Waarom doet mijn kat raar nadat hij in de regen is geweest?

Katteneigenaren weten dat zelfs hun gelijkmoedige kat bizar gedrag kan vertonen nadat hij in de regen terecht is gekomen. De luide geluiden en angstig gedrag zijn slechts twee kenmerken. Veel huisdiereigenaren vragen zich af hoe ze ooit in het wild kunnen overleven.

Waarom doet mijn kat raar als hij in de regen is geweest? Er zijn drie redenen waarom een kat zich raar gedraagt in de regen. Ze zijn gevoelig voor atmosferische veranderingen, ze houden niet van harde geluiden en beelden zoals donder en bliksem en ze houden er niet van om nat te worden.

Lees onderstaand artikel om meer te weten te komen over het vreemde gedrag van uw kat in een storm.

Het weer beïnvloedt alle levende wezens

Regen is geen slechte zaak. Het helpt dingen groeien, maar het kan ook invloed hebben op zowel dieren als mensen. Iedereen met artritis kan je vertellen wanneer er storm op komst is. Het is hetzelfde met katten.

Katten hebben een supergevoeligheid voor veranderingen in atmosferische druk, zelfs als ze niet lijden aan zaken als artritis. Ze weten of begrijpen het misschien niet, maar ze associëren veranderingen in hun lichaam met een naderende storm.

Katachtigen kunnen ook gevoelig zijn voor de extra elektriciteit die een storm in de lucht brengt. Katten kunnen kleine tintelende schokken krijgen van het slechte weer en dit wordt nog versterkt omdat ze bedekt zijn met haar. Het is als de schok die je krijgt als je met je sokvoeten over een tapijt wrijft.

Een kat zou gewoon naar binnen willen komen na een paar van zulke tintelingen!

De lucht kan dichter aanvoelen wanneer een storm nadert en dat kan uw kat nerveus maken. Hij realiseert zich misschien niet dat de verandering het gevolg is van een storm of regen, maar zal een reden zijn voor uw kat om naar een veilige plek te gaan om zich even te verstoppen.

Lees: Krijgen katten een vette vacht bij stress en waarom?

Geluiden beïnvloeden katten

Katten hebben de neiging om te springen bij vreemde geluiden. Zowel katten als honden reageren negatief op onweer. Grote knallen zijn eng en kunnen zelfs mensen doen springen, dus het is geen verrassing dat ze dieren bang kunnen maken.

Bliksem kan ook een angstige reactie veroorzaken bij een kat, vooral als hij van dichtbij komt. Katten zullen zich willen verschansen tot het voorbij is, omdat ze sowieso niet van grote open ruimtes houden. Dat betekent dat ze snel naar het huis zullen rennen zodra de storm begint of een pauze inlast.

Het duurt een paar minuten om een kat te kalmeren nadat hij daarna het huis in rent. Vergeet niet dat dit een overlevingsmoment is voor uw kat. Hij kan even vocaliseren om u er alles over te vertellen.

Lees ook: Je zult versteld staan van tot hoeveel graden een kat buiten kan blijven – Lees verder!

Katten en water

De meeste mensen weten dat katten een hekel hebben aan water, maar wat de meesten niet weten is waarom. De reden waarom katten water haten is eigenlijk een punt van overleven. Hun vacht is niet waterbestendig zoals die van veel honden. Het wordt verzwaard als het nat wordt en dat maakt behendigheid en beweging moeilijker voor de kat.

Hierdoor kunnen ze niet jagen en zich ook niet beter beschermen tegen roofdieren. Ook al heb je een gedomesticeerde kat, de natuurlijke instincten van jagen en bescherming zijn er nog steeds. Net als hun wildere voorouders houden huiskatten niet van een natte vacht.

Een natte kat is ook oncomfortabel. Een natte kat kan het koud krijgen en zijn lichaamstemperatuur veranderen. Katten moeten een bepaalde lichaamstemperatuur handhaven om ziekte te voorkomen. Dat maakt het belangrijk om je kat snel te drogen als hij in de regen is geweest. Dit is nog belangrijker bij langharige rassen, omdat het langer duurt voordat ze droog zijn.

Je kunt een handdoek gebruiken om je huisdier snel te drogen. Zoek ze daarna een warm plekje om te liggen.

Lees: Welke geuren houden katten weg?

Katten die water niet erg vinden

Sommige kattenrassen zijn beter geschikt voor regen dan andere, omdat ze een waterbestendige vacht hebben. Katten als de Maine coon, de Turkse van, de Bengaal en de Abessijn zijn niet zo schichtig van regen en storm als andere katten.

Andere redenen voor angst voor regen

Deze drie redenen zijn de meest voorkomende verklaringen voor de angst van uw kat om nat te zijn of in de regen. Het kan echter een bijzonder probleem zijn bij uw kat vanwege een vroegere ervaring.

Degenen die katten redden begrijpen dat dieren, net als mensen, soms reageren volgens ervaringen uit het verleden. Een kat die dakloos was of door een vorige eigenaar in de regen werd achtergelaten, zal stormen associëren met een onaangename ervaring.

Dit kan ertoe leiden dat de kat bij het eerste teken van een storm bukt en wegrent. Het helpt altijd om de geschiedenis te achterhalen achter een dier dat je adopteert, vooral als het een volwassen of ouder huisdier is. Zijn geschiedenis kan veel van zijn gedrag verklaren en u helpen problemen op te lossen.

Lees: 3 Redenen waarom uw kat ineens bang is voor de tv?

Vreemde gedragingen van bange katten

Katten vertonen verschillende algemene gedragingen wanneer ze bang worden van bijvoorbeeld een storm. Dit omvat:

  • Toegenomen vocalisaties
  • Verstoppen onder bedden of op vreemde plaatsen
  • Een overvloed aan energie en nerveuze activiteit zoals springen
  • U of andere familieleden volgen
  • Zich agressief gedragen zoals grommen of krabben aan meubels

Hoe ga je om met een bange kat??

Verschillende hacks kunnen uw kat helpen beter te reageren op stormen. Kies er één uit of gebruik er meerdere om te proberen het leven van de kat wat makkelijker te maken.

Schokken voorkomen

Een manier om de elektrische schok te stoppen is om uw kat tijdens een storm een paar keer in te wrijven met een ongeparfumeerd drooglaken. Het idee is dat een de-statische sessie ladingen en schokken zal voorkomen. Laat ze alleen niet alleen met het drooglaken, want verhoogde blootstelling kan giftig zijn.

Associeer met het positieve

Een belangrijke manier om de houding van uw kat tegenover onweer te veranderen is om regen opnieuw te associëren met dingen waar de kat van geniet, zoals knuffelen, traktaties en speeltijd binnenshuis. Deze dingen doen tijdens de storm zal haar afleiden van het weer en zal slechte ervaringen van een storm vervangen door vrolijkere.

Uw kat zal mettertijd leren kalmer te zijn tijdens stormen. Wees geduldig, want het kan een tijdje duren voordat u kalmte bereikt.

Geef Kitty een knus bed om zich in te verstoppen

Het is prima om je kat te laten schuilen tijdens een storm. Dat kan voor hen de beste manier zijn om zich veilig te voelen. Wie zich zorgen maakt over waar ze zich verstoppen kan een overdekt bed inzetten, of een ruimte voor de kat creëren in een kast. Er zijn verschillende handgemaakte kasten op de markt met ingebouwde discrete huisdierenbedden die perfect zouden zijn.

Het zal wat tijd kosten om uw kat aan zijn bed te introduceren en hem eraan te laten wennen erheen te gaan tijdens stormen, dus wees geduldig. Leg er wat lekkers en speeltjes in en werk met hem voordat er een storm komt zodat hij zich er veilig in voelt. Hij zal snappen dat dat een goede plek is als het gaat regenen.

Lees: Waarom loopt mijn kat langzaam?

Let op een verandering in gedrag

Sommige dieren kunnen stormen voorspellen omdat ze die voelen. Let uw huisdier op abnormaal gedrag als er regen wordt verwacht. Ze kunnen zich al twee uur voor de regen vreemd gaan gedragen. Houd ze binnen als ze zich vreemd gedragen, want u wilt ze niet buiten hebben als het gaat regenen.

Lees: Hoe ziet ongezond kattenbont eruit?

Laatste gedachten

Een deel van het oplossen van de angsten en problemen van uw kat is het begrijpen van hun normale gedrag. Zodra u dat doet, weet u wanneer u zich zorgen moet maken en hoe u ze een geliefd en veilig gevoel kunt geven.