Missen moederkatten hun kittens nadat ze gescheiden zijn?


Moederkatten zijn echt opmerkelijk. Ze zorgen voor hun pasgeboren kittens: ze verzorgen ze, verzorgen ze en beschermen ze tegen mogelijke bedreigingen.

Dankzij hun moeders worden pasgeboren kittens sterk en onafhankelijk. De rol van hun moeders is onvervangbaar in de eerste weken van hun leven.

Een ander belangrijk ding dat moederkatten hun nakomelingen leren, is de juiste manier om te socialiseren en te spelen met hun katachtige tegenhangers.

Hun band is in het begin erg sterk. Maar wat gebeurt er later in het leven van de kittens? Missen moederkatten hun kittens nadat ze bij hen zijn weggehaald?

Laten we dit probleem onderzoeken.

Missen moederkatten hun kittens?

Droevige kat

We weten allemaal dat katten niet zo afstandelijk zijn als ze soms worden gedacht. Dit betekent niet dat ze de dingen voelen zoals wij dat doen.

Kittens herinneren zich bijvoorbeeld over het algemeen hun moeder niet, vooral als ze op zeer jonge leeftijd van hen zijn gescheiden. Ze hebben de neiging om zich snel aan te passen aan hun nieuwe thuis, waardoor hun focus verschuift naar mensen en andere huisdieren

Als ze hun moeder later in hun leven tegenkomen, is ze waarschijnlijk gewoon een andere kat van hen.

Geldt hetzelfde voor de relatie van een moederkat met haar kittens?

Moederkatten voelen zonder twijfel liefde en verbinding met hun nakomelingen. Anders zouden ze niet op zo’n goede manier voor hen zorgen als zij. Maar dit heeft de neiging om na verloop van tijd te vervagen.

Dit is de reden waarom je zelfs een moederkat haar oudere kittens zou kunnen zien aanvallen. Zodra ze voelt dat haar werk met hen klaar is, kan een moederkat ze zelfs gaan afwijzen. Dit is gewoon hoe dingen werken in de kattenwereld.

Dus wanneer kittens volledig gespeend en gesocialiseerd zijn, zijn ze klaar om hun moeder te verlaten.

Er is een grotere kans dat een kat haar nakomelingen mist als ze van haar worden gescheiden voordat ze worden gespeend.

Ook kan een moederkat haar kitten missen voor het geval het overlijdt terwijl het nog onder haar hoede is. Maar deze emotie zal waarschijnlijk niet duren – meestal niet langer dan 72 uur.

Laten we eens kijken naar de drie verklaringen waarom katachtigen hun nakomelingen meestal niet missen.

1. Haar kittens zijn niet langer afhankelijk van haar

kitten in het gras

Het moederschap is een taak voor katachtigen. Ze zijn zich goed bewust van wat ze moeten doen en ze voeren deze taak zeer succesvol uit.

Ze bieden voedsel, bescherming en onderdak voor hun kwetsbare nakomelingen. Ze beschermen ze tegen roofdieren en vertonen defensief gedrag.

Dit duurt echter maar een paar weken. Zodra haar kittens niet langer afhankelijk van haar zijn, heeft de moederkat het gevoel dat haar werk erop zit.

Het is niet de bedoeling dat ze meer voor haar kroost zorgt, want ze heeft haar taak volbracht. Dit is gewoon een normaal onderdeel van de kattennatuur.

Moederkatten zijn zich ervan bewust dat hun kittens niet bij hen zullen blijven als ze eenmaal volwassen zijn en klaar zijn voor de buitenwereld. Daarom zijn ze dat niet Geprogrammeerd om ze te missen.

2. Ze wil haar oude leven terug

Moederkatten zijn 24/7 verantwoordelijk voor hun kittens, een taak die wordt gedeeld door moeders van alle soorten.

Deze eerste paar weken van het leven van kittens zijn intens voor hun moeders. Zodra ze zelf vast voedsel beginnen te eten en water drinken, beginnen moederkatten te merken dat ze binnenkort klaar zijn om gescheiden van hen te leven.

Dit is ook de periode waarin een moederkat haar oude leven begint te missen. Ze hield van haar onafhankelijkheid en het gewoon kunnen jagen zonder verantwoordelijk te zijn voor anderen.

Katten zijn solitaire dieren van aard. Ze genieten van het leven met hun mensen en kunnen zelfs overweg met andere huisdieren. Maar ze houden er nog steeds van om wat tijd voor zichzelf te hebben.

Ze wil gewoon terug naar haar oude gewoontes. Eigenlijk kan de moederkat zelfs opgewonden zijn over het vertrek van haar kittens en daarom zal ze ze waarschijnlijk niet missen.

3. Katten zullen waarschijnlijk veel kittens baren

drie kittens leggen

Er is geen krachtiger menselijke verbinding dan die tussen moeders en hun kinderen. Maar menselijke moeders hebben meestal één, twee of drie kinderen en richten al hun aandacht op hen.

De band die ze delen is bedoeld om een leven lang mee te gaan, een concept dat heel anders is dan de kattenwereld.

Volgens Spruce Pets is de draagtijd van een kat ongeveer twee maanden, waardoor ze maar liefst vijf nesten per jaar kan hebben.

Een gemiddelde kat baart vier kittens in elke litter, maar dit kan variëren van één tot twaalf kittens, zoals uitgelegd door International Cat Care.

Gezien dit potentieel grote aantal kittens, Het is begrijpelijk dat een moederkat waarschijnlijk geen diepe banden met elk van hen zal vormen.

Dit is dus de laatste reden waarom ze ze waarschijnlijk niet zal missen.

Wanneer moeten kittens hun moeder verlaten?

Het is wenselijk dat kittens bij hun moeder blijven totdat ze de leeftijd van 12-14 weken.

In de eerste vier weken van hun leven zijn kittens volledig afhankelijk van hun moeder voor voedsel en regulering van de lichaamstemperatuur.

In de periode tussen vier en acht weken leren moederkatten hun kittens hoe ze zelfstandig moeten eten, jagen en poepen. Tijdens deze periode leren kittens veel door het gedrag van hun moeder te imiteren.

Dit is de tijd waarin ze leren om onafhankelijk te zijn. Toch zou het voor hen beter zijn om nog een paar weken bij hun moeder te blijven.

Sandra Martínez-Byer en haar medewerkers [1] Leg uit hoe de vroege socialisatie van een kitten met zijn moeder en nestgenoten in de eerste paar weken van hun leven cruciaal is voor hun toekomstige gedrag. Dit is de fase waarin kittens vitale vaardigheden moeten verwerven voor passend sociaal spel.

Nogmaals, het is duidelijk hoe belangrijk de rol van een moeder is aan het begin van het leven van het kitten.

Kunnen moederkatten haar kittens herkennen als ze opgroeien?

twee volwassen katten

Moederkatten zullen waarschijnlijk snel verder gaan nadat hun kittens hen hebben verlaten. Maar zijn ze in staat om hun nakomelingen te herkennen als ze opgroeien?

Katten herkennen elkaar aan de geur. Hoogstwaarschijnlijk zal een moederkat de geur van haar volwassen nakomelingen niet herkennen, omdat ze te lang gescheiden zullen zijn.

Het niet herinneren van haar kitten lijkt ons hard. Maar nogmaals, katten zijn niet zoals mensen.

Ze kunnen super lief en knuffelig met ons zijn, en zelfs laten zien dat ze begrijpen hoeveel we van ze houden. Maar dit betekent niet dat ze emoties op dezelfde manier voelen als wij.

Een kat die haar volwassen nakomelingen tegenkomt, zal er meestal op reageren zoals bij elke andere vreemde kat. Dit betekent dat ze zelfs territoriaal en defensief gedrag tegenover hen kan vertonen!

Conclusie

Missen moederkatten hun kittens?

Nee, niet echt. Er kunnen hier echter enkele uitzonderingen zijn. Als ze haar kitten verliest, of als ze te vroeg van haar worden gescheiden, kan een moederkat haar nakomelingen missen.

In deze situatie zou ze door haar rouwproces kunnen gaan. Maar dit zal waarschijnlijk niet te lang duren. Een kat zou binnen een dag of twee haar oude zelf moeten zijn.

Betekent het niet missen van hun kittens dat een kat geen goede moeder is? Nee, niet allemaal. Zo is het voor hen nu eenmaal natuurlijk.

Zodra ze haar taak heeft voltooid, is een moederkat klaar om verder te gaan, om het in eenvoudige woorden te zeggen. Het kan een uitdaging zijn om dit te begrijpen, maar dit is de manier waarop katachtigen functioneren. En we houden nog steeds van ze, ondanks alles!

Verwijzingen:
[1] Martínez-Byer, S. et. al. Effecten van vroege sociale scheiding op het gedrag van kittens van de huiskat, Applied Animal Behaviour Science, Volume 259, 2023, DOI, Geraadpleegd op 29 september 2023.