Waarom gloeien kattenogen? Eenvoudige uitleg

Het is altijd vreemd voor mensen hoe de ogen van katten groen of geel oplichten in het donker. Andere dieren doen dat niet, hoewel sommige een rode, gele of groene gloed geven als je er een licht op schijnt.

Waarom gloeien kattenogen? De eenvoudige verklaring is dat ze een reflecterende laag in hun ogen hebben, waardoor ze gaan gloeien. Dit dunne laagje, bekend als het tapetum lucidum, reflecteert licht op oogreceptoren. Dat is wat de gloed veroorzaakt.

Lees verder om meer te weten te komen over de gloeiende ogen van een kat.

De ogen gloeien niet echt

Hoewel we de groene glinsterende ogen gloeiend noemen, zijn ze niet echt gloeiend. De ogen van een kat reflecteren licht en gloeien niet.

Wat het Tapetum Lucidum doet?

Dierenartsen en onderzoekers zijn niet helemaal zeker over wat deze laag in de ogen van een kat doet, maar ze geloven dat het de omgeving van een kat helderder doet lijken in het donker. Ze weten ook dat gloeiende ogen, ook wel eyeshine genoemd, veel voorkomt bij crepusculaire en nachtdieren.

Katachtigen zijn crepusculair, wat betekent dat ze volgens hun biologische klok op zijn van zonsondergang tot zonsopgang. Dit is de tijd dat katten graag jagen en zelfs gedomesticeerde katten sluipen het liefst rond deze tijd.

Artsen verklaren dat de ogen van een kat staafjes hebben die licht absorberen terwijl het naar de achterkant van het oog reist. Een licht dat niet geabsorbeerd wordt, raakt het tapetum lucidum en dat reflecteert het, waardoor de staafjes nog een kans krijgen om het licht op te nemen.

Een deel van het licht dat rond het tapetum lucidum kaatst, mist het netvlies. Het reist uit het licht van de kat en reflecteert groen, wat wij oogharen of gloeiende ogen noemen.

Lees: Krijgen katten een vette vacht bij stress en waarom?

Het zicht van een kat

Onder dierenartsen en onderzoekers bestaat een debat over hoeveel oogschaduw het zicht van een kat helpt. De meesten geloven dat het aantal staafjes in het oog van een kat een rol speelt in het vermogen van een kat om ’s nachts te zien, maar niemand kan het verschil testen in hoeveel een kat overdag ziet vergeleken met ’s nachts.

Wetenschappers kunnen ook niet testen in welke mate het tapetum lucidum een kat helpt beter te zien.

Verschillen bij Katten

Wetenschappers hebben vastgesteld dat verschillende katten, rassen, soorten, die met verschillende oogkleuren en zelfs verschillende vachtkleuren variaties hebben in de ontwikkeling van het tapetum. Dit kan van invloed zijn op het nut ervan voor de kat.

Siamese katten hebben geen goed ontwikkeld tapetum lucidum, dus men denkt dat ze slechter nachtzicht hebben dan andere katachtigen. Wetenschappers stellen echter dat dit een geloof is vanwege de verhalen van huisdiereigenaren, omdat de katten niet getest kunnen worden om het precies te weten.

Niet alle katten hebben groene ogen, hoewel dat de meest voorkomende manier is waarop we hun ogen ’s nachts zien. Sommige katten schijnen gele ogen naar je in het donker.

Lees: Welke geuren houden katten weg?

Waarom kunnen mensenogen niet gloeien?

Mensen hebben geen tapetum lucidum. Het zit meestal bij dieren die ’s nachts gedijen. Er zijn andere verschillen tussen hoe de ogen van een kat werken en hoe mensen zien.

Beide hebben staafjes en kegeltjes, dat zijn fotoreceptorcellen die licht absorberen. Mensen hebben meer kegeltjes, wat betekent dat we beter kleur kunnen onderscheiden dan een kat. Dat maakt ze niet volledig kleurenblind, maar kleuren zijn voor hen niet zo gedefinieerd.

Katten zien de meeste dingen in gele, grijze en blauwe tinten. Ze zien genoeg onderscheid om een kat die ze kennen te onderscheiden van die waarmee ze niet vertrouwd zijn, net als bij andere dieren en mensen.

Katachtigen zijn ook sterk afhankelijk van geur om hun “stam” te identificeren, die alle mensen en huisdieren in hun huishouden omvat, evenals hun territorium en andere dingen die zij opeisen.

De waarheid over het nachtzicht van een kat

Over het algemeen is de consensus onder wetenschappers dat een kat ’s nachts niet veel beter kan zien dan een mens. Hun ogen zijn niet functioneel beter. Het verschil is dat ze drie aanpassingen hebben waardoor ze meer licht kunnen opvangen en gebruiken.

Een kattenoog kan veel meer licht opnemen dan een mensenoog. Dat komt omdat de pupillen van een kat verticaal zijn, terwijl die van een mens rond zijn. De pupil van een kat kan veel sneller open en dicht gaan dan die van een mens.

De pupil van een katachtige lijkt op een cameraopening en laat licht binnen als dat nodig is. Dit betekent dat de kat veel meer licht opneemt dan een mens op een nachtelijke wandeling.

Zodra er licht in het oog van de kat komt, zorgen de staafjes en het tapetum ervoor dat het beter werkt in zwak licht dan een mensenoog. De staafjes worden overdag uitgeschakeld als ze niet nodig zijn.

Katten hebben meer staafjes dan mensen, zodat ze beter kunnen functioneren in het donker. Het nadeel is dat dat niet betekent dat een kat de details van een voorwerp beter kan onderscheiden. Een kat moet dichter bij het voorwerp staan om het zo scherp te zien als een mens dat kan in de duisternis.

De reden voor dit dilemma is dat licht in vele richtingen verstrooit wanneer het het tapetum lucidum raakt. Dit vermindert het vermogen om details te zien en verlaagt de scherpte. Een katachtige moet zeven keer dichter bij iets staan om het volledig te zien in het donker.

Lees: 3 Redenen waarom uw kat ineens bang is voor de tv?

Niet-Stralende Kattenogen

Sommige mensen hebben katachtigen waarbij de ogen niet oplichten in het donker. Sommige katten hebben geen ogen omdat het tapetum lucidum nooit volledig ontwikkeld is. Katteneigenaren zijn bezorgd dat slechts één oog oplicht.

Of het licht valt niet in de juiste hoek of dat oog heeft geen volledig gevormd tapetum.

Kattenogen zijn niet altijd perfect

Katten kunnen net als mensen zijn, in die zin dat de een ze niet zo goed ziet als de ander. Katten kunnen bijziend en verziend zijn. U zult dat waarschijnlijk merken als ze spelen, omdat ze dan speelgoed, lekkers en andere dingen die om hen heen worden gegooid missen.

U kunt het gezichtsvermogen van uw kat thuis testen, maar u moet de ogen van uw kat sowieso laten controleren tijdens hun jaarlijkse dierenartsbezoek om op de hoogte te blijven van mogelijke problemen.

Lees: Waarom loopt mijn kat langzaam?

Wanneer maak je je zorgen??

Over het algemeen moet u zich geen zorgen maken over de oogopslag van uw kat, tenzij er een dramatische verandering optreedt. Een plotselinge verandering kan bijzonder lastig zijn omdat het een teken kan zijn van een onderliggende ziekte.

Ziekten die de oogopslag kunnen beïnvloeden zijn onder andere infecties, staar, veranderingen aan het hoornvlies en kanker. Het kan ook glaucoom of bindvliesontsteking zijn. De leeftijd van uw kat kan het probleem beperken, omdat oudere katten vatbaarder zijn voor zaken als staar en glaucoom.

Wie troebele ogen van zijn favoriete haarbal terug ziet staren, moet zijn kat laten controleren op cataract. Dat is een symptoom omdat gezonde katten heldere ogen hebben.

Het beste is om met uw kat naar de dierenarts te gaan als hij een verandering in de oogopslag heeft. Een dierenarts is de enige die een goede diagnose kan geven.

Lezen: Hoe ziet ongezond kattenbont eruit?

Laatste gedachten

Katten krijgen de eigenschappen die ze nodig hebben om in het wild te overleven en die eigenschappen, zoals gloeiende ogen, blijven zelfs bij gedomesticeerde katten bestaan. Ze maken het interessant als je midden in de nacht opstaat voor een glas melk en een koekje en ziet dat gloeiende groene ogen je volgen. Geniet van de oogopslag!