Kunnen katten en cavia’s goed met elkaar opschieten?

Maart is Adopteer een geredde caviamaand. Heb je je ooit afgevraagd of katten en cavia’s met elkaar overweg kunnen? Je zou kunnen aannemen dat elke combinatie van katten en knaagdieren in hetzelfde huishouden een slecht idee is. Ontdek of katten en cavia’s (of katten en hamsters) vrienden kunnen zijn en krijg tips om ze te introduceren.

Langharige oranje kat met twee cavia's erop zitten - kunnen katten en cavia's met elkaar overweg?

Katten en cavia’s: Kunnen ze met elkaar opschieten?

Het veilige antwoord is Nee. Maar het is niet de alleen antwoorden.

Laten we eerst eens kijken naar het feit dat katten gewoonlijk ‘mousers’ worden genoemd. Waarom is dat? In de afgelopen 10.000 jaar hebben katten een belangrijke rol gespeeld als de beste vorm van knaagdierbestrijding in de natuur op boerderijen. Het weghouden van muizen en ratten uit de buurt van voedselbronnen kwam boeren ten goede, wat leidde tot de domesticatie van huiskatten.

Cavia’s meten meestal 8-14 inch en wegen 1,5-2,5 pond. Dit betekent dat hoewel cavia’s veel groter zijn dan de gemiddelde muis, ze ongeveer even groot of zelfs kleiner zijn dan de gemiddelde rat. (Excuseer ons terwijl we huiveren!)

 

Kortom: Omdat ze duizenden jaren ervaring hebben opgedaan met het jagen op ratten, zijn katten even bedreven in het jagen op cavia’s.

 

Een potentieel voordeel? Vroege leeftijd van introductie

Alle katten hebben een aangeboren prooidrift, ongeacht het ras. Je hebt echter een veel betere kans op vreedzame coëxistentie als je katten en cavia’s introduceert als ze als het ware kittens en ‘pups’ zijn.

Probeer een cavia voor te stellen aan een kitten jonger dan 10 weken. Het idee is dat het kitten zal uitgroeien tot een kat die bekend is met en waarschijnlijk meer accepteert van kleine knaagdieren. Idealiter zal de cavia ook vrij jong zijn, of een pup.

Hoe zit het met katten en hamsters?

Wat is een nog riskanter huishoudenpaar dan katten en cavia’s? Katten en hamsters. Laten we niet vergeten dat katten niet voor niets “mousers” worden genoemd: hoewel sommige hamsters net zo lang kunnen worden als cavia’s, kleinere knaagdieren zoals hamsters en gerbils hebben nog meer kans om de prooidrift van uw kat aan te wakkeren.

Introductie van katten en cavia’s

Laat het luid en duidelijk horen: Zelfs als je katten en cavia’s (of katten en hamsters) met succes introduceert, moet je ze nooit zonder toezicht bij elkaar laten.

Dus, als je veel tijd en geduld hebt, volg dan deze tips voor je beste kans op een soepele introductie tussen katten en cavia’s:

  • Zorg er eerst voor dat de caviakooi stevig is. (Een dunne kooi is geen partij voor een kat die van plan is aan te vallen.)
  • Begin met het houden van je cavia in een kamer waar je kat niet bij kan. Als dit geen optie is, plaats de kooi dan in een gebied dat buiten het bereik van uw kat ligt.
  • Laat uw kat wennen aan de aanwezigheid van de cavia voordat u de dieren elkaar laat zien. U kunt dit doen door het voer van uw kat buiten de deur van de kamer te plaatsen waar de cavia woont. Als uw kat overstuur of roofzuchtig lijkt door de geluiden en geuren van het knaagdier, verwijder dan het voedsel voorlopig van die locatie.
  • Als uw kat kalm lijkt door de geluiden en geuren van de cavia, gebruik dan een washandje om over uw cavia te wrijven en laat uw kat aan de doek snuffelen. Zodra uw kat zich op zijn gemak voelt met de doek, wrijft u de doek ook over de kat. Wissel geuren uit tussen de dieren gedurende een week of zo voordat ze kunnen communiceren.
  • Laat kort oogcontact tussen de dieren toe: Plaats uw kat in een kooi terwijl u de cavia op korte afstand vasthoudt, voedt en/of speelt. Doe dit een paar minuten en scheid dan de dieren opnieuw.
  • Zoek vervolgens de hulp van een andere persoon. Terwijl u uw kat vasthoudt, moet u de andere persoon de cavia in dezelfde kamer laten houden. Ieder van jullie moet het dier dat je vasthoudt rustig aaien. Als elk huisdier kalm blijft, “verminder dan de fysieke afstand tussen hen stapsgewijs. Kom elke keer dichterbij met een voet als je een aaisessie hebt.” (Pippa Elliott, MRCVS.)
  • Als beide dieren volgzaam genoeg blijven dat jij en de andere mens naast elkaar kunnen zitten terwijl ze de huisdieren vasthouden, probeer dan kruislings te aaien of om de beurt het dier te aaien dat de andere persoon vasthoudt.
  • Na verschillende succesvolle kruislingse aaisessies, laat je je cavia vrij rondlopen in zijn kamer terwijl je je kat vasthoudt. Als je kat kalm blijft wanneer je cavia nadert, is het tijd voor begeleid spel.
  • Laat zowel je kat als de cavia vrij rondlopen in de kamer van de cavia. Zorg ervoor dat de kooi van het knaagdier open is, zodat de cavia er indien nodig naartoe kan ontsnappen. Als uw kat ooit begint te stalken of agressief lijkt, scheid de dieren dan onmiddellijk en probeer het opnieuw een andere dag.
  • Nogmaals, laat katten en cavia’s nooit vrij rondlopen zonder toezicht. Zelfs als je kat er al vroeg vriendelijk uitziet, kunnen dingen helaas op elk moment veranderen. Eindelijk het is de aard van uw kat om knaagdieren als prooi te zien.

Dus, kunnen katten en cavia’s ooit vrienden zijn? Gezien de juiste leeftijd van introductie, tijd en geduld, is het mogelijk (maar niet helemaal waarschijnlijk) dat deze twee dieren onder strikt toezicht naast elkaar kunnen bestaan.