Zijn Birmese katten hypoallergeen? Wat u moet weten!

Aanhankelijk, speels en fel loyaal, de Birmese kat is heel gemakkelijk om van te houden. Als je een allergiepatiënt bent, maar graag je leven wilt delen met een van deze prachtige katten, je zult blij zijn om te horen dat de Birmese kat wordt beschouwd als een van de meest geschikte rassen voor mensen met een allergie.

In werkelijkheid is echter geen enkele kat echt hypoallergeen en er is geen garantie – ongeacht het ras – dat je geen allergische reactie om hem heen zult krijgen. Lees verder voor meer informatie.

kattenpootverdeler

Zijn Birmese katten goed voor mensen met een allergie?

Champagne Birmees
Afbeelding credit: SeraphP, Shutterstock

Birmese katten worden als “hypoallergeen” bestempeld omdat ze niet zoveel verharen als sommige andere rassen. Dit betekent dat ze als een betere keuze worden beschouwd voor mensen met een allergie dan zwaar afstotende rassen, zoals de Ragdoll of de Noorse boskat.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het feit dat een kat als “hypoallergeen” wordt bestempeld, niet betekent dat ze niet het potentieel hebben om een allergische reactie te veroorzaken. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is kattenhaar niet de boosdoener achter reacties bij mensen met een allergie. In feite zijn de eiwitten in huidschilfers1—die gedroogd is, dode huid—zijn verantwoordelijk. Deze eiwitten zijn ook te vinden in urine en speeksel.

Alle katten werpen huidschilfers tot op zekere hoogte af, daarom is er geen gietijzeren garantie dat zelfs een ras met een lage uitscheiding niet problematisch zal zijn voor een allergiepatiënt. Het enige verschil bij katten met het label “hypoallergeen” is dat ze minder allergenen afgeven dan “niet-hypoallergene” katten.

kattengezichtsverdeler 2

Kan een allergiepatiënt een kat hebben?

Dit hangt af van hoe ernstig uw allergieën zijn en of u ze effectief kunt beheren. Sommige mensen met een allergie leven harmonieus met katten door schoonmaakroutines te implementeren om huidschilfers in hun huizen te verminderen. Het afvegen van oppervlakken, stofzuigen en het regelmatig wassen van het beddengoed van uw kat zijn veelgebruikte methoden om huidschilfers te verminderen.

Sommige mensen creëren kattenvrije zones in hun huizen – met name de slaapkamer – en sommigen investeren in een luchtreiniger met een HEPA-filter (high-efficiency particulate air) om allergenen uit de lucht te verwijderen. Deze methoden kunnen een allergiepatiënt helpen zijn symptomen te beheersen.

Helaas vinden sommige kattenliefhebbers dat hun allergieën gewoon te vervelend zijn om met een kat te leven. Daarom is het cruciaal om zeker te zijn van uw beslissing voordat u een kat mee naar huis neemt om te voorkomen dat u ze later opnieuw moet huisvesten. Je kunt altijd proberen je opties met een allergoloog te bespreken om je te helpen erachter te komen of het delen van je huis met een kat haalbaar is.

kattengezichtsverdeler 2

Wat zijn Birmese katten om mee te leven?

een Europese Birmese kat
Afbeelding Credit: Mikael Moiner, Flickr

Birmese katten zijn beschreven als bijna “hondachtig” vanwege hun neiging om hun mensen overal te volgen waar ze ook gaan. Dit zijn typisch zeer liefhebbende katten die gedijen bij het middelpunt van de aandacht.

Er wordt ook gezegd dat ze als volwassenen vrij rustig zijn, maar nooit hun kittenachtige nieuwsgierigheid en nieuwsgierige inslag verliezen, met een van hun favoriete bezigheden die op een vensterbank of krabpaal zitten en de wereld voorbij zien gaan. Birmese katten staan bekend om hun liefde voor klimmen en springen in het bijzonder, dus kattenbomen zijn een must-have voor deze sprightly katachtigen.

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen om op te letten bij Birmese katten is obesitas1. Birmezen zijn behoorlijk zware katten en zijn gedrongen gebouwd. Daarnaast staan ze bekend om hun liefde voor loungen en kauwen. Dit brengt hen in gevaar om een paar extra kilo’s aan te komen dan ze nodig hebben.

Qua vachtverzorging zijn Birmese katten vrij onderhoudsarm. Een keer per week borstelen zou precies het ticket moeten zijn voor een Birmese kat, hoewel ze waarschijnlijk iets meer zullen verharen dan normaal tijdens het verharingsseizoen (lente en herfst). Het is ook belangrijk om hun nagels geknipt te houden om overgroei te voorkomen.

kattengezichtsverdeler 2

Andere “hypoallergene” rassen

Als u een allergiepatiënt bent die vastbesloten is om kattenouder te worden, zijn hier enkele andere rassen waarin u mogelijk geïnteresseerd bent:

kattenpootverdeler

Conclusie

Om samen te vatten, Birmese katten worden als “hypoallergeen” bestempeld vanwege hun neiging om weinig te verharen, dus dit is een ras dat het overwegen waard is als je een allergiepatiënt bent. Alle katten werpen echter, of dat nu een beetje of veel is, wat betekent dat er altijd de kans is op een allergische reactie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Seregraff, Shutterstock