Mijn kat trekt haar uit langs hun wervelkolom: 8 oorzaken en behandelingen

Zie je kleine bosjes vacht rond je huis? Ontwikkelt uw kat op mysterieuze wijze kale plekken langs zijn wervelkolom en misschien andere plaatsen zoals zijn poten en staart? Dit zijn allemaal tekenen dat er iets mis is en dat je moet opletten. Er zijn veel oorzaken voor katten die haren langs hun ruggengraat uittrekken.

Je moet eerst de oorzaak van het gedrag bepalen. Afhankelijk van het bewijsmateriaal kunt u mogelijk stappen ondernemen om het thuis te corrigeren, zoals het huis van vlooien bevrijden. Veel oorzaken hebben echter de hulp van uw dierenarts nodig. Blijf lezen om meer te weten te komen over de vele redenen voor dit verontrustende gedrag en wat je eraan kunt doen.

3 katten gezichtsverdeler

De 8 oorzaken voor katten die haar langs hun ruggengraat trekken en wat te doen

1. Oorzaak: Vlooien of Mijten

Vlooien zijn een van de meest voorkomende redenen voor overgrooming. Katten zijn meestal allergisch voor vlooienspeeksel, waardoor huidirritatie ontstaat. Zodra ze beginnen te overgroomen, wordt het probleem veel erger. Het haarverlies begint meestal aan de basis van de wervelkolom in de buurt van de staart en zal zich verspreiden naarmate de vlooienplaag verergert. Omdat het voor katten moeilijker is om langs hun wervelkolom te verzorgen, hebben vlooien meer kans om daar te verblijven.

Kat met vlooien
Afbeelding Credit: Maja Marjanovic, Shutterstock

Wat moet je doen?


  • Als uw kat haar verliest en vlooien heeft, begin dan met een hoogwaardige vlooienbehandeling en maak het huis grondig schoon. Het wegwerken van vlooien in uw huis kan enige tijd duren, maar beginnen zodra u ze opmerkt, is het beste1.
thematische pauze

2. Oorzaak: Milieuallergieën (atopische dermatitis)

Hoewel katten een vacht hebben die hun huid bedekt, kunnen ze nog steeds in contact komen met dingen die hen irriteren en een uitslag of andere jeukende reactie veroorzaken. Ze kunnen tegen een giftige plant wrijven of allergisch zijn voor seizoensgebonden stuifmeel dat ze buiten tegenkomen. Veel katten krabben hun rug langs items die ze bijzonder nuttig vinden, wat irritatie langs hun wervelkolom en overgrooming kan veroorzaken wanneer het jeukt.

Wat moet je doen?


  • Deel voorzichtig hun vacht om de huid te bekijken. Rode, geïrriteerde huid duidt op huiduitslag of een andere reactie en moet door uw dierenarts worden geëvalueerd om de onderliggende oorzaak te bepalen. Als het atopische dermatitis (allergische reactie) is, kan het worden behandeld met orale medicatie of actuele zalven.
kat en dierenarts.
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterstock
thematische pauze

3. Oorzaak: Voedselallergieën

Een huiduitslag kan ook worden veroorzaakt door iets dat ze eten. Dit is vergelijkbaar bij mensen die uitbreken in een uitslag of netelroos als ze iets eten waar ze allergisch voor zijn. Sommige voedselreacties hebben zeer duidelijke tekenen, dus het herkennen ervan is gemakkelijk2. Anderen zullen meer onderzoek nodig hebben. Reacties kunnen ook gewrichtsongemakken veroorzaken, waaronder de wervelkolom, wat leidt tot overgrooming.

Wat moet je doen?


  • Bepalen of een omgevings- of voedselallergie huidirritatie veroorzaakt, is een uitdaging. Als orale medicatie en actuele zalven niet effectief zijn, kan het voedsel van uw kat zijn. Het veranderen van hun voedsel of het proberen van een eliminatiedieet kan helpen bepalen voor welk voedsel ze allergisch zijn.
eigenaar die zijn kat voedt
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

4. Oorzaak: Huidinfectie

Huidinfecties, waaronder schimmelinfecties zoals ringworm, zijn bijzonder onaangenaam3. Katten met huidinfecties overstijgen regelmatig om twee redenen. De eerste is instinctief om zichzelf van de infectie te ontdoen en de tweede is om de irritatie te troosten. De frustratie over het niet kunnen bereiken van sommige gebieden, zoals de wervelkolom, kan leiden tot overgrooming of het uittrekken van het haar in de gebieden die er het dichtst bij liggen.

Wat moet je doen?


  • Zodra u merkt dat uw kat overgroomt, controleert u zijn huid op tekenen van irritatie of infectie. Maak een afspraak met uw dierenarts voor een evaluatie, zodat zij het type en de juiste behandeling kunnen bepalen. Elke huidinfectie vereist verschillende medicatie en sommige vereisen dat u uw huis grondig schoonmaakt om te voorkomen dat het zich verspreidt.
vrouw die de huid van de kat controleert
Afbeelding Credit: Alina Bitta, Shutterstock
thematische pauze

5. Oorzaak: Schildklier probleem

Hyperthyreoïdie bij katten veroorzaakt veel verschillende symptomen, waaronder verhoogde honger en dorst, gewichtsverlies, agressie, braken en diarree4. Een ander teken is dat ze een vettige en onverzorgde co kunnen hebbenook al zie je ze overgrooming. Deze aandoening zorgt ervoor dat de stofwisseling van het lichaam toeneemt en uw kat kan erg gestrest raken, wat leidt tot onnodige overgrooming.

Wat moet je doen?


  • Als het gedrag van uw kat verandert of als hij meer begint te eten of drinken dan normaal, moet u hem zo snel mogelijk naar zijn dierenarts brengen. Dit is vooral belangrijk als ze ook afvallen. Dit kunnen tekenen zijn van een schildklierprobleem. Gelukkig zijn er behandelingen die ervoor kunnen zorgen dat je kat zich beter voelt.
nebelung kat in dierenkliniek
Afbeelding Credit: Juice Flair, Shutterstock
thematische pauze

6.Oorzaak: Een wond

Je kat kan om vele redenen gewond raken. Misschien was het per ongeluk terwijl je katten speelden en te luidruchtig werden. Of misschien zijn ze in een klein misverstand terechtgekomen met een kat buiten over territorium. Het kan ook een wondgenezing zijn na een operatie of andere medische procedures. Ongeacht de oorzaak, ze zullen het gebied waarschijnlijk instinctief willen likken om te genezen en jeuk te verlichten als het zich langs de wervelkolom bevindt.

Wat moet je doen?


  • Gebruik een traditionele kegel of zachte e-halsband om te voorkomen dat uw kat zijn wond likt. Dit voorkomt dat ze het verergeren of een secundaire infectie veroorzaken. Er zijn veel doe-het-zelf remedies om te voorkomen dat een kat een wond likt.
kat in dierenkliniek herstellende van sterilisatieprocedure
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock
thematische pauze

7. Oorzaak: Pijn

Likken is rustgevend voor katten en ze zullen zichzelf verzorgen voor netheid en comfort. Overgrooming kan een teken zijn van pijn, die acuut kan zijn, zoals een urineweginfectie, of chronisch, zoals artritis. Overmatige verzorging langs de wervelkolom kan erop wijzen dat ze pijnlijke artritis ervaren of een dwarslaesie hebben opgelopen.

Wat moet je doen?


  • Wanneer u uw kat naar de dierenarts brengt om de oorzaak van de overbevolking van uw kat te bepalen, zullen ze waarschijnlijk een röntgenfoto maken om acute of chronische aandoeningen van de wervelkolom uit te sluiten. Als er een wordt opgemerkt, kan het worden behandeld met rust en medicatie of een operatie vereisen om te herstellen.
kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock
thematische pauze

8. Oorzaak: Stress of angst (Psychogene Alopecia)

Katten zijn gewoontedieren en er is niet veel voor nodig om angst te veroorzaken. Het kan net zo veel zijn als het verplaatsen van de voedsel- en waterbakken of zo groot als het meenemen van een nieuw huisdier. Wanneer een kat gestrest raakt, kan dit ertoe leiden dat ze overgroomd raken. Hoewel de meest voorkomende gebieden die gemakkelijk te bereiken zijn, zoals de benen en de flank, kan het overal voorkomen, inclusief de wervelkolom.

Wat moet je doen?


  • De meeste dierenartsen zullen psychogene alopecia pas diagnosticeren als alle medische diagnoses die kunnen worden behandeld, zijn uitgesloten. Vervolgens moet je helpen hun stress te verminderen door veranderingen in huis tot een minimum te beperken of langzaam veranderingen door te voeren, zoals het elke dag een beetje verplaatsen van een meubelstuk totdat het zich in een nieuwe positie bevindt. U kunt ook feromoonsprays of medicijnen gebruiken om angst te verlichten.
spuiten op kat
Afbeelding credit: Vaillery, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Veel dingen kunnen overgrooming en haaruitval langs de wervelkolom veroorzaken. De eerste stap is om te bepalen waarom het gebeurt. Dan weet je hoe je het het beste kunt behandelen, zodat je kat weer comfortabel kan leven en je kunt ontspannen in de wetenschap dat ze gezond zijn. Als u zich ooit zorgen maakt over de fysieke of gedragsmatige gezondheid van uw kat, neem dan contact op met hun dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: iwciagr, Shutterstock