Tramadol voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Tramadol is een veel voorkomende opioïde pijnmedicatie die bij katten kan worden gebruikt. In dit artikel leert u hoe tramadol werkt, bijwerkingen om op te controleren en enkele veelgestelde vragen.

Tramadol Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Opioïde pijn medicatie

Formulier:

Tablet, drank

Recept vereist?:

Ja

Merknamen:

Ultram, Ultram ER, Ryzolt, ConZip, Qdolo

Beschikbare doseringen:

Filmomhulde orale tabletten in 50 mg. Tabletten met verlengde afgifte in 100 mg, 200 mg en 300 mg (niet aanbevolen voor katten). Drank in 5mg/ml. Het merk Ultracet dat wordt gecombineerd met paracetamol mag niet worden gebruikt bij katten omdat paracetamol giftig is voor katten.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking. Tabletten moeten worden bewaard bij kamertemperatuur (20-25 graden C of 68-77 graden F). Excursies van ongeveer 5 graden C of 10 graden F zijn toegestaan. Als gereguleerde stof moet tramadol altijd worden opgeslagen in een veilig geconstrueerde en vergrendelde container.

Over Tramadol For Cats

dierenarts controleren kat

Trimodal is niet door de FDA goedgekeurd voor katten, maar dierenartsen schrijven het vaak off-label voor.

Tramadol is een opioïde pijnstiller. Opioïden zijn een familie van pijnstillers, wat betekent dat ze zich binden aan bepaalde receptoren in het lichaam om pijnverlichting te bieden. Er zijn verschillende soorten opioïde receptoren in het lichaam. Tramadol is in staat om specifiek te binden aan wat de mu-receptor wordt genoemd om pijnverlichting te bieden.

Het heeft ook een mild vermogen om de opname van de twee neurotransmitters te blokkeren: serotonine en noradrenaline.

In de VS is tramadol een schedule IV gereguleerde stof. Dit betekent dat het vermogen van een dierenarts om tramadol voor te schrijven kan worden beperkt op basis van wanneer een huisdier voor het laatst is onderzocht of andere speciale voorwaarden.

Hoewel het al lange tijd in de diergeneeskunde wordt gebruikt, is tramadol niet door de FDA goedgekeurd voor gebruik bij honden of katten. Wanneer voorgeschreven, gebeurt dit op een off-label manier, wat gebruikelijk is in de diergeneeskunde.

Lees ook: Wat kun je een kat geven voor pijn? 6 door dierenarts aanbevolen opties

Wat doet Tramadol voor katten?

Tramadol kan worden gebruikt voor pijn bij katten, maar het is vaak niet de eerste keuze voor een voorschrijvende dierenarts.

Tramadol kan worden gebruikt voor symptomen van zowel acute als chronische pijn. Voor acute pijn kan het binnen 1-2 uur verlichting bieden. Voor chronische pijn, zoals bij artrose van de gewrichten, zijn er aanwijzingen dat tramadol tot twee weken kan duren voordat volledige effecten optreden bij chronische aandoeningen.

Interessant is dat recenter bewijs heeft aangetoond dat tramadol twijfelachtige analgesie (pijnverlichting) bij honden biedt. Katten lijken er echter een robuustere reactie op te hebben en het lijkt meer een pijnstillend effect te hebben.

Hoewel katten beter kunnen reageren op tramadol dan honden, zijn er nog steeds andere pijnstillers die de voorkeur kunnen krijgen boven tramadol. Buprenorfine zorgt bijvoorbeeld voor een sneller begin van pijnverlichting. Gabapentine kan zorgen voor betere kalmerende en kalmerende eigenschappen.

Lees ook: Beste kalmerende hulp voor katten

Bijwerkingen van Tramadol voor katten

Ziek, Kat, Medicijnen, Voor, Ziek, Pillen, Morsen, Uit, Van, Fles

Bijwerkingen en complicaties van tramadol zijn gevarieerd en een veilige dosering mag alleen door een dierenarts worden bepaald.

Omdat het niet zo vaak bij katten wordt gebruikt, is er meer beperkte informatie beschikbaar over de omvang van de bijwerkingen van trimodale stoffen bij katten.

De meest gemelde bijwerkingen bij katten zijn misselijkheid, braken, sedatie, mydriasis (grote pupillen) en gedragsverandering.

Gedragsveranderingen variëren van euforie tot dysforie. Euforische katten lijken openlijk aanhankelijk en attent of hebben een verhoogde hoeveelheid energie. Dysfore katten kunnen verward, onevenwichtig en mondiger lijken dan normaal.

Constipatie kan ook worden gezien met tramadol, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn als uw kat al problemen heeft met stevigere of hardere ontlasting.

Veel katten kunnen commerciële tramadol-tabletten onverteerbaar vinden. Dit kan leiden tot het uitspugen van de medicatie, overmatig kwijlen en vermijdingsgedrag tijdens toekomstige pogingen om de medicatie toe te dienen.

Overdoses komen niet vaak voor, maar zijn gemeld. Tekenen van toxiciteit geassocieerd met tramadol omvatten het acute begin van de hierboven genoemde bijwerkingen. Deze bijwerkingen omvatten ook vergrote pupillen, overmatig kwijlen, lethargie, evenwichts- en coördinatieproblemen, verhoogde hartslag en braken.

Omdat tramadol hals het vermogen om de heropname van de neurotransmitter serotonine te blokkeren, kunnen extreem hoge doses leiden tot een effect dat serotoninesyndroom wordt genoemd. Dit gebeurt wanneer serotonine zich te hoog in het lichaam opbouwt.

Er zijn verschillende tekenen geassocieerd met serotoninesyndroom die verschillende delen van het lichaam beïnvloeden. Deze kunnen agitatie en rusteloosheid, overmatige vocalisatie, verwarring, toevallen, braken en diarree, overmatig kwijlen, verhoogde hartslag, hoge temperatuur en snelle ademhaling omvatten.

Serotoninesyndroom komt waarschijnlijk niet voor bij katten, behalve in gevallen van hogere doses of als tramadol wordt gecombineerd met een ander medicijn dat ook de heropname van serotonine voorkomt. Dit wordt beschouwd als een additief effect.

Hoewel doseringsaanbevelingen sterk kunnen variëren bij katten, zijn deze effecten waargenomen bij oudere katten bij doses hoger dan 2 milligram per kilogram (ongeveer 1 milligram per pond).

Er zijn enkele geneesmiddelinteracties die kunnen optreden met tramadol. Geneesmiddelen die het risico op serotoninesyndroom kunnen verhogen als ze samen met tramadol worden gegeven, omvatten (maar zijn niet beperkt tot):

De werkzaamheid van tramadol kan verminderd zijn voor katten op het eetlustopwekkende cyproheptadine.

Omdat katten paracetamol niet kunnen metaboliseren en het toxische effecten veroorzaakt, mag het combinatiemedicijn Ultracet dat tramadol en paracetamol combineert nooit bij katten worden gebruikt.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van tramadol of als een overdosis wordt vermoed, neem dan contact op met uw dierenarts, het ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435), of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) onmiddellijk voor verder advies.

Lees ook: Vergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Tramadol voor katten dosering

De precieze dosering van tramadol voor katten kan het beste worden bepaald door een dierenarts.

De dosering van tramadol voor katten kan sterk variëren. Het mag alleen worden gebruikt zoals voorgeschreven door een erkende dierenarts.

De meeste katten mogen niet worden gedoseerd met meer dan 1/4 van de algemeen verkrijgbare commerciële tabletgrootte van 50 mg. Dit komt neer op ongeveer 12,5 mg. Sommige onderzoeken bij katten hebben aangetoond dat tekenen van overdoseringsbijwerkingen kunnen optreden bij slechts 2 milligram per kilogram (1 milligram per pond).

Voor het perspectief, als een gemiddelde kat van 10-12 pond slechts één tablet tramadol van 50 mg zou ontvangen, zou dit 2,5x hoger zijn dan wat door velen als een veilige bovengrens van de dosis wordt beschouwd.

Dit benadrukt het belang van het niet toedienen van menselijke medicijnen aan uw kat die u thuis kunt hebben zonder eerst advies in te winnen bij een erkende dierenarts. Zelfs als uw kat pijn heeft en u iets wilt geven om het te verlichten, kan er meer kwaad dan goed worden gedaan zonder eerst een dierenarts te raadplegen.

Om een nauwkeurigere dosis te bieden die het veiligst is voor een kat, kan uw dierenarts de optie onderzoeken om de medicatie opnieuw te laten formuleren via een samengestelde apotheek.

Lees ook: 12 waarschuwingssignalen dat je kat pijn heeft en om hulp huilt

Conclusie

Door pijn veroorzaakte agressie bij katten

Hoewel tramadol vaak wordt gebruikt om acute en chronische pijn bij mensen aan te pakken, is het een minder populaire keuze voor de behandeling van pijn bij katten.

Tramadol is een opioïde pijnstiller die bij katten kan worden gebruikt, hoewel het vaak geen eerste keuze is. Dit komt door problemen met de smakelijkheid en een smallere veiligheidsmarge bij het gebruik ervan. Het heeft ook een langer begin van actie voor chronische pijn dan andere medicijnen. Hoewel het een veel voorkomende pijnstiller voor mensen is, mag tramadol nooit thuis aan een kat worden gegeven zonder eerst een erkende dierenarts te raadplegen.

Lees ook: Hebben katten pijn als ze loops zijn?

Veelgestelde vragen

Wanneer wordt tramadol voorgeschreven?

Tramadol is een opioïde pijnmedicatie in een orale tabletvorm die vaak wordt gebruikt in de diergeneeskunde voor verlichting van acute en chronische pijn.

Moet je tramadol verpletteren voor gebruik bij katten?

Over het algemeen kunnen gewone tramadol 50 mg tabletten worden gesplitst of geplet indien nodig om te helpen bij de toediening. Aangezien slechts 50 mg tabletten in de handel verkrijgbaar zijn, zou een tablet in ten minste 1/4 stukjes moeten worden gesplitst om veel katten veilig te doseren.

Verpletteren en oplossen in ingeblikte voedseljus of water kan de werkzaamheid van de medicatie verminderen. Het kan echter worden nagestreefd in gevallen waarin u en uw dierenarts van mening zijn dat dit de meest effectieve toedieningsmethode is.

Er is een langwerkende, extended-release versie van tramadol onder een paar verschillende merknamen, die nooit mag worden gesplitst of verpletterd. De formulieren voor verlengde afgifte zijn echter in doseringen te hoog om veilig aan katten te geven.y en moet sowieso worden vermeden.

Is tramadol 50mg vrij verkrijgbaar?

Nee, tramadol is niet over de toonbank te verkrijgen. Vanwege het potentieel om te worden misbruikt, tramadol is een schedule IV gereguleerde stof in de Verenigde Staten. Het kan alleen worden verkregen met een recept van een erkende dierenarts. Vanwege de gecontroleerde status kunnen er aanvullende beperkingen op het recept zijn, waaronder de noodzaak van een bijgewerkt tweejaarlijks (6 maanden) examen en een beperkt aantal navullingen.

Hoe snel werkt tramadol?

Voor katten hangt het af van wat voor soort pijn aanwezig is. In gevallen van acute pijn, zoals van een recente verwonding, kan tramadol tot 1-2 uur duren om pijnverlichting te bieden na orale toediening. Voor chronische pijn, zoals bij artrose, kan tramadol een lang begin van actie hebben, soms duurt het tot 2 weken om voordelen te laten zien.