Verliest uw kat haar? Wat het zou kunnen betekenen

Het afstoten van bont is een natuurlijk onderdeel van de evolutie van katten. Het is echter belangrijk om het verschil te herkennen tussen de typische verharing van uw kat en wat abnormaal haarverlies kan zijn. Verliest uw kat haar tot het punt van dunner wordende vacht of zelfs kaalheid op sommige plekken? Kattenhaaruitval, ook bekend als alopecia bij katten, kan verschillende oorzaken hebben, waarvan de meeste gemakkelijk te behandelen zijn.

Bepaalde rassen zijn meer vatbaar voor haaruitval

gedeeltelijk haarloze Lykoi kat

Sommige haarloze kattenrassen beginnen eigenlijk met bont, zoals de Donskoy, en verliezen dan hun haar na verloop van tijd. Andere rassen, zoals de Lykoi, Minksin en Peterbald, zijn vaak gedeeltelijk haarloos.

Bovendien kunnen bepaalde raszuivere dieren genen dragen die meer kans hebben om alopecia bij katten te veroorzaken; Siamese katten zijn bijvoorbeeld meer vatbaar voor haaruitval aan de buitenkant van de oren.

Symptomen die gepaard gaan met haaruitval bij katten

Naast dat uw kat haar verliest op plaatsen zoals de onderbuik, onderkant van de staart, achterpoten, zijkanten of genitale gebied, kunt u deze andere tekenen van alopecia bij katten opmerken:

  • Jeukende, schilferige of droge huid
  • Rode vlekken op de huid of donkere huidskleur
  • Roos
  • Overmatige verharing

Veel volwassen katten – ongeacht het ras – ervaren dunner wordende vacht op de huidstrook tussen hun oren en ogen.

Oorzaken van kattenhaaruitval, plus behandelingsopties

Haaruitval komt meestal voor als gevolg van katten die zichzelf overmeesteren – ook bekend als psychogene alopecia.

kat met alopecia secundair aan vlooienallergie

Kattenoverbewaring in verband met allergieën en/of vlooien

Dierenartsen zien meestal kattenhaaruitval als gevolg van een onderliggende allergie voor vlooienspeeksel. Als een kat met vlooien ook allergisch is voor het speeksel van de plaag (bovenop het ongemak dat vlooien normaal veroorzaken), kan de kat overgroom tot het punt van haaruitval. Minder vaak is haaruitval een symptoom van schurft bij katten. Uw kat kan ook andere allergieën hebben – stof, stuifmeel, voedsel, insectenbeten of medicijnen, om er maar een paar te noemen – die jeuk veroorzaken, waardoor hij overgroomt in een poging zijn symptomen te verlichten.

Behandelingsopties: Gebruik een kam met fijne tanden om te bepalen of uw kat vlooien, luizen, mijten of een ander ongedierteprobleem heeft. Praat met uw dierenarts over welke medicatie u moet gebruiken voor de behandeling; meestal gebruikt u een actueel medicijn zoals Revolution / Stronghold, Frontline Plus of Advantage voor vlooien. Als uw kat andere allergieën heeft, kan uw dierenarts mogelijk medicijnen voorschrijven; anders moet u mogelijk enkele veranderingen in uw levensstijl aanbrengen, zoals het variëren van het voedsel van uw kat en hem een schonere leefomgeving bieden.

Kattenoverhantering gerelateerd aan angst en stress

Soms leiden gedragsproblemen bij katten tot haaruitval. Als uw kat erg gestrest of angstig is, kan hij zichzelf overladen tot het punt van kaalheid, vooral op gemakkelijk bereikbare plekken zoals de buik, zijkanten en benen. Dit komt vaker voor bij vrouwelijke raszuivere dieren, maar kan zich bij elke kat ontwikkelen.

Behandelingsopties: U kunt misschien de overberoving van uw kat verlichten door de oorzaak van zijn stress te bepalen: is er een recente verandering in zijn leefomgeving of levensstijl? Misschien heeft hij verlatingsangst terwijl je het huis uit bent? Als al het andere faalt, praat dan met uw dierenarts over voorgeschreven anti-angst medicijnen. (Geef uw kat nooit menselijke anti-angst medicatie.)

Huidinfecties

Alopecia bij katten wordt ook toegeschreven aan huidinfecties, waaronder bacteriële, gist of schimmel, met name ringworm.

Behandelingsopties: Uw dierenarts zal verschillende tests willen uitvoeren om het type infectie te diagnosticeren. Ringworm in het bijzonder kan worden behandeld met actuele kalk zwavel baden, orale antischimmelmedicatie, en milieu opruimen.

Hormonale onbalans

Haaruitval kan een teken zijn dat uw kat hyperthyreoïdie of een overactieve schildklier heeft. Een andere potentiële hormonale onbalans genaamd de ziekte van Cushing leidt tot een teveel aan steroïden in het lichaam, waardoor de haarzakjes afsterven.

Behandelingsopties: Uw dierenarts kan hormoontherapie medicijnen en een verandering in het dieet van uw kat voorschrijven.

Pijn

Artritis bij katten is chronisch onderbehandeld. Als uw kat pijnlijke gewrichten heeft of gewond is, kan hij de plaats van de pijn likken om het ongemak te verlichten.

Behandelingsopties: Als u vermoedt dat uw kat gewond is, breng hem dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Er zijn een breed scala aan opties als het gaat om de behandeling van artritis bij katten; werk samen met uw dierenarts aan een plan dat het beste bij uw kat past.

Ernstige medische problemen (zeldzaam)

In zeldzame gevallen kan haaruitval bij katten een teken zijn van een ernstig onderliggend medisch probleem zoals kanker of diabetes.

Behandelingsopties: Geef uw dierenarts andere symptomen of gezondheidsproblemen die uw kat presenteert; hij of zij wil misschien een aantal diagnostische tests uitvoeren om deze meer ernstige aandoeningen uit te sluiten.

Groeit het haar van mijn kat terug?

Gelukkig is het haar van je kat in de meeste gevallen wil teruggroeien – op voorwaarde dat hij op de juiste manier is gediagnosticeerd en behandeld. Er is een kans dat het haar niet opnieuw zal groeien als uw kat abnormale hormoonspiegels heeft ervaren die ervoor zorgden dat de haarzakjes stierven.

Kattenhaaruitval wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door overgrooming. U kunt proberen alopecia bij katten te voorkomen door vlooien- en tekenpreventie op uw kat te gebruiken en hem gestimuleerd en zo stressvrij mogelijk te houden.