14 onverwachte feiten over mannelijke katten (# 7 is verontrustend)

Een close-up portret van een grijze kater met opvallende groene ogen, die de intense en boeiende blik van de kat vastlegt.

Shutterstock.com

Mannelijke katten lijken in veel opzichten veel op vrouwelijke katten, maar jongens hebben een aantal interessante persoonlijkheidskenmerken en fysieke verschillen. Als u een kattenliefhebber bent die zowel mannelijke katten als vrouwelijke katten als huisdier heeft, heeft u misschien enkele unieke kenmerken opgemerkt over het temperament, gedrag, fysieke uiterlijk en meer van uw mannelijke kat. Lees verder voor 14 fascinerende feiten over mannelijke katten.

1. Reuen hebben meer kans op linkspoot

Net zoals mensen rechtshandig of linkshandig zijn, kunnen katten rechts- of linksbenig zijn. Volgens een studie toont ongeveer 75% van de katten een voorkeur voor het gebruik van de ene poot meer dan de andere.

En het blijkt dat 52,3% van de mannelijke katten de voorkeur gaf aan het gebruik van hun linkerpoot, terwijl 52% van de vrouwelijke katten de voorkeur gaf aan het gebruik van hun rechterpoot. Over het algemeen vertonen minder katten een voorkeur voor een dominante poot in vergelijking met mensen. (99% van de mensen heeft een sterke voorkeur voor rechtshandig of linkshandig.)

2. De meeste oranje tabbykatten zijn mannelijk

Omdat de genen die verantwoordelijk zijn voor kleur geslachtsgebonden zijn, hebben oranje katten meer kans om mannelijk dan vrouwelijk te zijn. Het gen dat verantwoordelijk is voor de kleur oranje wordt gedragen door het X-chromosoom. Zwart zit ook in het X-chromosoom. Vrouwelijke katten hebben altijd twee X-chromosomen (XX) en mannetjes hebben altijd één X en één Y (XY).

Om een vrouwelijke kat oranje te laten zijn, moet ze de genen voor oranje in haar beide X-chromosomen hebben. Het gen voor zwart komt echter vaker voor bij katten dan het gen voor oranje, dus het is zeldzaam dat vrouwtjes de twee oranje genen erven die ze nodig hebben om oranje te zijn. Maar mannelijke katten hebben maar één oranje X-gen nodig om oranje te zijn. Om deze reden is ongeveer 80% van alle oranje tabbykatten mannelijk.

3. Reuen zijn bijna nooit calico of schildpad

Feiten over mannelijke katten: Een tabby mannelijke kat op een dak en onderzoekt zijn omgeving met een waakzame houding.

Shutterstock.com

Dezelfde kleurgenetica komt in het spel voor de calico- en schildpadkleurpatronen. Bijna alle calico- of schildpadkatten zijn vrouwtjes. Om calico of schildpad te zijn, moet een kat twee X-chromosomen (XX) hebben die elk de verschillende allelen dragen die het calico- of schildpadkleurpatroon creëren. Twee XX-chromosomen maken de kat vrouwtje. Een kat met één X- en één Y-chromosoom (XY) is mannelijk, dus ze kunnen deze kleuren theoretisch nooit weergeven.

Zelden wordt een mannelijke kat echter calico of schildpad geboren. Dit betekent dat de kat een extra chromosoom heeft dat een aandoening veroorzaakt die het syndroom van Klinefelter wordt genoemd. Mannelijke calico en schildpad katten hebben drie chromosomen (XXY) en zijn altijd steriel. Katten met het syndroom van Klinefelter kunnen last hebben van extra gezondheidsproblemen, waaronder cognitieve en ontwikkelingsproblemen, een verhoogd risico op gebroken botten en een kortere levensduur.

4. Mannelijke katten hebben een kortere levensduur dan vrouwelijke katten

Een studie wees uit dat de gemiddelde levensduur van mannelijke katten 13 jaar was, wat twee jaar minder was dan vrouwelijke katten (15 jaar). Deze kortere levensverwachting is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat intacte mannetjes meer geneigd zijn om reislust te hebben op zoek naar vruchtbare vrouwtjes, wat hen in gevaarlijke situaties kan brengen met auto’s, honden en dieren in het wild.

Katten die buiten rondzwerven, worden ook meer blootgesteld aan dodelijke ziekten zoals kattenleukemie, katachtige infectieuze peritonitis en hondsdolheid. Wil je meer jaren met je kater? Overweeg hem te castreren. Het castreren van mannelijke katten verhoogt hun levensverwachting – gecastreerde mannelijke katten leven ongeveer 62% langer dan niet-gecastreerde mannelijke katten.

5. Niet-gecastreerde mannelijke katten worden katers genoemd

Intacte mannelijke katten worden vaak katers genoemd. Als het woord ouderwets klinkt, komt dat waarschijnlijk omdat het uit een vrij oud boek komt. Hoewel niemand het zeker weet, is het mogelijk dat de term is ontstaan vanwege een populair kinderboek genaamd Het leven en de avonturen van een kat, die in 1760 werd gepubliceerd.

In het boek heet het hoofdpersonage Tom the Cat, en het is waarschijnlijk dat mensen in de loop der jaren gewoon naar elke mannelijke kat begonnen te verwijzen als een “Tom” of “tomcat”, en het bleef hangen.

6. Reuen hebben tepels

Mannelijke katten hoeven geen kittens te zogen te geven, dus het zal je misschien verbazen dat alle mannelijke katten tepels hebben. Net als vrouwelijke katten hebben mannelijke katten vier tot 10 tepels die in paren langs hun buik zijn gerangschikt. De kleine, onontwikkelde tepels van een mannelijke kat zijn rudimentair – ze produceren geen melk of dienen geen ander doel. Als het vreemd lijkt, onthoud dan dat de meeste mannelijke zoogdieren rudimentaire tepels hebben – inclusief mensen!

7. Mannelijke katten hebben weerhaken op hun penissen

Als je ooit het geschreeuw (ook bekend als caterwauling) hebt gehoord dat ontstaat wanneer katten paren, kan het proces pijnlijk klinken. In feite is het zeer waarschijnlijk is pijnlijk voor de poes. Dit komt omdat de penis van de mannelijke kat is gebarbecued met kleine, verhoornde stekels, die waarschijnlijk pijn en ongemak veroorzaken voor het vrouwtje tijdens de paring.

Het doel van de weerhaken is tweeledig. Eerst houden ze de penis op zijn plaats, zodat de handeling kan worden voltooid. Er wordt ook gedacht dat ze de ovulatie bij het vrouwtje veroorzaken wanneer ze de zijkanten van de vagina van de vrouwelijke kat schrapen tijdens de ontwenning. De natuur heeft zeker interessante manieren om het voortbestaan van een soort te verzekeren.

8. Mannelijke katten hebben grotere territoria dan vrouwelijke katten

Feiten over mannelijke katten: Een Maine Coon-kat met een donzige staart die wegloopt en zijn majestueuze en onderscheidende uiterlijk laat zien.

Shutterstock.com

Mannelijke katten dwalen verder dan vrouwelijke katten, of we het nu hebben over vrij rondlopende wilde katten, eigen buitenkatten of binnenkatten die naar buiten gaan. Gemiddeld hebben mannelijke katten territoria die drie keer groter zijn dan vrouwelijke katten, maar sommige mannetjes kunnen territoria hebben die 10 keer groter zijn dan die van vrouwtjes.

9. Mannelijke katten hebben meer kans om urine te spuiten dan vrouwtjes

Urine sproeien is een normaal katteninstinct dat problematisch kan zijn wanneer katten hun leven met mensen delen. Urine spuiten houdt in dat een staande kat urine afzet op verticale oppervlakken zoals muren, banken of bomen.

Urine sproeien komt vaker voor bij niet-gecastreerde mannetjes omdat het gerelateerd is aan territoriaal en paringsgedrag. In de meeste gevallen vermindert castratie het spuiten van urine drastisch. Toch hebben gecastreerde mannetjes twee keer zoveel kans om te spuiten als gesteriliseerde vrouwtjes. Sommige intacte mannetjes kunnen ook krabben om territorium meer te markeren dan vrouwtjes of gecastreerde mannetjes. Het verstrekken van voldoende krabpalen in uw hele huis kan helpen om het krassen op de juiste plaatsen te beperken.

10. Intacte mannelijke kattenplas ruikt het ergste

Of het nu een mannetje of een vrouwtje is, kattenurine heeft over het algemeen een sterke geur. De urine van niet-gecastreerde mannelijke katten heeft echter verreweg de meest penetrante en aanstootgevende geur. Dit komt door hoge niveaus van testosteron en andere hormonen. Castratie is de beste manier om de geur van de plas van uw kater te verminderen.

11. Sommige intacte mannelijke katten hebben tomcat jowls (wangen)

Wanneer mannelijke katten niet worden gecastreerd, leiden hun hogere niveaus van testosteron er vaak toe dat hun lichaam enkele kenmerken ontwikkelt die uniek zijn voor mannen. Een van deze kenmerken is grote, ronde, geprononceerde wangen, bekend als tomcat jowls. Deze jowls laten vrouwelijke katten weten dat het mannetje klaar is om te paren en kan de kat ook beschermen tijdens catfights met andere mannetjes.

12. Intacte mannelijke katten hebben grotere hoofden dan vrouwelijke katten

De hogere niveaus van testosteron gevonden in ongecastreerde mannelijke katten leiden tot grotere, meer gespierde lichamen. Maar iets wat de meeste mensen niet weten, is dat intacte mannelijke katten merkbaar grotere hoofden kunnen hebben in vergelijking met vrouwtjes en gecastreerde mannetjes.

De schedel zelf is groter en dikker, en uitgesproken wangen, snorharenkussens en snuit dragen bij aan de algehele hoofdgrootheid van een intacte mannelijke kat. Bij sommige rassen kan het grootteverschil tussen de mannelijke en vrouwelijke exemplaren behoorlijk aanzienlijk zijn, vooral bij intacte mannetjes.

13. Het is goedkoper om mannelijke katten te castreren dan om vrouwelijke katten te steriliseren

Het castreren van mannelijke katten is relatief snel en eenvoudig, omdat de dierenarts de lichaamsholte niet hoeft in te gaan om de testikels te verwijderen. De procedure vereist minder anesthesie, chirurgische hulpmiddelen en tijd, dus het kost meestal veel minder dan een sterilisatieoperatie voor een vrouw, wat een meer invasieve buikoperatie is.

Het castreren van uw kater vermindert gedragsproblemen zoals urinesproeien, elimineert de kans op teelbalkanker en verlaagt het risico op andere hormonaal gekoppelde ziekten. Mannelijke katten hebben de neiging om snel te herstellen van de castratie en hebben meestal geen hechtingen nodig.

14. Sommige mannelijke kittens hebben niet-ingedaalde testikels

Feiten over mannelijke katten: Twee schattige kittens die speels met elkaar omgaan en hun jeugdige energie en schattigheid laten zien

Shutterstock.com

Een medische aandoening genaamd cryptorchidisme treedt op wanneer een of beide testikels van een mannelijke kat niet in het scrotum afdalen zoals ze zouden moeten. Deze jongenskittens lijken misschien een penis te hebben zonder testikels, maar de testikels zijn er – net in het lichaam van de kat. Soms dalen een of beide testikels uiteindelijk vanzelf af, maar in sommige gevallen komen ze nooit naar beneden.

Een kat met één niet-ingedaalde testikel zal vruchtbaar zijn, maar mag niet worden gefokt omdat de aandoening erfelijk kan zijn. Castratie wordt aanbevolen voor alle mannelijke katten met cryptorchidisme omdat niet-ingedaalde testikels op een hoge termijn zijnhaar risico op het ontwikkelen van kanker. De castratieprocedure is meer betrokken en kostbaarder voor cryptorchide katten omdat het vereist dat de dierenarts een of meer incisies maakt om de testikel (en) te extraheren.