Hoe een verwilderde kat in een drager te krijgen: 14 tips en trucs

Verwilderde katten kunnen unieke en uitdagende dieren zijn om mee om te gaan. Ze zijn vaak schichtig en gemakkelijk te schrikken, waardoor het moeilijk is om ze in een drager te krijgen (die ook als vallen kan worden gebruikt) als je ze probeert te vervoeren. Of je ze nu naar de dierenarts probeert te brengen, ze naar een nieuwe locatie wilt vervoeren of ze gewoon veilig wilt houden, het kan een behoorlijk ontmoedigende taak zijn. Maar met een beetje geduld, voorbereiding en enkele nuttige tips, kun je de kunst van het worstelen met wilde katten beheersen en het proces een beetje minder stressvol maken voor zowel jou als deze agressieve katachtigen.

garen ball divider

De 14 tips om een verwilderde kat in een reismand te krijgen

1. Begrijp het gedrag van wilde katten

verwilderde kat op de trap
Image Credit: 42 Noord, Unsplash

Voordat we bespreken hoe we deze katten kunnen ruziën, laten we het een beetje hebben over hun gedrag. Verwilderde katten zijn, in tegenstelling tot zwerfkatten, niet gesocialiseerd met mensen en leven vaak in kolonies. Ze zijn meestal bang voor mensen en zullen contact zoveel mogelijk vermijden. Deze katten zijn ook erg territoriaal en zullen hun territorium verdedigen tegen elke waargenomen bedreiging. Dit kan het moeilijk maken om ze te benaderen, vooral als ze zich in het nauw gedreven of gevangen voelen. Het is dus belangrijk om verwilderde katten voorzichtig en met kennis van hun mogelijke reacties te benaderen.

Ze kunnen sissen, grommen of proberen te krabben of bijten als ze zich bedreigd voelen. Het is het beste om ze voldoende ruimte te geven en plotselinge bewegingen of harde geluiden te vermijden. Als u een verwilderde kat probeert te vangen, zorg er dan voor dat u een humane val gebruikt en de juiste procedures volgt om hun veiligheid te garanderen.

thematische pauze

2. Creëer een veilige en kalme omgeving

twee verwilderde katten op tafel
Afbeelding Credit: Nathalie Jolie, Unsplash

Verwilderde katten zijn vaak bang voor onbekende omgevingen en mensen. Om het proces om ze in een drager te krijgen gemakkelijker te maken, is het het beste om een veilige en rustige omgeving te creëren waarin ze zich comfortabel voelen. Dit kan betekenen dat ze een rustige kamer of een veilige buitenruimte moeten opzetten waar ze kunnen verkennen en zich veilig kunnen voelen.

Een manier om een verwilderde kat te kalmeren, is door een feromoonspray of diffuser te gebruiken. Deze producten geven kalmerende geuren af die kunnen helpen bij het verminderen van angst en stress bij katten. Je kunt ook proberen zachte, rustgevende muziek af te spelen of een witte ruismachine te gebruiken om een kalmerende sfeer te creëren.

Een andere belangrijke factor bij het creëren van een veilige en rustige omgeving is het gebruik van positieve bekrachtiging. Dit betekent de kat belonen voor goed gedrag en slecht gedrag negeren. Als de kat bijvoorbeeld de reismand nadert, geef hem dan een traktatie of wat lof. Als ze sissen of grommen, negeer ze dan en geef ze wat ruimte.

thematische pauze

3. Gebruik voedsel en traktaties om de kat in de drager te lokken

Britse korthaar kat die naar zijn traktatie grijpt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Een van de meest effectieve manieren om een verwilderde kat in een reismand te krijgen, is door voedsel of traktaties te gebruiken om ze naar binnen te lokken. Dit werkt vooral goed als de kat honger heeft of nieuwsgierig is. Plaats de reismand in de omgeving van de kat en laat de deur open met wat voedsel of lekkernijen erin. Laat de kat de reismand op zijn eigen voorwaarden benaderen en verken het in zijn eigen tempo.

Als de kat aarzelt om de reismand binnen te gaan, probeer dan traktaties of voedsel net binnen de ingang te plaatsen. Je kunt ook proberen een hengelspeeltje of een laserpointer te gebruiken om ze in de drager te leiden. Wees geduldig en laat de kat de reismand in zijn eigen tempo benaderen.

thematische pauze

4. Gebruik speelgoed

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Een andere effectieve techniek is om speelgoed te gebruiken. Verwilderde katten staan bekend als nieuwsgierig en speels, dus het introduceren van een speeltje waarmee ze in de reismand kunnen spelen, kan een geweldige manier zijn om ze af te leiden en ze zich comfortabeler te laten voelen. Je kunt ook proberen een laserpointer of ander soortgelijk speelgoed te gebruiken dat de aandacht van de kat weghoudt van de reismand terwijl je ze naar binnen sluipt.

thematische pauze

5. Behandel verwilderde katten met zorg

verwilderde kat met rechteroorpunt geknipt
Afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock

Onthoud bij het hanteren van verwilderde katten dat ze niet zoals huiskatten zijn. Verwilderde katten zijn niet gewend aan menselijk contact en kunnen geagiteerd of bang worden als ze zich bedreigd voelen. Gebruik handschoenen en een handdoek om de kat indien nodig te hanteren en plotselinge bewegingen of harde geluiden te voorkomen. Het is het beste om de kat op de achterkant van de nek te pakken om te voorkomen dat hij je krabt of bijt. Het grijpen van de kat in dit gebied is niet schadelijk voor de kat en is het veiligst manier om ze naar de vervoerder te vervoeren.

thematische pauze

6. Wikkel ze in een handdoek

kat die op een groene handdoek ligt
Afbeelding Credit: Danica Stradecke, Unsplash

U kunt proberen een deken of handdoek te gebruiken om de kat in te wikkelen voordat u hem in de reismand plaatst. Dit zal helpen om ze kalm te houden en ervoor te zorgen dat ze zich veiliger voelen. U kunt ook proberen de reismand in een rustige en donkere kamer te plaatsen, wat zal helpen om eventuele stress of angst die de kat voelt te verminderen.

thematische pauze

7. Camouflage de Carrier

grijze kat in reismand
Image Credit: zoegayah, Unsplash

Jute of andere natuurlijke materialen kunnen worden gebruikt om de drager te bedekken. Plaats bladeren, kleine takken of palmbladeren rond de bovenkant, zijkanten en vloer van de drager. Zorg ervoor dat uw vermomming het sluiten van de dragerdeur niet verstoort. Voordat u het instelt, moet u het testen.

thematische pauze

8. Gebruik humane vallen voor wilde katten

Als u een verwilderde kat moet vangen voor transport of medische behandeling, helpt het om een humane val te gebruiken. Deze vallen zijn ontworpen om de kat veilig te vangen zonder schade of letsel te veroorzaken. Ze hebben meestal een deur die sluit wanneer de kat op een triggerplaat stapt.

Volg bij het gebruik van een humane val altijd de juiste procedures om de veiligheid van de kat te garanderen. Dit omvat het plaatsen van de val op een veilige en beveiligde locatie, het gebruik van een aas waarmee de kat bekend is en het regelmatig controleren van de val om ervoor te zorgen dat de kat niet te lang gevangen zit.

thematische pauze

9. Schuif een stick naar binnen

Als de kat de kunst van het licht stappen onder de knie heeft om te voorkomen dat vallen worden geactiveerd, schuif dan een stok door een van de zijgaten. De val bevindt zich vlak voor de triggerplaat en op een paar centimeter van de valvloer. De val zal springen wanneer de kat gedwongen wordt om er overheen te stappen. De poot van de kat raakt de trekkerplaat direct boven de valvloer, waardoor de val wordt geactiveerd en de deur wordt gesloten.

thematische pauze

10. Koop een Drop Trap

Humane Kattenval voor Zwerfkatten 24inch Levende Dierenval

Als de box trap niet genoeg is, overweeg dan om een valval te gebruiken. Dit is een grote gaasdoos die je op een tafel zet en vervolgens handmatig activeert met een touwtje of touw. Valvallen zijn te groot om alleen te hanteren, dus het is het beste om ze op vlakke grond te plaatsen. Je kunt de val steunen met een stok, een fles of een touwtje dat aan een touwtje is vastgebonden. Het touw moet lang genoeg zijn om je een paar meter verderop voor de val te verbergen.

Je moet de val altijd lokken met veel voedsel voor het geval katten die je niet wilt vangen erin terechtkomen. Laat de val niet los voordat uw doelkat erin zit. Als de verwilderde kat andere katten gevangen ziet, zullen ze vluchten. Nadat u uw doelkat hebt gevangen, plaatst u een vel bovenop de val. Om het voor u gemakkelijker te maken om de kat vast te houden, brengt u haar over naar een reismand of doosval en vervoert u haar vervolgens.

thematische pauze

11. Plaats vallen naast elkaar

U kunt dit in uw voordeel gebruiken als uw verwilderde kat liever rond de val cirkelt in plaats van erin te gaan om het voedsel te vinden. Twee doosvallen moeten naast elkaar worden geplaatst met hun ingangen in tegengestelde richtingen gericht. Als de kat rond één val cirkelt, kan hij in de val ernaast lopen.

thematische pauze

12. Gebruik de Kittens

kittens in het gras met hun moeder
Afbeelding Credit: Petrik Ondrej, Shutterstock

Als de verwilderde kat kittens heeft en je kunt ze vangen, plaats de kittens dan in een reismand of andere doosval. Plaats vervolgens de deur tegen de achterkant van de val die u van plan bent te gebruiken om de moeder te vangen.

Bedek alles behalve de ingang van de val met een handdoek of een donker laken. De moeder zal geloven dat ze haar kittens door de tunnel ziet en ze zal haar val in gaan om ze te bereiken. Zorg ervoor dat je de kittens warm houdt als het buiten koud is door hun val of reismand te bedekken met een handdoek en er twee warmtepakketten of warmwaterkruiken onder te plaatsen.

thematische pauze

13. Gebruik uw smartphone

Uw mobiele telefoon kan een grote hulp zijn als een timide kitten of moederkat u niet toestaat om ze in een val te lokken. Speel voor deze tip een video af van de kittens die miauwen op je smartphone en plaats deze vervolgens achterin de doos of valstrik. Kittens die bang of alleen zijn, kunnen racen om zich bij de andere kittens in de val te voegen. De moederkat kan denken dat haar kittens roepen en kan de val betreden om ze te zoeken.

thematische pauze

14. Krijg hulp van dierenreddingsorganisaties

dierenopvang volunteer tem een verwilderde kat
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Als je moeite hebt om een verwilderde kat in een reismand te krijgen of hulp nodig hebt bij het vangen of vervoeren ervan, overweeg dan om contact op te nemen met een lokale dierenreddingsorganisatie. Deze organisaties hebben vaak ervaring met het werken met verwilderde katten en kunnen advies en ondersteuning bieden. Ze kunnen ook humane vallen of andere hulpmiddelen en benodigdheden bieden om te helpen bij het proces. In sommige gevallen kunnen ze zelfs helpen bij het vangen en vervoeren van de kat.

kattenpootverdeler

Dingen inpakken

Het kan een uitdagende taak zijn om een verwilderde kat in een reismand te wringen, maar met de juiste hulpmiddelen en technieken kan het veilig en efficiënt worden gedaan. De sleutel is om geduldig en volhardend te zijn en ervoor te zorgen dat u een comfortabele en vertrouwde omgeving voor de kat creëert. Met een beetje creativiteit en wat geduld kun je je verwilderde kat met succes vervoeren zonder onnodige stress of fysieke risico’s te veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: zossia, Shutterstock