Savannah Cat Vs Bengal Cat: overeenkomsten en verschillen


Zowel Savannah als Bengaalse katten zijn geweldige rassen met exotische looks. Een beginnende kattenouder kan zelfs moeite hebben om deze twee te onderscheiden.

Er zijn echter enkele verschillen die u kunnen helpen Savannah van Bengalen te scheiden.

Er zijn ook enkele uiterlijke en persoonlijkheidskenmerken die u kunnen helpen beslissen welke uw favoriet is tussen hen.

Laten we dus eens kijken naar het debat over savannekat versus Bengaalse kat van dichtbij. Je krijgt een goed inzicht in hoe het leven met beide katachtigen eruit zal zien.

Savannah Cat Vs Bengal Cat Overzicht

Savannah Bengalen
Gewicht 9-24 pond 8-15 pond
Hoogte 14-17 inch 13-16 inch
Type vacht Kort, dicht, grof Kort, dicht, zacht
Vachtkleuren Zwart, zwarte rook, bruin gevlekte tabby, zilver gevlekte tabby Zilver, sneeuw, bruin met gevlekte en marmeren patronen
Verzorgingsbehoeften Laag Laag
Temperament Speels, loyaal, actief Lief, energiek, nieuwsgierig
Gezondheid Hypertrofische cardiomyopathie, gebitsproblemen, diabetes Allergieën, heupdysplasie, diabetes
Levensduur 12-15 jaar 12-20 jaar

Oorsprong

De Savannah-kat is een hybride ras. Zoals uitgelegd door de Savannah Cat Association, is deze kat het resultaat van het fokken van verschillende gevlekte, binnenlandse korthaar katten naar Servals. Servals zijn wilde katten die leven in de Savannah regio van Afrika.

Het Savannah-ras is populair geworden vanwege zijn exotische uiterlijk, terwijl het nog steeds volledig huiselijke gewoonten vertoont.

Hybride afkomst is een veel voorkomende eigenschap die Savannah-katten delen met Bengalen. Deze kat is ontstaan als gevolg van het kruisen van een Aziatische luipaardkat met een huiskat. De Aziatische luipaardkat is een kleinere wilde kat afkomstig uit Zuidoost-Azië.

Daarom worden zowel Savannah- als Bengaalse katten gefokt om qua uiterlijk op wilde katten te lijken, maar om persoonlijkheidskenmerken van huiskatten te hebben.

Grootte

Savannah-katten kunnen verschillen in grootte, wat gebeurt als gevolg van het bestaan van een paar generaties van deze katachtigen.

F1-generatie Savannah-katten zijn de grootste en ze zijn 50% Serval. F2-generatie Savannah-katten zijn 25% Serval, terwijl Savannah-katten van de F3-generatie ongeveer 19% Serval-bloed hebben.

Het percentage voorouders van wilde katten in hun bloed beïnvloedt het uiterlijk en gedrag van deze katten. Dit is de reden waarom je Savannah-katten in verschillende maten kunt zien.

Maar over het algemeen kunnen Savannah-katten 9 tot 24 pond wegen, volgens hun groeigrafiek. Hun hoogte gaat van 14 tot 17 inch.

Bengalen zijn kleiner dan Savannah-katten. Hun typische gewicht is 8 tot 15 pond, terwijl ze 13 tot 16 centimeter lang zijn.

Lichaams- en gelaatstrekken

bengaals kitten staand

De Savannah kat heeft een zeer gespierd en slank lichaam. Zijn poten zijn lang en zijn staart is ingekort.

Het hoofd van deze kat is driehoekig en zijn ogen zijn amandelvormig. Ze zijn te zien in verschillende kleuren, zoals groen, koper, hazelaar, goud en geel.

Savannah heeft opvallende grote, rechtopstaande oren met afgeronde toppen. Zijn nek is erg lang en sierlijk.

De Bengaalse kat heeft een krachtige houding. Zijn lichaam is gespierd en sterk.

Dit ras heeft een vrij kleine, ronde kop en grote ogen. Net als bij de Savannah zijn ze te zien in verschillende kleuren, zoals groen, goud, geel, blauw en oranje.

De voorpoten van Bengalen zijn korter dan hun achterpoten, waardoor ze een sierlijke uitstraling hebben. Deze kat lijkt qua uiterlijk op een miniatuurluipaard.

Om het geschatte beeld van deze twee rassen te krijgen, bekijk de grappige video hieronder waarin een Bengaal achter een Savannah-kat aanzit.

Video

Vachttype en kleuren

De vacht van de Savanne is kort, grof en dicht. Zijn gevlekte vacht is een van de meest herkenbare kenmerken van deze kat.

Er zijn officieel vier erkende kleuren en patronen van dit ras: Zwart, zwarte rook, bruin gevlekte tabby en zilver gevlekte tabby.

Er zijn echter veel andere kleuren aanwezig bij de Savannah-kat, maar katten met deze kleuren kunnen niet concurreren in shows. Sommigen van hen zijn kaneel, chocolade, bruin en marmer.

Bengalen hebben ook een korte en dichte vacht, maar ze voelen zachter aan.

Bruin/zwarte tabby is de meest populaire vachtkleur bij Bengalen. Officieel zijn er drie kleuren geaccepteerd in dit ras: zilver, bruin en sneeuw. Drie sneeuwkleuren in Bengalen zijn Seal Sepia, Seal Mink Point en Seal Lynx.

De International Cat Association wijst erop hoe gevlekt en marmer zijn twee geaccepteerde patroontypen binnen elke kleurcategorie.

De basiskleur van hun vacht kan crème, ivoor of lichtbruin zijn. De vlekken van deze katten variëren van lichtbruine kleur tot donkere chocolade.

Naast de erkende kleuren zijn er ook vele andere vachtkleuren en patronen te zien waar Bengalen in te zien zijn, net als Savannah katten.

Temperament en gedrag

Savannah kitten

Ondanks hun wilde voorouders, Savannah-katten staan bekend om hun genegenheid en loyaliteit jegens hun eigenaren.

Deze katten zijn erg actief en speels. Ze zijn ook zeer intelligent en in staat om te leren om aan de lijn te lopen en apporteren te spelen.

Wanneer hij vanaf jonge leeftijd goed gesocialiseerd is, is de Savannah geweldig met kinderen en zelfs andere huisdieren.

Deze kat is behendig, atletisch en nieuwsgierig. Het is het meest geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een zeer energieke kat. Savannah-katten zijn ook meestal erg vocaal en spraakzaam met hun eigenaren.

Evenzo is de Bengaalse kat, ondanks zijn wilde afkomst, bezit een lief en liefdevol temperament.

Deze kat vormt diepe banden met zijn eigenaren en blijft loyaal aan hen. Het is een atletische en energieke kat die veel ruimte en activiteiten nodig heeft.

Een Bengaal is een intelligent en vriendelijk ras dat veel aandacht en interactie met zijn menselijke familie vereist.

Deze kat houdt er niet van om alleen gelaten te worden. Als het zich verveelt of eenzaam wordt, kan het destructief gedrag vertonen.

Net als Savannah zijn de Bengalen waarschijnlijk erg vocaal.

Zorgvereisten

mooie Bengaalse kat

Zorgvereisten van een bepaald ras zijn essentieel voor elke toekomstige eigenaar om te overwegen.

Laten we ons verdiepen in de zorgbehoeften van zowel Savannah- als Bengaalse katten om te zien of er in dit opzicht significante verschillen zijn.

Voeding

Savannah is een zeer energieke kat die gevoed moet worden met een kwaliteitsdieet. Maar over het algemeen zijn de dieetvereisten van deze kat hetzelfde als voor alle andere huiskatten.

Volgens PetKeen, Savannah’s dieet moet bestaan uit eiwitrijk voedsel uit een dierlijke bron, weinig koolhydraten en hoogwaardige vetten.

Deze kat kan zowel gedijen op commercieel voedsel of een gekookt dieet, als op een rauw vleesdieet. Voor eventuele onzekerheden met betrekking tot het dieet van Savannah, kunt u altijd een dierenarts of kattenvoedingsdeskundige om advies vragen.

Bengalen hebben vergelijkbare voedingsbehoeften. Houd er rekening mee dat Katachtigen zijn obligate carnivoren en dat voedsel afkomstig van dierlijke eiwitten is cruciaal voor hen.

Deze katten mogen niet te veel traktaties krijgen en mogen de tafelresten van hun eigenaar niet eten.

Het is ook noodzakelijk om factoren zoals het energieniveau en de leeftijd van een kat te gebruiken als leidraad voor hun dagelijkse maaltijden.

Grooming

Savannahkatten en Bengalen hebben vergelijkbare verzorgingsbehoeften.

Het zijn beide rassen met een lage afscheiding, wat betekent dat het niet nodig is om hun vacht dagelijks te borstelen. Een keer per week zou genoeg moeten zijn voor deze twee katten.

Op deze manier zullen hun jassen schoon, mooi en glanzend zijn. Borstelen helpt om het vuil en vuil van hun vacht te verwijderen.

Baden is ook niet vaak nodig, vooral als dit uitsluitend binnenkatten zijn.

Een belangrijk onderdeel van hun verzorgingsroutine is het regelmatig poetsen van hun tanden, om gebitsproblemen bij hen te voorkomen. Het is ook gunstig om ze te nemen voor jaarlijkse professionele gebitsreiniging.

Fysieke en mentale stimulatie

Dit is een ander vergelijkbaar onderdeel van het verzorgen van Bengalen en Savannah-katten.

Beiden zijn atletisch, actief en energiek. Ze hebben veel regelmatige lichaamsbeweging en ruimte nodig om te klimmen, rennen en springen.

Zowel Bengalen als Savannah-katten zullen profiteren van hoge kattenbomen en speelsessies met hun eigenaren.

Mentale stimulatie is even belangrijk voor deze intelligente en nieuwsgierige rassen. Deelnemen aan trainingssessies, zoals hen leren om aan de lijn te lopen of speelgoed op te halen, kan helpen om hun geest actief en tevreden te houden.

Gezondheidsproblemen en levensduur

savanne kat leggen

Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in het Savannah-ras zijn Gebitsproblemen, diabetes en hypertrofische cardiomyopathie.

Hypertrofische cardiomyopathie is een aandoening die wordt gekenmerkt door verdikking van de wanden van de primaire pompspier van het hart van een kat. Lisa Freeman en haar medewerkers [1] Wijs erop dat dit een veel voorkomende ziekte is bij zowel katten als honden, die 10-15% van de huisdierenpopulatie treft.

Bengaalse katten hebben waarschijnlijk gezondheidsproblemen zoals allergieën en heupdysplasie, waaronder een abnormale ontwikkeling van het heupgewricht van de kat.

Net als de Savanne kon ook de Bengaal te maken krijgen met kattendiabetes.

De levensduur van een Bengaalse kat wordt geschat op ergens tussen 12 tot 20 jaar. Savannekatten hebben een iets kortere levensverwachting, variërend van 12 tot 15 jaar.

Naast mogelijke gezondheidsproblemen kan de levensstijl van een kat ook de levensduur sterk beïnvloeden.

Daarom is het erg belangrijk om een kat te voorzien van een kwaliteitsdieet, een behoorlijke hoeveelheid lichaamsbeweging en een gezonde socialisatie. Deze regel is hetzelfde voor alle katachtigen, ongeacht hun ras.

Laatste gedachten

Wat kunnen we concluderen over de Savannah kat vs Bengaalse kat debat?

Het zijn beide hybriden en hebben een wilde oorsprong. Hun jassen zijn gevlekt en hun lichamen zijn gespierd.

Een verschil tussen hen is hun grootte, omdat Savannah waarschijnlijk een stuk groter is dan een Bengaal.

Vachtvereisten zijn praktisch hetzelfde voor deze twee rassen. Ze zijn allebei een onderhoudsarm ras in termen van verzorging, maar hebben een hoge behoefte aan activiteit.

Zowel Bengalen als Savannah-katten zijn energiek en atletisch. Naast de behoefte aan ruimte en activiteiten, vereisen ze ook veel mentale stimulatie.

Ondanks hun wilde oorsprong zijn beide katten liefdevol en loyaal aan hun eigenaren. Iedereen die op zoek is naar een sierlijke en atletische kat kan niet worden gedragen met Bengalen of Savannah!

Wat is nu je favoriet onder deze twee exotische katten?

Verwijzingen:

[1] Freeman LM, Rush JE, Stern JA, Huggins GS, Maron MS. Feline Hypertrofische Cardiomyopathie: Een spontaan groot diermodel van menselijke HCM. Cardiol Res. 2017 Aug; 8(4):139-142. DOI, Geraadpleegd op 29 september 2023.