Heb jij een Maine Coon? De Ultieme Test!

Dus u denkt dat u een Maine Coon kat heeft, maar u bent niet helemaal zeker. Misschien bent u niet bekend met Maine Coons of misschien vermoedt u dat het katje in kwestie een gemengd ras zou kunnen zijn. Wat kunt u er nu aan doen?

U kunt uw kat gemakkelijk op de proef stellen door zijn uiterlijk en persoonlijkheid te controleren. Maine Coons hebben duidelijke kenmerken zoals een groot formaat, prominente oorpluimen en borstkragen, en ze vertonen over het algemeen bepaalde gedragskenmerken die verband houden met hun temperament, vriendelijkheid en sociabiliteit.

Klaar? Neem deze lijst van 30+ vragen door die ontworpen zijn om een Maine Coon te identificeren.

HOE GROOT IS UW MAINE COON?

De eerste gedachte die in je opkomt wanneer iemand een blik werpt op een volwassen Maine Coon is: “wow, dat is een grote kat!”

Inderdaad, de Maine Coon is een van de grootste kattenrassen ter wereld. Een mannelijke Maine Coon kan tussen de 6,8 en 11,3 kg wegen, terwijl een vrouwelijke Maine Coon tussen de 4,5 en 6,8 kg weegt.

Als u zich afvraagt wat het gemiddelde gewicht is van een doorsnee huiskat, dan zou dat tussen de 3,6 en 4,5 kg liggen.

Als je naar een kitten kijkt, dan is het moeilijk om alleen op basis van de grootte te bepalen of het een Maine Coon is of niet. Een één jaar oude Maine Coon lijkt misschien niet groter dan de gemiddelde kat.

Dat komt omdat dit ras heel langzaam (maar zeker) groeit; Maine Coons kunnen doorgroeien tot ze vier jaar oud zijn, hoewel de meeste hun volledige grootte bereiken als ze twee jaar oud zijn.

HEEFT UW MAINE COON EEN GESPIERD LICHAAM?

Katten van dit ras hebben een gespierd en stevig lichaam dat rechthoekig van vorm is. Maine Coons zien er stevig, robuust en misschien zelfs krachtig uit.

HEEFT JE MAINE COON RUFFS OP ZIJN BORST?

Een prachtige frontale ruff strekt zich uit over de brede borst van een Maine Coon. Net als een sjaal die je om je nek doet, is deze kraag een aanpassing van het ras om zich warm te houden in koude weersomstandigheden.

Deze kraag loopt taps toe naar beneden als hij de voorpoten van de Maine Coon bereikt.

HEEFT UW MAINE COON GROTE OORPLUIMEN?

Een Maine Coon heeft ook weelderige pluimen haar in zijn lynxachtige oren.

De haren schuwen de aandacht niet – ze steken vrij opvallend uit de oren. De functie ervan is om vuil buiten te houden en mogelijk ook om geluiden efficiënt in de gehoorgang van de kat te filteren.

De oren van een Maine Coon zijn ook rijkelijk bedekt met vacht die aan de uiteinden uitloopt in een pluim.

(Wanneer krijgen Maine Coons hun oorpluimpjes?)

HEEFT UW MAINE COON PLUIMPJES OP ZIJN POOT?

Behalve pluimpjes in de oren hebben Maine Coons ook pluimpjes op hun grote poten. Deze getufte poten worden “sneeuwschoenen” genoemd, omdat ze geschikt zijn om door besneeuwde landschappen te lopen.

HEEFT UW MAINE COON EEN LANGE EN BORSTELIGE STAART?

Een ander glamoureus kenmerk van een Maine Coon is zijn wasbeerachtige staart die lang is en bedekt met een dikke vacht. Een Maine Coon draagt zijn staart met trots, en om goede redenen. Deze staart is niet alleen voor het uiterlijk, maar ook functioneel; hij kan om het lichaam van de kat worden gewikkeld als hij het koud heeft.

HEEFT UW MAINE COON EEN DICHTE VACHT?

Het is u waarschijnlijk opgevallen dat er een gemeenschappelijk thema door de vragen heen loopt: een prachtige vacht!

Inderdaad, de borstelige staart, de borstkragen, en de oor- en pootkragen zijn allemaal kenmerken die de voorgangers van dit ras in staat stelden de strenge winters in Maine te overleven. Ook al leven Maine Coons nu binnenshuis in tropische landen, toch hebben ze nog steeds deze fysieke kenmerken.

Hoe zit het dan met de vacht?

Hoewel ze worden geclassificeerd als een langharig ras, kan de vachtlengte van de Maine Coon variëren van halflang tot lang. Afgezien van de kraag, is deze vacht langer op de buik en flanken, wat helpt om het onderlichaam van de kat warm te houden als hij zit of loopt.

Deze zijdeachtige vacht is niet erg gevoelig voor vervilting, maar een Maine Coon eigenaar moet de kat toch regelmatig borstelen om klitten en losse haren te verwijderen. Borstelen houdt ook haarbalproblemen op afstand.

Een coole eigenschap van deze vacht is zijn waterafstotendheid, die de kat beschermt tegen nat worden (en dus, kou) in de regen of sneeuw.

WELKE KLEUR HEEFT DE VACHT VAN UW MAINE COON?

Het beantwoorden van deze vraag zal waarschijnlijk niet helpen in uw zoektocht, maar het helpt om te weten dat Maine Coons er zijn in een verscheidenheid van patronen en kleuren.

Een kat van dit ras is niet noodzakelijkerwijs alleen maar effen bruin of mackerel tabby.

Bovenop “effen” en “tabby”, komen Maine Coons voor in patronen als smoke, schildpad en shaded. Verder kunnen ze zwart, rood, wit, crème, zilver, blauwgrijs, of een combinatie van kleuren zijn!

Bij het samenstellen van de patronen en kleuren zijn de permutaties talrijk. Dit betekent dat u het ras Maine Coon niet kunt afleiden uit de vacht van de kat alleen.

HEEFT UW MAINE COON OVALE OGEN?

Maine Coon katten hebben grote, intelligente ogen die ovaal van vorm zijn. De ogen kunnen verschillende kleuren hebben, van koper tot groen of goud. Deze katten hebben over het algemeen ook een zeer goed gezichtsvermogen.

HEEFT UW MAINE COON EEN GROTE SNUIT?

Rasechte Maine Coons hebben een vrij grote en brede snuit.

HEEFT UW MAINE COON HOGE JUKBEENDEREN?

Zijn hoge jukbeenderen dragen bij aan de schoonheid van de Maine Coon.

HEEFT UW MAINE COON EEN VIERKANTE KAAK?

Het lieve gezicht van een Maine Coon wordt omlijst door een grote vierkante kaak.

HEEFT UW MAINE COON ZES TENEN?

Nee, uw kat hoeft niet per se zes tenen te hebben om een Maine Coon te zijn.

Echter, omdat u misschien gehoord heeft dat sommige Maine Coons zes tenen hebben, is het de moeite waard dit punt te behandelen voor uw kennis.

Polydactyle Maine Coons komen veel voor en men denkt dat het een natuurlijke aanpassing is die deze katten in staat stelt beter te klimmen en te jagen. Sommige fokkers streven er ook actief naar om polydactyle Maine Coons te fokken, wat zou verklaren waarom deze eigenschap tegenwoordig meer en meer gangbaar wordt.

Echter, extra tenen zijn niet exclusief voor het Maine Coon ras – er zijn ook polydactyle katten in andere rassen.

HOUDT UW MAINE COON VAN WATER?

Niet alle katten houden van water… toch?

Nou, Maine Coons zullen je het tegendeel bewijzen. Dit ras vertoont weinig of geen angst voor water. Sterker nog, sommige Maine Coons zijn zelfs dol op water en ze kunnen nog goed zwemmen ook!

Is het u opgevallen dat uw kat graag zijn pootje in de waterbak doopt? Of drinkt hij graag rechtstreeks uit de kraan (of uit de toiletpot)? Of is uw kat enthousiast tijdens het baden?

Dit zijn allemaal tekenen dat uw kat, net als veel Maine Coons, een waterliefhebber is.

Het is zelfs mogelijk om een Maine Coon te baden en tegelijkertijd met haar te spelen, lees ons artikel over hun liefde voor water hier voor meer informatie!

IS UW MAINE COON VRIENDELIJK EN SOCIAAL?

Maine Coons zijn een ras dat van mensen houdt.

Deze katten behandelen hun menselijke familie als een van hun eigen. Als je je in de binnenste cirkel van een Maine Coon bevindt, moet je klaar zijn voor vriendelijke begroetingen in de vorm van kopstoten of neuswrijven.

Maine Coons zijn zo benaderbaar als katten maar kunnen zijn. Ze hebben een open karakter en ze genieten van het gezelschap van mensen.

Hun vermogen om zich te gedragen als de beste vriend van de mens is een van de redenen waarom dit ras vaak de “honden van de kattenwereld” wordt genoemd.

BEGROET UW MAINE COON U AAN DE DEUR?

Het is niet ongewoon dat Maine Coons hun eigenaars aan de deur begroeten.

Dit is een verlengstuk van hun sociale en loyale aard. Wanneer een Maine Coon u thuis begroet, is dat een teken dat ze blij zijn u weer in de buurt te hebben.

Het is ook een van de manieren waarop u kunt voelen dat uw kat echt van u houdt.

VOLGT UW MAINE COON U OVERAL?

Een ander gebruikelijk gedrag van een Maine Coon is het volgen van hun favoriete mensen door het huis.

Wanneer deze katten dol zijn op uw aanwezigheid, zullen ze u actief opzoeken en u binnen hun gezichtsveld houden. Met Maine Coons zul je merken dat je een constante metgezel in huis hebt!

(Lees meer over de loyaliteit van Maine Coons)

DOET UW MAINE COON MEE MET UW ACTIVITEITEN?

Zoals je langzamerhand begint te leren, zijn Maine Coons niet het afstandelijke type kat dat zich met zijn eigen zaken bemoeit.

Integendeel, Maine Coons worden niet graag alleen gelaten. (We hebben daar een artikel over geschreven, dat moet u echt hier lezen voor het geval u overweegt een Maine Coon als “enige kat” te nemen).

Het zijn zeer sociale wezens die behoefte hebben aan een band met hun dierbaren. Als Maine Coons lange tijd alleen gelaten worden, kunnen ze gestrest of depressief worden.

Dat is de reden waarom Maine Coons graag een handje toesteken bij uw dagelijkse bezigheden, of het nu studeren of koken is.

HOUDT UW MAINE COON VAN VREEMDEN?

Als u zich afvraagt of een Maine Coon zich bij vreemden net zo gedraagt als bij zijn gezin, dan is hier het antwoord.

Ja, een Maine Coon kan gezellig worden met vreemden. Vrouwelijke Maine Coons zijn vaak wat verlegener en gereserveerder dan mannelijke, maar als ze zich eenmaal op hun gemak voelen, zullen ze zich aan vreemden warmen.

Niet lang daarna zul je merken dat deze Maine Coons de aandacht stelen. Ze doen niets liever dan zich vermaken en ze koesteren zich graag in de aandacht die ze van uw gasten krijgen.

IS UW MAINE COON AANHANKELIJK?

Nu, we hebben vastgesteld dat Maine Coons vriendelijk en sociaal zijn.

Niet alleen dat – ze zijn ook aanhankelijk!

Dit zijn enkele van de manieren waarop uw Maine Coon zijn affectie zal tonen:

Hij/Zij zal…

 • naar je kijken door halfgesloten, langzaam knipperende ogen
 • over je wang wrijven
 • je kopstootjes geven
 • zijn lichaam tegen je aan laten leunen
 • zijn staart om je armen of benen draaien
 • spint in je nabijheid
 • zelfs likken!

De genegenheid van een Maine Coon kan soms subtiel zijn, maar je zult het zeker merken. Deze katten zullen hun liefde voor jou op verschillende manieren uiten, klein of groot.

Echter, verwar de vriendelijke, sociale en aanhankelijke aard van een Maine Coon niet met tekenen van een “behoeftige” kat. In werkelijkheid zijn Maine Coons nog steeds vrij onafhankelijk. Ze eisen niet voortdurend uw aandacht op.

In plaats daarvan zijn ze gelukkig als ze dicht bij je zijn, op armlengte afstand, niet als ze je verstikken.

IS UW MAINE COON ZACHTAARDIG?

Maine Coons zijn zeer zachtaardige katachtigen die zelden krabben of bijten, waaraan ze hun reputatie van “zachtaardige reuzen” te danken hebben.

Dit is de reden waarom Maine Coons goede huisdieren zijn in een huishouden met jonge kinderen. Deze katten laten zich niet gek maken, zelfs niet als ze een beetje ruw worden aangepakt door kinderen die niet beter weten.

Maine Coons kunnen zelfs enigszins vergevingsgezind lijken tegenover de slechte buien van hun mensen.

GENIET UW MAINE COON VAN BUIKMASSAGE?

De meeste katten zouden hun klauwen uitslaan naar iedereen die het waagt om hun gevoelige buik aan te raken.

Maine Coons echter, hebben de neiging om te genieten van een buikje wrijven!

Ze kunnen zich zelfs omrollen om op hun rug te gaan liggen en je uit te nodigen om je handen op hun harige buik te leggen. Dit is een duidelijk teken dat uw Maine Coon u echt vertrouwt.

IS UW MAINE COON GELUKKIG?

Dit lijkt misschien een vreemde vraag, maar het is niet moeilijk te zeggen of een kat gelukkig is.

Kijk uit naar deze tekenen:

 • Spinnen
 • Kneedend
 • Wrijven
 • Kopstoten
 • Kwispelende staart
 • Langzaam knipperen

Maine Coon katten zijn een vrolijke boel. Je zult ze bijna nooit chagrijnig of humeurig zien.

IS UW MAINE COON KNUFFELIG?

Maine Coons zijn af en toe aaibaar.

Zoals gezegd, zijn deze katten perfect tevreden als ze bij u in de buurt zijn. Het zijn niet per se schootkatten – sommige Maine Coons kunnen een lege schoot niet weerstaan, terwijl anderen de voorkeur geven aan een plekje op de bank naast u.

Maar af en toe zal uw Maine Coon u zeker die knuffel geven die u wenst. Hij kan zelfs een knuffelroutine instellen op een specifiek tijdstip, zoals voor het slapen gaan.

IS UW MAINE COON SPRAAKZAAM?

Maine Coons praten graag, meestal in de vorm van trillen en tsjirpen in plaats van miauwen. (Als je niet weet wat trillen is of wat het betekent, lees dan ons artikel daarover hier).

Trillen is een geluid dat het midden houdt tussen miauwen en spinnen. Maine Coons trillen meestal als een manier om hallo te zeggen of gewoon om hun blijdschap of opwinding te tonen.

Getjilp daarentegen is het geluid dat katten maken als ze geïnteresseerd zijn in een prooi. Uw Maine Coon zou bijvoorbeeld tsjirpen als hij een vogel uit het raam ziet.

Praatgrage Maine Coons kunnen de hele dag door tegen jou (of zichzelf) praten, maar er zijn natuurlijk ook stille Maine Coons die zelden een geluid maken.

HOUDT UW MAINE COON VAN APPORTEREN?

Knisper een stuk papier en gooi het naar de zijkant van een kamer!

Stuitert uw Maine Coon op, jaagt hij achter het papiertje aan en brengt hij het terug naar u?

Dit ras staat erom bekend dat het graag apporteert, wat een andere eigenschap is die past bij zijn hondachtige persoonlijkheid.

IS UW MAINE COON SPEELS?

Afgezien van apporteren, staan Maine Coons open voor allerlei spelletjes. Ze hebben immers een speelse aard die niet helemaal verdwijnt met de jaren.

Maine Coons zijn gek op spelen. Plastic zakken, dozen, veren en touwen kunnen al snel veranderen in een spannend speelobject. Ze deinzen er niet voor terug om te achtervolgen, te springen en te springen.

Daarom worden Maine Coon eigenaren sterk aangemoedigd om speelgoed te kopen of te maken en hun katjes te vermaken door er dagelijks mee te spelen.

IS UW MAINE COON EEN “JAGER”?

Historisch gezien zijn Maine Coons mousseloten die in boerderijen worden gehouden om knaagdieren te vangen. Dit is een gemakkelijke taak voor deze katten, omdat ze zijn ingeprent met het instinct van een jager.

Ook al hoeven gedomesticeerde Maine Coons niet meer te jagen voor voedsel, ze vinden het nog steeds heerlijk om naar prooi te speuren of met speeltjes te spelen (zoals kattenmuizen) die hun jachtvaardigheden stimuleren.

IS UW MAINE COON ACTIEF?

In lijn met zijn kittenachtige speelsheid, zijn Maine Coons ook actief – althans, meer dan de gebruikelijke huiskatten.

Hij houdt echter nog steeds van dutjes! Maine Coons zijn meestal wakker tussen zonsondergang en zonsopgang, maar daarna ligt uw katje gewoon in huis te dutten. Deze slaperige bums kunnen gemakkelijk tweederde van de dag doorbrengen met slapen!

KOMT UW MAINE COON ALS HIJ GEROEPEN WORDT?

… of negeert hij je?

Maine Coons zijn zo sociaal dat ze uit elke kamer van het huis tevoorschijn kunnen komen en naar je toe komen als je hun naam roept. Hij kan zelfs praten als hij naar je toe loopt.

(Ja, natuurlijk, een Maine Coon kan zijn eigen naam herkennen).

KAN UW MAINE COON KUNSTJES DOEN?

Is het u al gelukt om uw kat een kunstje te leren?

Als je het nog nooit hebt geprobeerd, moet je het eens proberen. Je moet jezelf wapenen met een voorraad snoepjes, een clicker, en veel geduld. Elke keer dat uw kat de actie uitvoert die u wilt, moet u een klikkend geluid maken met de clicker en de kat belonen met een traktatie.

Na meerdere korte trainingssessies, zal een Maine Coon geconditioneerd worden om het trucje uit te voeren.

Dit zijn enkele trucjes die een Maine Coon kan leren:

 • Zit op commando
 • Springen op commando
 • Handen schudden
 • Geef een high-five
 • Hoepelspringen
 • Navigeren op een hindernisbaan

IS UW MAINE COON INTELLIGENT?

Komen wanneer je geroepen wordt en in staat zijn om kunstjes te doen zijn tekenen dat je kat intelligent is.

En ja, de Maine Coon is een intelligent ras. Maine Coon eigenaren kunnen dit gevoel krijgen op basis van hun interacties met de kat. Een slimme Maine Coon heeft zijn eigen speciale manieren om zijn verlangens aan zijn eigenaar kenbaar te maken. De katachtige kan bijvoorbeeld met zijn poot naar de deur gaan als hij een kamer uit wil, of hij kan miauwen bij de etensbak als hij meer brokjes wil.

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren waarop Maine Coons hun intelligentie tonen. Hier zijn andere algemene tekenen dat u een intelligente kat heeft:

 • Hij kan getraind worden
 • Hij heeft uitstekende sociale vaardigheden
 • Hij heeft goede overlevingstechnieken
 • Hij heeft een goed geheugen
 • Hij weet hoe hij ongenoegen moet tonen

Wilt u meer weten?

Lees over de vijf feiten die aantonen hoe ongelooflijk slim Maine Coons zijn.

IS UW MAINE COON NIEUWSGIERIG?

Als intelligente katjes zijn Maine Coons ook nieuwsgierig naar de wereld om hen heen.

Als u uw kat iets nieuws laat zien, reageert hij dan op het voorwerp? Een Maine Coon toont doorgaans een levendige belangstelling.

Dit kattenras is er niet vies van om zijn kop in de kast te steken om te zien wat er allemaal in zit. En als hij iets interessants hoort, let dan maar eens op – de nieuwsgierigheid van de Maine Coon is af te lezen aan zijn gezicht en lichaamshouding, en de kat zal als Sherlock Holmes op onderzoek uitgaan.

KAN UW MAINE COON OVERWEG MET ANDERE HUISDIEREN?

Maine Coons zijn niet alleen vriendelijk en zachtaardig met mensen, maar ook met andere huisdieren.

Qua grootte zijn het misschien reuzen, maar qua persoonlijkheid zijn ze verre van intimiderend. In plaats daarvan zijn deze katjes erg gastvrij naar andere huisdieren. Ze zijn meer dan blij met een andere katachtige of hondachtige metgezel in huis. Het betekent immers een extra vriend om mee te spelen.

Toch moeten Maine Coon eigenaren voorzichtig zijn en ervoor zorgen dat hun persoonlijkheid overeenkomt. Ze moeten ook de gebruikelijke richtlijnen volgen bij de introductie van twee huisdieren aan elkaar in een huishouden.

GERELATEERDE VRAGEN

Hebben alle Maine Coons katten een “M” op hun voorhoofd? Een Maine Coon (of elk ander kattenras) met een tabby patroon zal deze “M” hebben. Maine Coons in andere patronen niet, dus het is niet een onderscheidend kenmerk van een Maine Coon.

Zijn Maine Coon katten goede huisdieren? Nou, zeker! Maine Coon katten zijn mooi van binnen en van buiten. Hun winnende kwaliteit zou hun engelachtige persoonlijkheid zijn. Ze zijn vriendelijk, zachtaardig, sociaal, aanhankelijk, en nog veel meer.

Waarom miauwen Maine Coons niet? De meeste Maine Coons geven gewoon de voorkeur aan trillen en tjilpen in plaats van miauwen. Er is geen wetenschappelijke verklaring voor, maar het is heel natuurlijk voor deze katten om op een dergelijke manier te “praten” als ze zich vocaal voelen.