Hoe lang om de kat opgesloten te houden na sterilisatie?


Veel eigenaren van vrouwelijke katten zullen besluiten om ze te steriliseren. Dit is iets wat ik ook altijd aan alle kattenouders adviseer.

Sterilisatie voorkomt dat uw kat zwanger wordt. We weten allemaal dat er een overbevolking van katten over de hele wereld is.

Ook vermindert sterilisatie gedrag zoals luide vocalisatie, wrijven tegen alles en agressie-manifestatie bij katten. Bovendien vermindert sterilisatie het risico op baarmoeder- en borstkanker.

Sterilisatie is tegenwoordig een routineprocedure en u moet weten dat uw huisdier in goede handen is.

Dit is echter nog steeds een procedure die anesthesie omvat. Je kat heeft wat tijd nodig om haar oude routines op te pakken. Dit betekent dat je haar de juiste nazorg moet bieden.

Hoe lang moet je de kat opgesloten houden na sterilisatie? Laten we het antwoord op deze vraag onderzoeken en de beste manieren bekijken om voor een kat te zorgen na sterilisatie.

Hoe lang moet u uw kat opgesloten houden na sterilisatie?

Portret van een zieke kat

Sterilisatie van huisdieren wordt over het algemeen beschouwd als een routinematige en veilige procedure. Geen enkele operatie is echter zonder risico en het is vooral belangrijk om adequate postoperatieve zorg aan uw huisdier te bieden. Dit is de enige veilige manier om complicaties en bijwerkingen te voorkomen.

Daarom moet u uw kat na het steriliseren opgesloten houden om ervoor te zorgen dat ze goed geneest. Haar incisie moet gesloten en schoon worden gehouden.

Het is noodzakelijk dat uw kat op een veilige en gesloten plaats is in de periode na haar operatie.

Ze moet elke fysieke activiteit vermijden, zelfs lopen, omdat het haar genezing tijdens de eerste dagen kan belemmeren.

Hoe lang moet je haar opgesloten houden? Nou, het is wenselijk dat ze ongeveer tien dagen op een schone en privé-plek is, helemaal alleen.

Op deze manier zal haar incisie goed genezen en zal ze klaar zijn om naar haar gebruikelijke activiteiten te gaan.

Dit voor de eerste keer meemaken is ook stressvol voor kattenouders. Zorg ervoor dat u de instructies van uw dierenarts opvolgt en bel hen als u iets ongewoons opmerkt.

Hoe u uw kat kunt helpen herstellen?

Het is essentieel dat u van uw huis een perfecte plek maakt voor het herstel van uw kat.

Ze zal pijn hebben na de operatie en zal uw hulp nodig hebben om te herstellen. U moet de volgende stappen ondernemen om uw kat zo snel mogelijk te helpen herstellen:

1. Bereid een privé, rustige ruimte voor haar voor

de kat slaapt in de mand

Uw kat zal zich waarschijnlijk verward en zelfs gedesoriënteerd voelen ongeveer 24 uur na de operatie.

Enkele van de mogelijke bijwerkingen van anesthesie die kunnen optreden, zijn visuele beperking, langzame ademhaling en het tonen van het derde ooglid. Deze symptomen zouden binnen 24 uur na sterilisatie moeten verdwijnen.

Om uw kat te laten rusten en herstellen van anesthesie, moet u haar bed op een rustige en geïsoleerde plaats in uw huis plaatsen. Het zou ook goed zijn als deze plek wordt verduisterd, dat je kat beter slaapt.

Plaats haar bed dicht bij de grond om springen te voorkomen en zorg ervoor dat de vloer koel is om haar chirurgische wond te kalmeren.  Je moet ook een kattenbak, een voerbak en een waterbak in die ruimte plaatsen.

Al deze items moeten worden aangepast aan een kat die net een operatie heeft ondergaan en hechtingen heeft.

Je mag je kat niet dragen tijdens de periode van haar herstel, omdat dit ook kan leiden tot scheuren van hechtingen.

U zou de enige persoon moeten zijn die de ruimte van uw kat betreedt in het herstel van tien dagen. Privacy en eenzaamheid zijn een essentieel onderdeel van haar genezing.

2. Houd een e-halsband om uw kat

Veel katten zullen de incisie likken na de sterilisatieprocedure.

Het likken van de operatieplaats kan het genezingsproces van uw kat schaden, omdat het een pijnlijke infectie kan veroorzaken.

Om te voorkomen dat uw kat haar hechtingen likt, moet u haar een E-halsband omdoen.

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals stelt voor om de E-collar zeven tot tien dagen na de operatie te gebruiken.

3. Controleer haar incisie

de kat braakte op de kat

U moet ook elke dag de incisie van uw kat controleren.

Als u een van de volgende symptomen opmerkt, moet u onmiddellijk uw dierenarts bellen:

• Bloeding uit de incisie

•Rillen

• Verhoogde lichaamstemperatuur

• Bleek tandvlees

• Moeizame ademhaling

• Braken of diarree

Dit kunnen tekenen zijn dat de incisie van uw kat’t geneest goed. De dierenarts kan u adviseren om haar naar de dierenkliniek te brengen.

Meer nuttige informatie vindt u in ons artikel over waarschuwingssignalen van infecties na castratie.

4. Pas de maaltijden van je kat aan

Het is niet ongebruikelijk dat een kat niet eet na sterilisatie. Als alles echter in orde is, moet ze binnen een paar dagen teruggaan naar haar gebruikelijke voedingsroutine.

In de eerste periode na de sterilisatie is het belangrijk dat u de maaltijden van uw kat aanpast. Ze heeft waarschijnlijk niet hetzelfde verlangen naar voedsel als ze normaal zou doen.

Uw dierenarts zal u instructies geven over de juiste hoeveelheid maaltijden voor uw kat. U moet deze volgen en ze bellen als u merkt dat uw kat weigert te eten of water te drinken.

Meestal eet een kat een paar uur na thuiskomst ongeveer een kwart van haar normale voedselportie. Dwing je kat niet om meer te eten en geef haar alle ruimte die ze nodig heeft.

5. Geef haar pijnstillers

een vrouw geeft een antibioticum aan een kat

Van een kat wordt verwacht dat hij na de operatie een paar dagen pijn heeft.

Om deze reden zal een dierenarts meestal specifieke pijnstillers verstrekken die u indien nodig aan uw kat kunt toedienen.

U moet de instructies van uw dierenarts en de voorgeschreven dagelijkse dosis volgen. Als u bijwerkingen of vreemd gedrag bij uw kat opmerkt na het innemen van het geneesmiddel, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Geef uw huisdier ook zelf geen medicijnen, zonder vooraf een dierenarts te raadplegen.

Hoe lang moet het duren voordat uw kat herstelt?

Sommige katten zullen snel hun normale activiteiten hervatten, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om te herstellen.

Echter, zoals PetMD suggereert, De hechtingen van een kat blijven 10-14 dagen op hun plaats, wat precies de hoeveelheid tijd is die het kost om te genezen na de operatie.

Om ervoor te zorgen dat het genezingsproces van uw kat niet langer dan 14 dagen duurt, moet u alle eerder genoemde stappen van postoperatieve zorg volgen.

Strikte rust is een prioriteit nummer één bij het verzorgen van een onlangs gesteriliseerde kat. Ook opsluiting op een privé en geïsoleerde plek is een must.

Zo voorkom je dat je kat klimt en springt. Bovendien zal isolatie haar ervan weerhouden om kinderen of andere huisdieren te zien en met hen te willen spelen.

Vergeet niet dat dit slechts voor een paar dagen is en dit is in het belang van je katachtige vriend. Zodra deze periode voorbij is, zult u niet eens merken dat uw kat betrokken was bij een operatie.

Door ervoor te kiezen om haar te laten steriliseren, heb je haar kwaliteit van leven verbeterd en mogelijk haar levensverwachting verlengd.

Wanneer is het het juiste moment om een kat te steriliseren?

dierenarts steriliseert de kat op tafel

Christine Philippa Welsh en haar medewerkers [1] leg uit hoe de aanbevolen leeftijd voor het steriliseren en castreren van katten ligt tussen vier tot zes maanden oud.

Maar er zijn enkele andere aanbevelingen op dit gebied. Volgens sommige meningen is het beter en veiliger om jongere kittens te steriliseren, omdat ze minder lichaamsvet hebben en sneller zullen herstellen.

Madison Street Animal Hospital suggereert dat deze procedure veilig kan worden uitgevoerd op kittens zo jong als zes weken oud, op voorwaarde dat ze minstens twee pond wegen.

Veel katteneigenaren zullen deze leeftijd als veel te jong ervaren voor een kitten om onder narcose te gaan. Maar er is één ding waar u zeker van kunt zijn als u besluit om vroeg te steriliseren: uw kat zal niet eerder zwanger worden, omdat hij niet in haar eerste loopsheidscyclus zal gaan.

Natuurlijk zijn er veel dingen en factoren om hier rekening mee te houden. Het belangrijkste is om een dierenarts die je vertrouwt om advies te vragen.

Tot slot, als uw kat ver boven de aanbevolen leeftijd voor sterilisatie is, betekent dit niet dat ze nog steeds niet kan worden gesteriliseerd.

Een kat kan op elke leeftijd gesteriliseerd worden, zolang ze maar in goede gezondheid verkeert.

Conclusie

Hoe lang moet je de kat opgesloten houden na sterilisatie?

Het wordt aanbevolen om uw katachtige vriend ten minste tien dagen na de operatie geïsoleerd en in vrede te hebben.

Als ze thuiskomt van de dierenkliniek, zal ze nog steeds de bijwerkingen van anesthesie voelen. Daarom is het belangrijk dat je haar op een rustige, donkere plek plaatst om haar te helpen alle rust te hebben die ze nodig heeft.

Het is noodzakelijk om alle mogelijke verstoring van de omgeving van uw kat te elimineren. Dit betekent dat u de enige persoon moet zijn die haar controleert tijdens haar herstel.

Het is van cruciaal belang om de incisie van uw kat te observeren en een dierenarts te bellen in het geval u een pote opmerktntially gevaarlijke tekenen. Het is ook raadzaam om een E-halsband om een kat te doen om te voorkomen dat ze de hechtingen likt.

Je kat zal de eerste paar dagen waarschijnlijk minder behoefte aan voedsel hebben. Je moet haar niet dwingen om te eten, maar gewoon wachten tot ze naar haar normale routine gaat.

Je moet al haar items aanpassen, zodat ze niet hoeft te springen of klimmen om ze te krijgen.

Uw kat moet ongeveer twee weken na de operatie weer haar normale routine hebben.

Verwijzingen:
[1] Welsh, Christine & Gruffydd-Jones, Timothy & Murray, Jane. (2013). Paper: De castratiestatus van katten op de leeftijd van vier en zes maanden is sterk geassocieerd met de beoogde leeftijd van castratie van de eigenaren. Het veterinaire dossier. 172. 10.1136/VR.101362. DOI, geraadpleegd op 5 oktober 2023.