Waarom katachtigen worden beschouwd als Apex Predators

Leeuwen zijn de koning van de savanne. Tijgers heersen over de jungle. Jaguars runnen de Amazone. Lynx regeert over de toendra. En katten eten elk jaar 3 miljoen kippen en meer dan 20 miljard knaagdieren en vogels – alleen al in de VS. Laten we eens kijken waarom katachtigen in bijna elk ecosysteem ondubbelzinnige toppredatoren zijn.

Mannelijke leeuw in de borstel; leeuwen zijn toppredatoren

Wat zijn apex predators?

Apex predators hebben geen natuurlijke roofdieren in hun ecosysteem, wat betekent dat ze aan de top van de voedselketen staan. Grote katten zoals leeuwen, tijgers, jaguars en lynxen worden beschouwd als toppredatoren in hun respectieve leefgebieden.

Het lijkt misschien een sprong om te zeggen dat huiskatten vleesetende beesten zijn aan de top van de voedselketen, maar de waarheid is dat ook katten toppredatoren zijn! Als mensen van de aardbodem zouden verdwijnen, zouden katachtigen blijven bloeien en overleven van de overvloed aan knaagdieren, vogels, insecten en zelfs reptielen die in bijna elk ecosysteem te vinden zijn.

 

Katten zijn perfect geëvolueerde jagers: ze kunnen hun stekels verlengen om korte uitbarstingen van snelheid tot 20-30 mph mogelijk te maken, hun schouders en borst verkleinen om in kleine ruimtes te knijpen, maar liefst negen keer hun hoogte vanuit een staande positie springen en bijna elke keer dat ze vallen op hun voeten landen.

 

We moeten niet vergeten dat de superieure jachtcapaciteiten van katten soms ten koste gaan van de natuur: katten zijn verantwoordelijk voor de dood van 1,3 tot 4 miljard vogels in de Verenigde Staten elk jaar. Nog een reden om je kat binnen te houden!

Katten zijn de knaagdierbestrijding van de natuur

Afgezien van ongelukkige zangvogelstatistieken, hebben katten als toppredatoren de afgelopen 10.000 jaar een belangrijke rol gespeeld: naarmate landbouwpraktijken zich verspreidden, dienden katten als de beste knaagdierbestrijding van de natuur. Het weghouden van deze plagen uit voedselbronnen kwam de boeren ten goede, wat leidde tot de domesticatie van huiskatten.

Waarom zijn deze kat-en-muisspellen begonnen? Wat is het met muizen en ratten dat de roofzuchtige instincten van katten in overdrive schopt? Het blijkt dat katten hun prooi consumeren om taurine te krijgen, een essentieel aminozuur. Volgens Vetstreet: “In tegenstelling tot de meeste andere dieren maken katten niet genoeg taurine aan, dus moeten ze het in hun dieet consumeren. Vlees is het enige dat genoeg taurine bevat om aan de eisen van het lichaam van een kat te voldoen, waardoor katten iets zijn dat een obligate carnivoor wordt genoemd. ”

Natuurlijk leidden die kat-en-muisspelletjes tot de aanduiding van huiskatten als ‘mousers’.

Wat is de beste mouser kat?

Sommige katten zijn betere mousers dan anderen. Als u op zoek bent naar een katachtige die uitblinkt in knaagdierbestrijding, hoeft u niet verder te zoeken dan ….

Katten in uw plaatselijke asiel!

Dat klopt, de beste muisrat zit waarschijnlijk in je plaatselijke asiel te wachten om geadopteerd te worden. Hoewel elke kat binnenshuis een verwend leven verdient, zijn er veel zwerfdieren (sommige zelfs halfwild) die niets liever willen dan muizen uit de schuur houden. Praat met de vrijwilligers in uw plaatselijke opvang of opvang voor suggesties over welke katten perfect kunnen zijn voor het muizenleven.

Polydactylen

Polydactyl kat is een beste mouser kat

Polydactyl katten hebben extra tenen op een of meer van hun poten. En vanwege deze extra tenen zijn het eersteklas mousers, die hoger en sneller klimmen dan hun gewone katachtige broeders.

Maine Coon

Three Maine Coons is een beste mouser kat

Niet alleen zijn Maine Coon katten vaak polydactyl, het zijn grote, krachtige jagers met een goede aard en een niet veeleisende houding.

Manx

Manx is een beste mouser kat

Manx-katten, met hun kenmerkende gebrek aan staart, begonnen het leven op het eiland Man als mousers. Ze hebben deze jachtvaardigheden behouden toen ze zich uiteindelijk verspreidden naar landen buiten het eiland.

Amerikaanse korthaar

American Shorthair is een beste mouser kat

Amerikaanse korthaarkatten worden verondersteld afstammelingen te zijn van de katachtigen die overkwamen met kolonisten op de Mayflower en meer. Deze voorouders hielden de schepen vrij van ongedierte.

Kurilian Bobtail

Kurilian Bobtail is een beste mouser kat

Deze katten die op een lynx lijken, zijn een natuurlijk ras van het Russische eiland Sachalin en de Koerilen-archipel. Ze zijn nu populair als een gedomesticeerde katachtige in Rusland vanwege hun mousing abilities.

Noorse Boskat

Noorse Boskat is een beste muisrat

Noorse boskatten zijn natuurlijke jagers en klimmers. Van deze vriendelijke reuzen wordt gezegd dat ze met de Vikingen hebben gereisd en hun schepen en dorpen vrij van ongedierte hebben gehouden.

Savannah

Savannah kat is een beste mouser kat

Van de grote, exotisch uitziende Savannah-kat wordt gezegd dat hij zulke sterke jachtinstincten heeft dat hij of zij misschien niet geschikt is voor huishoudens met huisdieren zoals vissen, hamsters en vogels.

York Chocolade

York Chocolate is een beste mouser kat

De York Chocolate begon zijn leven op een melkveebedrijf en is misschien wel het gelukkigst door het leven als boerderijkat te leven. Deze katten zijn capabele jagers die ook goed verbonden zijn met mensen.

Siberisch

Siberische kat is een beste mouserkat

Siberische katten dateren van minstens 1000 jaar geleden, waar ze in hun thuisland Rusland werden gewaardeerd om hun vermogen om muizen en andere knaagdieren weg te houden van voedselbronnen.

Lykoi

Lykoi is een beste mouser kat

De gedeeltelijk haarloze, weerwolfachtige Lykoi-katten zijn afgeleiden van verwilderde katten. Als zodanig hebben ze hun sterke prooidrift behouden en houden ze ervan om mensen en andere dieren te besluipen.

Eervolle vermelding: British Shorthair en Chartreux

De Britse korthaar en Chartreux hebben onlangs onze lijst met luie kattenrassen gemaakt, maar ooit stonden deze toppredatoren erom bekend muizen van de straten en uit kloosters te houden!