Waarom likken katten plastic zakken?

Alle ailurofielen accepteren en aanbidden het feit dat katten (min of meer) weirdo’s zijn. Maar waarom likken katten plastic zakken? Het is een van de toppers voor vreemd kattengedrag. We zijn er allemaal wel eens geweest: schuifelend door je vreemd stille gangen, je ogen opengetrokken voor Kitty omdat hij niet op een van zijn gebruikelijke plekken is, wanneer het zachte, onmiskenbare geluid van kreukelend plastic hem verraadt; en daar vind je Kitty, neergestreken boven de zak, of misschien als een vriend, naar hartenlust; en je denkt… oh, jij rare, lieve, domme, verdomde kat, jij.

Dus waarom likken katten plastic zakken?

Konden we maar in de hoofden van onze katachtige vrienden kruipen en het vragen. Theorieën zijn er in overvloed over waarom katten graag plastic likken, en vooral plastic zakken. Hoewel één verklaring vooral nog niet is overeengekomen in de kattengemeenschap, zijn er een paar plausibele ideeën die er zijn.

Het is een zintuiglijke expurrience

Je zou kunnen zeggen dat het likken van een plastic zak de jackpot raakt voor vier van Kitty’s vijf zintuigen:

  • Geur en smaak: Wist je dat het reukvermogen van katten nog sterker is dan dat van honden? Deze kleine superkracht ontstaat niet alleen bij het overwegen van waar de tassen mee zijn gemaakt, maar ook bij het overwegen waar de tassen zijn geweest. Sommige bedrijven gebruiken biologisch afbreekbare zakken gemaakt met producten zoals maïszetmeel, terwijl anderen zijn gemaakt met dierlijk vet of talg. Weer anderen kunnen worden gemaakt met visolie of visschubben om te voorkomen dat het plastic aan elkaar blijft plakken – wat allemaal een kat kan aantrekken. Plastic zakken kunnen ook voedselgeuren of de gelekte sappen van vlees, vis of een dergelijk aantrekkelijk item dat erin is opgeslagen, vasthouden.
  • Touch: De aantrekkingskracht van plastic zakken komt ook voort uit de textuur. Het gladde, koele oppervlak voelt waarschijnlijk goed aan op de tong van een kat en het escaleert vanaf daar.
  • Horen: Sommige mensen theoretiseren dat het gekreukte geluid van de zak klinkt als een knaagdier dat zichzelf markeert als prooi in gras en bladeren. Kitty kan zijn instinct om te jagen niet zomaar negeren!

Het is een dwangstoornis

Veterinaire behavioristen hebben gespeculeerd dat likken of zuigen op plastic een milde versie is van een dwangmatige aandoening die bekend staat als “wolzuigen”, wat verband houdt met pica, het aanhoudende eten van stoffen die grotendeels niet-voedzaam zijn. Anderen relateren het gedrag aan een obsessief-compulsieve stoornis.

Let op wanneer je kat zijn likjes krijgt. Als het lijkt te zijn in tijden van grote stress, of het komt heel vaak voor, is het misschien tijd om naar de dierenarts te gaan om te zien of medicatie in orde is.

Ze vervelen zich

De ondergewaardeerde kat zal ongetwijfeld creatief worden met zijn capriolen. Geef hem minstens twee keer per dag interactieve speeltijd, met speelgoed dat is ontworpen als een hengel, zodat je de bewegingen van prooien kunt simuleren. Als hij alleen is, geef hem dan mogelijkheden om bezig te blijven: kattenkruidspeelgoed, puzzelvoeders, kattenbomen, of een raam met vrij zicht op de natuur zodat hij zichzelf kan afleiden door vogels, eekhoorns en dergelijke te observeren. Of, als hij een alleenstaande kat is, overweeg dan om hem een nieuwe broer of zus te geven!

Is het likken van plastic onveilig?

Het is het beste om Kitty’s liefdesfeest te begeleiden met plastic zakken. Het likkende deel is niet het gevaar – het is wanneer je kat begint te kauwen dat je je zorgen moet maken. Kauwen kan leiden tot slikken, wat een dodelijke gastro-intestinale blokkade kan veroorzaken. Er is ook de kans dat uw kat verstrikt kan raken in de zak, wat leidt tot verwurging of verstikking.

Als je je zorgen maakt dat je er niet bent om toezicht te houden, is het misschien het beste om relaties met plastic zakken helemaal te verbieden. Onderzoek in plaats daarvan veilige alternatieven voor het lik- en kauwplezier van uw kat, zoals hem voorzien van kattengras binnenshuis en speelgoed gevuld met kattenkruid.