Welke geuren haten katten?

Katten hebben een zeer gevoelige reukvermogen en kan ook onderscheid maken tussen een zeer groot aantal geuren. Dat komt omdat ze 200 miljoen olfactorische (geur) receptoren in hun neus hebben – dat is 40 keer de hoeveelheid die we in de onze hebben!

Snel overzicht

01

Katten hebben zeer gevoelige neuzen, dus ze houden niet van sterke geuren, zelfs die welke mensen aangenaam vinden.

02

Sommige geuren die katten haten, zijn citrusvruchten, azijn, koffie, lavendel, eucalyptus, chili en huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

03

Als u de geuren kent die uw kat haat, kunt u ze uit de buurt van uw kat houden, of ze gebruiken om uw kat ervan te weerhouden in bepaalde gebieden te gaan.

Je weet waarschijnlijk al van welke geuren je kat houdt. De meeste katten komen aanrennen als ze een vleugje vlees of iets zuivel vangen. Maar hoe zit het met geuren die katten haten? Als u zich hiervan bewust bent, kunt u uw relatie met uw kat verbeteren en u eraan herinneren om uw kat uit de buurt van bepaalde gebieden te houden.

#1 Citrusvruchten

Katten houden niet van de geur van citrus, wat een goede zaak is, omdat het eten van citrusvruchten katten maagklachten kan geven.

De meeste mensen vinden de geur van citroenen, sinaasappels, limoenen en grapefruit verfrissend en plezierig. Citrusgeuren zijn echter te overweldigend voor de gevoelige neus van een kat. Als het door uw kat wordt gegeten, kunnen citrusvruchten leiden tot gastro-intestinale overstuur, braken en diarree, dus het is het beste om katten uit de buurt van citrusvruchten te houden.

Het strooien van citrusschillen in gebieden waar je katten weg wilt houden, is een geweldige tactiek om te gebruiken als je kat of andere katten buiten hebben besloten om je bloembedden als toilet te gebruiken. Het kan ook worden toegepast als u een binnenkat heeft. Misschien ben je gefrustreerd geraakt door de neiging van je kat om op je planten te kauwen. Om dit te proberen te stoppen, kun je wat sinaasappelschil in de plantenpot plaatsen.

Lees ook: Welke vruchten kunnen katten eten?

#2 Vuile kattenbak

De geur van een vuile kattenbak is genoeg om de meeste katten weg te jagen om ergens schoon te elimineren.

Katten staan erom bekend uitzonderlijk schoon te zijn, dus het is begrijpelijk dat ze verwachten dat hun toiletfaciliteiten ook schoon worden gehouden. Als de kattenbak van uw kat vies is, kan uw kat naar u miauwen om aan te geven dat deze moet worden schoongemaakt, of ze kunnen ervoor kiezen om elders in uw huis te plassen of poepen. Het is altijd het beste om de doos zo snel mogelijk te scheppen en het nest regelmatig te vervangen om ze gelukkig en tevreden te houden.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon

#3 Lavendel

Lavendel en vooral lavendel etherische oliën zijn giftig voor katten, dus houd ze buiten het bereik van je kat.

Lavendelgeuren staan bekend om hun kalmerende en ontspannende voordelen voor mensen. Uw kat heeft echter veel meer kans om de geur van lavendel af te stoten in plaats van kalmerend te vinden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat lavendel giftig is voor katten, of het nu de lavendelplant zelf is of in de vorm van essentiële oliën. Als het wordt gegeten, kan het misselijkheid en braken veroorzaken.

Lees ook: 10 hacks om katten uit de buurt van planten te houden

#4 Azijn

Hoewel katten een hekel hebben aan de geur van azijn, is het niet gevaarlijk voor katten, dus het kan fungeren als een fatsoenlijk kattenafweermiddel.

Azijn is een bekend kattenafweermiddel. Katten haten de penetrante geur die het afgeeft. Het is niet giftig, dus wordt vaak aanbevolen voor het reinigen en verwijderen van plasvlekken en geuren.

Lees ook: 4 stappen om kattenpoepvlekken te verwijderen – geuren uit de bank en tapijten

#5 Koffie

Koffiedik, bonen en de drank zelf zijn giftig voor katten, dus het is goed dat katten de geur haten.

De geur van koffie is niet aantrekkelijk voor de meeste katten. Dit is voor het beste omdat koffie cafeïne bevat, wat giftig is voor katten. Hoewel koffiedik vaak wordt aanbevolen als afschrikmiddel om in de tuin te worden gebruikt, is er een risico op toxiciteit als het koffiedik van poten wordt afgelikt en wordt gegeten, dus overweeg om naar andere alternatieven te zoeken om katten uit uw tuin te houden.

Lees ook: Kunnen katten bonen eten?

#6 Huishoudelijke schoonmaakmiddelen

Houd je kat uit de kamer als je schoonmaakt met hard geurende chemische producten.

De agressieve chemicaliën en geuren van huishoudelijke schoonmaakproducten kunnen te veel zijn voor de neus van een kat om te verdragen. Hoewel we deze huishoudelijke schoonmaakmiddelen graag gebruiken om onze huizen sprankelend schoon en fris te houden, moet u voorzichtig zijn voor het geval de nieuwsgierigheid van uw kat de overhand krijgt.

Kies producten die zijn gelabeld als huisdierveilig of huisdiervriendelijk. Als u zeep of andere reinigingsproducten gebruikt om oppervlakken en werkbladen af te vegen of om vloeren te dweilen, houd je kat uit de kamer totdat alles is opgedroogd.

U wilt voorkomen dat uw kat over deze oppervlakken loopt terwijl ze nog nat zijn en vervolgens een deel van het reinigingsproduct inneemt wanneer hij zichzelf verzorgt. Katten zullen ook niet in de buurt willen zijn wanneer deze producten worden gebruikt, omdat de geur het meest overweldigend zal zijn.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

#7 Eucalyptus

Eucalyptusbladeren en -oliën zijn zeer giftig voor katten, dus ze mogen niet worden gebruikt als kattenafweermiddel.

Katten haten de krachtige geur van eucalyptus. Hoewel het vaak wordt aanbevolen als een afschrikmiddel voor katten, eucalyptus is giftig voor katten, het mag dus nooit in de buurt van katten worden gebruikt. De ernst van de symptomen hangt af van de hoeveelheid bladeren of essentiële olie die is gegeten. Tekenen variëren van gastro-intestinale overstuur, zoals braken en diarree, tot tremoren en toevallen.

#8 Alcohol Handgels/Ontsmettingsalcohol

Katten houden niet van de sterke geur van handdesinfecterende middelen op basis van alcohol.

In de afgelopen jaren is er een wijdverbreid toenemend gebruik van alcoholdesinfecterende middelen om onze handen schoon te houden en de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Misschien heb je gemerkt dat je kat zijn neus draait of helemaal weggaat nadat je wat handgel hebt aangebracht en erin hebt gewreven. De sterke geur van alcohol is genoeg om hun gevoelige neus te overweldigen, dus het is het beste om te wachten tot je handen zijn opgedroogd voordat je ze aait of een knuffel geeft.

#9 Enge kattenplant

De enge kattenplant wordt door sommige tuinders beweerd om dieren af te weren vanwege de onaangename geur.

De enge kattenplant (Coleus kana of Plectranthus caninus) wordt vaak aanbevolen als een dierenwerend middel. Als een kat tegen de plant borstelt, geeft het een sterke geur af die is vergeleken met de geur van hondenurine of stinkdierspray. Het is niet moeilijk om je voor te stellen waarom een kat niet blij zou zijn om dit te ruiken.

#10 Chili, Cayennepeper, Paprika

Het gebruik van kruiden die capsaïcine bevatten als kattenafweermiddel is wreed omdat een nieuwsgierige snuif of smaak ongemakkelijke verbranding en irritatie veroorzaakt.

Chili, cayennepeper en paprika bevatten capsaïcine, waardoor ze hun intense kruiden krijgen. Katten worden afgestoten door de geur en smaak. Het veroorzaakt irritatie aan hun ogen, mond en huid en kan ook leiden tot ademhalingsmoeilijkheden. Gezien hoeveel ongemak deze pittige producten kunnen veroorzaken, moet u overwegen om betere alternatieve kattenafschrikmiddelen te gebruiken.

Laatste gedachten

Katten genieten van het verkennen van de milde geur van kattengras en kunnen zelfs op deze veilige plant kauwen of eten.

Katten zijn nieuwsgierige wezens met een sterk reukvermogen. Nu je je beter bewust bent van welke geuren je kat afstotend en aanstootgevend kan vinden, weet je wat je moet vermijden om hem heen te gebruiken, zodat je zijn zintuigen niet overweldigt. Je kunt ook profiteren van enkele van de geuren die katten niet leuk vinden om ze uit bepaalde gebieden te houden.

Lees ook: Hoe maskeer je de kattengeur in je huis

Veelgestelde vragen

Van welke geur blijven katten af?

Dit zal van kat tot kat verschillen, dus er is geen garantie dat elke kat zal reageren op de manier die we van hem verwachten. De meeste katten blijven echter weg van de geur van citrusvruchten, koffiedik en alcohol.

De meesten houden ook niet van de geur van bepaalde planten, zoals lavendel en eucalyptus. Ze worden afgestoten door het aroma van pittige producten zoals chili, cayennepeper en paprika. En ze waarderen de sterke chemische geur van huishoudelijke schoonmaakmiddelen en azijn zeker niet.

Het is belangrijk op te merken dat sommige van deze stoffen giftig zijn voor katten, waaronder koffie, lavendel en eucalyptus. Chili, cayennepeper en paprika kunnen pijnlijke verbranding en irritatie veroorzaken in de mond, ogen, neus en huid van een kat.

Wat is een goed zelfgemaakt kattenspray?

Omdat katten een hekel hebben aan citrusgeuren, kun je de schil van citroenen, limoenen, sinaasappels of grapefruit als afweermiddel gebruiken. Je kunt citroensap ook mengen met gelijke delen water om een doe-het-zelf verdunde citrusachtige oplossing te vormen die kan worden besproeid op plaatsen waar je je kat weg wilt houden.

Op welke geuren hebben katten een hekel om op te plassen?

Katten zijn zeer schone dieren en zijn geweldig in het gebruik van hun kattenbakken. Ze kunnen echter andere toiletplekken zoeken als hun kattenbak vies wordt en ze niet tegen de geur kunnen. Het is dus belangrijk dat deze zo schoon mogelijk worden gehouden.

Als uw kat ongepast plassen in huis is het belangrijk om eerst met je dierenarts te praten om te juichenck voor eventuele medische problemen. Enkele afschrikmiddelen die u kunt gebruiken om te proberen te voorkomen dat uw kat in bepaalde gebieden plast, zijn citrusschil en azijn.

Bronnen weergeven

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International