Hoe kun je zien hoe oud een kat is?

Je bontbaby zal onvermijdelijk enkele veranderingen ondergaan naarmate ze ouder worden. Maar als je er bij de geboorte niet bij was, hoe kun je dan zien hoe oud een kat is? Het kennen van de leeftijd van uw kat kan belangrijk voor u zijn om goed voor hem te zorgen. Laten we enkele tips bekijken over hoe u de leeftijd van uw kat kunt bepalen.

De leeftijd van een kat bepalen

Met de recente toename van adoptie door huisdieren, weten veel huisdierouders misschien niet de leeftijd van hun nieuwe kat. Leren over de verschillende stadia van het leven van een kat kan u helpen een nauwkeurigere schatting te maken van de leeftijd van uw kat.

Stadia van het leven van een kat

Er zijn in totaal 4 stadia van het leven van een kat. De fasen omvatten de volgende leeftijdscategorieën:

  • Kitten: Geboorte – 6 maanden
  • Adolescente kat: 7 maanden – 2 jaar
  • Volwassen kat: 3 – 10 jaar
  • Senior/geriatrische kat: 10+ jaar

Levensduur van huiskat versus verwilderde kat

Wist je dat er een groot gemiddeld levensduurverschil is tussen binnenhuiskatten en buitenwildkatten? Verwilderde katten leven meestal korter dan huiskatten, ongeveer 2-5 jaar. Dit komt omdat ze te maken hebben met veel zwaardere leefomstandigheden zoals blootstelling aan verkeer, extreme temperaturen, roofdieren, samen met een beperkt dieet en gebrek aan veterinaire zorg. Terwijl huiskatten kunnen genieten van het comfort van weten waar hun volgende maaltijd vandaan zal komen en de juiste omstandigheden, is er soms bezorgdheid over gewichtstoename. Sommige huiskatten kunnen overgewicht hebben, wat in de toekomst tot gezondheidsproblemen kan leiden. Dit kan ook van invloed zijn op hun levensverwachting.

Hoe weet je hoe oud een kat is?

Siamees kitten

Hier zijn enkele kenmerken om op te letten om u te helpen de leeftijd van uw kat in te schatten.

Veranderingen in het lichaam

Het is gemakkelijk om een kitten van een kat te onderscheiden. De schattige kleine pootjes en kleine neuzen zijn zeker manieren om een kitten te herkennen. Naarmate katten ouder worden, zul je een verandering in hun lichaam opmerken. Het lichaam zal iets minder stevig of minder gedefinieerd zijn.  Naarmate katten ouder worden, hebben ze de neiging om minder te bewegen en zijn ze misschien minder speels, wat resulteert in een paar kilo meer.

Huid en vacht

Huid en vacht zijn ook indicatoren van leeftijd. Kittens kunnen een zachte en gladde vacht hebben, terwijl een oudere kat een dikkere, grovere vacht kan hebben. Jongere katten besteden graag veel tijd aan het verzorgen van hun vacht om deze er glanzend uit te laten zien. Naarmate een kat ouder wordt, kan dit veranderen. Een deel ervan kan een gebrek aan interesse zijn en een ander deel kan gewichtstoename of zelfs gezondheidsproblemen zijn. Misschien merk je zelfs wat grijs in de vacht van je oudere kat!

Staart

De staart van je kat groeit met ze mee en je kat stopt meestal met groeien rond de leeftijd van 2 jaar. Houd hun staart in de gaten als een marker voor hoeveel meer groei ze nog hebben.

Gebit

Hoe weet je hoe oud een kat is? Kijk eens goed naar hun tanden. Kittens krijgen meestal pas rond de leeftijd van 6 maanden al hun tanden en jongere katten hebben meestal veel wittere tanden. Dit is een handige manier om de leeftijd van uw kitten vast te stellen. U zult waarschijnlijk een verhoogde slijtage en tandsteenopbouw opmerken naarmate uw kat ouder wordt.

Ogen

Als je in de prachtige ogen van je bontbaby kijkt, kun je misschien een beetje over hun leeftijd zien. Je merkt misschien dat je jonge kat heldere, mooie ogen heeft. Naarmate ze ouder worden, kunnen hun ogen zelfs troebel worden. Niet de ogen van elke kat vertroebelen echter – ze kunnen net zo helder blijven als hun kittenjaren.

Hormonale veranderingen

Al vanaf de leeftijd van 5 maanden kan een niet-betaald vrouwelijk kitten loops worden. Als u veelbetekenende tekens opmerkt zoals territoriale markering, paringsoproepen of buiten wilt ontsnappen, weet u dat uw kitten minstens 5 maanden oud is. (En dat het tijd is om haar te laten steriliseren!)

Mobiliteit en activiteitsniveaus

Weet je nog dat je lieve kitten graag speelde en huppelde? Naarmate een kat ouder wordt, verandert dit een beetje. Je oudere kat wil misschien meer tijd doorbrengen met slapen in plaats van van toonbank naar toonbank te stuiteren. Het is nog steeds belangrijk om uw kat aan te moedigen om actief te zijn.

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze hun mobiliteit verliezen. Een kattentoren kan beweging stimuleren door meerdere niveaus en klimgaten te bieden, terwijl het ook een stijlvolle toevoeging aan uw huis is. Deze toren kan katten van alle leeftijden en activiteitsniveaus geïnteresseerd en vermaakt houden.

Gewichtstoename

Het aanmoedigen van activiteit en lichaamsbeweging helpt ook bij het bestrijden van gewichtstoename bij katten. Dit kan een manier zijn om de leeftijd van uw kat te bepalen, omdat oudere katten de neiging hebben om meer gewicht te dragen. Naarmate uw kat ouder wordt, kan hij ervoor kiezen om minder actief te zijn en iets langzamer te bewegen. Je kat geeft misschien de voorkeur aan eten en loungen. Hoewel je er zeker van wilt zijn dat ze de aanbevolen hoeveelheid eten, ymisschien wilt u rekening houden met hun inname op basis van leeftijd en gewicht. Met de Feeder-Robot kunt u de voedselporties van uw kat aanpassen via de Whisker-app. Dit kan helpen bij het controleren en controleren van de voedselinname van uw kat

Is het normaal dat mijn kat ouder wordt dan 15 jaar?

De gemiddelde levensverwachting voor een binnenkat is 10-15 jaar, maar sommige katten worden 20 jaar of ouder! Houd er rekening mee dat 15 jaar oud ongeveer 76 jaar oud is in menselijke jaren. Uw kat kan langer dan 15 jaar oud worden, maar het hangt af van zijn omgeving, ras en algehele gezondheid.

U kunt uw kat helpen de maximale levensverwachting te bereiken door hem te voorzien van geweldige voeding, lichaamsbeweging, regelmatige dierenartsafspraken en veel liefde.

Hoe kan ik voor een ouder wordende kat zorgen?

  • Blijf op de hoogte van dierenartsafspraken (twee keer per jaar wordt aanbevolen voor oudere katten)
  • Zorg ervoor dat hun voedsel, water en kattenbak gemakkelijk toegankelijk is
  • Help ze met verzorging
  • Houd gebieden goed verlicht om ongelukken te voorkomen
  • Stel een routine in voor uw kat

Hou van je kat op elke leeftijd

Dus, hoe kun je zien hoe oud een kat is? Naarmate uw kat ouder wordt, zult u veranderingen in zijn fysieke uiterlijk en gedrag opmerken. Het is belangrijk om aan die veranderingen te voldoen en aanpassingen aan te brengen om ervoor te zorgen dat uw kat comfortabel ouder wordt. Het kan beginnen als iets eenvoudigs, zoals ervoor zorgen dat ze voldoende beweging krijgen of gemakkelijker toegang bieden tot hun kattenbak.

Naarmate je bontbaby ouder wordt, kunnen hun nestgewoonten veranderen. De Litter-Robot 3 Connect helpt bij het verminderen van reiniging en onderhoud, omdat het zelfreinigend en automatisch is. Het is groot genoeg om katten van alle leeftijden te huisvesten en houdt het bed van strooisel schoon voor elk bezoek.

Kun je zien hoe oud een kat is aan zijn snorharen?

Nee, de snorharen van je kat veranderen niet naarmate ze ouder worden.

Hoe weet je of een zwerfkat zwanger is?

U kunt grotere borstklieren, een grotere buik en een verhoogde eetlust opmerken.