Krijgen katten een vette vacht als ze gestrest zijn en waarom?

Katten zijn prachtige wezens en houden hun vacht normaal gesproken mooi. Het zijn natuurlijke verzorgers en hun ruwe tongen verdelen de natuurlijke oliën in de huid goed. Soms kan hun vacht er echter vettig uit gaan zien.

Krijgen katten een vette vacht bij stress en waarom? Stress is meestal niet de reden waarom katten een vette vacht krijgen. De reden voor de verandering is dat uw kat zichzelf niet meer goed verzorgt. Het is aan u om te bepalen of het gebrek aan verzorging te wijten is aan een fysiek probleem of een onderliggend probleem zoals stress.

Lees meer in het onderstaande artikel om te leren waarom katten stoppen met zichzelf te verzorgen en wat je eraan moet doen.

Katten en verzorging

Katten houden ervan zich te verzorgen en constante verzorging helpt hen gezond te houden. Het reinigt de vacht van allergenen en parasieten en een avond van de oliën van de huid.

Katachtigen zijn meer dan veel andere dieren gebouwd om zichzelf te verzorgen. Ze zijn flexibel, hebben een kriebelige tong, en hebben beweeglijke poten. Verzorging doet verschillende dingen voor de kat, behalve dat het hem helpt er goed uit te zien.

Verzorging helpt bij de bloedsomloop, helpt de juiste lichaamstemperatuur te handhaven, vermindert parasieten en allergenen, en biedt een uitlaatklep voor verveling. Katten verlichten ook stress door zich te verzorgen, dus het is een beetje onlogisch om aan te nemen dat ze zich niet verzorgen omdat ze gestrest zijn. Een gestreste kat zou meer borstelen.

Toch kan niet goed borstelen uw kat inderdaad stress bezorgen.

Lees: Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Redenen voor mislukte vachtverzorging

Fysieke omstandigheden zijn waarschijnlijk de reden waarom uw kat zich niet goed verzorgt. Dit is een type om uw kat goed te bekijken en te bepalen of er fysieke beperkingen zijn voor zijn verzorging. Vier mogelijke redenen waarom uw kat zich niet verzorgt zijn onder andere:

  • Ziekte
  • Leeftijd
  • Artritis
  • Gewicht
  • Ziekte

Katten stoppen met zichzelf te verzorgen als ze zich niet goed voelen. Een vette vacht kan betekenen dat de gezondheid van uw kat niet meer is wat het was en dat moet worden onderzocht.

Een vette vacht die gepaard gaat met roos kan wijzen op huidproblemen zoals allergieën. Katten kunnen net als mensen allergisch zijn voor dingen. Enkele problemen waar olievacht op wijst zijn voedingsproblemen, allergieën, infecties, schildklierproblemen en verminderde mobiliteit.

Kijk naar de andere gewoonten van uw kat om te zien of die veranderd zijn. Controleer of hij normaal eet en drinkt. Het kan geen kwaad om ook de kattenbak te controleren om te zien of uw kat normaal plast en poept.

Kijk of de poep wormen heeft of op een andere manier anders is. Een kat die niet binnen een paar dagen opknapt, moet naar de dierenarts voor een diagnose. De meeste kattenziekten, zoals een verkoudheid, duren maar een paar dagen, dus alles wat langer duurt moet door een dierenarts worden bekeken.

Katten zijn vrij veerkrachtig in het herstellen van basisziekten, dus een diagnose en behandeling zal uw kat helpen snel weer op te veren.

Lees: Zijn Bengaalse katten sterker dan Maine Coons?

Veel voorkomende chronische ziekten die het verzorgen beïnvloeden

Drie veel voorkomende ziekten die het verzorgingsgedrag van een kat beïnvloeden zijn parodontale aandoeningen, nierproblemen en diabetes. Parodontale ziekte maakt het gebruik van hun tanden en mond pijnlijk en dat omvat zowel het verzorgen als het eten. Controleer het gebit van uw kat om te zien in welke vorm het verkeert en kijk of uw kat de normale hoeveelheden eet.

Sommige katten, vooral oudere dieren, krijgen een nierziekte en daardoor voelen ze zich niet goed. Dat moet door een dierenarts worden vastgesteld, maar gaat meestal gepaard met plotseling gewichtsverlies.

Diabetes zal leiden tot een plotseling verlies van energie en uw kat zal gewoon te moe zijn om te verzorgen. Dit moet ook door een dierenarts worden vastgesteld.

Leeftijd

Leeftijd kan een probleem zijn voor sommige katten en verzorging. Als katachtigen ouder worden, zullen sommige minder zorg besteden aan hun verzorging. Ze worden gemakkelijker moe en zijn eerder lusteloos. U zult meer tijd moeten nemen om ze te helpen door ze te verzorgen, te borstelen en niet-waterproducten te gebruiken, zodat ze zo gezond mogelijk blijven.

Artritis

Samen met leeftijd kan artritis een reden zijn waarom uw kat zich niet goed verzorgt. Dit komt vaker voor bij oudere katachtigen. Symptomen van artritis zijn tragere bewegingen, vooral ’s morgens of nadat de kat heeft geslapen, een gebrek aan springen zoals hij vroeger deed, en het opzoeken van warmere plaatsen om te liggen.

Katten zoeken van nature warme plekken op om te slapen, maar een kat met artritis zal de hele tijd naast de verwarming of de open haard willen liggen.

Er zijn behandelingen voor katachtigen met artritis die de pijn zullen verminderen, dus vraag uw dierenarts wat er beschikbaar is.

Lees: Zijn Bengalen goede reiskatten?

Gewicht

Een kat met overgewicht lijkt op een mens met overgewicht in die zin dat hij delen van zijn lichaam niet kan bereiken. De kat geeft het dan op om te proberen te verzorgen zoals hij deed toen hij dunner was. Kijk naar uw kat en vind het juiste statistische gewicht en de juiste voedingsporties voor hem. Er bestaat dieetvoer voor katachtigen, zodat u hem gemakkelijk op dieet kunt zetten als hij te mollig is om zichzelf te verzorgen.

Lezen: Waarom wiebelt mijn kat als hij een harnas draagt?

Heeft uw kat Seborrhea?

Seborrhea is een term die betrekking heeft op overmatige huidolieproductie bij katachtigen. Sommige katten ontwikkelen een overvloed aan oliën omdat hun lichaam te veel produceert. Dat kan leiden tot een vettig uitziende vacht. Seborroe is iets dat door een dierenarts moet worden vastgesteld.

Overgrooming

Net zoals het niet verzorgen een teken is van mogelijke gezondheidsproblemen, is overgrooming ook een teken van gezondheidsproblemen. Overgrooming kan huidirritaties, infecties en haaruitval veroorzaken. Een veel voorkomende reden voor overgrooming zijn parasieten, zoals vlooien, of allergieën.

Afgezien van vlooien- of allergieproblemen, is een reden waarom katten overgroomen angst en stress. In plaats van dat stress een vette vacht veroorzaakt door een gebrek aan verzorging, is het veel waarschijnlijker dat stress leidt tot huidproblemen door overgrooming.

Lees: Hoe word je een Bengaalse kattenfokker?

De vette vacht van een kat behandelen

U kunt het oliebontprobleem van uw kat behandelen nadat u de onderliggende reden voor het feit dat uw kat zich niet verzorgt, heeft vastgesteld. Enkele opties zijn het verbeteren van zijn dieet en hem helpen bij het verzorgen met behulp van een ontvettende shampoo.

Een verandering in het dieet zou kunnen helpen bij de overproductie van huidvetten, verminderen en basisvoeding om ziekte, gewichtsproblemen, nierproblemen en zelfs diabetes te bestrijden.

Veel mensen kopen goedkoper voer voor huisdieren vanwege de stijgende voedselkosten. Toch is dat misschien niet de beste oplossing omdat het de gezondheid van uw kat kan aantasten. Zorg ervoor dat u op de verpakking kijkt naar het percentage ruwe olie en eiwit.

Kijk ook waar het voer is gemaakt. Het is het veiligst als het in de Verenigde Staten wordt gemaakt, omdat de Amerikaanse normen beter zijn dan die in het buitenland.

Het kan maanden duren voordat uw kat weer normale verzorgingsgewoonten heeft, dus u moet misschien helpen met de verzorging terwijl u wacht.. U kunt een ontvettende shampoo gebruiken om het probleem onder controle te krijgen als uw kat dat toestaat. Er zijn ook niet-natte opties voor het schoonmaken van katten.

Laatste gedachten

Een vette kattenvacht ziet er slecht uit en voelt vies aan. Het is belangrijk om op andere symptomen te letten om uit te zoeken wat er aan de hand is met de gezondheid van uw kat en om te weten of het iets is wat u kunt beheersen of dat u hem naar de dierenarts moet brengen.

Breng uw kat naar uw dierenarts als er een vraag is of hij ziek is. De meeste ziekten kunnen nu behandeld worden, net zoals vele bij mensen, en het beheren van de gezondheidszorg van je kat zal ervoor zorgen dat jullie je allebei beter voelen.