6 tips voor het trainen van uw kat om een kattenluik te gebruiken

Of u nu voor het eerst een kattenluik in uw huis installeert of net ergens bent verhuisd dat er al een heeft, het kan een beetje zorgwekkend zijn als u ziet hoe uw kat het actief vermijdt. Maar hoewel sommige katten een beetje hulp nodig hebben om daar te komen, kun je met een beetje tijd, geduld en training zowat elke kat een kattenluik laten gebruiken.

Om u te helpen daar te komen, hebben we zes uitstekende tips uitgelicht die u moet volgen. Het duurt niet lang of je kat gaat de deur in en uit wanneer hij maar wil!

garen ball divider

De 6 tips om uw kat te trainen om een kattenluik te gebruiken

1. Blijf geduldig

Dit is misschien wel de meest uitdagende en belangrijkste tip om te volgen wanneer je een kat probeert te leren hoe hij een kattenluik moet gebruiken. De meeste katten zullen geen problemen hebben met het leren gebruiken van een kattenluik, maar dat betekent niet dat het niet even duurt voordat ze zich er comfortabel bij voelen. Als ze eenmaal weten hoe het werkt, geef ze dan wat tijd om zich eraan op te warmen.

kat die bij de deur zit
Afbeelding Credit: Lianne van der Deure, Unsplash
thematische pauze

2. Laat ze zien hoe het werkt

Als je kat nooit iets door het kattenluik ziet gaan, kan het zijn dat hij niet weet hoe het werkt. Je hoeft je kat niet door de deur te duwen, maar door hem te openen en voor hem te sluiten, leer je hem in ieder geval hoe het werkt.

Je kunt er zelfs een voorwerp of twee doorheen duwen om het duidelijker te maken voor je kat. Nadat je ze een paar keer hebt laten zien hoe het werkt, geef je ze wat ruimte en tijd om het zelf uit te zoeken.

blauwe tabby maine coon die naar het kattenluik kijkt
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

3. Laat de klep tijdelijk open

Als je gewoon probeert je kat vertrouwd te maken met het feit dat hij de kamer via de deur kan betreden en verlaten, probeer dan de klep te verwijderen. Dit zal de kat wennen aan het betreden en verlaten van de kamer vanuit dat gebied, en zodra je de klep weer opzet, zullen ze het nog steeds willen doen.

Zodra de stimulans er is, zullen ze zichzelf waarschijnlijk voorbij elk ongemakkelijk gevoel duwen dat ze erover zouden kunnen hebben.

kat naar buiten met behulp van kattenluik
Afbeelding Credit: DextairPhotography, Shutterstock
thematische pauze

4. Voeg een incentive toe

Als uw kat niet door het kattenluik wil gaan, wilt u hem misschien stimuleren om te proberen naar de andere kant te gaan. Het kan een favoriet speeltje van hen zijn, wat kattenkruid of iets anders dat ze echt leuk vinden. Als ze bij het object aan de andere kant willen komen, moeten ze door de deur.

Leuke Perzische kat spelen speelgoed
Afbeelding Credit: ANURAK PONGPATIMET, Shutterstock
thematische pauze

5. Push It Open voor hen

Als je kat niet lijkt te begrijpen hoe het kattenluik werkt, probeer het dan een paar keer voor hem open te duwen terwijl hij het probeert uit te zoeken. Zodra ze zien hoe het werkt en zien dat ze er doorheen kunnen gaan zonder dat er iets met hen gebeurt, zullen ze het in de toekomst eerder opnieuw doen.

sluit de kat die het huis binnenkomt met behulp van een kattenluik
Afbeelding Credit: DavidTB, Shutterstock
thematische pauze

6. Demp harde geluiden

Als uw kattenluik een hard geluid maakt als het opent en sluit, is de kans groot dat uw kat het daarom niet gebruikt. Misschien moet je een manier vinden om het geluid van het kattenluik te dempen. De exacte manier om het te doen zal variëren afhankelijk van wat het geluid veroorzaakt, maar WD-40 of een isolatiestrip doet vaak de truc.

tabby Britse korthaar kat komt het huis binnen met behulp van kattenluik
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Redenen waarom een kat geen kattenluik zal gebruiken

Meestal zal een kat geen kattenluik gebruiken, simpelweg omdat het hem bang maakt. Het kan zijn omdat ze niet kunnen zien wat er aan de andere kant is, of ze houden misschien niet van het gevoel dat de deur tegen hen aan duwt.

Als het kattenluik geluid maakt of een rare textuur heeft, zijn dit twee veel voorkomende redenen waarom een kat de deur zal vermijden. Het goede nieuws is dat je met voldoende tijd, geduld en training bijna elke kat kunt trainen om een kattenluik te gebruiken.

Veiligheidsfactoren om te overwegen

Wanneer u overweegt een kattenluik op uw huis te installeren, zijn er een paar veiligheidsfactoren waarmee u rekening moet houden. Ten eerste, als u uw kat de vrije natuur in laat gaan, is het het beste om het kattenluik ergens te installeren dat niet in de buurt van een drukke straat of oprit ligt.

Houd er vervolgens rekening mee dat terwijl uw kat het kattenluik uit kan komen, elke kleine beestjes kunnen zich ook een weg naar binnen banen door het kattenluik. Veel voorkomende beestjes die een kattenluik gebruiken om uw huis binnen te komen, zijn wasberen, stinkdieren, ratten en muizen.

Sommige geavanceerde kattenluiken gaan alleen open of dicht als je kat dicht bij de deur komt, maar die zijn ook niet waterdicht.

Ten slotte, als je andere kleine dieren in huis hebt, kunnen ze misschien ook door het kattenluik naar buiten komen. Alleen omdat je je kat uitlaat, betekent niet dat je wilt dat die dieren zoveel tijd buiten hebben als ze willen.

een witte kat die het bengaalse kattenharnas en de riem voor buiten draagt

Hoe lang duurt het voordat een kat een kattenluik gaat gebruiken

Het hangt echt van de kat af. Sommige katten zullen het kattenluik gaan gebruiken zodra je het erin stopt, terwijl anderen er iets langer over doen om eraan op te warmen. Maar meestal zal een kat in minder dan een week leren om een kattenluik te gebruiken, zelfs als ze aan de meer schichtige kant van de dingen zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het een paar dagen kan duren voordat uw kat zich op zijn gemak voelt met het kattenluik, zal het niet lang duren. Laat ze zien hoe het werkt en blijf geduldig. Katten zijn nieuwsgierige wezens en ze zullen in hun eigen tijd opwarmen aan het kattenluik.

Het is in het begin misschien een beetje frustrerend, maar al snel zie je ze de deur in en uit ritselen wanneer ze naar de andere kant willen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Monika Wisniewska, Shutterstock