Skip to Content

Is een Devon Rex hypoallergeen? Wat u moet weten!

Het Devon Rex kattenras is populair vanwege hun sociale, extraverte en speelse persoonlijkheid. Ze genieten van en profiteren van eigenaren van gezelschapsdieren die hen veel aandacht kunnen geven en het goed doen met kinderen en andere huisdieren. Het zijn zeer intelligent, gemakkelijk te trainen, loyaal en geweldige nieuwe huisdieren. Dit ras is echter gewild voor nog meer dan hun persoonlijkheden-ze worden ook gewaardeerd omdat ze hypoallergeen zijn.

De Devon Rex kat werpt heel weinig en is een uitstekende keuze voor mensen die allergisch zijn voor kattenhaar. Hun jassen zijn kort en golvend en zijn te zien in verschillende kleuren en patronen. Hun jassen ontwikkelen geen matten en zijn onderhoudsarm. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit unieke ras en of ze een goede optie voor je zijn.

kattenpootverdeler

Wat is een hypoallergene kat?

Katten die niet veel allergenen produceren, worden als hypoallergeen beschouwd. Hoewel er geen kattenras bestaat dat volledig hypoallergeen is, is de Devon Rex een van de weinige die huisdieren kan zijn voor mensen met allergieën als hun allergieën niet ernstig zijn.

Elk kitten dat wordt verkocht met de beschrijving volledig hypoallergeen te zijn, wordt verkocht door een onbetrouwbare fokker. Alle katten hebben het Fel d 1 eiwit1 dat wordt gevonden in hun huid, vacht, speeksel, anaalklieren en talgklieren, en het is vooral dit eiwit waar mensen met allergieën voor katten negatief op reageren. Het is niet kattenhaar dat alleen de schuld is van de allergische reactie van een persoon, en daarom kunnen zelfs haarloze katten bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.

Hoewel de Devon Rex misschien een korte, golvende vacht heeft en heel weinig afwerpt, is het het feit dat ze minder van het Fel d 1-eiwit produceren dan andere kattenrassen dat ze hypoallergeen maakt. Hoe minder huidschilfers in huis, hoe minder een allergisch persoon wordt blootgesteld aan het Fel d 1-eiwit.

divider-catclaw1

Hoe verlaagt u uw blootstelling aan kattenallergenen?

Als je een kat hebt, hypoallergeen of niet, en je blootstelling aan hun Fel d 1-eiwit wilt verminderen, zijn er een paar manieren om dit aan te pakken.

Oppervlakken afvegen

vrouw schoonmaken keukenblad
Afbeelding credit: Budimir Jevtic, Shutterstock

Je kat laat van nature huidschilfers achter op de gebieden die ze hebben aangeraakt, tegengewreven of er tijd aan hebben besteed, dus het beste wat je kunt doen om je huis ervan te ontdoen, is om je oppervlakken vaak af te vegen. Dit omvat tafels, stoelen, planken, vloeren en zelfs muren. Huidschilfers kunnen aan vrijwel alles blijven kleven, dus zorg ervoor dat je alle oppervlakken afveegt waar het mogelijk aan kleeft, ook al kun je het niet zien.

thematische pauze

Stofzuigen vaak

Een andere belangrijke tip is om je huis vaak te stofzuigen. Stofzuigen is beter dan vegen omdat het de allergenen in het filter zuigt in plaats van in de lucht. Zoek naar stofzuigers met een HEPA-filter en anti-allergieafdichting, omdat deze functies allergenen vergrendelen en voorkomen dat ze terug in uw huis ontsnappen.

Zorg ervoor dat u uw bekleding, gordijnen, tapijten en tapijten regelmatig stofzuigt, omdat deze allergenen vasthouden.

thematische pauze

Overweeg alternatieven

Net zoals het stofzuigen van uw huis allergenen vermindert, kunt u overwegen om de stoffen en items in uw huis die allergenen behouden te vervangen door stoffen die dat niet doen of die gemakkelijker schoon te maken zijn. Het verwisselen van uw gordijnen voor jaloezieën en het veranderen van stoffen stoelen voor lederen of plastic stoelen zal een groot verschil maken.

thematische pauze

Was beddengoed & dekens

handmatig schoonmaken van de was
Afbeelding Credit: Ellyy, Shutterstock

Katten houden ervan om gezellig op je bed of slaapbank te liggen, dus zorg ervoor dat je die vaak wast om hun huidschilfers eraf te krijgen. ’s Nachts wakker worden met waterig1jeuken en rode ogen, hoesten en niezen is een indicatie dat uw kat mogelijk op uw bed heeft geslapen, zelfs als u dat niet toestaat.

Het is ook noodzakelijk om hun kattenbed en dekens vaak te wassen om allergenen in uw huis te verminderen.

thematische pauze

Laat uw kat verzorgen

Je kat mag niet worden verwaarloosd omdat je allergisch voor hem bent. Hoewel je misschien niet in staat bent om hun jassen te borstelen, ze te wassen en hun nagels te knippen, moet iemand het doen. Als een familielid die verantwoordelijkheid niet op zich kan nemen, als je een kat hebt met een dikke haarvacht die gevoelig is voor matten, moet je ze misschien naar een trimmer brengen die al die belangrijke taken voor je kan doen.

Niet alleen zal het verzorgen van uw kat hen ten goede komen, maar het zal ook beter zijn voor uw gezondheid. Wassen en borstelen van de vacht van een katverplaatst losse haren die anders zouden uitvallen en op je meubels of rond je huis terecht zouden komen.

thematische pauze

Stel grenzen

Als je worstelt met kattenallergieën, kun je gedwongen worden om een paar grenzen te stellen voor jezelf en je kat. Als uw allergieën slecht zijn, vermijd dan het aanraken, knuffelen of kussen van uw kat. Hun speeksel bevat het Fel d 1-eiwit dat allergische mensen treft, dus hen in de buurt van je gezicht laten komen of je kussen beantwoorden is een grote nee-nee. Als je je kat toch aanraakt of een poetsbeurt geeft, zorg er dan voor dat je direct daarna je handen wast.

U moet ook de toegang van uw kat tot bepaalde kamers beperken. Hoewel het geweldig is om een kat bij je in bed te hebben, moet je slaapkamer een kattenvrije zone zijn, omdat dat is waar je het grootste deel van je tijd zult doorbrengen en waar je het minste aantal allergenen in de buurt wilt hebben.

Kattenurine en poep bevatten het Fel d 1-eiwit, dus probeer de kattenbak van je kat uit de weg te houden en in een kamer of gebied dat je niet vaak hoeft te gebruiken. Als je kat graag buiten speelt en veilig is voor bedreigingen, laat hem dan. Als uw kat buiten is, zullen minder van zijn allergenen binnen zijn.

divider-catclaw1

Uw gevoeligheden

Devon rex kitten
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock

Veel mensen met allergieën voor katten kunnen het prima vinden met het Devon Rex-ras, met weinig of geen allergische reacties. Iedereen is echter anders en u bent misschien gevoeliger voor hun huidschilfers en speeksel dan een andere allergiepatiënt. Om echt te weten of je een huis met dit ras kunt delen, moet je weten hoe je op hen zult reageren.

Voordat je een Devon Rex in je huis verwelkomt en vervolgens ontdekt dat je allergisch voor ze bent, ga je naar verschillende dierenasielen en zoek je naar het ras. Als je er een vindt, breng dan wat tijd met ze door, speel met ze en communiceer met ze. Wie weet blijven je allergieën onder controle en heb je misschien je nieuwe beste vriend gevonden, wat een win-win is.

Als je geen Devon Rex kunt vinden in je lokale dierenasielen, praat dan met een fokker over het doorbrengen van wat tijd met hun katten of bezoek een vriend die dit ras heeft. Door deze stappen te nemen voordat u een Devon Rex koopt, voorkomt u dat u uw kat opnieuw moet huisvesten.

divider-catclaw1

Andere hypoallergene kattenrassen

Als de Devon Rex niet het ras voor jou is, is dat oké. Er zijn verschillende andere kattenrassen die ook als hypoallergeen worden beschouwd – we hebben ze hieronder vermeld.


  • Cornish Rex – Deze katten hebben een korte vacht die zacht en krullend is en niet vaak werpt. Net als de Devon Rex zijn ze energiek en intelligent. Ze hebben slanke lichamen en grote kenmerken en zijn altijd spraakzaam.

  • Javaans – Dit spraakzame en aandachtzoekende ras heeft ook een slank maar gespierd lichaam. Hun jassen zijn gemiddeld tot lang en hebben geen ondervacht. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen en verharen heel weinig.

  • Sphynx – Dit ras is gemakkelijk te identificeren voor hun gebrek aan haar; ze hebben echter wel een dunne, zachte laag haar die hun lichaam bedekt. Hoewel bijna haarloos, komen deze katten in verschillende kleuren en patronen. Deze katten moeten nog steeds regelmatig worden gewassen omdat ze vettig worden en vatbaar zijn voor vlooien.

  • Blauwe Rus – Als je minder gunstig bent over het kale uiterlijk en neigt naar een luchtige kat, overweeg dan de Blauwe Rus. Deze prachtige katten hebben zijdeachtige, dichte vachten die kort en pluche zijn. Ze produceren minder allergenen dan andere rassen en werpen licht uit.

  • Siberisch – Voor een nog luchtigere optie heeft het Siberische kattenras een lange, waterdichte vacht met drie lagen. Ze zijn aanhankelijk, loyaal en liefaardig. Ze werpen nogal wat af, maar ze produceren lage niveaus van het Fel d 1-eiwit en worden daarom als hypoallergeen beschouwd.

kattenpootverdeler

Conclusie

De Devon Rex is een leuk en speels kattenras dat als hypoallergeen wordt beschouwd. De meeste allergiepatiënten doen het goed rond dit ras vanwege hun lage Fel d 1-eiwitniveaus en onregelmatige uitscheiding. Het is echter altijd het beste om wat tijd door te brengen met een Devon Rex voordat je er een voor jezelf koopt voor het geval je gevoeliger voor ze bent dan anderen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: klevers, Shutterstock