Waarom maken katten zichzelf niet schoon?

Katten zijn berucht om het absurd schoon blijven. Geen wonder dat ze een groot deel van de dag bezig zijn met zichzelf te verzorgen. Het is logisch dat je je afvraagt waarom een kat stopt met zichzelf te verzorgen. Voor sommige eigenaren groeit hun nieuwsgierigheid uit tot bezorgdheid. Terecht.

Er zijn een paar redenen waarom katten stoppen met zichzelf te poetsen. Ze worden ouder en hebben meer moeite zich te verzorgen, ze zijn te dik, ze kunnen artritis of gebitsproblemen hebben, of ze kunnen een andere ziekte hebben.

Lees verder om erachter te komen waarom katten zichzelf niet schoonmaken.

Katten en netheid

Het is een feit dat katten evenveel tijd besteden aan het verzorgen van zichzelf als aan eten, slapen en spelen. Katten besteden de helft van hun wakkere tijd aan het schoonmaken van zichzelf. Met een kat die stopt met zichzelf te verzorgen is iets mis en u moet er waarschijnlijk mee naar een dierenarts.

Tekenen van verkeerd borstelen

Er zijn enkele tekenen die erop wijzen dat uw kat zich niet zo goed verzorgt als normaal. Dit omvat dingen als

  • De vacht verliest zijn zachtheid en glans.
  • Gebieden waar de vacht er onverzorgd uitziet.
  • De achterkant bij de anus is gematteerd en kan ontlasting of urine bevatten.
  • Uw kat wast zijn gezicht niet meer zoals vroeger.
  • Er zit vuil en afval in zijn klauwen.
  • Je kat stinkt.
  • De vacht is vettig.

Redenen waarom uw kat de verzorging verwaarloost

De reden waarom uw kat zich niet verzorgt is dat hij zich niet goed voelt. Buiten dat kan alleen de dierenarts een diagnose stellen. Er zijn echter verschillende mogelijke redenen die je moet onderzoeken om de slecht verzorgde vacht van je kat tot op de bodem uit te zoeken.

Hij is oud

Oudere katten, meestal ouder dan 14, stoppen soms met zichzelf goed te verzorgen. Het is niet dat ze er niet meer om geven, maar het wordt moeilijker. Oudere katten zijn niet meer zo flexibel als vroeger en kunnen overgewicht hebben.

Ze kunnen artritis of andere onderliggende problemen hebben. Het kan ze vermoeien. Het is een beetje zoals sommige oudere mensen die niet meer voor zichzelf zorgen. Het is zoveel moeite, dat ze het opgeven.

Huisdiereigenaren van een ouder wordende kat moeten hen helpen met dagelijks borstelen en het gebruik van niet-waterproducten om de vacht te reinigen. Deze producten helpen ook de geur te verfrissen en de huid te hydrateren.

Er zijn enkele kattenshampoos die je kunt proberen, afhankelijk van je kat. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hun voeding op peil blijft en dat ze gecontroleerd worden op onderliggende ziekten zoals diabetes of dysplasie.

Lees: Krijgen katten een vette vacht bij stress en waarom?

Zwaarlijvige katten verzorgen minder goed

Een dikke kat is niet gezond en ze kunnen moeilijk bij de verzorgingsplaatsen komen. Katteneigenaren van een dikke kat moeten de dierenarts vragen hoe ze hun harige katachtige kunnen helpen afvallen. Uw dierenarts kan u vertellen wat het gewicht zou moeten zijn en kan u wijzen op kattenvoer dat helpt bij de inspanning.

U zult ook moeten bezuinigen op voedselporties. Dat kan een uitdaging zijn als uw kat gewend is te krijgen wat hij wil.

Totdat uw kat genoeg gewicht kan verliezen om zichzelf te verzorgen, zult u het voor hem moeten doen. Er zijn speciale vochtige doekjes te koop bij dierenwinkels die je kunt gebruiken om je kat schoon te houden.

Je kunt ook een nat washandje gebruiken en een klein stukje van het washandje over hem wrijven met je wijsvinger die het leidt alsof je hem likt. Uw kat zal daarvan genieten en het zal hem schoner houden.

Lezen: Welke geuren houden katten weg?

Pijn

Sommige katten stoppen met borstelen omdat ze pijn hebben. Artritis en gebitsproblemen zijn de twee meest voorkomende oorzaken van pijn bij kittens. Het kan een verstuiking zijn of een gebroken bot.

Wat het probleem ook is, uw kat heeft moeite met bewegen. Kijk hoe hij loopt en beweegt om te zien of je de pijn kunt herkennen. U moet uw kat ook inspecteren om te zien of er verwondingen zijn.

Doe de inspectie voorzichtig terwijl u hem aait, zodat hij niet verergerd of agressief wordt. Maak een afspraak met de dierenarts zodat ze een röntgenfoto kunnen maken en het probleem kunnen vaststellen. Dierenartsen kunnen pijnbeheersingsopties aanbieden terwijl uw kat geneest.

Gebitsproblemen kunnen veel pijn veroorzaken en dat kan uw kat ervan weerhouden zichzelf te willen verzorgen. Wie wil er nou voortdurend likken als zijn tanden pijn doen? Parodontale problemen komen vaak voor bij oudere katten. Probeer zijn tanden te bekijken om ze te controleren. Waarschuw de dierenarts als u gebitsproblemen vermoedt.

Dierenartspraktijken doen regelmatig poetsbeurten voor zowel honden als katten. U moet hun tanden laten reinigen als u veel teer ziet, hoewel sommige huisdieren hun tanden nooit hoeven te laten reinigen.

Droogvoer en sommige speeltjes of traktaties kunnen het gebit van een huisdier goed reinigen, dus u moet die opties bekijken. Ze zorgen er ook voor dat de adem van uw kat beter ruikt.

Een dierenarts zal meestal de tanden van een oudere kat niet schoonmaken omdat ze die moeten verdoven. Dat is riskanter voor oudere dieren.

Lees: 3 Redenen waarom uw kat ineens bang is voor de tv?

Andere ziekten

Het is niet ongewoon voor katten om ziek te worden van een verkoudheid of griep en ze hebben misschien geen zin om zichzelf schoon te maken terwijl ze onder invloed zijn. De meesten herstellen echter vrij snel en zijn binnen een paar dagen weer normaal.

Katten die zich niet blijven borstelen of andere tekenen van onwelzijn vertonen, moeten naar de dierenarts worden gebracht. Ze kunnen van alles hebben, van een nierziekte tot diabetes. Een dierenarts kan een diagnose stellen en behandelen waarbij uw kat in een mum van tijd weer normaal is.

Verzorging is meer dan er goed uitzien

Katten worden vaak beschouwd als diva’s vanwege hun onophoudelijke verzorgingsgewoonten, maar verzorging heeft een aantal praktische functies. Het verdeelt de oliën van hun huid, regelt de lichaamstemperatuur, verbetert de bloedsomloop, koelt de kat af, ontdoet hem van parasieten en allergenen, en verzacht de kat zelf.

Een kat die zichzelf niet verzorgt, profiteert van geen van deze dingen. Dat kan later andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Lees: Waarom loopt mijn kat langzaam?

Het is goed om uw kat te verzorgen

Het kan in het begin vreemd aanvoelen om uw kat te verzorgen omdat ze zo onafhankelijk zijn. Het is echter belangrijk om hun vacht omhoog te houden, zodat ze er geen matten, vlooien en vuil in krijgen.

Verzorging wordt belangrijker voor langharige katten, omdat er meer haar te behandelen is.

Borstel het dagelijks en veeg je kat minstens om de dag af, zo niet dagelijks. Ze zullen zich niet tegen je verzetten als je het voorzichtig doet met natte doekjes of een doekje. U moet ook hun oren schoonmaken.

Uw kat zal het misschien niet toelaten dat u de vacht op zijn rug schoonmaakt en knipt. Dat hangt af van de kat en de band die u met hem hebt opgebouwd. Voor een sanitaire reiniging kan een professionele trimsalon nodig zijn.

De meeste groepen en die in de dierenwinkelketens kunnen dat doen, evenals het volledig baden van uw huisdier.

Lees: Hoe zich te ontdoen van de katten van de buren in uw tuin?

Laatste gedachten

Verzorging is belangrijk voor katten, zelfs als ze het niet goed doen. Het blijft een instinct en het niet doen maakt ze ongelukkig.

U moet uitzoeken waarom uw kat zijn verzorgingsgewoonten heeft veranderd en bereid zijn hem te verzorgen tot hij weer normaal doet. Hij zal ervan genieten en het kan voor u beiden een band scheppen.