Kunnen katten hun weg naar huis vinden?

Kunnen katten hun weg naar huis vinden?

Shutterstock.com

Katten bezitten een speciaal homing-instinct dat hen in staat stelt hun huis te lokaliseren, zelfs als ze ver weg zijn in onbekend gebied. De meeste katteneigenaren zullen bekend zijn met verhalen over vermiste katten die ver van huis zijn en zelf terug kunnen reizen. We begrijpen niet helemaal hoe katten dit doen.

 

Snel overzicht

01

Verdwaalde katten lijken hun weg naar huis te kunnen vinden, zelfs als ze zich op onbekend terrein bevinden. We weten niet helemaal zeker hoe het werkt, maar er wordt gedacht dat het een combinatie van een paar dingen is.

02

De meeste katten zijn in staat om hun weg naar huis te navigeren als ze te ver weg dwalen of als ze uit hun buurt zijn weggehaald.

03

Er zijn individuele verschillen tussen katten. Sommige katten zijn inherent beter in het vinden van hun weg in vergelijking met anderen. Buitenkatten lijken hier beter in te zijn dan binnenkatten. Als je je zorgen maakt dat je kat niet erg goed is in het navigeren door zijn weg, kun je hem het beste binnen houden.

 

Er zijn aanwijzingen dat katten de geomagnetische velden van de aarde benutten, naast het gebruik van hun reukvermogen om hen te helpen terug te keren naar hun huis. Waar katten zich ook bevinden, ze lijken altijd te weten hoe hun huis is.

Katten hebben een aangeboren vermogen om hun weg terug te vinden, zelfs als het donker is of als ze een verwonding hebben. Verwilderde katten en zwerfkatten lijken buiten beter hun weg te vinden dan huiskatten.

Kunnen katten hun weg terug vinden naar een nieuw thuis?

Een voorbeeld is nadat het gezin van een kat is verhuisd, een tijd waarin katten vaak vermist raken. Ze gaan voor het eerst naar buiten, raken in de war over hun locatie en proberen hun oude huis te vinden. Het is waarschijnlijk dat ze nog niet genoeg tijd in hun nieuwe huis hebben doorgebracht om het van hen te noemen, dus zoeken ze hun oude huis voor comfort en veiligheid.

Sommige katten kunnen er veel langer over doen dan anderen om de nieuwe plek als hun eigen plek te herkennen, zodat ze kunnen blijven verdwalen totdat ze hun nieuwe verblijfplaats accepteren. Sommige andere katten verrassen hun baasjes door meteen de weg terug te vinden naar een nieuwe plek.

Als u onlangs bent verhuisd en uw kat is vermist, is het de moeite waard om te praten met uw oude buren, lokale dierenasielen, dierenbeschermingsautoriteiten en de mensen die naar uw oude huis zijn verhuisd. Ze hebben misschien je verloren huisdier zien rondhangen. Dit is meestal de eerste plaats waar ze naartoe gaan, vooral als ze gestrest of angstig zijn over de verhuizing en zich onrustig voelen.

Lees ook: Hebben katten een goed richtingsgevoel?

Waarom zijn katten zo goed in het vinden van hun weg

Kunnen katten hun weg naar huis vinden? Kat die zelfverzekerd over een verharde weg loopt en een gevoel van avontuur en onafhankelijkheid belichaamt.

Shutterstock.com

Onderzoek wijst uit dat katten over het algemeen een zeer goed richtingsgevoel hebben. Een studie genaamd “Homing Power Of Cats” door professor Frances Herrick concludeerde dat een moederkat in staat was om haar kittens te lokaliseren wanneer ze van hen werden gescheiden van verschillende verschillen, variërend van één tot vier mijl.

Een studie uit 1954 genaamd “On the Homing Ability of Mammals” plaatste katten in een doolhof. Er waren zes verschillende uitgangen en de katten mochten kiezen welke ze wilden gebruiken. De katten leken zich doelbewust te verplaatsen en 60% van de tijd slaagden katten erin om het doolhof te verlaten via de uitgang naar hun eigenlijke huis. Dit ondanks het feit dat hun huizen mijlenver weg waren.

Beide studies zouden erop wijzen dat katten een sterk homing-vermogen hebben en in staat zijn om hun weg naar huis of naar iets belangrijks voor hen te vinden. Er is ook veel anekdotisch bewijs om dit van eigenaren te ondersteunen.

We weten niet zeker waarom katten zo goed zijn in het vinden van hun weg op onbekende plaatsen, maar er zijn een paar verschillende theorieën achter hun hominginstinct.

 1. Katten kunnen de magnetische velden van de aarde waarnemen. Dit is niet bewezen, maar er wordt aangenomen dat katten de velden mogelijk kunnen gebruiken om zichzelf te begeleiden. Sommige andere soorten zijn gezien die zich in een noord-zuid richting uitlijnen, wat suggereert dat ze op sommige manieren worden beïnvloed door de magnetische aantrekkingskracht van de aarde. Een andere theorie is dat sommige dieren ijzer in hun binnenoren hebben dat fungeert als een natuurlijk kompas. Er is op dit moment geen concreet bewijs om dit te ondersteunen.
 2. Er wordt aangenomen dat katten herkenningspunten in hun omgeving herkennen en deze gebruiken om hun weg te vinden. Katten zullen vaak dezelfde route in en uit hun buurt volgen, en ze zullen deze route leren vanwege specifieke oriëntatiepunten die aanwezig zijn op hun reizen.
 3. Feromonen worden verondersteld een rol te spelen bij het begeleiden van katten. Katten zetten belangrijke feromonen af on objecten die ze op hun reizen doorgeven. Dit helpt hen te begeleiden en geeft berichten aan andere katten over zaken als hun reproductieve status en het markeren van hun territorium.

Hoe komen katten zo ver van huis terecht?

Katten kunnen om een aantal verschillende redenen van hun huis afdwalen. Het is een veel voorkomende misvatting dat katten weglopen van hun huis. Het is zeer zeldzaam dat een kat wil proberen te ontsnappen aan zijn eigenaren, tenzij ze onlangs zijn geadopteerd of gered en ze proberen terug te keren naar hun oude huis.

Katten worden vaak afgeleid wanneer ze op pad zijn om hun prooi te besluipen of soms worden achtervolgd, bijvoorbeeld door een andere kat of een vos.

Redenen waarom katten zich ver van huis kunnen bevinden, zijn onder meer:

 • Op zoek naar voedsel: Als uw kat weet dat er een bepaald gebied is waar ze gemakkelijk voedsel kunnen krijgen, zullen ze bereid zijn om te reizen. Bijvoorbeeld als iemand in de winter altijd eten buiten zet of als hij het voedsel van een andere kat kan stelen of in de prullenbak kan wroeten voor weggegooide restjes.
 • Op zoek naar een partner: Katten krijgen reislust als ze op zoek zijn naar een geschikte partner. Ze kunnen feromonen van andere katten van grote afstand ruiken en zullen reizen om ze te vinden.
 • Jacht: Ze kunnen verstrikt raken in de sensatie van de achtervolging en ver van huis terechtkomen als ze een prooi besluipen en zich laten meeslepen.
 • Bescherming van hun grondgebied: Ze doen hun uiterste best om andere katten af te weren die proberen hun territorium als hun eigen territorium op te eisen.
 • Ziekte of letsel: Als uw kat ziek is of gewond raakt wanneer hij buiten is, kan hij ronddwalen om een plek te zoeken om zich te verstoppen en zijn toevlucht te zoeken.
 • Problemen thuis: Katten kunnen een rustigere plek zoeken als ze zich bedreigd of ongemakkelijk voelen in hun eigen huis. Dit kan gebeuren als er een nieuw familielid (mens of dier) is of als er bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd.

Wat te doen om uw kat te helpen de weg naar huis te vinden

Kunnen katten hun weg naar huis vinden? Bruine kat die sierlijk over een cementen weg loopt en zijn elegante en zelfverzekerde pas laat zien

Shutterstock.com

Er zijn een paar manieren waarop u uw kat kunt helpen de weg naar huis te vinden of te voorkomen dat hij verdwaalt.

 1. Roep hen op: Gebruik een rustige stem. Dit geeft hen een idee van uw locatie en leidt hen terug naar u.
 2. Schud hun favoriete doos kattenvoer of knal op hun voerbak: Als ze hun favoriete lekkernijen horen, zullen ze waarschijnlijk komen rennen.
 3. Laat hun favoriete deken of speelgoed buiten: De geur zal hen herinneren aan thuis en hen troosten.
 4. Wees je bewust van de plaatsen waar ze meestal naartoe gaan: Op deze manier weet u waarschijnlijk waar u ze kunt zoeken.
 5. Bevestig een tracker op hun halsband: Je zult in staat zijn om hun geolocatie te zien en ze gemakkelijk te vinden om ze naar huis te leiden.
 6. Laat de veranda of garagedeur op een kier staan: Katten sluipen graag ongemerkt terug.
 7. Hulp vragen: Als ze een tijdje verloren zijn gegaan, druk dan posters af en waarschuw lokale mensen op sociale media op verloren en gevonden pagina’s.
 8. Implanteer een microchip: Dit weerhoudt hen er misschien niet van om af te dwalen, maar als ze verdwaald zijn en in het plaatselijke asiel terechtkomen, betekent dit dat ze hun weg terug naar u zullen vinden wanneer ze worden gescand, omdat het uw contactgegevens bevat.
 9. Houd ze binnen: De veiligste optie is om ze te allen tijde binnen te houden, zodat ze niet kunnen verdwalen.