Glucosamine voor katten: Overzicht, Dosering &bijwerkingen

Glucosamine is een generiek nutraceutisch supplement dat al vele jaren wordt gebruikt om de gewrichtsfunctie en mobiliteit te ondersteunen. Het is verkrijgbaar over de toonbank onder veel verschillende merknamen en formules. Glucosamine wordt zelfs gebruikt voor katten.

Glucosamine Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Voedingssupplement

Formulier:

Velen zijn beschikbaar, maar de meeste zijn orale poeders, capsules, kauwen en traktaties.

Recept vereist?:

Nee

Levensfase:

Geen bekende beperkingen

Merknamen:

Producten die glucosamine bevatten zijn onder andere Cosequin, Dasuquin, Glycoflex, Nutrivet, NaturVet Hip and Joint, en vele anderen.

Algemene namen:

Glucosamine

Beschikbare doseringen:

Als voedingssupplement is glucosamine er in vele maten en vormen en doseringshoeveelheden. Geen specifieke dosering is bewezen het beste voor elke individuele kat, maar veel zijn 100-250 mg per dosis.

Verloopbereik:

Producten moeten worden gebruikt vóór de vervaldatum op de verpakking.

In dit artikel leert u wat glucosamine is, hoe het in het lichaam functioneert, wanneer een supplement geschikt kan zijn voor uw kat, op welke bijwerkingen u moet letten en enkele veelgestelde vragen.

Over Glucosamine voor katten

Een goede gezondheid van de gewrichten is belangrijk, vooral voor ouder wordende katten.

Glucosamine als een commercieel product wordt beschouwd als een nutraceutisch of voedingssupplement. Dit is anders dan wat wij beschouwen als een echt medicijn. Commerciële producten zijn over het algemeen bedoeld als aanvulling op de natuurlijke productie en het gebruik van glucosamine door het lichaam.

In zijn natuurlijke vorm is glucosamine een verbinding die voorkomt in gewrichtskraakbeen. Kraakbeencellen gebruiken glucosamine om andere verbindingen te produceren die glycosaminoglycanen (GAG) worden genoemd en die de gewrichtsvloeistof gezond houden. De gezondheid van kraakbeen is sterk afhankelijk van de gezondheid van het omringende gewrichtsvocht.

Enkele extra rollen die glucosamine in het lichaam heeft, zijn de productie van collageen en proteoglycanen. Dit zijn de twee belangrijkste componenten waaruit kraakbeen bestaat. Het heeft ook een aantal milde ontstekingsremmende effecten als een vrije radicalen aaseter.

Glycosaminoglycanen (GAG) worden ook aangetroffen in het slijmvlies van de blaas en de urinewegen. Er zijn enkele theorieën dat het aanvullen van glucosamine een rol kan spelen bij de gezondheid van blaas en urinewegen.

Glucosamine voor katten is er in veel verschillende vormen en merken. De meest voorkomende is Cosequin. Cosequin, vervaardigd door Nutramax, bevat ook chondroïtine.

De meeste supplementbedrijven hebben een gezamenlijk gezondheidssupplement dat glucosamine bevat, dat meestal wordt gecombineerd met andere gezamenlijke gezondheidsingrediënten zoals chondroïtine. Anderen omvatten methylsulfonylmethaan (MSM), groenlipmossel (GLM), avocado-sojabonen onverzeepbare stoffen (ASU), omega-vetzuren en meer.

Commerciële glucosamine kan op verschillende manieren worden ingekocht. Schelpdieren zijn een van de meest voorkomende. Groenlipmossel (GLM), een specifieke mossel gevonden voor de kust van Nieuw-Zeeland, is een andere natuurlijke bron. Omdat glucosamine van nature voorkomt in gewrichten, kan een andere worden gevonden in bijproducten van andere dieren die worden gebruikt voor voedsel, zoals kip en rundvlees. Glucosamine kan ook synthetisch worden gemaakt.

Lees ook: Artrose bij katten: oorzaken, symptomen, &behandeling

Wat doet Glucosamine voor katten?

senior kat

Hoewel studies over de werkzaamheid van glucosamine bij katten vlekkerig zijn, zien veel dierenartsen anekdotisch de voordelen ervan in hun behandeling.

Onderzoek dat de gunstige effecten van glucosamine voor gewrichtsondersteuning aantoont, is zeer tegenstrijdig. Sommige onderzoekers zien een statistische verbetering in mobiliteits- of gewrichtspijnscores, terwijl anderen dat niet hebben gedaan. Producten zoals Cosequin bestaan echter al heel lang. In die tijd zijn veel dierenartsen van mening dat glucosamine-combinatieproducten anekdotisch gezien langdurige hulp bieden aan katten die lijden aan gewrichtsgezondheidsproblemen.

Soortgelijke dingen kunnen worden gezegd over het aanvullen van glucosamine voor de gezondheid van blaas en urinewegen. GAG zijn componenten die worden aangetroffen in de beschermende bekleding van de blaas en urethra en glucosamine is betrokken bij de productie van GAG in het lichaam. Daarom is glucosamine-suppletie beweerd te helpen bij het handhaven van de gezondheid van blaas en urinewegen bij katten. Dit geldt vooral voor katten die gevoelig zijn voor de paraplu van urinewegaandoeningen. Gewoonlijk aangeduid als feline lower urinary tract disease (FLUTD), omvatten deze feline idiopathische cystitis (FIC), feline urologisch syndroom (FUS) of Pandora-syndroom.

Onderzoek op dit gebied is echter ook tegenstrijdigl. In 2004 werd een artikel getiteld “Orale glucosamine en het beheer van feline idiopathische cystitis” gepubliceerd in de Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie. De onderzoekers vonden geen significant verschil in herstel tussen twee groepen katten die leden aan episodes van blaasontsteking waarbij de ene groep glucosamine kreeg en de andere niet.

Echter, nogmaals, over een lange periode van maanden tot jaren geloven veel dierenartsen dat het aanvullen van glucosamine veel katten met chronische urinewegaandoeningen kan helpen.

Hoewel het moeilijk is om de voordelen van glucosamine te bewijzen, wordt glucosamine beschouwd als een zeer hoge veiligheidsdrempel voor gebruik bij katten. Zelden hebben sommigen milde bijwerkingen geregistreerd. Daarom zijn velen van mening dat de potentiële voordelen van glucosamine veel groter zijn dan eventuele tegenstanders bij het gebruik ervan als een dagelijks supplement.

Volgens een artikel gepubliceerd door NC State in 2020, ervaart 45% van alle katten een zekere mate van artritis. Bovendien wordt 90% van de katten ouder dan 10 jaar op de een of andere manier getroffen door artritis. Deze bevindingen waren voor velen verrassend, omdat veterinaire professionals lange tijd aannamen dat de meeste katten helemaal geen artritis ontwikkelen.

Nu weten we dat veel meer katten last hebben van artritis dan eerst gedacht, maar ze zijn in veel gevallen veel slimmer in het verbergen ervan dan honden.

Dit is de reden waarom velen beweren dat het starten van een gewrichtssupplement voor elke kat die in hun oudere jaren komt, gunstig kan zijn. Zelfs als tekenen van artritis niet duidelijk zijn, is het belangrijk om glucosamine te blijven gebruiken. Evenzo, zelfs als merkbare veranderingen of verbeteringen niet voor de hand liggend zijn, zouden velen beweren om glucosamine toch te gebruiken.

Lees ook: 8 beste kattenvoer voor de gezondheid van de urinewegen

Bijwerkingen van Glucosamine voor katten

kattendiarree

Bijwerkingen van glucosamine zijn minimaal, hoewel milde GI-verstoring zelden wordt gezien.

Bijwerkingen van glucosamine voor katten worden zeer zelden gemeld. Bijwerkingen die zijn gemeld omvatten kleine gastro-intestinale effecten zoals winderigheid / gas en zachte ontlasting.

Omdat veel glucosaminesupplementen afkomstig zijn van schelpdieren, is een overgevoeligheidsreactie mogelijk bij huisdieren, net als bij mensen met een schelpdierallergie.

Elk nieuw type voedsel, supplement of traktatie kan onverwachte spijsverteringsstoornissen veroorzaken, dus het is altijd belangrijk om je kat goed in de gaten te houden nadat je iets nieuws hebt geïntroduceerd. Orale overdoses zullen waarschijnlijk geen significante medische problemen veroorzaken.

Als u zich ooit zorgen maakt dat uw kat bijwerkingen heeft ontwikkeld tijdens het gebruik van een glucosaminesupplement, of als een overdosis wordt vermoed, neem dan contact op met uw dierenarts, de ASPCA Animal Poison Control Center (1-888-426-4435), of Pet Poison Helpline (1-855-764-7661) onmiddellijk voor verder advies.

Glucosamine heeft weinig vermoedelijke interacties met medicijnen, maar er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen. Gelijktijdig gebruik met anticoagulantia kan de effecten van deze geneesmiddelen versterken. Het gebruik van glucosamine bij katten bij behandelingen voor diabetes zoals insuline kan de werkzaamheid van deze geneesmiddelen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel verminderen. Ten slotte kan glucosamine resistentie veroorzaken tegen het injecteerbare chemotherapiegeneesmiddel doxorubicine.

Het is belangrijk op te merken dat u altijd een ingrediëntenlijst voor elk nieuw supplement volledig moet bekijken en het met uw dierenarts moet bespreken voordat u het aan uw kat geeft. Dit is vooral het geval voor katten met andere chronische ziekten of die medicijnen gebruiken.

Er is geen FDA-regelgeving van supplementproducten in de Verenigde Staten. De National Animal Supplement Council (NASC) is echter een regelgevende instantie waar bedrijven lid van kunnen worden door zich te houden aan strikte etiketterings- en productierichtlijnen. Deze bedrijven zullen de NASC-kwaliteitszegel op hun producten.

Op zoek naar het NASC-kwaliteitszegel kan een manier zijn om te zoeken naar supplementen die aan hogere normen moeten voldoen. Het is vergelijkbaar met hoe u zou kunnen zoeken naar de United States Pharmacopeia (USP) Verified Mark op menselijke supplementproducten als een teken van productiekwaliteit.

Lees ook: Medicijnvergiftiging bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Glucosamine voor katten dosering

kattensupplement

Het doseren van off-label medicijnen voor katten is lastig, dus het is het beste om een dierenarts om advies te vragen.

Er is geen gelabelde dosering van glucosamine voor katten, omdat glucosamine off-label wordt gebruikt voor therapie. Algemeen aanvaarde doses voor de gezondheid van gewrichten kunnen echter variëren van 125-250 mg per dag. Een off-label dosis van 250 mg per kat is beschreven voor gebruik bij katten met katachtige idiopathische cystitis.

Producten die alleen glucosamine en /of chondroïtine bevatten, kunnen in eerste instantie tot 4-6 weken duren om voordeel te tonen.

Lees ook: Urethrale obstructie bij katten: oorzaken, symptomen & behandeling

Conclusie

Vrouw speelt met tabby kat in tuin

Veel katten hebben last van gewrichtsproblemen, maar zijn goed in het verbergen ervan.

Glucosamine is een nutraceutisch supplement dat gunstig kan zijn voor katten om de gezondheid van gewrichten en urinewegen / blaas te ondersteunen. Hoewel officiële studies tegenstrijdig zijn, waarderen veel dierenartsen de anekdotische voordelen van het gebruik van glucosamine bij katten.

Bijwerkingen van glucosamine suppletie zijn zeer zeldzaam. Een grote verscheidenheid aan ongereguleerde producten kan het selecteren van het juiste supplement echter een uitdaging maken. Het kan altijd nuttig zijn om de dierenarts van uw kat om advies te vragen.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Is glucosamine goed voor katten?

Veel dierenartsen waarderen wel dat glucosamine goed is voor katten. Anekdotisch kan het gunstig zijn voor zowel gewrichten en mobiliteit als de gezondheid van de urineblaas. Glucosamine wordt echter aangetroffen in een breed scala aan producten. Alle productingrediënten en productiekwaliteit moeten in aanmerking worden genomen bij elk supplementproduct.

Hoe snel werkt glucosamine bij katten?

Het kan tot 4-6 weken duren om merkbare voordelen te zien van een eenvoudig glucosamine supplement product. Als u hoopt een merkbare verbetering te zien in de mobiliteit en gewrichtsgezondheid van uw kat, moet u meestal een product gebruiken voor een proefperiode van 8 weken. Dit geeft je ruim de tijd om een verwacht verschil te zien.

Hoeveel glucosamine is veilig voor katten?

Veel doses glucosaminesupplementen voor katten vallen binnen het bereik van 125-250 mg. Het algemeen bekende merk Cosequin vervaardigd door Nutramax bevat bijvoorbeeld 125 mg per capsule. Eén capsule Cosequin wordt geadviseerd voor katten onder de 10lb en twee capsules (250mg) voor katten van meer dan 10lb.

Zeer hoge doses of accidentele overdoses worden als zeer onwaarschijnlijk beschouwd om significante gezondheidsproblemen te veroorzaken, afgezien van kleine GI-verstoring. Hogere doses bieden echter mogelijk geen extra gunstig effect.

Is glucosamine goed voor oudere katten?

Veel dierenartsen beschouwen glucosamine als nuttig voor oudere katten om hun mobiliteit te ondersteunen. Volgens NC State wordt 90% van de katten ouder dan 10 jaar op de een of andere manier beïnvloed door artritis, of ze nu zichtbare tekenen vertonen of niet. Dit benadrukt het potentiële voordeel van het verstrekken van een gewrichtssupplement aan elke oudere kat.

Kan glucosamine de maag van een kat van streek maken

Hoewel het als zeldzaam wordt beschouwd, kunnen milde tekenen van spijsverteringsstoornissen worden gezien met glucosamine. In het slechtste geval kan dit winderigheid / gas en zachte ontlasting omvatten. Het is belangrijk om te onthouden dat elk nieuw voedsel of supplement spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken.

Houd er ook rekening mee dat veel gewrichtssupplementen andere ingrediënten bevatten dan alleen glucosamine, en het is belangrijk om alle ingrediënten die een supplement bevat te herzien. Als u niet zeker bent over ingrediënten die een supplement bevat, kan uw dierenarts u helpen adviseren.