt, terwijl het andere in de neutrale positie staat.

Dit geeft aan dat je kat ergens verward over is. Misschien trok iets zijn aandacht en weet het niet zeker wat het was. Het hoeft niets gevaarlijks te zijn. Het zou een onbekend geluid kunnen zijn.

Dit kan gebeuren wanneer een kat zich in een nieuwe omgeving bevindt. Het is gewoon zijn manier om nieuwe dingen tegen te komen en erop te reageren.

Een kat die gedurende een langere periode één oor naar beneden heeft, kan echter wijzen op een gezondheidsprobleem. Dit kan een oorontsteking zijn, dus u moet uw kat naar een dierenarts brengen voor een gedetailleerd onderzoek.

Oren naar achteren of opzij gedraaid

Zwart-witte kat met zijwaarts gedraaide oren

Een kat met oren naar achteren of opzij gedraaid is het meest waarschijnlijk angstig of angstig voor iets.

Er zijn genoeg dingen die ervoor kunnen zorgen dat een kat angstig wordt. Sommigen van hen zijn elke vorm van verandering in hun omgeving, scheiding van hun eigenaren, dierenartsbezoeken en conflicten met andere katten.

Het is niet ongebruikelijk dat katten bang en angstig zijn, zelfs voor harde geluiden, zoals bouwwerkzaamheden of vuurwerk. Vreemden in hun huizen kunnen ook een bron van angst zijn voor sommige katachtigen.

Je zou kunnen denken dat je kat bang is voor iets dat je niet eens kunt zien, en de reden voor angst kan een van de eerder genoemde zijn.

Banfield Pet Hospital legt uit dat een kat enkele extra tekenen van angst en angst kan vertonen, zoals:

• Verberggedrag

•Agressie

• Poepen buiten de kattenbak

• Luide vocalisatie

• Overgrooming

• Braken of diarree

Je moet je best doen om de bron van angst voor je harige vriend te ontdekken. Probeer de routine zo voorspelbaar mogelijk te houden, want katten zijn geen fans van verandering.

Als je gasten over hebt, vraag ze dan om je kat niet te knuffelen en hem alle ruimte te geven die hij nodig heeft.

Het beste zou zijn om de angsttrigger uit de omgeving van uw kat te verwijderen. Als niets werkt, moet u contact opnemen met een dierenarts.

Oren recht omhoog gericht

kat met oren recht omhoog gericht

Een kat met oren recht omhoog gericht is meestal alert of nieuwsgierig naar iets.

Deze oorhouding betekent dat je kat ergens goed op let. Misschien doe je iets dat zijn interesse heeft gewekt.

Of je kat kan iets zien bewegen op de veranda en wacht nu op de uitkomst van de situatie. Dit is gewoon normaal kattengedrag.

Terug in het wild waren katten altijd alert en klaar om zich te verdedigen tegen roofdieren.

Although hun leven is in de loop van de tijd aanzienlijk geëvolueerd, ze behouden nog steeds een aantal van hun natuurlijke instincten, waaronder nieuwsgierigheid en waakzaamheid.

Oren laag en naar buiten gericht

kat liggend met oren laag en naar buiten gericht

Omdat katten zo goed zijn in het verbergen van hun pijn, kan het een uitdaging zijn om te herkennen dat ze zich niet goed voelen.

Dit is ook een deel van hun instincten, omdat ze altijd moeite hadden om geen kwetsbaarheid voor roofdieren te tonen.

Omdat je kat je zijn verdriet niet gemakkelijk zal laten zien, moet je goed worden in het herkennen van zijn lichaamstaal.

Een kat die zijn oren laag houdt en naar buiten kijkt, laat zien dat hij zich niet goed voelt. Isabella Merola en Daniel Mills [1] Noem ook andere gedragssignalen van pijn bij katachtigen. Dit zijn de volgende:

• Moeilijkheidsgraad om te springen

• Abnormale gang

• Terughoudend om te verhuizen

•Verbergen

• Minder spelen

• Afname van de eetlust

• Minder wrijven naar mensen toe

• Voorovergebogen houding

• Likken van een bepaald lichaamsgebied

Er zijn tal van redenen voor gierzwaluwen in het gedrag van je kat. Het kan een verwonding hebben opgelopen, ruzie hebben gekregen met een andere kat, of het kan zelfs een onderliggend medisch probleem hebben.

Om veilig te zijn, moet u het naar een dierenarts brengen voor een observatie. Proberen om uw kat zelf te onderzoeken kan een uitdaging zijn, omdat deze mogelijk niet meewerkt.

Oren naar achteren afgeplat op het hoofd

agressieve kat met afgeplatte oren

Ten slotte zou je kunnen zien dat je kat zijn oren achterstevoren op het hoofd houdt.

In de meeste gevallen, Dit is een teken van agressiviteit en een indicator dat uw kat klaar is om aan te vallen. Dit betekent dat je kat ergens boos over is en defensief gedrag vertoont.

Afplatte oren zijn ook een waarschuwingssignaal bij het introduceren van twee katten. Katachtigen zijn territoriale wezens en zullen meestal de aanwezigheid van een ander huisdier in hun huishouden afkeuren.

Natuurlijk moet agressief gedrag onmiddellijk worden voorkomen. Als een nieuw huisdier de reden is voor uw inwonende kat om agressie te vertonen, moet u de beste manier vinden om het te stoppen.

Zorg ervoor dat er voldoende middelen zijn voor beide katten. Zorg er ook voor dat je ze allebei evenveel tijd en aandacht geeft.

Het is cruciaal om ze wat tijd te geven om zich aan elkaar aan te passen. Een vijandig gedrag in het begin betekent niet dat twee katten nooit met elkaar overweg kunnen. De kans is groot dat ze tolerant worden voor elkaar naarmate de tijd verstrijkt.

Een beproefde truc is om ze te belonen met smakelijke traktaties voor het vertonen van vriendelijk gedrag naar elkaar, wat altijd een goed idee is!

Laatste gedachten

Het begrijpen van de lichaamstaal van een kat is niet de gemakkelijkste taak, vooral voor onervaren kattenouders.

Hopelijk heeft deze kaart met kattenoorposities u waardevolle inzichten gegeven in het interpreteren van de emoties van uw kat op basis van de manier waarop hij zijn oren vasthoudt.

Soms kun je de stemming van je kat bepalen aan de hand van zijn lichaamshouding of de manier waarop zijn staart staat. In andere gevallen kunnen de oren een zeer nuttig hulpmiddel zijn.

We hebben ook enkele andere interessante onderwerpen behandeld die verband houden met de oren van een kat. Redenen waarom de oren van een kat heet zijn, is er een van. Ik hoop je daar te zien!

Verwijzingen:

[1] Merola I, Molens DS. Gedragsmatige tekenen van pijn bij katten: een consensus van deskundigen. PLoS Een. 2016 februari 24; 11(2):E0150040. DOI, geraadpleegd op 5 oktober 2023.