Waarom Maine Coon katten kwijlen en wanneer je je zorgen moet maken

Als je een Maine Coon hebt, is het je misschien opgevallen dat ze soms nogal kwijlen, en mensen denken vaak ten onrechte dat er iets mis is met hun gezondheid – wat verre van waar is!

Waarom kwijlen Maine Coons? Meestal is een kwijlende Maine Coon een blije of ontspannen Maine Coon. Vooral als een Maine Coon geaaid wordt heeft hij de neiging om te kwijlen. Het kan ook gebeuren tijdens het spelen. Als het kwijlen echter niet ophoudt, kan het ook een teken zijn van problemen met de mondgezondheid of andere gezondheidsproblemen zoals een hitteberoerte of infecties aan de luchtwegen.

Hoe kun je de twee situaties uit elkaar houden? Nou, ze zullen vaker kwijlen en je zult de natte plekken zeker overal voelen, ook op je kleren en de bank! Laten we er eens dieper op ingaan en meer antwoorden krijgen.

ZE KWIJLEN OMDAT ZE GELUKKIG ZIJN!

Heb je die grappige video’s gezien waar de kat gewoon op het werkblad van zijn baasje gaat liggen en weigert opzij te gaan?

Het is hun manier om te zeggen, “Kom met me spelen Hooman”. Gelukkig hoef je je bij Maine Coons geen zorgen te maken dat ze je werkruimte binnendringen.

Oh nee, het is veel erger. Je gaat misschien naar je werkkamer om wat papieren te halen en vindt ze een beetje doorweekt aan de hoeken. Voordat u zich er druk over maakt, wees blij dat uw kat een gezond en gelukkig leven leidt.

Ze hebben zo’n geweldige persoonlijkheid! (Hier zijn 15 dingen die je moet weten over hun persoonlijkheid)

Goed, er zijn dus twee redenen waarom je Maine Coon kwijlt… mogen we toevoegen – gelukkig!

1. SPEELSE BEWEGING

Dit is een andere reden waarom uw Maine Coon als een gek aan het kwijlen is. Maine Coons zijn levendige huisdieren die graag spelen, en als ze spelen hebben ze de neiging om te kwijlen.

Probeer maar eens een balletje garen te gooien en uw Maine Coon zal haar harige katachtige verstand verliezen!

2. HEEL VEEL LIEFDE

Als trotse katteneigenaar zult u uw Maine Coon veel aandacht en genegenheid geven.

Terwijl dit gedrag hen een kwaliteitsvol leven geeft, doet de enorme hoeveelheid liefde hen ook kwijlen… waarschijnlijk een teken dat ze het leuk vinden en waarderen!

Deze katachtige schepsels komen nooit tekort om de liefde terug te geven die u hen zo eerlijk geeft. Van een simpele buikmassage tot het aanleren van verschillende trucjes in huis, elke kleine handeling draagt bij aan je relatie met je huisdier.

MAAK EEN EINDE AAN HET KWIJLPROBLEEM VAN UW MAINE COON

Inderdaad, je wilt misschien niets liever dan een mooie relatie tussen jou en je Maine Coon, maar wanneer het kwijlen te buitensporig wordt, wil je misschien verder kijken dan de bovenstaande twee redenen.

Maine Coons zijn een van de oudste katten op aarde, dus je zult geen moeite hebben om de redenen achter hun kwijlprobleem te vinden. Voordat u naar een dierenarts gaat, raden wij u aan eerst verder te lezen.

Er zijn verschillende redenen achter het kwijlprobleem van uw kat als het niet de mooie relatie en overmatige liefde is die uw katachtige van u geniet.

LAAT DE MONDGEZONDHEID VAN UW MAINE COON BEOORDELEN

Aangezien Maine Coons geen grote kwijlers zijn, zou een waterval u erop moeten wijzen dat er iets ernstigs aan de hand is. Tandsteen aan de binnenkant van de mond kan ervoor zorgen dat uw kat vaker gaat kwijlen.

Andere tekenen van een gezondheidsprobleem zijn rood, bloedend of gezwollen tandvlees door gingivitis of zelfs bruin gekleurde tanden.

Mondzweren en tumoren kunnen ook de reden zijn achter het kwijlen, omdat deze aandoeningen de binnenkant van de mond irriteren, waardoor de speekselklieren worden geactiveerd.

Als uw Maine Coon nog een pasgeborene is, kan het doorkomen van tandjes ook de reden zijn achter het overmatig kwijlen.

Om voor de gezondheid van uw Maine Coon te zorgen, kunt u het volgende doen:

  • Poets hun tanden regelmatig
  • Laat de mondhygiëne van uw kat onderzoeken
  • Haal antibiotica voor eventuele infecties van de mond zodra u de eerste tekenen opmerkt.
  • Breng uw kat naar de dierenarts voor een grondiger reiniging
  • Het kauwen op vreemde voorwerpen kan ook overmatig kwijlen veroorzaken.
  • Raadpleeg regelmatig uw dierenarts, zodat u uw kat een gezonder leven kunt geven.

LAAT U REGELMATIG CONTROLEREN VOOR ANDERE MOGELIJKE OORZAKEN

GIFTIGE STOFFEN

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen, giftige planten, slakkenvoer, wasmiddel en diverse andere producten zijn niet alleen giftig maar ook bijtend en kunnen zweren in de bek en irritatie van de slokdarm veroorzaken.

Afhankelijk van het soort gif kunnen de symptomen bestaan uit verminderde dorst, evenwichts- en gangstoornissen, diarree en meer braken.

Als het gif is ingenomen, moet de maag binnen 4 uur na consumptie worden ontsmet.

PANCREATITIS

Activering van spijsverteringsenzymen in de alvleesklier kan een ontsteking van de wanden van de alvleesklier veroorzaken, met pancreatitis tot gevolg.

Deze aandoening kan worden veroorzaakt door infectie, trauma, zwaarlijvigheid, enz. Symptomen van pancreatitis zijn braken, diarree, geel tandvlees, buikpijn en gewichtsverlies.

Antimisselijkheidsmedicatie, voedingsondersteuning en regelmatige vochtvoorziening kunnen het kwijlen verminderen en de toestand van uw kat verbeteren.

HITTE STROKE

Dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de kat niet in staat is voldoende af te koelen. Naast een ademhaling met open mond zijn een snelle polsslag, donkerrood tandvlees, wiebelige gang, diarree, bloed in de urine en kwijlen enkele van de symptomen.

Onmiddellijk een dierenarts raadplegen in deze toestand is de beste stap die u kunt nemen naar het herstel van uw kat.

U kunt uw kat ook om de paar minuten een intraveneuze kristalloïde oplossing geven tot de toestand verbetert, maar overleg eerst met uw dierenarts. Zuurstoftherapie en andere tekenen zullen ook worden overwogen voordat de kat een behandeling krijgt.

REFLUX

Een ziekte die bekend staat als Gastro Esophageal Reflux Disease (GERD) is een aandoening waarbij maagsappen vanuit de maag terugstromen in de slokdarm.

Dit resulteert in het opbraken van voedsel, maar vaker in pijnklachten, slechte adem, verlies van eetlust, en kwijlen.

Dierenartsen raden een maagzuurremmend medicijn aan, samen met een vet- en eiwitarm dieet. Uw dierenarts kan ook kleine maaltijden na elke paar uur aanbevelen.

INFECTIES AAN DE LUCHTWEGEN

Ademhalingsinfecties zijn ook vaak een belangrijke oorzaak van kwijlen. Koorts, een loopneus, loopogen en veelvuldig niezen kunnen er al op wijzen dat uw kat kat katachtige ademhalingsproblemen heeft.

Dit resulteert vaak in kwijlen en kan gemakkelijk worden verholpen met koortsmedicatie en antibiotica.

Lees ook: Waarom je Maine Coon aan het overgeven is

VERMIJD HET MAKEN VAN LANGE OF FREQUENTE REIZEN MET UW MAINE COON

Maine Coons zijn niet echt een fan van lange ontsnappingstochten, dus als je er een gepland hebt, kun je ze beter bij de buren of een vertrouwd familielid achterlaten.

Ze maken zelfs geen autoritten tenzij de bestemming een dierenkliniek is.

De uitstapjes kunnen uw Maine Coon misselijk of nerveus maken, vandaar de waterval uit de bek. U kunt ze zeker op hun gemak stellen door ze in een reismandje op de achterbank te zetten.

Als je dit eenmaal met succes hebt gedaan, probeer dan korte ritjes rond het blok te maken, zodat je kat kan wennen aan de autoritten. Herhaal de routine als je een fan bent van road trips en je je partner in crime niet achter wilt laten.

Ziezo… dit waren de basisredenen waarom je Maine Coon kwijlt.

Het is of omdat ze veel te verwend is of omdat jij een beetje onvoorzichtig bent geweest. Maar, nu je het weet, controleer op tekenen van ziekte en pijn.

Als u voelt dat er iets mis is, houd uw dierenarts op speed dial … Het bespaart u de moeite van het rijden naar de dierenarts elke keer dat je je zorgen maakt.

GERELATEERDE VRAGEN

Zijn Maine Coon katten intelligent?
Deze langharige kattenrassen zijn vrij intelligent en worden vaak aangeduid als hebbende vergelijkbare kenmerken als honden. Ze zijn vrij gemakkelijk te trainen en zullen uw gemiddelde trucs te leren met gemak!

Dit artikel laat u zien hoe slim ze werkelijk zijn!

Zijn Maine Coon katten aanhankelijk of behoeftig?
Hoewel Maine Coons van uw gezelschap houden, zijn ze absoluut niet behoeftig. Ze zijn graag in de buurt van hun metgezellen en nemen liefde en genegenheid zoals het komt. Hoewel uw Maine Coon niet echt een schootkat is, kan hij of zij genieten van een goede knuffel zo nu en dan.

Zijn Maine Coon katten agressief?
Maine Coon katten zijn een van de meest loyale en vriendelijkste kattenrassen – dus nee, ze zijn absoluut niet agressief. Ze staan bekend om hun vriendelijke en liefdevolle aard, en daarom zijn ze bij velen geliefd!

Meer over agressie en Maine Coons hier!