Waarom slaan katten op hun lippen? Hoe ze te laten stoppen

Vraag je je af waarom je kat op zijn lippen slaat en of je er iets aan moet doen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Lees deze door een dierenarts geschreven gids om erachter te komen wat dit vreemde kattengedrag precies betekent.

Snel overzicht

01

Katten slaan om vele redenen op hun lippen, maar de meest voorkomende is om zichzelf schoon te maken na het drinken of eten.

02

Lipsmakken bij katten kan volledig onschadelijk zijn of worden veroorzaakt door een ernstig medisch probleem.

03

Als uw kat heel plotseling of vaak op zijn lippen begint te smakken, plan dan zo snel mogelijk een afspraak met uw dierenarts.

Laten we eens kijken naar de redenen waarom je je kat zou kunnen betrappen op het smakken van zijn lippen.

1. Voedsel van hun gezicht likken

Het is normaal dat katten na het eten op hun lippen slaan terwijl ze zichzelf schoon verzorgen.

Katten kunnen behoorlijk rommelige eters zijn! Ze flikkeren vaak voedsel rond hun lippen en de vacht rond hun gezichten. Katten zijn ook zeer schone dieren, dus als ze dit doen, verzorgen ze zichzelf graag. Je zult je kat dit waarschijnlijk na elke maaltijd zien doen.

Ze zullen likken en hun poten over de vacht rond hun gezicht wrijven en dan beginnen ze hun poten schoon te likken of te likken. Als uw kat alleen lipsmakkend is na de maaltijd, maakt dit deel uit van hun normale verzorgingsritueel en absoluut niets om zich zorgen over te maken.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

2. Stress of angst

Katten kunnen op hun lippen slaan als ze zich nerveus of gestrest voelen, als een middel om te proberen zichzelf te kalmeren.

Katten slaan vaak op de lippen als ze angstig zijn of beklemtoond. Katten proberen soms hun angst te verlichten door iets anders te doen, zoals lipsmakken of over-grooming. Dit wordt verplaatsingsgedrag genoemd. Katten doen dit om te proberen zichzelf te helpen kalmeren.

Als ze zich bedreigd voelen, zie je ze misschien sissen en vervolgens lipsmakken. Je kat kan dit doen als je hem bijvoorbeeld in zijn kattenmand stopt. Ze weten uit eerdere ervaringen dat de kattenmand een reis naar de dierenarts of de cattery betekent.

Wanneer uw kat gestrest is, kan hij meer speeksel in zijn mond produceren. Dit betekent dat ze op hun lippen zullen slaan en meer zullen slikken om van het overtollige speeksel af te komen. Stress kan er ook voor zorgen dat uw kat misselijkheid ervaart, wat op zijn beurt meer speeksel produceert en ervoor zorgt dat uw kat meer op zijn lippen slaat.

Lees ook: Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

3. Vreemde smaken

Een slechte smaak kan ervoor zorgen dat katten op hun lippen slaan om te proberen de yucky smaak uit hun mond te krijgen.

Als je kat iets likt of slikt dat grappig voor hem smaakt, of dat hij niet leuk vindt, zal hij op zijn lippen gaan smakken en meer kwijlen dan normaal. Katten zijn nieuwsgierige wezens en ze likken vaak dingen zoals de vloer of een oppervlak met schoonmaakmiddelen erop die vreemd smaken.

Dit zal zeker lipsmakkend gedrag veroorzaken als ze proberen de smaak uit hun mond te verwijderen. Als je ziet dat ze dit plotseling doen en ze lijken onrustig, is het het beste om je door je dierenarts te laten controleren, omdat je gifstoffen of gif moet uitsluiten.

Lees ook: Hebben katten smaakgevoel?

4. Orale infecties en orale ulcera

Pijn en ongemak in de mond kunnen veel symptomen veroorzaken, waaronder lipsmakken en kwijlen.

Als uw kat een infectie in zijn mond heeft, kan dit ertoe leiden dat hij zijn lippen overmatig slaat. Dit komt meestal omdat hun lippen en tong ontstoken en pijnlijk zullen zijn en ze pijn zullen hebben. Zweren kunnen ook mondpijn en hypersalivatie veroorzaken, die beide leiden tot lipsmakken.

Zweren in de mond kunnen zich ontwikkelen door lokale of systemische infecties, waaronder sommige virale infecties die uniek zijn voor katten. Ze kunnen ook zweren ontwikkelen door het innemen van bijtende chemicaliën zoals schoonmaakmiddelen.

Lees ook: Mondkanker bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

5. Tandheelkundige ziekte

Net als bij orale problemen kan tandziekte pijnlijk of ongemakkelijk zijn, wat leidt tot lipsmakken.

Als uw kat problemen heeft met zijn tanden, zal hij vaak veel lipsmakken. Tandheelkundige ziekte veroorzaakt ontsteking en pijn, en dit veroorzaakt overmatige speekselvloed. Er treedt een opeenhoping van plaque op, die verandert in tandsteen op de tanden. Dit maakt een perfecte omgeving voor bacteriën om te gedijen.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

6. Misselijkheid

Misselijkheid kan ervoor zorgen dat katten kwijlen en op hun lippen slaan, en ze kunnen ook braken.

Als uw kat maagklachten heeft, kan hij lipsmakken. Als ze eenbout om te braken, zullen ze meer speeksel produceren. Als ze onwel zijn, kunnen ze ook koorts en verlies van eetlust hebben en je kunt merken dat ze afvallen.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor maagklachten?

7. Letsel aan de mond

kat met grappig gezicht

Elke verwonding aan de mond van uw kat, inclusief insectenbeten en steken, kan ervoor zorgen dat ze op hun lippen slaan.

Wonden in of rond de mond kunnen ervoor zorgen dat katten lipsmakken, vooral als ze pijn hebben. Ze proberen misschien ook het gebied schoon te maken.

Als uw kat gewond is geraakt rond zijn gezicht, kan dit ertoe leiden dat hij lipsmakken als gevolg van de pijn of dat hij hypersalivateert, waardoor hij op zijn lip zou smakken. Beten en steken van dingen zoals bijen of spinnen zullen er ook voor zorgen dat katten lipsmakken.

Lees ook: Waarom bijten katten elkaar in de nek?

8. Vreemd lichaam

Als katten op een non-food item kauwen en doorslikken, kan het vast komen te zitten in de tanden of keel, waardoor katten het lipsmakken om het los te maken.

Een andere oorzaak van lipsmakken is als er stukjes puin of vreemd materiaal in hun mond zitten, zoals een stuk stok of botten of een touwtje. Dit zal hypersalivatie en verhoogde lip smacking veroorzaken.

9. Ptyalisme (Hypersalivatie)

Kwijlen door overmatig speeksel kan mijn vele dingen veroorzaken, dus ga meteen naar de dierenarts als je dit ziet.

Ptyalisme of hypersalivatie is simpelweg de productie van overtollig speeksel. Het kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt en het is een symptoom dat bij veel verschillende ziekten wordt gezien. Overtollig speeksel zal er altijd voor zorgen dat een kat op de lippen klapt terwijl het speeksel uit zijn mond dribbelt.

10. Droge mond (Xerostomie)

Onvoldoende speekselproductie, die kan worden veroorzaakt door uitdroging of ziekte, kan de mond droog laten aanvoelen en leiden tot lipsmakken.

Het tegenovergestelde van hypersalivatie kan ook lipsmakken veroorzaken. Uw kat kan beginnen met lipsmakken of zijn tong naar buiten duwen om te proberen zijn lippen nat te maken. Uw kat kan last hebben van uitdroging. Een chronisch droge mond kan het gevolg zijn van systemische ziekte.

11. Epileptische aanvallen

Bruine tabby kat met blauwe ogen kattenaanvallen

Bepaalde soorten aanvallen kunnen ervoor zorgen dat katten hun tanden breken of op hun lippen slaan.

Sommige katten die focale Vangsten zal tijdens de aanval op hun lippen slaan. Ze kunnen ook knakken of kauwen in de lucht en hun gezicht overmatig krabben. Het kan alarmerend zijn om dit soort gedrag te zien.

12. Gif/Toxines

Veel voorkomende tekenen van vergiftiging zijn lipsmakken, kwijlen, tremoren, toevallen, braken en diarree.

Katten zijn van nature inderdaad erg nieuwsgierig, en ze likken vaak dingen die ze niet zouden moeten doen, of nemen iets giftigs in door stoffen van hun vacht te verzorgen. Omdat ze een kleine oppervlakte/volumeverhouding hebben, kunnen katten heel snel erg ziek worden.

Een van de tekenen van vergiftiging is lipsmakken en hypersalivatie. Andere tekenen van vergiftiging om op te letten, samen met lipsmakken, zijn tremoren, braken en diarree, epileptische aanvallen, ademhalingsmoeilijkheden en instorting.

Als u zich zorgen maakt over een van de hierboven genoemde gedragingen, maak dan dringend een afspraak met uw dierenarts.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat stopt met lipsmakken?

Sommige katten vinden interacties met kinderen stressvol, vooral als ze terughoudend zijn of anderszins niet in staat zijn om aan de situatie te ontsnappen.

Het eerste wat je moet doen is de onderliggende oorzaak voor het lipsmakken vaststellen. Zodra je dit hebt vastgesteld, kun je je kat gaan helpen als dat nodig is.

Observeer uw kat om te zien of er patronen ontstaan. Als het bijvoorbeeld alleen na de maaltijd gebeurt, zal uw kat waarschijnlijk zichzelf verzorgen en stukjes voedsel verwijderen. Als het alleen is wanneer ze zich in een stressvolle situatie bevinden, zoals een bezoek aan de dierenarts, dan kan het zijn dat ze een nerveuze reactie hebben als ze angstig zijn.

Als uw kat in een situatie wordt gebracht die hij stressvol vindt en hij dan lipsmakt, kan dit een verplaatsingsreactie zijn. Als dit het geval is, kun je proberen ze uit de situatie te verwijderen, of de stressor verwijderen als het iets in hun omgeving is. Als ze in het algemeen een angstige kat zijn, kun je proberen verrijkingsactiviteiten toe te voegen om ze af te leiden en bezig te houden.

Als u nog steeds niet zeker bent of zich zorgen maakt dat er een gezondheidsprobleem is, boek dan een afspraak met uw dierenarts. Ze hebben een volledige geschiedenis van het probleem nodig, inclusief wanneer het lipsmakken begon, hoe lang het al aan de gang is, of het plotseling of geleidelijk is begonnen, en of het constant is of alleen op bepaalde tijden van de dAy.

Uw dierenarts zal het gezicht en de mond van uw kat onderzoeken, inclusief de binnenkant van hun mond en de achterkant van hun keel. Ze zullen uw kat wegen om te zien of ze zijn afgevallen en ze ook een algehele gezondheidscontrole geven. Uw dierenarts kan erachter komen of het een gedragsgewoonte of een medisch probleem is, zodat u weet of ze hulp nodig hebben.

Lip Smacking: laatste gedachten

Het is belangrijk om een gezondheidscheck te krijgen wanneer het gedrag van uw kat afwijkt van zijn norm.

Katten lipsmakken om veel verschillende redenen. Als ze het af en toe doen en er komt geen patroon naar voren, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Als u plotselinge verandering opmerkt of als uw kat overmatig begint te lipsmakken, kan dit een indicatie zijn van medische problemen, dus het is het beste om een afspraak te maken met uw dierenarts. Ze zullen in staat zijn om een volledig lichamelijk onderzoek te doen en u enkele antwoorden te geven.

Lees ook: Houden katten van hun baasjes?

Veelgestelde vragen

Waarom slaan katten op hun lippen tijdens het slapen?

Lip smakken tijdens het snel slapen is meestal te wijten aan het feit dat je kat een droom heeft. Ze kunnen trillen en schokken in een slaapstadium dat REM-slaap wordt genoemd, wat staat voor snelle oogbewegingen. Ze spelen vaak ervaringen na die zich overdag hebben voorgedaan, dus als je je kat zijn favoriete maaltijd hebt gegeven, herbeleeft hij dit misschien in hun droom.

Waarom likt mijn kat zijn lippen als hij me aankijkt?

Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je kat je in de gaten houdt voor zijn volgende maaltijd! Als je kat op zijn lippen slaat als hij naar je kijkt, hangt het ervan af wat je op dat moment aan het doen bent. Als je hun eten bereidt, slaan ze misschien op hun lippen in afwachting van hun maaltijd, omdat de aanblik ervan ervoor kan zorgen dat ze kwijlen.

Als je iets doet dat hen angstig maakt, bijvoorbeeld hun kattenbak uitzoeken voor een reis naar de dierenarts, kunnen ze tekenen van angst uiten. Ze kunnen ook een medisch probleem ervaren. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw dierenarts.

Likken katten hun lippen als ze gestrest zijn?

Katten kunnen zeker hun lippen likken als ze gestrest zijn. Ze likken ze ook om vele andere redenen, dus ga er niet automatisch van uit dat je een gestreste kat hebt als je dit gedrag ziet. Wanneer katten gestrest zijn, kunnen ze lipsmakken als een teken van angst of nervositeit.

Ze gebruiken misschien lipsmakken als verplaatsingsgedrag. De bron van de stress kan ook zijn dat ze meer kwijlen, waardoor ze op hun beurt ook lipsmakken.