Wanneer krijgen Maine Coons hun oorpluimen?

Maine Coons staan bekend om vele dingen, waaronder hun meer dan levensgrote persoonlijkheid en fysieke omvang. Hun meest onderscheidende kenmerk is echter misschien wel hun oorpluimen. Sommige mensen zullen zelfs twijfelen aan de stamboom van een Maine Coon als ze deze onweerstaanbare pluimpjes niet zien bij een kat.

Wanneer krijgen Maine Coons hun oorpluimen? De meeste Maine Coons vertonen tekenen van oorpluimen als ze een paar weken oud zijn, maar ze krijgen hun volledige vacht pas als ze ongeveer twee jaar oud zijn. Het moet worden opgemerkt dat elk ras binnen elke soort variaties heeft in individuen, wat betekent dat elk dier er anders uit kan zien dan de geaccepteerde standaard.

Samen met de populariteit van elk ras komt overmatig en illegitiem fokken, en helaas is de Maine Coon geen uitzondering. Als gevolg hiervan zijn er veel Maine Coon eigenaren nieuwsgierig naar de werkelijke genetica van hun kat.

Afgezien van het kopen van een DNA-test, zijn er een paar manieren waarop u kunt zien of uw kat een Maine Coon is of niet.

OORPLUIMEN EN LYNXPUNTEN – HET VERSCHIL

Een van de oudst bekende Amerikaanse rassen, de Maine Coon heeft een vacht om hem te beschermen tegen de strenge Maine winters. Ironisch genoeg hadden de eerste Maine Coon katten door selectief fokken minder duidelijke oorpluimen dan onze hedendaagse huiskatten.

Wat vaak een oorpluk wordt genoemd zijn eigenlijk twee verschillende vachtstructuren. Oorpluimpjes zijn eigenlijk vachtjes die aan de binnenkant van het oor van de kat groeien, terwijl “lynx tips” de puntige, en vaak gekleurde, vachtjes zijn die uit de bovenkant van het oor omhoog steken.

De oorpluimpjes van uw Maine Coon zijn niet alleen schattig, maar ook functioneel. De schattige plukjes vacht die dit ras zo herkenbaar maken, houden vuil uit hun gevoelige oren.

Wetenschappers suggereren ook dat de vacht helpt het geluid te filteren en naar de gehoorgang te leiden.

Als uw kat deze lange vacht in de oren nog niet heeft tegen de tijd dat ze een paar weken oud zijn, zullen ze zich misschien nooit ontwikkelen, maar er is nog een kans! Maine Coon vachten zijn pas compleet als ze ongeveer twee jaar oud zijn!

Lees ook: Wanneer wordt mijn Maine Coon pluizig?

HOE HERKEN JE EEN MAINE COON

Een van de makkelijkste manieren om een Maine Coon te herkennen zijn natuurlijk hun kenmerkende oren. Het pluizige binnenoor in combinatie met de spitse lynxpunt is moeilijk te missen, maar dat is niet het enige waardoor deze fancy katachtigen opvallen!

In feite worden Maine Coons vaak verward met wilde katten zoals bobcats vanwege hun grootte! Mannetjes wegen meestal 13 tot 18 pond, maar worden vaak midden twintig.

Maine Coons zijn het grootste huiskattenras, afgezien van de Savannah katten, die niet door alle kattenliefhebbers als “huiskatten” worden beschouwd.

Maine Coons zijn niet alleen groot, maar hun poten zijn dat ook. Gebruikt voor een betere mobiliteit in besneeuwde omstandigheden, zijn hun poten groot en vol vacht. Hoe groter de poot, hoe meer oppervlak hij heeft om niet weg te zakken in de sneeuw.

Veel Maine Coons zijn polydactyl, wat betekent dat ze een extra pootkussen hebben, waardoor ze nog mobieler zijn in de sneeuw. Lees daar meer over in ons artikel hier!

Nog een praktische eigenschap van de Maine Coon is hun borstelige staart. Deze katten kunnen zichzelf warm houden door hun staart als een sjaal om hun gezicht te wikkelen. De lichte en pluizige staart kan ook helpen voorkomen dat de kat dieper wegzakt in de sneeuw.

Een veel voorkomende mythe over Maine Coons is dat ze allemaal een “M” tekening op hun voorhoofd hebben. Hoewel ze dit teken kunnen hebben, is het niet op alle, noch is het exclusief voor het ras. De beschreven markering is eigenlijk slechts een kenmerk van tabbypatronen, die Maine Coons kunnen hebben.

Als gevolg van kruisingen in de vroege geschiedenis van het ras, zijn er vele geaccepteerde kleurvariaties naast tabby.

Houd in gedachten dat genetica niet volledig controleerbaar is. Terwijl de meeste katten van een ras er hetzelfde uitzien, kan er één plotseling anders zijn. Dit maakt deze kat niet minder een lid van zijn “ras”; Per slot van rekening zijn het genetische mutaties die ons onze meest geliefde rassen hebben gegeven!

Als u echt wilt weten of uw kat een Maine Coon is, maar u weet het gewoon niet zeker, doe dan onze test die u helpt om een Maine Coon te identificeren.

HOE DE VACHT VAN EEN MAINE COON TE VERZORGEN

Hoewel de vacht een van de eerste dingen is die mensen aantrekt tot deze katten, kan het ook meer werk zijn dan ze bereid zijn te doen. Zorg ervoor dat u klaar bent om voor een van deze prachtige katten te zorgen voordat u ze mee naar huis neemt.

  • Borstelen – Maine Coons hebben drie verschillende vachttypes. Terwijl de ondervacht en de beschermvacht relatief weinig onderhoud vergen, kan de zijdeachtige hoofdvacht gaan klitten en vervilten als deze niet regelmatig wordt onderhouden.
  • Dieet – Geloof het of niet, het dieet van uw kat kan de vachtkwaliteit beïnvloeden. Het verstrekken van voedsel of supplementen met Omega-3 en Omega-6 vetzuren zal helpen bij het verbeteren van de algehele kwaliteit van de vacht. Als u merkt dat de vacht van uw kat dof is of er anderszins ongezond uitziet, kan er sprake zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, dus het is het beste om dit met uw dierenarts te bespreken.
  • Baden – De meeste katten hoeven niet regelmatig in bad, maar kunnen wel ergens in terecht komen wat een smeerboel oplevert! Gelukkig voor Maine Coon eigenaren zijn de meeste dol op water, waardoor ze veel makkelijker in bad gaan dan hun katachtige neven. Gebruik gewoon lauw water, een klein beetje huisdiervriendelijke zeep, en trek veel tijd uit voor het drogen!
  • Matten – Hoe grondig u uw kat ook verzorgt, hun dichte vacht kan gaan klitten en vuil verzamelen dat verwijderd moet worden. Zorg ervoor dat u uw Maine Coons regelmatig controleert.

ANDERE UITGESPROKEN RASSEN

Als u zich aangetrokken voelt tot katten met een speciale vacht, zijn hier nog enkele andere rassen om te bekijken.

  • Lykoi – De Lykoi, of weerwolfkat, is meestal haarloos maar heeft een ruige zilverkleurige vacht bovenop, wat zorgt voor zijn kenmerkende wilde look.
  • Devon Rex – De Devon Rex staat niet alleen bekend om zijn buitenaards uitziende botstructuur. Deze katten hebben ook een aparte zijdeachtige, maar toch gekrulde vacht die dicht tegen hun lichaam aanligt.
  • American Curl – De American Curl heeft een prachtige zijdeachtige vacht, maar wat hem doet opvallen zijn zijn oren. De naam “Curl” verwijst niet naar zijn vacht, maar eigenlijk naar de vorm van zijn oren, die ook getuft zijn.
  • Sphynx – Dit vorstelijke ras staat niet bekend om zijn vacht, maar eerder om zijn gebrek aan vacht. Het ras heeft alleen af en toe “perzikhaar”, maar is verder geheel haarloos.

Als je net een Maine Coon kat hebt gekocht, kun je in de eerste maanden al prachtige oorpluimen en lynxpunten verwachten. Houd er echter rekening mee dat niet alle katten aan de rasstandaard voldoen, ook al zijn ze raszuiver.

Ongeacht de kat die u kiest, zorg ervoor dat je klaar bent om de juiste zorg voor hun vacht te nemen!

GERELATEERDE VRAGEN

Hebben alle Maine Coons oorpluimpjes? De overgrote meerderheid van de Maine Coons zal hun duidelijke oorpluimen hebben, maar het is mogelijk voor een kat om anders te zijn. Een Maine Coon mix zal meestal niet zulke sterke oorpluimen hebben als een raszuivere Maine Coon van een gerenommeerde fokker.

Hebben alle Maine Coons een M op hun voorhoofd? Nee. Dit is een veel voorkomende mythe over het ras, maar de “M” vorm komt eigenlijk van het tabby vachttype, dat voorkomt bij andere rassen. Veel Maine Coons hebben een tabby vacht, maar er zijn genoeg andere vachttypes die geen “M” vorm hebben.

Hoe kunt u een Maine Coon kat herkennen? De eerste en gemakkelijkste manier om een Maine Coon te herkennen is hun grootte en hun sterke lichaam. Deze katten zijn tot twee keer zo groot als de gemiddelde huiskat. U kunt ook hun gespitste oren en extreem borstelige staart opmerken.