Hoe verwilderde katten te socialiseren: 5 tips om ze ongevoelig te maken

Katten die nooit zijn gesocialiseerd of gedomesticeerd, worden verwilderde katten genoemd. Verwilderde katten kunnen moeilijk zijn om mensen te benaderen en te vertrouwen, omdat ze nog nooit contact met hen hebben gehad. Maar met de juiste technieken kun je ze helpen zich op hun gemak te voelen bij mensen en ze misschien zelfs op een dag bij je thuis te brengen. Hier zijn 15 tips &tricks voor het socialiseren van verwilderde katten.

3 kattenverdeler

Voordat we beginnen: socialisatie versus domesticatie

Verwilderde katten zijn vaak moeilijk te domesticeren, en zelfs als je erin slaagt om er een te socialiseren, kun je er misschien nooit een in huis halen. Als u er echter een kunt socialiseren, kunt u deze uiteindelijk vangen en in huis halen, mogelijk om hem te domesticeren, afhankelijk van hoe verwilderd de kat is. Kittens geboren uit verwilderde katten zullen vaak gemakkelijker te socialiseren en te domesticeren zijn dan volwassen verwilderde katten.

Het socialiseren van een verwilderde kat kan uiteindelijk leiden tot het vangen van de kat. Maar socialisatie is iets anders dan domesticatie. Een kat moet vertrouwd raken met en op zijn minst mensen tolereren voordat hij kan worden gedomesticeerd. Socialisatie is belangrijk om de verwilderde kat te leren je te vertrouwen. Nadat de kat je vertrouwt, opent het de mogelijkheid voor jou om de kat in huis te halen om als huisdier te houden.

verwilderde kat met rechteroorpunt geknipt
Afbeelding Credit: Krishna777, Shutterstock

1. Een veilige omgeving voor de kat instellen

Hoewel verwilderde katten hebben geleerd om te overleven en voor zichzelf te zorgen in het wild, hebben ze nog steeds onderdak, voedsel en water nodig. Het opzetten van een veilige omgeving voor een verwilderde kat om te gebruiken, kan de kat indirect helpen vertrouwd te raken met ten minste de geur van een mens, zodat de kat zich niet zo bedreigd voelt. Zorg indien mogelijk voor een ruimte om te verstoppen en te slapen, samen met wat zacht beddengoed, zodat de kat een plek heeft om warm te blijven. Plaats voer- en waterbakken in de ruimte om de kat aan te trekken. Als hij dit elke dag op hetzelfde tijdstip doet, kan de kat worden geholpen om terug te keren naar de plek als hij weet dat er voedsel wacht.

2. Laat de kat aan u wennen

Zodra je een veilige omgeving hebt ingericht voor je verwilderde kat, is het tijd om ze te laten wennen aan je aanwezigheid. Probeer niet meteen met de kat om te gaan; ga in plaats daarvan gewoon 15-20 minuten per dag rustig in de buurt van hen zitten. Hierdoor kan de kat wennen aan uw aanwezigheid zonder zich bedreigd of overweldigd te voelen. Naarmate ze comfortabeler worden, kun je zachtjes gaan praten en mogelijk traktaties aanbieden, afhankelijk van hoe dichtbij de kat je laat komen.

zwerfdieren cat_Dimitris Vetsikas, Pixabay
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

3. Neuriën en strelen

Wanneer de kat zich comfortabel genoeg voelt met jou in de buurt, ga dan langzaam dichterbij terwijl je een zacht deuntje neuried. Dit zal de verwilderde kat helpen om je aanwezigheid te associëren met iets positiefs en kalmerends. Wanneer ze niet van streek lijken, kun je beginnen met het licht strelen van hun vacht – zorg ervoor dat je hun kop en staart vermijdt, omdat dit hen een ongemakkelijk gevoel kan geven. Zodra de kat je ze laat aaien, is het een goede indicator dat hij zich comfortabel en sociaal om je heen voelt. Houd er rekening mee dat sommige katten misschien nooit verder komen dan deze stap, maar u kunt tenminste zoveel mogelijk zorg aan de kat bieden.

4. Vang de kat

Zodra de kat zich op zijn gemak voelt bij u, kunt u proberen de verwilderde kat te vangen. Het is belangrijk om te weten dat verwilderde katten agressief kunnen zijn en kunnen krabben of bijten, dus wees voorzichtig bij het hanteren, daarom is dit gemakkelijker gedaan als de kat eerst wordt gesocialiseerd. U kunt mogelijk contact opnemen met dierencontrolediensten of dierenreddingsinstanties voor hulp bij het vangen van de kat. Zo niet, overweeg dan om op zijn minst lange mouwen, een bril / zonnebril, een dikke broek en stevige schoenen te dragen.

een grijze zwerfkat loopt over de stoep
Afbeelding Credit: Gansstock, Shutterstock

5. Introduceer de kat in uw huis

Als u in staat was om met succes te socialiseren en de verwilderde kat te vangen zonder professionele hulp, kunt u hem op dit moment misschien in huis halen. Houd er rekening mee dat als je andere katten hebt, dit misschien niet zo’n goed idee is omdat de verwilderde kat agressief kan worden. Maar als je geen andere huisdieren hebt, kun je misschien voor deze kat zorgen als hij een band met je heeft gevormd.

Verwilderde katten die zijn gesocialiseerd, kunnen echter mogelijk overweg met andere katten, dus je moet ze goed in de gaten houden en ze goed introduceren. Maar vergeet niet dat socialisatie niet hetzelfde is als domesticatie en dat je een verwilderde kat misschien niet volledig kunt domesticeren.

kattenpootverdeler

Andere tips &trucs om Des te helpenensitize Ze

De volgende tips bieden specifieke benaderingen en oplossingen die u kunnen helpen bij het socialiseren van verwilderde katten. Hoewel elke situatie anders is, is deze best practice-gids ideaal om u te helpen de kat ongevoelig te maken voor mensen, zodat u ze uiteindelijk zonder veel problemen kunt vangen.

 1. Begin langzaam – Begin met het aanbieden van voedsel van een afstand en kom dan geleidelijk dichterbij in de loop van de tijd.
 2. Zorg voor een veilige ruimte – Geef katten hun eigen ruimte om te verkennen zonder zich bedreigd te voelen.
 3. Zorg voor meerdere voederlocaties – Plaats voerbakken op meerdere locaties in huis, zodat de katten zich op hun gemak voelen om ze te bereiken zonder zich geïntimideerd of verdrongen te voelen door andere dieren in de ruimte.
 4. Spreek zachtjes & beweeg langzaam – Praat met de kat met een rustige, rustige stem en houd je bewegingen langzaam en zacht.
 5. Bied beloningen aan – Gebruik traktaties of speelgoed als beloning wanneer ze goed gedrag vertonen.
 6. Vermijd oogcontact – Recht in de ogen van een verwilderde kat staren kan worden gezien als confronterend en intimiderend; probeer in plaats daarvan weg te kijken.
 7. Verdring ze niet – Verwilderde katten voelen zich vaak ingesloten en overweldigd als ze te snel of te dicht worden benaderd, geef ze voldoende ruimte om zich terug te trekken als dat nodig is.
 8. Krijg bekende geuren – Het weglaten van materialen zoals kleding of dekens waar je geur op zit, kan verwilderde katten helpen om meer vertrouwd te raken met je geur.
 9. Gestructureerde interacties instellen – Begeleide interacties kunnen helpen bij het opbouwen van vertrouwen in de loop van de tijd als ze in kleine doses en op een veilige afstand worden gedaan.
 10. Geef ze de tijd – Verwacht niet dat de katten je in één dag volledig zullen vertrouwen, geef ze tijd en geduld om te wennen aan hun nieuwe omgeving en mensen.
 11. Begin met Aanraken – Streel voorzichtig de achterkant van hun nek of hoofd voordat je iets ingrijpenders probeert, zoals het oppakken ervan.
 12. Vraag professioneel advies Als u moeite heeft met het socialiseren van de kat, vraag dan professioneel advies aan een ervaren dierengedragsdeskundige of dierenarts voor hulp bij het vangen van de kat.
 13. Krijg veterinaire zorg – Als het je lukt om de kat te vangen, breng hem dan naar de dierenarts voor een controle en medische behandelingen als dat nodig is om ervoor te zorgen dat ze gezond en gelukkig zijn in hun nieuwe huis.

Wat moet ik nog meer weten? 10 tips voor de verzorging van een verwilderde kat

Verwilderde katten zijn veerkrachtige en vindingrijke dieren die een manier kunnen vinden om in bijna elke omgeving te overleven. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze katten waarschijnlijk al enige tijd op zichzelf wonen en misschien gewend zijn om voor zichzelf te zorgen. Dit betekent dat ze extra aandacht, liefde en zorg nodig hebben bij de overgang naar uw huis.

verwilderde calico kat
Afbeelding Credit: Twinschoice, Shutterstock

 • Bereid je voor op vlooienbesmettingen – Verwilderde katten dragen vaak vlooien of teken, dus het is belangrijk om geschikte behandelingen tegen dit ongedierte te bieden.

 • Zorg voor regelmatige vaccinaties – Zoals bij alle katten, moeten verwilderde katten regelmatig worden gevaccineerd tegen veel voorkomende ziekten zoals kattenziekte en hondsdolheid.

 • Castratie/sterilisatie – Laat de katten castreren of steriliseren om de verspreiding van ongewenste kittens in uw omgeving te voorkomen.

 • Stel een voedingsschema op Voer de katten met regelmatige tussenpozen gedurende de dag, zodat ze leren wanneer ze hun volgende maaltijd kunnen verwachten.

 • Zorg voor regelmatige verzorging Het regelmatig borstelen en kammen van de vacht van uw kat kan helpen bij het verminderen van verharing, matten en ophoping van vuil van externe bronnen.

 • Zwerfvuil trainen ze Veel verwilderde katten weten niet hoe ze de kattenbak moeten gebruiken, maar dit kan met geduld en consistentie worden geleerd.

 • Zoek een geschikte schuilplaats – Verwilderde katten hebben toegang nodig tot een geschikt asiel zoals een bed, overdekt huis of zelfs een grote kartonnen doos die goed geïsoleerd en waterdicht is indien nodig.

 • Bied een warm bed aan Katten houden ervan om ’s nachts een warme en comfortabele plek te hebben om zich in te nestelen, voorzie ze van een bed of deken voor dit doel.

 • Zorg voor regelmatige socialisatie Besteed tijd aan interactie met je katten, zodat ze zich op hun gemak voelen bij mensen en leer dat het niet meer nodig is om bang te zijn.

 • Houd hun gezondheid nauwlettend in de gaten Besteed veel aandacht aan hun gedrag en eventuele veranderingen die zich kunnen voordoen naarmate je ze in de loop van de tijd beter leert kennen.

Door de hierboven beschreven noodzakelijke stappen te nemen, kunt u ervoor zorgen dat de verwilderde kat in uw zorg overgaat in hun new comfortabel en veilig thuis.

Veel voorkomende medische problemen bij wilde katten

Verwilderde katten kunnen soms onderliggende medische problemen hebben die misschien niet direct zichtbaar of bekend zijn. Daarom is het belangrijk om ze nauwlettend in de gaten te houden en professioneel advies in te winnen bij een dierenarts als u veranderingen in hun gedrag of fysieke conditie opmerkt. Veel voorkomende gezondheidsproblemen zijn:

twee verwilderde katten
Afbeelding credit: Jancickal, Pixabay
 • Parasieten: Vlooien, teken, mijten en wormen kunnen allemaal aanwezig zijn bij verwilderde katten en vereisen geschikte behandelingen voor verwijdering.
 • Bovenste luchtweginfectie: Dit wordt veroorzaakt door virussen zoals het feline herpes virus (FHV) en vereist antibiotica voor de behandeling.
 • FIV/FeLV: Deze twee retrovirussen komen veel voor bij wilde katten en kunnen verschillende symptomen veroorzaken, zoals gewichtsverlies, oogafscheiding, bloedarmoede en verlies van eetlust.
 • Verwondingen &trauma: Verwilderde katten worden vaak blootgesteld aan letsel of trauma als gevolg van hun buitenomgeving, dus eventuele tekenen van wonden moeten onmiddellijk door een dierenarts worden gecontroleerd.
 • Tandheelkundige ziekte: Slechte tandheelkundige gezondheid kan leiden tot chronische pijn en infectie bij verwilderde katten, dus regelmatige controles met een dierenarts worden aanbevolen.
 • Vecht Wonden: Verwilderde katten zijn vaak betrokken bij gevechten met andere dieren en kunnen daardoor wonden of littekens hebben.
 • Zwangerschap: Katten planten zich snel voort en je realiseert je misschien niet eens dat de kat die je redt zwanger is. De dracht van de kat is ongeveer 63 tot 65 dagen, dus plan de extra monden om te voeden en heb een plan om de kittens opnieuw te huisvesten.

3 kattenverdelerVerwilderde katten socialiseren: laatste gedachten

Het opnemen van een verwilderde kat in huis brengt veel verantwoordelijkheden en uitdagingen met zich mee, maar het is ook ongelooflijk lonend. Met geduld en consistentie kunnen verwilderde katten leren om mensen weer te vertrouwen en liefdevolle metgezellen te worden zodra ze de tijd krijgen om zich aan te passen. Vergeet niet dat goede communicatie met uw lokale dierenarts essentieel is om ervoor te zorgen dat ze de best mogelijke zorg krijgen. Door de nodige stappen te nemen om hun gezondheid, veiligheid en comfort te waarborgen, kunnen ze binnenkort een tevreden deel van uw gezin worden!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: museumsmaus, Pixabay