5 tekenen dat je alleenstaande kat eenzaam is

Een van de dingen die kattenouders zo onweerstaanbaar vinden aan onze spinnende familieleden is hun waargenomen air van onafhankelijkheid. Ze verzorgen zichzelf, vermaken zichzelf en doen wat ze willen met wat lijkt op een gebrek aan zorg voor wat iemand anders denkt.

Deze reputatie van afstandelijk en zelfredzaamheid heeft er echter toe geleid dat veel mensen geloven dat katten niet eenzaam kunnen worden en dat niets minder waar is!

Katten hunkeren naar gezelschap en als ze vaak uren of zelfs dagen achter elkaar alleen worden gelaten, ervaren ze dezelfde gevoelens van eenzaamheid, depressie of angst als wij mensen.

Als je kat eenzaam is, zal hij het je niet meteen vertellen, maar hij geeft je misschien subtiele hints dat hij graag wat meer tijd samen zou willen.

Hoe weet je of je kat eenzaam is?

1. Overgrooming

Eenzame katten trekken vaak hun vacht uit of verzorgen zichzelf overmatig. Katten zijn van nature zorgvuldige trimmers, maar als het verzorgingsregime van uw kat begint te grenzen aan obsessief compulsief gedrag, kan dit een teken zijn dat hij zich een beetje eenzaam voelt.

2. Overmatige vocalisatie

Sommige katten zijn van nature spraakzaam, maar als je normaal gesproken rustige kat plotseling super spraakzaam wordt, kan het zijn manier zijn om wat meer aandacht te vragen. Luide, indringende vocalisatie is ook een vrij goede aanwijzing dat eenzaamheid een probleem kan zijn.

3. Problemen met de kattenbak

Als uw kat buiten de kattenbak spuit of hurkt, is het altijd een goed idee om eerst medische problemen uit te sluiten, omdat dit een symptoom kan zijn van nier- of urinewegproblemen. Je kat probeert je echter misschien iets te vertellen als hij een schone gezondheidsrekening heeft en nog steeds zijn zaken doet waarvan hij weet dat hij dat niet zou moeten doen.

Uw kat heeft misschien gemarkeerd als een manier om zijn ongenoegen over het feit dat hij alleen wordt gelaten, te communiceren. Dit geldt vooral als je merkt dat hij dingen met je geur elimineert, zoals beddengoed of kleding.

4. Agressief gedrag

Eenzame katten gedragen zich soms wanneer ze weten dat hun persoon zich klaarmaakt om te vertrekken. Als je kat agressief of vijandig wordt wanneer je op weg bent naar buiten, probeert hij niet van je af te komen – hij vertelt je dat hij meer tijd met je wil!

5. Destructiviteit

Eenzame katten zijn verveelde katten en ze zijn meesters in het vinden van een aantal behoorlijk creatieve (en destructieve) manieren om hun geest bezig te houden! Katten kunnen dingen verplaatsen of vernietigen in een poging om bezig te blijven terwijl je weg bent. Of je kat nu heeft besloten om ravage aan te richten op je bank, je gordijnen te beklimmen of je toiletpapier te versnipperen, destructief gedrag is waarschijnlijk een teken van loze poten die op zoek zijn gegaan naar iets om te doen.

Wat kun je doen als je kat eenzaam is? (Adopteer er nog een!)

Sommige kattenouders helpen hun kat zich minder eenzaam te voelen door meer tijd te maken voor speciale aandacht, een buurman te vragen om binnen te komen en te bezoeken terwijl ze weg zijn, of het binnenmilieu zo stimulerend en interessant mogelijk te maken. Dit zijn allemaal geweldige oplossingen en zullen elke kat op zijn minst een beetje meer inhoud geven, maar er is nog een optie waar je misschien niet aan hebt gedacht: een andere kat adopteren!

twee katten gluren over witte muur met alleen hoofden zichtbaar

Het is logisch dat alleenstaande katten veel vaker eenzaam zijn dan katten die hun leven delen met een katachtige vriend. Juni is de nationale Adopt-a-Cat-maand, waardoor het de perfecte tijd is om nog een kat aan je gezin toe te voegen. U zorgt niet alleen voor een constante metgezel en een rijker leven voor uw kat, u redt ook het leven van de asielkat die u mee naar huis neemt!