Hoe ziet ongezond kattenbont eruit?

Als huisdiereigenaar kunt u veel aflezen aan de vacht van uw kat. Een vacht die zacht, zijdeachtig en glanzend is, laat zien dat uw kat gezond is en een goede voeding heeft. Een onverzorgde, gematteerde, vette vacht met roos, droge plekken en andere problemen laat zien dat er iets mis is.

Hoe ziet een ongezonde kattenvacht eruit? Een ongezonde kattenvacht kan veel verschillende problemen hebben, maar over het algemeen ziet het eruit als een puinhoop. Het kan er klonterig, dof, gematteerd uitzien, of in rare hoeken uitsteken. Het is normaal dat een buitenkat er verfomfaaid uitziet als hij binnenkomt, maar binnen 24 uur moet zijn vacht er weer normaal uitzien.

Lees verder om erachter te komen wat u moet doen als uw kat een ongezonde vacht heeft

Wat veroorzaakt een ongezonde vacht?

Katten zijn meestal goed in het goed houden van hun vacht, dus als je ziet dat je kat er een beetje versleten uitziet rond de schoft kan dat verontrustend zijn. Het probleem kan gemakkelijk op te lossen zijn, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Er zijn zes redenen waarom de vacht van een kat er ongezond uitziet.

  • Dieet
  • Parasieten
  • Huidproblemen
  • Chronische ziekten
  • Stress
  • Gebrek aan verzorging
  • Dieet veroorzaakt veel problemen

Een slecht dieet is de meest voorkomende reden waarom katten er niet zo goed uitzien als zou moeten. Katten hebben, net als alle dieren, voedingsstoffen nodig en die komen uit goede voeding. Het eerste signaal dat de kat niet alles uit zijn voedsel haalt wat hij zou moeten krijgen, is dat zijn vacht zijn glans verliest.

Daarna kan hij wat klitten hebben, hier en daar uitvallen, droge plekken vertonen, of roos hebben. In sommige gevallen kan een vette vacht een teken zijn van slechte voeding.

Huisdiereigenaren voeden hun katachtige vrienden niet opzettelijk slecht. De meesten nemen gewoon aan dat het ene kattenvoer even goed is als het andere. De waarheid is dat sommige voeding voor huisdieren gelijk staat aan mensen die de hele dag snoeprepen eten.

Ze zorgen voor een gehyped dier, maar zonder voedingswaarde.

Ongeacht de prijs moet het voer van uw kat geschikt zijn voor zijn levensfase. Kittens hebben andere voedingsstoffen nodig dan volwassen katten en oudere katten hebben een ander soort voer nodig dan jongvolwassen katten.

Lezen: Waarom hurkt mijn kat als hij buiten loopt?

Wat te zoeken op het etiket van kattenvoer?

Enkele zaken waar u op moet letten op een kattenvoer-etiket zijn de naam en het adres van de fabrikant, de gegarandeerde analyse, de ingrediëntenlijst en de voedingswaarde.

De soorten getallen om op te letten zijn de hoeveelheden eiwit, vocht, ruw eiwit en ruw vet. Ingrediënten die u in kattenvoer wilt hebben zijn lysine en leucine, die helpen bij het onderhoud van botten, spieren, organen, vacht en huid.

Taurine, Arachidonzuur en arginine zijn ook belangrijk om in het voer van uw kat te hebben. Arachidonzuur is belangrijk om eiwitten in het voer om te zetten in glucose. Arginine verwijdert ammoniak uit hun lichaam en taurine helpt hun hart, spijsvertering en immuunsysteem.

Lees: Zijn Bengaalse katten sterker dan Maine Coons?

Parasieten beïnvloeden de vacht

Huid waar de vacht verdwijnt, waar ze veel bijten, of plekken waar kleine bijtwonden zijn, zijn aanwijzingen voor vlooien. Vlooien en teken komen vaker voor bij buitenkatten. Wanneer u op beide controleert, kijk dan zeker op meer verborgen plaatsen zoals de binnenkant van hun poten of waar de voorpoten bij het lichaam aansluiten.

Vlooien en teken zullen deze zweterige onontdekte plekken als eerste opzoeken. Inwendige parasieten zijn dingen als wormen die ervoor zorgen dat uw kat niet de volledige voedingswaarde van zijn voedsel krijgt. U ziet daar misschien geen symptomen van, behalve de haveloze vacht. Er kunnen wormen rond zijn staart zitten of in zijn poep. Gelukkig is dit goed te behandelen met een recept van de dierenarts.

Huidproblemen worden duidelijk

Uw kat kan een huidziekte hebben zoals dermatitis. Dermatitis wordt veroorzaakt door mijten die zich ingraven in de huid, waardoor schurft ontstaat. Andere problemen zijn roos, haaruitval, wonden en een droge huid.

Een andere aandoening kan overgrooming zijn. Katten die overbezorgen kunnen leiden tot vachtverlies en huidirritaties. De belangrijke vraag is waarom uw kat overbezorgd is. Het kan een reactie zijn op vlooien, een huidprobleem of stress.

Het belangrijkste element bij overgrooming is het vinden van target spots. Dit zijn plekken waar de kat zoveel likt dat de vacht weg is. Een rode huid wordt vochtige acute dermatitis genoemd en kan het gevolg zijn van een besmetting of een allergie.

Let op elk gebied waar de vacht van uw kat dunner wordt. De vacht moet dik genoeg zijn om de huid over het hele lichaam te bedekken.

Lees: Zijn Bengalen goede reiskatten?

Chronische ziekten moeten worden uitgesloten

Veel verschillende ziekten komen met als eerste symptoom een ruwe vacht en een slechte vacht. Het kunnen schildklier-, nier- of darmproblemen zijn, of een immunodeficiëntie. Het kan zelfs kanker zijn. Veel van deze ziekten gaan gepaard met andere symptomen zoals weigeren te eten, lusteloosheid en braken.

Stress kan een slechte vacht veroorzaken

Katten kunnen te maken krijgen met stress als er grote veranderingen in hun leven zijn, zoals een verhuizing, je een baby, of het in huis nemen van een ander huisdier. Stress veroorzaakt meestal overgrooming, maar is altijd een mogelijkheid als u een beschadigde vacht ziet. U moet eerst organische oorzaken uitsluiten voordat u denkt dat stress het probleem is.

Gebrek aan verzorging leidt tot een rommelige vacht

Sommige langharige katten hebben wat extra hulp nodig om hun vacht schoon te houden, ook al verzorgen ze zichzelf. Anders kan het er mat en rommelig uit gaan zien. Dan kan het ook een broedplaats zijn voor bacteriën en parasieten.

Oudere katten van alle soorten kunnen hulp nodig hebben bij het verzorgen van zichzelf, omdat ze niet meer zo lenig zijn als vroeger.

Lees: Waarom wiebelt mijn kat als hij een harnas draagt?

Let op de verzorgingsgewoonten van de kat

Het is belangrijk om de verzorgingsgewoonten van uw kat te kennen, zodat u kunt zien of er veranderingen zijn. Katten die hun gezicht niet wassen, voedsel rond de mond laten liggen of urine of uitwerpselen rond de staart hebben, zijn problematisch en moeten serieus genomen worden.

Strooisel dat in de poten vastzit kan erop wijzen dat ze te veel naar het toilet gaan en kan een teken van diabetes zijn. Een vieze geur van uw kat kan ook wijzen op een gezondheidsprobleem dat een dierenarts moet onderzoeken.

De vacht van een kat is belangrijk

Een katachtige heeft om verschillende redenen een goede, gezonde vacht nodig. Het biedt hen bescherming tegen de kou, maar ook tegen hitte en blootstelling aan de zon.

Het beschermt hen als ze op verkenning gaan van zaken als stekelige struiken tot aanvallen van roofdieren of andere katten. Bont dient ook om te communiceren, want het staat op als ze bedreigd worden.

Hoe de vacht van een kat gezond te houden?

Naast het houden van uw kat op een goed dieet en goed gehydrateerd, moet u ze ontwormen en een goede bescherming tegen vlooien en teken geven. Door de vacht van uw kat regelmatig te borstelen kunt u controleren op beschadigde plekken terwijl ze genieten van uw aandacht.

Verminder stress bij uw kat door ze aan een vaste routine te houden. Katten raken van streek als de routine verandert. Zorg ervoor dat ze actief blijven, want door verveling raken ze ook gestrest.

Lees: Is overgewicht bij Bengaalse katten gebruikelijk?

Laatste gedachten

De vacht van uw kat is het eerste symptoom dat er iets mis is met uw kat. Besteed er aandacht aan en negeer het niet, want de meeste problemen die samenhangen met een slechte vacht kunnen eenvoudig en betaalbaar worden verholpen. Het negeren van het probleem kan echter later tot ernstigere en duurdere problemen leiden.